Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.07.2020 22:30 - Из "Хайлайфът, любовниците и кабаретата в България"
Автор: hranislav Категория: История   
Прочетен: 714 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 19.01.2021 23:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Преди 3 години прочетох една от книгите на покойния Михаил Топалов (журналист и летописец на живота в Третото българско царство, водещ на предаването "Старият албум" по телевизия СКАТ). Помествам под формата на преразкази и цитати някои от нещата, които ми бяха направили по - голямо впечатление, както и мои коментари към прочетеното в "Хайлайфът, любовниците и кабаретата в България" (2002 г.).

*През 1925 г. мнозинството от българите не са имали дори прогимназиално образование. В бележка към книгата на Топалов пише, че прогимназии и гимназии е имало само в 6 града тогава: София, Пловдив, Варна, Плевен, Шумен, Габрово. За гимназии не знам, но със сигурност прогимназии е имало на повече места от изброените. Балове са се правели именно защото да завършиш гимназия е било много по - голямо постижение от днес. Гимназиалното образование е струвало 1500 лв. (такава е била таксата) - непосилна за мнозина сума. Толкова са стрували 75 агнета във време оно. Задължително, пак според въпросната бележка в книгата е било образованието до 11-годишна възраст (имам спомен, че е било задължително до 8-ми клас..., което не е 11-годишна възраст...).
В началото на 1928 г. в България е имало 12 публични дома, а в края на 1929 г. - техният брой вече е бил 136 (това е годината на световната икономическа криза, която се отразила зле на българите в икономическо отношение, а явно и в морално отношение...).

*"С упорита, тежка дресировка и изпити майката на Жози успя да направи от нея момиче - вълчица. Момиче - пиявица, но прикрита под пашкула на нежна, крехка пеперудка,на ангелче без крилца. "Двуличието на жената - казваше майката, - е основата на живота. Жена, която не умее да флиртува и да лъже, тя не е жена, а работничка, слугиня. Мъжът не заслужава нищо друго, освен да се дерат по три кожи от него и да му се изпразва кесията, за да не играе покер." Бог да пази всички мъже по света и у нас от такива жени, това е най - доброто което мога да изкоментирам по повод подобни разкази.

*"Ах, да бях богатско чедо Буров да ми беше дедо..." - нещо мантра за пари от онова време.  В друга песен пък е личала загриженост към царя (Борис III) и нежелание да се повтарят събитиятята от 9 юни 1923 г., когато след извършен от военните преврат следват репресии срещу въстанали земеделци и комунисти: "Дано даде Господ булчица на царя и Девети юни - да не се повтаря..."

*"Стара истина е, че в смутни и гладни години най - добре виреят отровните цветя на порока. В такива времена най - често никнат барове, вариетета и кабарета. Срещат се и много жени - проститутки и мъже - проститутки, минали на издръжка и прехрана на богати, стари дами с милиони и с неугаснали вулкани." (стр. 65).

*Ако приемем, че един от признаците дали дадена музика е чалга или не е това на кое място се поставя външния вид, то може да се каже, че в България чалга е имало и през 20-те години. Макар че в днешния свят, дори в различни от чалгата жанрове визията играе голяма роля. Бях чул навремето, че една позната не са я приели в музикално училище при все много добрите и гласови данни поради физически недъг, което ако е вярно е брутално. От цитираната вече книга на Топалов: "Според броя на песните, които знаеше една певица и качеството на гласа и, и определяха и заплатата. Защото песента в кабарето бе най - важното нещо след красивото тяло и хубавата главица. Тези три неща определяха височината на "щата", размера на заплатата.Ако би ще и славей небесен да е една певица, ако няма хубава главица и прелестно тяло, губеше всичко." (стр.93-94). Авторът е написал и нещо, което ми се струва голяма глупост, но то хубостта все пак е възпрос на възприятие. Според него в България тогава хубавите тела и глави били малко...Един от стоте най - различни (включително интимни) въпроси, част от проектодоговор за работа като певици в столичното кабаре "Паризиана" през 20-те години е бил: "Умеете ли да правите гола гимнастика на сцената?" Друг въпрос е бил дали жената възнамерява да работи в бъдеще еди къде си: изброени са различни варианти, като единият е...публичен дом. Като чета и слушам такива неща за царското време, чак се чудя дали социализмът е повлиял по - скоро негативно или по - скоро позитивно на морала на българския народ (някои твърдят, че е навредил - сочат за пример удара по религията, по връзката със земята...). Относно музиката: тогава и да е имало нещо в музикалния живот на страната, което би могло да се определи като чалга (например разни мръснишки градски песни), то сега чалгата със сигурност е много повече (и като визия, и като текстове).

В книгата, както личи и от заглавието и преобладаваха по - пикантните, по - битовите неща, които Топалов разказваше сладкодумно и в споменатото си телевизионно предаване. Дали всичко разказано е вярно, един Господ знае, но господинът беше интересна персона, свидетел на цели три периода в развитието на България. Често в историческите текстове липсват данни за живота на хората (бедни или богати) отвъд политическите боричкания и въоръжени сблъсъци (вътрешни или международни). А именно тези обикновени, човешки неща от живота, които са по - слабо известни и на които рядко се обръща внимание (често пък се прави повърхностно) намирам за много интересни. Смятам данните за политиката от една страна и личните човешки случки от друга страна за взаимодопълващи се в изграждането на една по - ясна картина и обхватна картина за дадена епоха или личност. Ние може да знаем някой като политик или пълководец, но това са само част от неговите житейски роли. Четейки историята човек може да види потвърждения на библейското "нищо ново под слънцето", но естествено и да научи за неща, които за добро или зло вече не са актуални.



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hranislav
Категория: Други
Прочетен: 642564
Постинги: 439
Коментари: 467
Гласове: 1291
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031