Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.06.2010 10:03 - Едни тъпи изказвания
Автор: buboleche Категория: Други   
Прочетен: 909 Коментари: 0 Гласове:
2



 Едни тъпи изказвания на Владимир Каролев, Левон Хампарцумян и Емил Хърсев, които според мен трябва да мълчат по темата, защото имат личен интерес и мнението им не е обективно.  Волен Сидеров вярно, че не е капацитет по темата, но може би някъде е чул, че е добре това да се направи от хора, които разбират повече от него. Единствено Емил Хърсев се е изказал умерено и разумно според мен. Държавата може ако иска да регулира лихвите, но въпросът е трябва ли да го прави? И тук всеки изпитва колебания предполагам, защото това то държавата е широко понятие и в нея духат различни ветрове и се осъществяват решения от хора, които имат различни интереси и възприемат нещата по различен начин, най-често от собствената си камбанария. А Валентин Каролев сам да си отговори защо БВП на България е нисък и с какво положително донасят високите лихви за него, при положение че по-голямата част от БВП се дължи на сферата на услугите, а не на производството. 


ЛИХВИТЕ? ПО-ДОБРЕ ДА СЕ ЗАМИСЛЯТ ЗАЩО ИМАМЕ 10 ПЪТИ ПО-МАЛЪК БВП ОТ ЗАКЪСАЛА ГЪРЦИЯ коментари/9 2 юни 2010, 09:07  
София, България изпрати на приятел image image image image image "Не трябва да се обръща толкова внимание на поредната измишльотина на г-н Сидеров", каза икономистът Владимир Каролев за идеята на лидера на "Атака" държавата да регулира лихвите. "Това не е първата му "революционна" идея - преди изборите говореше за национализация ан ЕРП-та, за отваряне на АЕЦ "Козлодуй" и др. В случая той просто притопля идеята на Алексей Петров, развита в писмо на Съюза за стопанска инициатива преди няколко месеца. Очевидно между двамата има мисловна връзка, а тя е, че и двамата не мислят правилно". "Лихвата е цената на стоката", продължи Каролев. "Има обективни условия за определяне на тази цена. Да не обръщаме внимание на партия, в която основният говорител по икономическите въпроси е професор по археология, а другият голям специалист, синът на лидера, е студент осма година".

"Държавата може, въпросът е дали трябва да регулира лихвите", подхвана темата финансистът Емил Хърсев. "В САЩ е правен такъв опит за разпределяне на печалбата при нулева лихва, цялата ислямска практика е основана на това, в някои държави се въведе и облагане на свръхпечалбата. Но сме виждали революционни страни, в които банките една по една затварят и изчезват".

"Каква е работата на банките - половината е да дават кредити, а другата да събират депозити. Ако искат, могат и да гласуват такъв закон - очевидно той иска да изглежда в очите на един относително неграмотен електорат като спасител. Но колега от централната банка каза - подобна регулация на лихвите е имало в социалистически Виетнам. И преди три месеца е премахната", посочи банкерът Левон Хампарцумян.

"Ако разликите в цените на стоките са драматични, това е социален проблем. Но когато говорим за цената на кредите, трябва да имаме предвид, че това е възможност, а не право. То е персонален проблем на този който няма достъп до кредит", отбеляза банкерът

"Трябва да се отчита и усещането за риск във финансовата система", каза Хърсев. "Тенденцията е към увеличаване на риска. Да не пропускаме и това, че сравнявайки лихвите в Германия и тук, задължително трябва да сравним и риска риска тук и там".

"Ако се приемат предлаганите мерки, много ще загубят, защото няма как да се запазят лихвите по депозитите. Но Сидеров не знае основната причина за кризата - това е не липсата, а прекомерната държавна намеса в икономиката. В САЩ от Клинтън насам дефицитът расте. Сидеров като популист - а и в ГЕРБ ги има много такива - сега теглят в тази посока", посочи Каролев.

"Кредитите ще поскъпват, инвестиционният климат не е добър, чуждите инвеститори се изтеглят, губим нетен ресурс. Климатът в световен мащаб се променя. Сидеров по-добре да се съсредоточи в парламента върху пряката си работа - да се замисли 

защо брутният ни вътрешен продукт е десет пъти по-малък от този на закъсала Гърция?

Политиците трябва да положат усилия да има условия за повишаване на конкурентоспособността. Имаме в момента по-важни неща, които трябва да решаваме, и то на консенсусна основа", каза Левон Хампарцумян.

От http://www.blitz.bg/


  И  - почивай в мир, Веско!


image
image



Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: buboleche
Категория: Други
Прочетен: 558870
Постинги: 163
Коментари: 672
Гласове: 15264