Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.05.2018 07:45 - 27.05.18
Автор: emi1ts Категория: Други   
Прочетен: 2232 Коментари: 8 Гласове:
17


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image

               
                                     Притча за славея
         
                            
Помнете, че сте уникални

                                                                    https://www.az-jenata.bg

Понякога в живота се случва да се сравняваме с другите, забравяйки колко уникални сме. Може би трябва да събудим вътрешния си глас, да се погледнем в огледалото и по-често да си напомняме, че сме забележителни.

Днес в рубриката ни „Притчи, мъдрости и цитати“ споделяме една поучителна история. Тя ще ви напомни, че сравняването с други само ще ви накара да скриете вашата идентичност, вашите най-ярки черти и няма да ви направи по-щастливи.

Имало един славей в гората, който изгубил родителите си. Когато пораснал осъзнал, че никой не го е научил да пее като славей. Решен да се научи на всяка цена, един ден срещайки петела, го попитал:
  
– Можеш ли да ме научиш да пея като славей?

– Ако повтаряш след мен, гарантирам ти, че ще пееш по-добре от всеки друг славей. – казал му петелът гордо.

Върнал се в гората славеят и започнал да издава звуци, почти като кукуригане на петел.

Една сутрин патицата го чула и попитала с изненада:

– Кой те научи да пееш толкова зле?

– Можеш ли да ме научиш да пея като славей? – попитал я той.

– Аз пея много по-добре от славей. Следвай ме и ще пееш като ангел. – отговорила му патицата.

Не след дълго бухалът в гората чул някакви странни квакащи звуци и също попитал славея защо пее толкова зле.

– Една патица ми каза, че това пеене е по-красиво – казал славеят.

– Трябва да попиташ някой друг славей и той ще те научи да пееш. – отговорил бухалът.

– Да, но в тази гора няма никой като мен. – отвърнал тъжно славеят.

– Тогава трябва да извадиш гласа, който имаш вътре в себе си. Вдишай дълбоко, нека сърцето да те води и запей първата мелодия, която дойде в теб. Само така ще разбереш как пеят славеите. – посъветвал го бухалът.

Така и направила малката птица, а цялата гора не била чувала толкова красива песен. От този миг славеят никога повече не се опитвал да имитира чуждо пеене.

image 




Гласувай:
17



Следващ постинг
Предишен постинг

1. mrazekoff - Красива и истинска
27.05.2018 17:06
притча! Явно доказателство, че всяка имитация (колкото и да е сполучлива) е много по-лоша от оригинала (колкото и несъвършен да е той). Защо ли? Защото в оригинала има дух на съзидание - Божественост, а имитацията е сляпо подражание, лишено от смисъл и духовност.
цитирай
2. donchevav - Много хубава притча! Бъди себе си! - ...
27.05.2018 18:12
Много хубава притча! Бъди себе си! - в тази максима вярвам и аз. А иначе не съм привърженик на терапията, в основата на която стои повторението на мантрата за уникалност, чужда ми е:))) Мисля, че сред добродетелите, ценени от народа ни, скромността стои най-отпред. Най-малкият брат, най-бедната мома, сирачето, слабите, осмиваните, отритнатите от обществото и пр. - знаеш как е в приказките и песните ни, как най-скромните и незабележимите със силата на добротата, обичта и самопожертвователността си успяват да надмогнат пречките, да преодолеят страданието, да открият справедливост и път към успеха и щастието.
Вярно е, че всеки е уникален и заслужава уважение, но самовнушението на тази тема е пагубно - училищата ни в момента са пълни с такива вундеркинди, надъхани от заслепените си и оглупели от криворазбрана обич родители, че са изключителни, уникални, родени да бъдат звезди и всички да бъдат в краката им. И после се чудим откъде толкова нетолерантност и агресия у подрастващите, защо е това насилие, липса на респект, пълна неадекватност. Всеки е неповторим, единствен, но общество от "изключителни" може да има ... хм, сещам се само за едно място:)))
Но е прав авторът на този материал - не трябва да губим себе си, сравнявайки се с другите и опитвайки се да им подражаваме. Всеки има дълбоко кодиран собствен глас, който не трябва да губи - другото е престъпление спрямо природата и нас самите:)))
Прегръдка, приятелко! Такава хубава притча си ни поднесла, накара ме да се размисля - и макар че посъкратих - пак написах текст, по-дълъг от постинга:))) Извинявай! Успешна седмица!
цитирай
3. emi1ts - Благодаря!
27.05.2018 18:14
mrazekoff написа:
притча! Явно доказателство, че всяка имитация (колкото и да е сполучлива) е много по-лоша от оригинала (колкото и несъвършен да е той). Защо ли? Защото в оригинала има дух на съзидание - Божественост, а имитацията е сляпо подражание, лишено от смисъл и духовност.

Да!Също много ценно послание ,според мен е да внимаваме от кого се учим - не всеки ,който ни казва кое е правилно според него важи по-същия начин и за нас. Необходимо и важно е човек да се стреми да "слуша" сърцето си ,което всъщност е най-подходящото и добро за него и осъществяването на неговата уникалност!С пожелание за хубава вечер Стефане!
цитирай
4. emi1ts - Благодаря мила Вени!
27.05.2018 18:28
За мен е не само удоволствие но и особено ценно и интересно ,дори поучително да прочета ,да разбера споделените от теб размисли.Много си права във всичко, което споделяш.Аз същ съм против "мантрите" и самовнушенията в посока на създаване на огромно и с нищо необосновано самочувствие както казваш. Правилното тълкувание на притчата и според мен е в посланието как да намерим собствените си уникални качества и да разчитаме на "вслушването" в сърцето си като най-правилния път към постигането на така ценното за всеки човек щастие в живота!Благодаря ти мила Вени!За мен е особено вълнуващо всяко споделяне с теб!Прегръдки мила приятелко!С пожелание за прекрасна и цветна нова седмица!
цитирай
5. nebonebo - Познание
03.06.2018 20:39
и отваряне на сетивата за това, което е човекът. Притчи = мъдрост. Нуждаем се от нея...
Благодаря, удоволствие е да посещавам блога Ви! Лека вечер!
цитирай
6. emi1ts - Благодаря!
03.06.2018 22:49
nebonebo написа:
и отваряне на сетивата за това, което е човекът. Притчи = мъдрост. Нуждаем се от нея...
Благодаря, удоволствие е да посещавам блога Ви! Лека вечер!

Радвам се !И аз мисля по този начин за притчите- истина и мъдрост останала и се запазила във времето.Благодаря за хубавите дума за блога.Винаги сте добре дошла.Вашият също е много интересен и мисля да ви посещавам често:)С пожелание за хубави дни!
цитирай
7. batogo - !!!:))) Чудесна притча, Еми1!
20.06.2018 08:02
Всеки е уникален и има с какво да зарадва света и да обогати живота, стига да го осъзнае и да даде най-доброто от себе си.
Светъл ден!
цитирай
8. emi1ts - Благодаря!
20.06.2018 15:38
batogo написа:
Всеки е уникален и има с какво да зарадва света и да обогати живота, стига да го осъзнае и да даде най-доброто от себе си.
Светъл ден!

Точна така мисля и аз:)!Осъзнаването ,според мен е по-трудната част.Да дадеш най-доброто от себе си след това като че ли е по- лесно!:)Приятен ден !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: emi1ts
Категория: Други
Прочетен: 1712512
Постинги: 583
Коментари: 3953
Гласове: 30810
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031