Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.05.2017 16:20 - ПЕТ РАЗЛИКИ МЕЖДУ БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА И РУСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА
Автор: gindev Категория: Други   
Прочетен: 14046 Коментари: 20 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Православната религия е една от мното исторически връзки, които  подчертават поразителната близост между народите на България и Русия. Русия получава своята православна менталност именно от България и с помощта на България. Главното геополитическо послание на Русия – „Москва е третия Рим”, е последният цивилизационнен завет предаден от България на Русия в момента на загиването на Втората българска държава.

          След разделянето на Римската империя на Западна и Източна, между тях започва ожесточена интелектуална и научна борба за присвояване на целокупното римско наследство – оформя се Вторият Рим – Константинопол. С напредване на времето православните религиозни мислители осъзнават невралгичните геополитически и геостратегически основания, а с това и преходността на Византия, опасностите от гибелта на автентичното християнство и насочват всичките си усилия към дирене на място и общност, която да съхрани надежно духовните начала и символите на християанската вяра. Възниква идеята за Третия Рим. Знае се, че главните претенденти са Солун, Търново и Москва, а сигурната и надеждна общност, която ще го съхрани е славянобългарския етнос.

          По време на Второто българско царство в Търново се концентрират мощите на множество светии и градът придобива сакралната функция на нов Йерусалим. С особена почит се ползват съхраняваните мощи на Йоан Рилски, Параскева Епиватска, Иларион Мъгленски, Михаил Воин, Теофан, Гаврил Лесновски, св. Димитър Солунски.

          Обща за трите претендента за Новия Рим е доктрината произлязла от исихазма – в Солун доминира исихазмът на Григорий Палма, в Търново – на Григорий Синат, който е и учител на Теодосий Търновски, предал от своя страна познанието на Евтимий. Исихастките традиции в Москва се утвърждават от българите Киприян и  Григорий Цамблак.

          Заради това Арнолд Джозеф Тойнби заключава, че българските монаси са преносителите на идеята за Третия Рим в Москва. Тойнби пише : „България не е „пасивен реципиент” на византийското културно „облъчване”, а „съперник на Византия” в политическо и културно отношение. Усвояването на византийските образци не е механичен процес, а творчески. Като втори център на православната цивилизация, България посредством християнизаяцията и религията на българската църква  и литературната и преводаческа дейност, активно разпръсква просветата и културата сред славянските и други народи на Балканите и Източна Европа”.

          И днес потомците на Палеолозите в Европа признават България като пазител на византийските ценности на тяхните праотци.

          По своята същност българската национална идея предшества тази на Русия, а предаването на идеята за Третия Рим на Московската държава е само въпрос на временно решение и запазващ цивилизационната значимост избор.

          Руската империя и Съветският съюз направиха достатъчно, за да върнат своя исторически дълг и е дошло време да определят заедно с България  ще правят ли нещо заедно в бъдеще.

 

          Пренасянето на Православиета от България в Русия по историческа и геополитическа необходимост претърпява неизбежни промени, които, ако не по същество, то по форма, придават на руското Православие редица частни особености, които, най-малко трябва добре да се познават и да се отчитат в българо-руските отношения. За някои от очевидните, ще стане дума по-долу.

          (1).Малкото историческо време прекарано от славянобългарския народ в лоното на Православието (около 5 века : 864 – 1396 г.) не го прави достатъчно християнски и достатъчно православен. Той запазва много от езическото си наследство и остава не толкова религиозен, колкото суеверен. И до ден днешен българинът  разглежда религията не като инструмент на Бога, а като инструмент на Историята.

          С руснаците е друго. Те обичат да парадират със своята религиозност, но още при Империята  80% са неграмотни, поради което едва ли са чели и знаят нещо от Библията. Обер-прокурорът на Светия Синод К. Победоносцив оценяваше по следния начин религиозността на руското простолюдие : „Нашето духовенство малко и рядко учи...богословието не принадлежи към същността на руското православие, а свещениците преподават не вяра, а нещо друго”. Излиза, че православието съществува само в обрядната форма, а вярата се излива в примитивни емоции и благочестиви настроения. Това не им пречи днес да изпълват черкви и монастири и да заявяват, че Русия е избраница на Бога,  и че връзката с Бога осъществява само православната религия, най-истинската от всички религии.

            (2).Характерна особеност на българската църква е, че през цялото съществуване на българската държава , още преди приемане на християнството през 864 г., религиозният въпрос е бил политически въпрос, превърнал се в цивилизационен въпрос и във въпрос за оцеляване на българо-славянския етнос. Такъв той си остава до ден днешен.

          По време на Първата българска държава църковният въпрос решава типични геополитически проблеми. Известно е истинското или мнимо колебание на княз Борис І откъде да приеме християнството - от папата (католичество) или от цариградския патриарх (православие). И до днес се смята, че решението на Борис е било погрешно, най-малкото, защото нямало да попаднем под турско робство. Това са глупости, това не е вярно дори фактологически. Хърватия, Словения, Унгария, Австрия, Полша също бяха католически страни, но някои от тях напълно, а други – отчасти бяха десетки и стотици години под турско владичество. Изборът на Борис е чиста проба геополитически и е бил насочен към една единствена цел - затвърдяване на духовната и  политическата независимост на България и превръщането й в значим геополитически фактор на базата на славянобългарската менталност и източноправославната религия. Тази своя цел Борис достигнал по блестящ и неповторим начин. Оттогава и Българската православна църква стои на стража над българската духовност, и се стреми да умножава българската слава със слово и меч.

           В драматичните, трагични и жестоки дни на турското нашествие, Българската православна цъква, за разлика от светската власт разпокъсала и разединила страната (последният български цар Иван Шишман е евреин по майчина линия), до последно ще брани България, а  патриарх Евтимий ще поеме защитата на Търново.

          Начало на българското Възраждане ще постави незабравимия духовник отец Паисий и Библията с пищова отгоре ще стане емблема на новата национална борба. Това Възраждане започна с борбите за църковна независимост, с Неофит Бозвели, Иларион Макариополски, екзарх Антим І и Софроний Врачански и завършва с високопатриотичната дейност на екзарх Йосиф по защитата на “духовната Сан-Стефанска България”.

          “Мною – пише Неофит Бозвели през декември 1844 г. – яко нест ничего тако сладчайшего, как любви к отечеству, ни тако желателнейшаго, якоже жития в отечестве, ни тако честнеейшее, как положения живота за отечество”.

          Независимо от всички възражения на българските революционери срещу българското духовенство (това е факт), духовниците бяха в първите редици на борбата. Освен Васил Левски – Дякона, блестят имената на Матей Преображенски – Миткалото, поп Харитон, поп Минчо Кънчев, поп Желязко Колев - Сарафа и много други. Условията, при които протича българското Възраждане, формират особено отношение към Църквата, което силно се различава от класическите примери на европейските граждански революционни движения. Липсата на българска държава налага Църквата да бъде използвана за чисто политически цели, изпълва я с ново съдържание, включва я  в реализирането на националните задачи, стоящи пред народа ни. Православието започва да се възприема като спасително цивилизационно средство.

        След Освобождението ролята на българската църква  в политическите борби не намалява. Тя остава не само до социалните тежнения на народа, но и храбро защищава дружбата и близките отношения между България и Русия. Климент Търновски (Васил Друмев) е два пъти министър-председател на България (1879-1891 г. и 1886 г.), храбро се бори срещу антируската и антиправославна политика на Стамболов (Стамболов лишава духовенството от избирателни права и разпуска Св. Синод) и е личен враг на Фердинанд (царят настоява в православните храмове да се честват и католически светии), заради което е репресиран и заточен в Гложенския манастир.

          По време на Септемврийското въстание широка известност придобива легендарният поп Андрей, по-късно – Червеният поп (Константин Русинов). При партизанското движение, 6 свещенослужители участват активно и по-късно са признати за “Активни борци срещу капитализма и фашизма”. (?!) Още от първите дни на Народната власт, църквата взе активно участие в народния порив за изграждане на социализма. В младежките бригади по построяването на линията Перник – Волуек, първо място по преизпълнение на плана и непрекъснат носител на преходното Червено знаме, беше бригадата на младите семинаристи.(!!)

          Руското православие още от началото си е имперска религия. Много трудно ще намерите руски свещенници начело на народни въстания, да не говорим начело на комунистически въстания. Отношението на руската православна църква към социализма е добре известно, докато прословутото участие на руски свещенници в Отечествената война (1941 – 1945 г.) е помрачено с  масовата подръжка на нацистката армия от Православната църква в окупираните територии („Православие и гитлеровский фашизмМихаил Денисов –„cont.ws”-19.02.2017 г.).

            Руската Православна църква никога не е излъчвала държавни ръководители и не е участвала открито в политически борби. Тя винаги е оставала ярък противник на атеизма, на юдаизма и на социализма.

          (3).   България се оказва и първата славянска държава, приела християнството. Това прави и днес Българската православна църква уникална в Източна Европа. Може би не е прищявка на историята, че най-стария християнски манастир в Европа е на територията на България, на десния бряг на Стара река, непосредствено преди вливането й в Марица, близо да село Златна ливада, Чирпанско. Това е манастирът „Свети Атанасий”, основан от самия светия Атанасий през 344 г. След него е основан манастира „Кандида каса” в Шотландия (360 г.). Чак през 373-375 г. свети Мартин основава два манастира в днешна Франция. По онези времена Атанасий е Александрийски архиепископ и посещава днешните български земи на път към Сердика, където се провежда Вселенския събор на християнските епископи (343-344 г.). По пътя си той отсяда в Берое и основава манастира близо до  римската крайпътна станция Пизос (Димитър Димитров – Античният Пизос, свети Атанасий и богоизбраните българи. „Литера принт”. Ст.Загора, 2010. Стр.3-7).

          Българската православна църква - Българска патриаршия е древна автокефална поместна източноправославна църква. Признатият й през 927 г. ранг на патриаршия я превръща в първата автокефална църква след античните в Рим,КонстантинополАлександрияАнтиохия и Йерусалим, в най-старата народностна църква в Европа и на славянските народи. В 2013 година БПЦ е номинирана за Нобелова награда за мир заради ролята си в спасяването на българските евреи през Втората световна война, ставайки първата религиозна институция с такава номинация

`         Първия славянски университет е университетът в Плиска (около 885 г.). Не е шега работа, третият европейски университет да е български.  Болонският университет, считан от западния свят за най-стар университет, е основан едва през 1088г.

          (4). Предтечи на Възраждането  и на Реформацията са движението на богомилите и идеите на великия син на чехския народ Ян Хус (изгорен на клада от католиците на 6.07.1415 г.). Богомилското движение преминало от Балканския полуостров във византийска  Южна Италия и от там – във Франция (Тулуза). На Запад богомилите носили различни имена : патарени (Италия), катари (Германия и Италия), албигойци (Франция) и много други (побликани, тексеранти). Не само те, но и тяхните противници не забравяли, че учението им е от български произход. В един апокриф четем следното : „На света има три царства, както светата троица на небесата...Първото царство е гръцкото, второто Алеманското, третото е Българското. В гръцкото царство е отец, в Алеманското – син, в Българското – светия дух. Гърците царството си богу ще предадат, българите ще останат по вяра  християни, а алеманите всички народи ще погубят” (Борис Чолпанов – Векове от слава. „ВИ”. София, 1976 г. Стр. 96).

           Страхът от „българската зараза” бил тъй голям, че през 1213 г. папа Инокентий ІІІ организирал кръстоносен поход срещу албигойците във Франция, удавил ги в кръв и ги изпепелил на кладите. А когато неговите палачи го попитали как да разпознават праведните от еретиците, нарежда да се избиват поголовно всички, а бог ще има грижата да отправи чистите души в рая, а заблудените – в ада !!? Тази западна ценност е жива и днес !

         В Православието има поне една известна клада - тази на която през 1118 г. (около 1111 г.) е изгорен еретикът Василий Врач (патриархът на богомилите) на Хиподрома в Константинопол, столица на Византия.

 

          Академик Лихачов, един от най-големите учени и интелектуалци на Русия, отбелязва: «Бих искал България да заеме отново онова челно място, което заемаше през средните векове. Българският литературен език е първия сред славянските езици не само по време на възникване, но и по необикновената си красота и тържественост. Няма друг такъв славянски език. Има езици богати, разнообразни, но такъв тържествен, красив език, бих казал баховски, няма ! Българският е като Бах сред композиторите» (интервю пред в. «Дума» от 2.10.1999 г.).

        „ Ние в Русия – продължава Лихачов -изпитваме чувство на голяма благодарност към България за своя литературен език, за началото на руската литература и за ония забележителни идеи, които са били провъзгласени през Симеоновия век - общочовешките идеи... Църковнославянският език, пренесен в Русия от България не само чрез книгите, но и устно - чрез богослужението, веднага става в Русия своеобразен индикатор на духовните ценности. България даде на източните славяни висшия слой на езика - "полюса на духовността".... Ако да не бяха български духовници и просветители, Русия беше на косъм да приеме исляма" ("Критска пролет" за Православието - ІІВелислава Дърева- „Дума”, 25.06.2016 г.).

          В Руската православна църква, реформацията се изрази в сектата на „староверците”, без това да има никакви европейски последици. Бурните събития и църковния разкол се развиват само в Русия и водят до появата на различни православни секти сред руснаците. Разликите се свеждат, главно, да някои външни форми на изразяване на православието. Ето главните разлики между каноничното православие и страверците :

          ●Двупръстие при кръстенето.

            ●Кръщаване чрез трикратно пълно потапяне.

            ●Ползване на осемкратния кръст.

          ●Името Исус се пише само с едно „И”.

          ●При църковното пеене не се допускат никакви светски типове пеене (оперно, хроматично и др.).

          ●При церковни служби не се ползват съчинения имащи католически произход.

          ●Поклоните в църквата са до кръста.

          ●В „Символите на вярата” е премахнат съюза „А” в думите за Божия син : „родена, а не сътворена”.

          (5). Най-голямият християнски православен празник се нарича на български език Великден, което най-точно изразява смисъла на празника – Възкресение Христово ! Руснаците нямат славянско име за този празник и го наричат Пасха, от гръцкото pбscha виж староеврейското pеsаkh преминаване, изход, от глагола pǎsakhпреминал,  който се празнува от евреите като ден на  избавлението от египетско иго. Смисълът е твърде далече от Възкресение Христово.◄

          Посочените различия между Българската и Руската православна църква не трябва да се разглеждат като опит за раздалечаване между двете църкви, колкото като опит да се припомни ролята и тежестта на Българската  църква в православния свят и преди всичко  - в славянския свят. Работата е там, че между автокефалните православни църкви съществува йерархия на почит, която не се определя от броя на вярващите, а е изградена върху каноните и традициите. Тази йерархия е въплътена в така наречения Диптих на провославните църкви. Диптихът е официалния ред на следването на църквите в официалните списъци. Всички църкви признават първите пет места в диптиха: Константинополската, Александрийската, Антиохийската, Ерусалимската и Московската патриаршия. А по-нататък има разногласия. Например, в диптиха на Константинополската патриаршия след първите пет следват Сръбската, Румънската и Българската църква, а Грузинската е на девето място. А в диптиха на Московската патриаршия Грузинската е на шесто място, и едва след нея са Сръбската и всички останали. По тази тема консенсус още не е постигнат.

          Наистина, седмото място на Българската православна църква, след Московската патриаршия, Сръбската и Румънска патриаршия не е оправдано от никаква история и традиция : на първо място, по старшинство на приемане на християнсктвото българите далеч изпреварват руснаци, сърби и румънци. Същото е и при въздигането в автокефалност и признаването на патриаршески сан на предстоятеля на дадена църква.
          Има и други показатели, които могат да се използват, като например, броят вярващи в съответния диоцез. Тогава неоспорим лидер на православния диптих е Руската православна църква (около 80 милиона вярващи православни). Но това пък няма нищо общо нито с историята, нито с традициите. Това води до различни диптихи в различните автокефални православни църкви.

          Колкото и да е неприятно, трябва да признаем, че в дори такива типично вътрешноцърковни въпроси основна роля играе политиката. От тази болест страдат най-вече сръбската и гръцката православни църкви. Например, гръцката църква няма патриарх. Тя смята, че Вселенският (Констнатинополски) патриарх е патриарх и на гръцката православна църква. Тази  наглост на нашите православни съседи е донесла  неимоверно много беди на България, на българите и на Българската православна църква. Гърците и сега се изживяват като преки наследници на Византия, нещо, което отдавна е опровергано от науката и от самите легитимни византийски наследници. Защото, ако беше наистина така, българските религиозни претенции към гръцкото православие, щяха да бъдат мнооого по-големи и страшни в цивилизационно отношение.

          Гръцката православна църква има два големи гряха към България : (1), зарадин нея българите загубиха библиотеката на Българската патриаршия ; (2), през 1872 г. Цариградската патриаршия обявява  Българската православна църква и българският народ за схезматични и ги осъжда като етнофилетски.

          „Цариградската патриаршия извършва това грозно, недостойно посегателство над православния български народ от най-кристални етнофилетски, гръкомански позиции, болна от гръцката мегали- идея за възстановяването на Византия, бясна от от своето безсилие народоспасителното и душеспасителното екзарийско дело и разтресена от факта, че екзархията очертава реалните граници на бъдещата българска държава, и защото българите в Егейска Македония и тракия се изплъзват изпод властта на Фенер” (Велислава Дърева – Нова зора”, 17.11.2015 г.).

          Така Българската православна църква губи своето пето мяста в диптихите и днес е след църкви, създадени след нея, а някои – от нея :

          ●Българската православна църква е авфтокефална от 917 г.; първият   

            български патриарх е Дамян Доростолски.

            ●Грузинската – от 1010 г. ;

            ●Сръбската – от 1246 г.;

            ●Руската – от 1448 г.;

            ●Румънската – от 1925 г.

          Петото място на Българската православна църква е очевадно !!

           Откраднати са 718 години от историята на Българската църква и крадецът се нарича Цариградска патриаршия. Затова в следосвобожденските учебници по българска история се твърди, че България пет века е била под двойно робство : юридически – под турско, духовно – под гръцко !

          Схизмата е свалена (по „молба” на Й.Сталин) през 1945 г., а патриаршеското достойнство е възстановено през 1953 г.

          Глобалният проект, глобалната религиозна тенденция днес е да се търси не само обединяването на трите разновидности на християнството (нарича се икуменизъм), но и създаването на съвсем нова световна религия, религия на победилата глобализация. Е, може да ни се размине и само с пълната доминация на една религия. Като виждаме ренесанса на Исляма, може да си представим, какво ни очаква.

image

Като напомняне за миналото и предупреждение за бъдещето беше написан този материал. Религиозните проблеми не са изчерпани. Тяхното разрешаване придстои !








Гласувай:
10



1. germantiger - ...
28.05.2017 08:29
Фундаменталното общо:

НРБ УМРЯ

СССР Е ГРОБ
цитирай
2. nkf - Другарю, занимавай се с ленизма...
28.05.2017 15:42
Другарю, занимавай се с ленизма-сталинизма и паранауката на маркс, а не с неща от които и идея си нямаш. Впрочем, вие, бекапейците, така и не се научихте, че религия "православие" няма, има религия Християнство. То е достатъчно само това да се прочете, за да е ясно за каква непомерна глупост иде реч в текста по-долу.
цитирай
3. x111 - Кой разпространи кирилицата по света?
28.05.2017 16:47
Великата руска литература.
СССР и Русия.Да и сръбските ни "врагове",врагове за някои антибългарски елементи.Иначе никой няше да знае кирилицата.

И с цялата си наглост министърката на туризма на България товори,че "Русия е наш стратегически партньор,искаме повече руски туристи".
Плюят,но искат пари от тях.
То бива бива ганьовска наглост,но чак толкова...
цитирай
4. x111 - Фундаменталното общо: НРБ ...
28.05.2017 16:51
germantiger написа:
Фундаменталното общо:

НРБ УМРЯ

СССР Е ГРОБ


Фундаментално общо е ,че твоята любима Нацистко-мракобесна Германия е мъртва на осма степен и няма никакви признаци да се съживи благодарение на американските ти сутеньори.

САЩ изпедерастиха и ислямизираха Германия,отивай да им целуваш задните части за благодарност :-))))))
Като не знаеш да целуваш правилната ръка...отивай да си ближеш болничките рани,олигофрен.
цитирай
5. x111 - Този блог е място за мъже.
28.05.2017 16:53
nkf написа:
Другарю, занимавай се с ленизма-сталинизма и паранауката на маркс, а не с неща от които и идея си нямаш. Впрочем, вие, бекапейците, така и не се научихте, че религия "православие" няма, има религия Християнство. То е достатъчно само това да се прочете, за да е ясно за каква непомерна глупост иде реч в текста по-долу.



С "другарю" ще се обръщаш към любвника си от Нов Български "Университет" и фондациите на превратаджията Сорос.

Този блог е място за мъже.
цитирай
6. x111 - Защо Путин се срещнал с македонския президент?Ха,ами защо Плевнелиев се срещаше с "украинския" т.нар "президент?"
28.05.2017 16:56
"Македония била измислена държава",твърдят соросоидите и псеводпатриотите,а нима "Украйна" не е измислена псевдодържава,насилствено изтръгната от Русия земя и етнос?!

"Украйна е напълно легитимна страна",видите ли,лигитимна ще е, щом обслужва русофобските интереси на САЩ и българските им медийно-политически прислужници.

Срещите през последните години на "българските политици" от Герб и СДС с украинската хунта в Киев бяха изключително нагли,цинични,пещерно русофобско зъбене, с една единствена цел-да се декларира за пореден път подкрепа за генетичния антирусизъм на американските им господари.
Нима това не обида спрямо Русия?!

Я ги виж ти селските български тарикати,пък и сметка ще държат на руския президент,след гореизборените мръсотии и двойни стандарти на политическо-избираемата им класа ?
Значи онова лайно Плевнелиев,не знам как да го нарича по друг начин,то не приличаше на човек/грешка на природата/,тъпо като цялата герберо-седесераска партия,можеше да взима ордени от нациста-масов убиец Порошенко,а македонския президент няма право на официални декорации от Путин?!



И какво "нередно" е казал Владимир Владимирович?Кирилицата дойде от днешните македонски земи /"с македонских земель"/,нима не е истина,къде се намира Охрид в момента,Охрид-родината на кирилицата?
В Република Македония.

Кой пръв призна независимостта и името на Македония през 1991 г. ?Даже се гордееше с това?!?!
Отговор за страдащите от удобна амнезия: СДС,Желю Желев,Филип Димитров и цялата седесарско-соросоидна пасмина,която и в момента управлява под името "Герб".

Смешните и лъжливи "български СМИ","анализатори"и псевдопатриоти,трябва малко да си лекуват шизофренията и да не правят хората на идиоти.
Стават жалки и смешни.

А норамлните хора правят разлика между истинския държавник и приятел на България в лицето Владимир Владимирович Путин и истинските бългорофоби,окупирали медийното пространство,българофоби-убийци на българския народ,кои от Банкя,кои от някъде другаде..
цитирай
7. x111 - Всъщност Халваджиян е чалгаджия и ...
28.05.2017 17:14
Всъщност Халваджиян е чалгаджия и простак.Типичен пример за жалките български "медии".А от такъв не може се да очаква елементарна култура и познания.
цитирай
8. x111 - "Православната религия е ...
28.05.2017 17:18
"Православната религия е една от мното исторически връзки, които подчертават поразителната близост между народите на България и Русия. Русия получава своята православна менталност именно от България и с помощта на България. Главното геополитическо послание на Русия – „Москва е третия Рим”, е последният цивилизационнен завет предаден от България на Русия в момента на загиването на Втората българска държава."


Скоро Булгаристан ще разбере "откъде изгрява Слънцето".Но помощ вече няма да има,нека Нато дапомага.
цитирай
9. x111 - Защо няма патриотарска българска медийна истерия срещу Англия и САЩ? https://www.britannica.com/topic/Macedonian-language
28.05.2017 17:32
"Македонският език е припознат като самостоятелен от Енциклопедия Британика и Езиковата енциклопедия на Кембридж, както и учени от международната общност"

Shea, J. (2008). Macedonia and Greece: The Struggle to Define a New Balkan Nation. Jefferson, NC: McFarland & Company,

Encyclopedia Britannica :"The Macedonian language is also spoken in Greek Macedonia, /?!?/Bulgaria, Croatia, Serbia, Slovenia, Albania, and Australia."

----
Как да има медийна псевдобългарска истерия срещу Англия и САЩ?

Ще обидим "цивилизационните ни партньори" и прочие двойни стандарти,този път ганьовски двойни стандарти...или проститутски двойни стандарти.
цитирай
10. x111 - Фундаменталното общо: НРБ ...
28.05.2017 21:31
germantiger написа:
Фундаменталното общо:

НРБ УМРЯ

СССР Е ГРОБ


И какво общо имат НРБ и Съвтеския Съюз с публикацията на професор Гиндев,статия посветена на православната църковна история?!

Или просто си дошъл да си излееш словесния понос с повод и без повод,да си изплачеш болката,само и само да ти се чуе гласчето,току виж някой ти прочел "големите" ти писания.
цитирай
11. germantiger - ...
28.05.2017 22:28
путко бугарска дай да се чуем утре по телефон

пишеш ми номера и се чуваме

да си го забия на жена ти бременна и вътре неродената ти дъщеря да ми духа

впрочем аз съм тукв твоята бугария, шибам вапшите дъщери, сестри и жени и винаги правя така че да не си вдигнете главата никога повече тук и винаги ще "работя" за това докато ви работя

разбира се, че германия е мъртва но аз съм 74-и набор, ще рече никога не съм я видял жива, за мен е нормално, но вие сте ощипани госпожици, вие плачкате като момиченца, защото вашето беше но умря

а про по дядо ми като хауптманн/капитен/капитан в 36 id (mot.) е бул 3 руснака преди да бъдед ранен край захаово близо до московата през 1941г.

нацистка германия ми е през юрдека - никога не съм се интересувал от идеологии и не вярвам в такива, това е бош лаф за мен

мисълта ми е германеца вие изтрил от русията с милиони, за 1 фритц са падали от 4 до 6 калпачета, а аз редовно на старите гробища на варна се храча на един постамент на съветските препили войничета - съвсем серипозно, не се будалкам въобще

впрочем отрязали ли са му ташаците на балканджи йово или не гаджалите?!
цитирай
12. germantiger - 2
28.05.2017 22:40
Вие които бяхте 16 руска република

вие които си изваратихте историята в полза на руските славяни

вие които не осъдихте нито един комунистически убиец след 45 години

вие които позволихйте на комуняга луканов да създаде фалшива икономика

вие които позволихте на комунягите да ви направят мутри в държавата

вие които ползвате само запад

защото компа е запад
защото автомобила е западно изобретение
защото нета на който пишете тук е запад
защото гсм-а е запад
защото самолета е запад

вие руснаци които умирахте за 1 германец по 4 до 6 руснаци в онази война която уж сте победители

вие руснаци и българи които нямахте бяла техника
нямахте черна техника
нямахте пътища

вие които правите 1 качество от 10

а запада прави 9 пътиу качество от 10

вие никога не може да сте ми стремеж, идеал и цел

защото сте руски и бугарски боклук в 9 от 10 случая
цитирай
13. germantiger - 3
28.05.2017 22:41
Виж какво мили ми бугарски капут :)

всичките вие кухеловци, рустамчовци, блекита, подводни, надводни, земноводни шнорхели и прочие...

всичките сте ми курвите на тигъра

нищо не става от вас - миячи, берачи и болногледачи не става

кажи сега - кога ще се върне комунизЪма в бугарията

червената армия кога пак ще ни гостува

кога бай тошо ще възкръсне

ей кал под краката ми

ти ми отговори на питанията, пък аз ще ти кажа друго - кво прайм, с рускинчетата "у варна" аууу мац ;)

кажи сега интернетбоецо

"како ши" стане ако идеш в Германия или Скандинавия и си въобразиш, че всички там са гейове, че ти си бамбашка юнак, че гейропа чакала теб - аз ще ти кажа какво ще стане - някой ще ти обърне от бой джуките като на мъжки бугарски плеймейт, а ти ще станеш мияч на чинии, домашно слугинче болногледач

нищо не става от такива като теб боклуци - всички сте агънца навън, душици мамини, берачи на ягоди и портокали, по-ниски от тревата сте българчетата на запад - дупенца розови сте ми вий

най-големите шушумиги сте навън вие - тихи, жалки, ела на мен ми кажи че съм гей или на някой 2 метра германец, ти в какъв свят живеш мойто дете - виртуален ха - иди, разходи се до Стокхолм пък излез на някой швед да му кажеш...

Кажи сега Гунчо

Лижеш ли шоколадовото око изотзад на онзи - малкия руския мъж с циците

смучеш ли на каПУТИН цицорите питам ;)

защо ПУТИН Е ДЖУДЖЕ С ЦИЦИ?!

кога бай тошо ще се вдигне от гроба

кога тръмп ще стане руснак, кога на баба ти ванга ще й цъфне гъза

айде бе капути, кога ще има народен съд, ей кал-народ, ей червей :)

избирай как да ми олижеш ствола

бавно и мазно със слюнка по ствола, с халтава ръка

или бързо със звук и плътно полусухо

вие левичарските курви духате качетсвено

откъде знам ли - рускини и украинки са курвите по света
цитирай
14. germantiger - още
28.05.2017 22:43
БЪЛГАРИЯ НИКОГА (или поне в близките десетилетия) НЯМА ДА СЕ ОПРАВИ, ЗАЩОТО:

1. След 1990г. никой червен не бе съден, червените пари не преминаха в държавата, а с тях бе създадена квазиикономика! Фалшивия фундамент, извратеното „стопанство и пазар”, мутренската среда са непреодолими и господстващи. Техните последствия дават и ще дават „плод” поколения подред!

2. Манталитета на бгработника (не всичкия – има чудесни млади и не само млади качествени професионалисти) да скатава, спи, краде и ПИЕ на работното място. Манталитета на бгработодателя (не всичкия – има съобразителни и коректни шефове) да плаща малко и със закъснение. Тези „две воли” са деструктивни, непродуктивни и традиционни!

3. Външните фактори – те са едва на трето или последно място за мен. Планове, общества, конспирации, велики сили и сие може да има и може би има, но те са след българина и неговите вини (не обикновения българин, който е ЖЕРТВА, а „необикновения” посткомунист - дивкапиталист или въобще изцеждащ своя народ. За проблемите на българина не е виновен баварския селянин, винаря в Бургундия и Шампан, лондонския финансист, австрийския коцертмайстер или друг нейде. До момента България получава повече пари, отколкото внася в ЕС (не съм му фен)! Сред външните ликвидатори на България пиша първо Россия и нейното лоби тук, след това турското, американското и европейското мисля въобще е последно – като влияние и вина!

Проблемите на България са на ПЪРВО МЯСТО тук – сред нейните предатели, печалбари, лъжетърговци или олигарси. За тези, които пишат срещу Европейския съюз и САЩ – защо децата ви бягат там, а не в Сибир, Куба и Корея?! Колко българи живеят в Щатите и кълнейки САЩ, заклевате ли българските си наследници?!

Когато пишете анти западна Европа и Америка, сещате ли се какво имате вие – там?!

Имате бгкръчми и ресторанти десетки (със сайтове) в „германия”, едно хубаво рекордно хоро си спретвате на стадион в Берлин, имате си бгучилища в Лондон, имате си ден на България в Чикаго и читалища също, в Испания и села с мнозинство в населението бгемигранти... Чужденците имат ли тук това и ако го имаха как вие бгнационалистите бихте писали против тях?!

ДЪРЖАВА В КОЯТО КОМУНИСТИТЕ НЕ БЯХА СМАЗАНИ, А БЕШЕ СЪЗДАДЕН ИКОНОМИЧЕСКИ МОДЕЛ ЗАМИСЛЕН ОТ ТЯХ, ДЪРЖАВА В КОЯТО МУТРИ И ДЕБЕЛИ ВРАТОВЕ БЯХА ГЕРОИ НА ПРЕХОДА (подобие само в Россия и никъде другаде), ДЪРЖАВА В КОЯТО МАНТАЛИТЕТА ДА МАЧКАШ РАБОТНИКА И ДА РАБОТИШ НЕУСТАВНО Е ПРАКТИКА...
ТАКАВА ДЪРЖАВА НЯМА ОПРАВЯНЕ!

ВСЯКАКВИ НАДЕЖДИ, МИСЛИ И ФАНТАЗИИ ЗА БЪДЕЩЕ, ПРОМЯНА КЪМ ДОБРО СА АБСУРДНИ, НАИВНИ И ИДИОТСКИ – БЕЗУМНИ! Цената ще бъде платена и тя се плаща не от днес, дай Бог да не е смъртта на цяла една нация (уж невъзможно, но дали?!).

Държава не се оправя и не се поправя с протести, палежи, дори с мечтите на някои да убива виновници. Бесилото, народния гняв, камъните в прозорците не създават утре работно място, не произвеждат хляб, нито печатат с вълшебна пръчка (разб. преса) пари...

Всеки, който си въобразява и се надява да има добро и по-добро е глупак!
цитирай
15. x111 - Die Tiger, болничък си, толкова ...
29.05.2017 00:12
Die Tiger,болничък си,толкова болничък,колкото болничък беше и любимия ти фюрер.Имаш нужда от сериозно лечение.
За съжаление Майката-Природа се отнесла жестоко с теб,наказала те е сериозно.
Заслужаваш моето съжаление,ампутиран си отвсякъде,най-вече в мозъчната тъкан.
цитирай
16. x111 - Болните бръщолевения на Тигрето
29.05.2017 00:35
"Мутри има само в България и Россия".
--------
Сериозно))))

Не знаех,че думата "мафия" е руска дума ))))
А филми като "Кръстникът" са руски ))))

Мафията и корупцията процъфтяват на Запад и в момента,дори в Китай,организираната престъпност е иманентно,присъщо социално явление при капиталзма,с неговата постоянна гонка за печалби и задоволяване на егоистични прищевки,с неговата мизантропия.
И тук "комунизма" няма нищо общо.България от 20 години е член на Нато и ЕС,има 4 американски бази на своя територия,но престъпността процъфтява,а ти ми говориш за червени конспирации,живееш в паралелно измерение,продукт на болния ти мозък,измерение за такива кот теб,лишени от елементарната възможност да мислят логически.

Виждаш ли колко си смешен,един факт не можеш да обосновеш.
Казах ти,имаш нужда от лечение на главата.

цитирай
17. x111 - "И тук "комунизма&q...
29.05.2017 00:39
"И тук "комунизма" няма нищо общо.България от 20 години е член на Нато и ЕС,има 4 американски бази на своя територия,но престъпността процъфтява,а ти ми говориш за червени конспирации,живееш в паралелно измерение,продукт на болния ти мозък,измерение за такива кот теб,лишени от елементарната възможност да мислят логически."

Всъщност този седесарски мит е акт на тотална безпощност,отказ седерунгелите да признаят последствията от престъпната и невежата си политика,оправдавайки се с режим отпреди повече от 30 години.Комунистите им са виновни,че са некадърници.
Тъжна картинка.
цитирай
18. x111 - Всеки трябва да мисли за себе си
29.05.2017 13:02
Тигре,напълно съм съгласен с т.нар. "русофоби".
Прекъсваме всякакви отношения с Русия и ще се оправим,ще станем високоразвита
европейска държава.В какво се състои проблема?
Не се шегувам.
цитирай
19. nkf - Другарю, занимавай се с ленизма...
29.05.2017 14:22
x111 написа:
nkf написа:
Другарю, занимавай се с ленизма-сталинизма и паранауката на маркс, а не с неща от които и идея си нямаш. Впрочем, вие, бекапейците, така и не се научихте, че религия "православие" няма, има религия Християнство. То е достатъчно само това да се прочете, за да е ясно за каква непомерна глупост иде реч в текста по-долу.



С "другарю" ще се обръщаш към любвника си от Нов Български "Университет" и фондациите на превратаджията Сорос.

Този блог е място за мъже.

Рукос-комунистическа курво, ела ми го кажи в очите, мастийо долна. Всички комунисти и русогъзи сте проносирани педерасти като идола ти пичкин - недоразвитото комплексирано джудже - педофил и анален бандит. И ти си недоразвита курва, анално обидена от помияра нречен твой баща, а той анално обиден от боклука нречен твой дядо. Съвсем скоро ебаната ти русия ще храчи кръв и сперма и ще се осира през разпрания си гъз, споко. Вече са ви взели мярка за ковчег. Само още някоя и друга годинка, че да видим тогава къде ще се криете курви долни - включително и ти страхлива тъпа курво!
цитирай
20. stgeorge - Света е разделен на две, нямо междинно , има не активно анти/христянство другото си е кенеф като това дето прави тоя
12.05.2018 01:26
Такива сатанисти анти-христи подли водещи война срещу христянството така разчитайки на болни мозъчета създадени от атеизма с количество анти-руски етнически расизъм във всички нормални държави ги пребиват и вкарват в затвора, крайно време е вече и православния свят да се бори с тия подли нати-христи и сатанисти. Хубаво плямпа за булгарската църква, но всичките тия лайна дето казва за русия са лъжа с цел подстрекаване кум етническа омраза идискриминация , какот и престъпления срещу руските малцинства, също цели конфликти в христяснтвото, това са сатанисти, просто трябва да ги мразят и да прилагат библейския закон не да им се връзват на мутрата, руското православие не е неговия еретически болен мозък и етнически расизъм. ПРавославните църкви са еднакви разликата е че езика е различен другото е същото, но проблем ае че никой от православните не отиде да маха тия анти-христки говна когато отидоха в Русската империя да убиват най-голямата православна държава, а това е дълг на всеки православен да си пази своя свят, Русия сама се освобождаваше, имперска му е неграмотната тиква, ти си неграмотен тъпанар неяастен комунистко лайно социален паразит, не руснаците в руската империя, и православието не е никаква имперска религия то е от преди империите тъпака е толко болен че не разбира как заплю и българското имперско минало по време на златния век, това е резултата от анти-христката сатанистка расистка война на тия шпиони и на всичките други от европа или където и да са които водят война срещу православието и славяснките държави и най-вече русия им е проблема защото тя не е като тия другите просто не са толкова малки за да ги мачкат а трябваше чрез преврати итн. пак, време е да ги пребивате и затваряте тия дето пишат тия лайна както е на зпада и в европа, а към другите конфесии ги дерете както те правят с другите, ако искате прилагайте христянската догма тя е много добре известна в католицизма, има две неща христянство и това дето е против, едното е от Бога другото е от ..
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: gindev
Категория: Други
Прочетен: 1947459
Постинги: 367
Коментари: 1555
Гласове: 1270
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031