Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.01.2008 14:35 - компютрите и малоумието
Автор: ivoberov Категория: Лични дневници   
Прочетен: 21013 Коментари: 45 Гласове:
0

Последна промяна: 18.01.2008 15:02

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

/Продължение от „Електронната простотия"./ Става дума също за Русия, България, американците, японците и други подобни, като българите, например/
     Какво ще стане, ако едно училище за малоумници бъде снабдено с компютри. И ако малоумниците бъдат научени на така наречената компютърна грамотност – тоест да натискат копчета, да бутат мишката във всички посоки и възхитено да наблюдават как върху плоското нещо, наречено монитор, се появяват шарени картинки.
Какво ще стане, ако малоумниците научат двайсетина английски думи между които ентър, хардур, даунлоуд, делейт / те горе – долу така ги произнасят/, сейф и други подобни. Ако започнат да щъкат из Интернет /Международната мрежа /
Ами те вече вече няма да бъдат малоумници
Ще бъдат бъдат малоумници с компютри. Нито повече, нито по-малко. Повече ум няма да ги споходи. По-малко глупави няма да станат. Само дето ще ширят умствените си особености на повече места.

Преди четвърт век, обаче, един малоумник реши да образова, да изучи и да извиси своите сънародници с компютри. Минал покрай Япония и се впечатлил от напредъка й.
„ Ако имаше и в моята страна компютри като в Япония– и тя щеше да напредне – било заключението му.
Защото в неговата страна тогава нямаше компютри. Имаше заводи за стомана. И всякакви промишлени гиганти. Всички те произвеждаха дим, пушеци, отрови, освен това отрови, дим и пушеци. А също така пушеци и дим, примесени с отрови. От които в някои области на китната му родина въздухът и водата едва се вмествали измежду разпъплилите се навсякъде образци на менделевата таблици.
Но, разбира се, гигантите произвеждали и български машини. Подобни на оная машина за ритане, която имала четири особеност 1. Била голяма 2. Била грозна. 3. Била скъпа. 4. Не ритала.

А също и мотокари. Те бяха / помня ги, защото работех известно време в завод „ Шести септември” / големи, грозни и не караха. Купуваха се обаче, все пак. Купуваха ги руснаците в замяна на петрол и уреди за изсушаване на ръце. Тогава обществените тоалетни / нужници/ бяха обзаведени се руски уреди за изсушаване на ръце. Разбира се, от тези тоалетни всички излизаха с мокри ръце. И не само. Ръце. Но не за всичко са виновни руснаците, все пак...


Кари се изнасяха също и за Италия. По така нареченото „ Второ направление”. Те се правеха по особен начин / специална технология/. Тя беше италианска или щатска, не знам точно каква. В халетата на „Второто направление”, ние, обикновените работници от българо-руските направления нямахме право да влизаме.
И изведнъж…
О, чудо на международното положение, о превратност на двустранните отношения, о прощъпулки на глобализма, о тайни на българския износ, о загадки на японския внос…
Започнахме да изнасяме мотокари за Япония.
Няма майтап, няма шест – пет, няма геле, няма еша и няма кво.
Българските кари започнаха да се изнасят за Япония.
След време се разбра на какво се дължи чудото. Японците внасяли карите ни заради оловните противотежести, щото, нали на техният остров е прочут с липсата си на суровини. Пък ние щото сме най-умни и отракани след евреите им продаване оловото барабар с останалите там тенекета, заврънкулки, джувки, съставки и джаджи, наречени за благозвучие „ мотокар „ Нека си плащат всичкото накуп като се пишат толкова техници, гиди японците му с японци такива…

Това за износа на мотокарите и за оловото не е никакъв виц.
Или „никакъв шит”, както казва новото поколение, вече запознало се с най-разпространените образци на западната култура.
Защото действителността надминава всякакви смехории, майтапи и шитове.
И най вече шитовете /тhe shits/ надминава.
Или „ никой не може да изсере по-големи лайна от действителността, с извинение” – както бих казал, ако бях български писател. Но и без да съм, пак го казвам. Че и без извинение. Щото никак лесно да се описва действителността без мръсни думи. Особено българската...

Та отива нашият малоумник да види как японците усвояват /много сладка дума, особено когато се отнася за пари и еврофондове / нашите кари и се скумросва. Поошмулва се и се посгушва, тоест „ Брех – вика си, - верно, че сме нация техничеса, ама не чак дотам…”.
Тогава, между другото, бяхме решили, че сме нация техническа, както сега решихме, че сме нация с древна държава и многовековна култура. Щото, както стана известно, българите са дошли на Балканския полуостров много преди хората…
Е, от техническото на техническата ни нация останаха само вицовете за техническата нация. А пък от древната държава с многовековна култура най-вероятно ще ни остане само Божидар Димитров. Ама той не е виц. Засега, да ни е жив и здрав.

А в Япония нашият човек не се оставил да бъде скумросван дълго. Нали бил яко балканско чедо, и малко нещо шоп, пък и окомуш, освен това, осеферил се значи и му намерил цаката. Щото знаел - всяко нещо си има цака. И не е важно толкова нещото, каквото и да е то, колкото цаката му. Дори нещото да са компютри. Тоест, най-вече ако са компютри. И решил да внася компютри от Япония.
„Мириканците обаче, дето все сакат да муунат прът у колелото на историята „ както надлежно обясняваше бай Янаки, председател на Красноселското Офе / надушват калимерата / сделка, ама на гръцки / и съпикясват японците. Какви сте ни, значи, вие имериалистически братя, като ни разваляте Кокома. Кокомът е нещо като калимера, само че не е сделка, и не е на гръцки, а забрана да се изнасят стратегически стоки за Соц страните. Така че „ Нанай компютри”, както биха казали японците, ако бяха цигани. Хай.

Нашият човек не се предал, обаче. Останал твърд като като комунист пред разстрел в стихотворение на Павел Матев. Искал компютри и толкоз. „ Компютри или смърт юнашка „ – вероятно би казал, ако беше Ботев, а не обратното. / На Ботев/
Защото с тях нямало било начин да не станем Япония на Балканите, хай, уакаримас-ка ?
А пък и тия мириканци, дето сакат да муунат прът у колелото на историята също си имали цака. Нали били всичките битово разложени и подкупни, да не говорим, че биели негрите. И за агентите на нашата Държавна сигурност, тоест извините пожалуйстя, за доблестните ни бойци на тихия фронт, никак нямало да бъде трудно да откраднат компютрите на смотаните американци... Т

Ама кой казва, че бившата Държавна сигурност само търгувала оръжие и наркотици. Кой казва, че само стреляла по папи и изпълнявала мокри поръчки. Кой казва, че само изнасяла капитали в чужбина и тормозела хората. Нищо подобно. Доблестните офицери, агенти, доносници, копои и хрътки на бившата Държавна сигурност се занимаваха и с кражба на компютри.
Тоест, искам да кажа Бойците на тихия фронт жертваха живота си за благото на своята родина – Социалистическата Народна Република България. Нали така внушаваха филмите за разузнавача Боев.
Само че филмите за Боев са едно, а „дъ риалити”- то е друго.
Дъ риалити из шит, както вече споменах някъде. Даже още по-зле от шит. Реалността в днешно време това са май реалити шоутата, най-вече.

В действителност копоите на тихия фронт не са крадяха компютрите. Купуваха ги.
И купуваха не ония, хубавите компютри от второ и трето поколоние. Нито пък най-новите от четвърто поколение. Това би било много опасно. А нали не бива тези най-достойни представители на българската комунистическа каста да бъдат подлагани на опасност. Те трябва да бъдат пазени, за да могат след време да се сплотят в икономически групировки, да основат банки, холдинги и охранителни фирми, да станат собственици на телевизии, вестници и радиа и въобще, да станат водачи на партии си съветници на Първанов, и въобще да построят още по - новата си, този пък капиталистическа родина…

Та затова купуваха компютри първо поколение от разни битаци. После ги разглобяваха и ги пренасяха през границата на части за по-тайнствено, тревожно и юнашко. Да не бъде пък всичко лъжа във филмите.
А после, в България ги сглобяваха. Не ченгетата, разбира се, а компютърждиите. Разгадавах им там схемите, платките и джаджите и ги сглобяваха отново. От което нашият хитрец заключи, че след като можем да ги крадем, разглобяваме и сглобяваме, лесно можем и да ги правим. Ама-ха. Ще ни пробутват смотаните мириканци разни Кокоми. Не могат те да муунат прът у колелото на историята.
Колелото на историята се върти и ще се върти до окончателната победа на….знае се какво.
И се знае кой го е казал.
Както се знае и кой е нашият си малоумник.
Ама какви хора са търпели подобен малоумник да и управлява 40 години не се знае. Тоест знае се, ама не може да се разбере как и защо.
Но затова – в продълженията. Където ще стане дума и за простотиите в Международната мрежа – Интернет. И ще бъде направен извода, че не компютрите правят напредъка, а обратното..
А който си мисли, че в това писание има много преувеличения, нека чуе само една, казана от нашия човек. Щото това не е каква да е дума. Много папищаш дума е...Не се казва лесно…
Eто връзката :


Тагове:   Малоумието,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - фпечатлен
18.01.2008 14:56
Заводите за тежко машиностроене нямаха пушеци. А преди четвърт век по мои спомени те още не бяха и пуснати. Радомир и Русе заработиха с по някоя и др. линия втората полвина на 90-те.
Относно заобикалянето на Коком-а - не си прав. В началото на 90-те се внасяха чрез ИНКО доста модерните супер-мини-та на DEC - VAX 780 и миниверсията му.
А иначе, каквото и да напишеш за простотията, ще си прав. Простотия всякаква, ходи по хората и по нет-а, а у нас и хора, и нет - дал господ.
цитирай
2. ivoberov - Става дума за
18.01.2008 15:00
Става дума за заводите в Правец и компютрите, които се произвеждаха там - Правец и Изот. Това е през 80-те години. За съжаление новите българи не познават добре историята си. Лаская се да мисля, че в това отношение писанието ми е полезно
цитирай
3. mph - Правец бяха голяма работа
18.01.2008 15:28
Веднъж носих един.
цитирай
4. анонимен - фпечатлен
18.01.2008 15:31
Разбрах, че става дума за тях. Но не бяха само те. По тази линия се внасяха и свестни машини и технологии.
П.П. Изот се произвеждаха в Силистра.
Уточнявам за новите българи. Нека питат, нека знаят.
цитирай
5. templar - записът на Бай-Тошо е впечатляващ.
18.01.2008 15:53
А снощи като слушах Гоце пред Путин в зала 1, звучеше смразяващо еднакво...
цитирай
6. alexanderkolev - Заводите за тежко машиностроене в ...
18.01.2008 16:24
Заводите за тежко машиностроене в Русе и Радомир работеха през 80-те - в смисъл, че хората ходеха на работа и получаваха някакви заплати, макар да не е ясно какво всъщност правеха. Тези заводи бяха една колосална глупост измислена от комунистическите дебили, които управляваха България тогава - бащи и дядовци на тези, които я управляват сега. Баща ми, Бог да го прости, работеше в завода в Русе от самото начало на 80-те (ако не и от 79-та). Построиха завода и още докато го строяха започнаха да се чудят какво да го правят. В този смисъл, може би е произвеждал наистина много по-малко пушеци от Кремиковци например, просто защото заводът така си стоеше, почти без да работи. (Водеше се завод "за нестандартно оборудване", което значеше, че наистина не знаеха за какво е и просто чакаха да им падне по някоя поръчка за нещо си отнякъде.) А беше грамаден завод. Един приятел наскоро се майтапеше, че това е може би единственият завод в света построен без да е ясно за какво.

ПП Директор на завода през 80-те беше Димитър Калчев, бъдещ кмет на Русе (в края на 90-те) и мастит министър на държавната администрация ли беше (а също май и вицепремиер) в правителството на Сакса (2001-5 г.).
цитирай
7. анонимен - фпечатлен
18.01.2008 16:26
Все забравям да те питам, кой стих на Павел Матев за комунист преди разстрел имаш предвид?
цитирай
8. анонимен - фпечатлен
18.01.2008 16:48
Г-н Колев,
80-те години са период от време, обхващаш от 71-вата до 80-тата година на един век. Вервайте ми, през 80-те години тези заводи може и да са се строили, но не са работили. Особено Русе, който беше след Радомир.
Пушеци в тези заводи няма, защото това машиностроене не предвижда процеси, изискващи изгаряне. Освен отоплителните и паровите им централи, каквито имаше и в жилищни сгради.
цитирай
9. анонимен - фпечатлен
18.01.2008 16:57
Нарочно се заяждам по детайлите, а не по тезата.
Защото това е вид реплика и на тезата.
Един малоумник, снабден с компютър и ползващ нет-а вече не е малоумник. Той е информиран такъв.
А информираният малоумник може да спори по детайли и да създаде впечатление, че щом авторът не е коректен във тях, много е вероятно да не е коректен и в общото.
Разбира се, аз лично чета Иво повече заради стила, отколкото за тезите.
А и от практически интерес. Опознаването на човешките характери е важно за преговорни процеси. Вкл. и при ухажване.
Успешна вечер!
цитирай
10. alexanderkolev - Значи 37-ма година е през 40-те? ...
18.01.2008 17:01
Значи 37-ма година е през 40-те? :-)
Повярвайте ми, като се каже тридесетте или осемдесетте се разбират годините с трийсет или осемдесет в името им, без значение дали това е правилно от чисто логическа гледна точка.

Както и да е - исках да кажа, че баща ми работеше в този завод от 1980-та до 1990-та година и че през това време заводът, една колосална инвестиция, почти нищо не произвеждаше, а просто така си стоеше, като паметник на комунистическата глупост.
цитирай
11. анонимен - фпечатлен
18.01.2008 17:19
За годините не си прав, а за фактологията си. Първите мощности в Русе са пуснати 78-ма и 79-та година. И е било преди Радомир -
http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=395403&p=2
Интересно, ако нет-а помага на малоумниците да не правят грешки, как да ги отличаваме от многоумниците? Които не го ползват и не грешат.
цитирай
12. vladyyan - Иво има предвид не Павел Матев, а ...
18.01.2008 17:36
Иво има предвид не Павел Матев, а вероятно Веселин Андреев. Хубавото е, че почваме постепенно да ги позабравяме тези величия, а децата ни хептен си нямат понятие от тях.

Все пак за времето си Праввец 16 не бяха чак толкова лоши и изостанали. Доколкото си спомням процесорите бяха 8086 или 8088, като в другите ХТ-та. Е, малко дървени кутии, за цветни монитори и други благини не става дума, ама колко игри съм изиграл на тях :).
Иво, аре пиши по-бързо и останалата част, че почвам да се чуствам като гледащ студио Х от събота на събота.
цитирай
13. ivoberov - Кое стихче на Павел Матев
18.01.2008 18:33
Било хладно и сребристо
утро над гористи хълм
под леда поточе чисто
плакало като насън.
....забравих
... забравих
Пред изровената яма
двама смъртника стоят
те преди да ги разстрелят
впили взор един във друг.
...забравих какво беше, но към края, но имаше :
що очите си казали
сам палачът на разбрал
И накрая:
Но преди да екне залпът
над изровения ров
Те извикали задружно :
" Да живее Димитров"
Влади,
Не се съмнявам, че и Веселин Андреев е писал нещо подобно.
цитирай
14. анонимен - .
18.01.2008 19:10
Тъжното е, че ги забравяме тези величия. Щото забравяме и света който създадоха. А като всичко дето забравяме, почваме да си спомняме с добро за съществуването му.
Музеи трябва да се правят, а тия да се подвизават в учебниците. Та да се знае какво чудо на техниката е ключ от трактор "Белорус".
цитирай
15. alexanderkolev - Само да не си ги припомним, както е ...
18.01.2008 21:39
Само да не си ги припомним, както е тръгнало. Гледам телевизия тия дни и си припомням много работи.

ПП Между другото, някой спомена тука из блоговете, като повод за възмущение от Русия, че някакъв официален руски представител се пошегувал (по повод думите, че сме троянския кон на Русия в ЕС) като казал, че България ще е троянското магаре на Русия в ЕС.

Знам, че трябваше да се възмутя като родолюбец, но като го прочетох и се смях с глас няколко минути. Просто е в десятката.
А магарето е прекрасно и полезно животно - работливо, издържливо, кротко, инатесто...всеки може сам да продължи списъка...
цитирай
16. dobrata - Имаше едни пишещи машини
18.01.2008 21:40
"Марица". И нашите направили луда сделка - да изнесат хиляди машини за .. Япония. /Това някъде 70-те годни става, истина е/. Направили си договор, както си му е реда, обещавайки да ги доставят в приличен за ползване вид, т.е. - да могат да се ползват като пишещи машини. Натоварили машинките на кораб, минавайки през маршрут, който сега не мога да цитирам, а и гугъл няма да може да го цитира, но е имало преминаване през много студени места в океана. Машинното масло на машинките "Марица" замръзнало. И после машинките станали негодни. Сделката се провалила и България плащала неустойка. Имаше и някаква история с паста за зъби, опакована в оловни тубички, доставена май пак за Япония. Оказало се, че те там изстисквали пастата с преси за боклук и ползвали оловото. Такива ти ми изгодни икономически договори.
цитирай
17. ivoberov - Александър Колев, Добрата
18.01.2008 21:55
Ами много е хубаво, че прибавихте разни случки.
Никак не е зле да се съберат всички подобни неща на едно място, за да се възстанови истинската история на социализма
цитирай
18. dobrata - Отворете такава тема,
18.01.2008 22:07
С каквото мога, ще помогна. Толкова много простотии натвори социализЪма /какво точно беше така и не разбрахме/, че все ще съберем достатъчно материал. И благодаря за едно нещо, не знам дали получавате съобщения, при мен нещо информация не идва, но да знаете, не съм неблагодарница! :)
цитирай
19. анонимен - @alexanderkolev
18.01.2008 22:37
Думите "България е Троянският Кон на Русия в Европа" принадлежат на руския посланик в ЕС. Думите с магарето май целят да иронизаират всички онези, които са взели тези думи насериозно. Значи си имаме работа с двойно нахалство от страна на руската дипломация :)

Не е задължително да се възмущаваш на думите за магарето в качеството ти на патриот, а в качеството ти на (евентуално) човек с чувство за такт. Кротък, работлив, инатлив - такъв ми се струваш именно ти. Но не бих те нарекъл магаре, колкото и забавно да звучи, и колкото и други неща да искам да кажа с това.

Иво - съжалявам. На офтопика - офтопик :)
цитирай
20. alexanderkolev - Едно хубаво магарешко качество е, ...
18.01.2008 22:45
Едно хубаво магарешко качество е, че това благородно животно никога не би се опитало да обижда анонимно някого. Незлобиво същество е. :-)
цитирай
21. анонимен - ано19 до alexanderkolev
18.01.2008 23:10
Гореспоменатото качество притежавам и аз, но да не си помислиш, че това ме прави магаре :) Не съм целял да те обидя - не мога да преценя доколко имаш чувство за такт (затова - евентуално), НЕ бих те нарекъл магаре (не вярвам това благородно животно да ти харесва дотолкова, че това да те е обидило), и не влагам отрицателен смисъл в "инатлив", също както и ти по-горе. Лека.
цитирай
22. анонимен - Quest
19.01.2008 00:14
Не били компютри, а компоти и не били изнесени, а били внесени. Новата ми дефиниция за българския модел - бягане в кръг с препятствия, които състезателите сами си подлагат. Безумията на социализма са добре известни - трябваше да споменете и Кремиковци, но това са скучни и многократно предъвквани истории. По - интересният въпрос е защо безумията продължават и днес. Най-ярък пример е новият терминал на софийското летище. За него се инвестираха милиони при положение, че отдавна (отпреди 9 Септември) е ясно, че това е крайно неподходящо място за летище, а и София така се е разрастнала, че е явна глупост да се разширява Враждебна, която отдавна е в рамките на столицата. Така де - връщам се на една отколешна моя мисъл - безумията в България датират доста отпреди комунистите да дойдат на власт. Дали пък природонаселението нещо не е сбъркано?
цитирай
23. alexanderkolev - Сетих за нещо, което мисля, че има ...
19.01.2008 10:36
Сетих за нещо, което ми се струва, че има връзка с думите, с които започва посланието на Иво. Има една, най-всеобхватна, социална наука наречена антропология, която според едни се занимава с "културата", според други с "обществото", а според трети (най-всеобхватното определение) с "човека". В тази наука много обичат да идеализират - понякога основателно, понякога не - култури (в смисъл на начин на живот и осмисляне на света), които са по-примитивни и не-западни. Твърдяло се е например, че културите на ловци и събирачи превъзхождат съвременното индустриално общество с отношението си към природата. С това, че убиват животни само за да се нахранят и някак си уважават убитото. Оказало се обаче, че щом някои такива ловците се сдобият със съвременно оръжие и почват да свалят цялото стадо с два-три автоматни откоса. Не се ли получава нещо подобно, когато малоумието се сдобие с компютър?
цитирай
24. анонимен - фпечатлен
19.01.2008 11:52
Иво Беров пише за малоумника, ползващ компютър.
Интелектът се храни с информация, а се измерва със способността си да я преработва до логически съждения и управленски решения.
Това последно изречение може и да не е прецизна формулировка, но е достатъчно за нуждите на сие постинг.
Малоумник е човек, който няма достатъчно информация за да генерира верни съждения и решения или е човек, който на базата на достатъчна информация не е в състояние да го прави.
Единият източник на информацията е собствения опит и спомени. Г-н Колев го демонстрира със „сетих се нещо”, а г-н Беров – с поточето, плачещо като насън. За малоумника това често е единственият източник за информация ( горецитираните господа не са такива). Такива обикновено са хората, трудно адаптиращи се към новото, носталгично настроени към времето, когато са били млади и са пиели по кило мастика без да ги цепи главата или често цитиращи старшините си от казармата.
Другият източник е външната среда, а тук нет-а е нейния пророк. Ползващите го имат достъп до информационни източници и до дебати с хора, с които не се харесват.
Нехаресването идва както от различните съждения, базирани на една и съща информация, така и от начина на изказването им.
Последното е въпрос на култура, стил или стратегия за водене на спора. Но най-често – на възпитание. И тъй като споровете в нет-а са лишени от очарованието на възможното им прерастване във физическа саморазправа, често по-интелектуалните, но физически немощни участници в тях ги затварят с квалификация от рода на малоумник.
А понякога ги започват с нея.
Г-н Колев, имам усещането, че ще спечелите джакпот-а. Пуснете фиш.
цитирай
25. анонимен - фпечатлен
19.01.2008 12:33
Разбира се, нещата не са толкова прости, колкото Ви ги представя. Ето още няколко аспекта на малоумието -
http://dump.geenstijl.nl/mediabase/4490/98c6a80c/index.html
цитирай
26. анонимен - golemi ste pichove vsichki :-)
20.01.2008 05:55
bravo na vas
цитирай
27. анонимен - не Веселин Андреев, а Веселин Ха...
20.01.2008 21:18
не Веселин Андреев, а Веселин Ханчев :)))

#
цитирай
28. анонимен - dsb
21.01.2008 19:38
, v bloga na Angel Gransharov ima strahotna statiaj.Prodaljavai da rovish tam dolu......".Ako e publikuvash v ,,Sedem" shte uluchish v desetkata.
цитирай
29. vladyyan - Ха ха ха. Разсмях се с тези позабр...
21.01.2008 21:46
Ха ха ха. Разсмях се с тези позабравени стихчета за комунистите. Хубавото е, че и тримата "поети" дето ги изтипосахме, все висока поезия са писали. Даже се позарадвах, че верно почвам да ги обърквам идиотщините, ама .... вкоренили са ми ги направо в паметта бе. Имах предвид "Балада за комуниста" на Веселин Андреев. Лелей колко е силна само :)))))))))))))):
Не човек , а желязо
просъскал агентът-фашист
Тихо Мъртвият казал...
НЕ! Комунист!

Айде това за вдъхновение на Иво докато пише следващата част.
цитирай
30. dobrata - Малоумие ли?
22.01.2008 20:43
Малоумие е това: http://kommersant.ru/doc.aspx?DocsID=843413
цитирай
31. vladyyan - Тут слово взял Георгий Пырванов и ...
22.01.2008 23:42
Тут слово взял Георгий Пырванов и устами своего переводчика заявил на русском:

-- Позвольте использовать неспецифическую терминологию и сказать, что подписание всех этих договоренностей обеспечило нашей стране большой член.

Верно си е така. От горния линк.
цитирай
32. анонимен - .==
09.10.2009 18:19
неразбрах как са вкарани модерните компютри
и правец стават ли за интернет :)
цитирай
33. анонимен - Един от младите...
09.10.2009 19:42
Попаднах на това в Уикипедия и действително ми се иска се добера до повече информация по темата. Виждам, че вие тук сте доста компетентни, а и достатъчно "стари", та ето и темата http://govorilnq.net/?p=3767! Благодаря ви и се надявам да хвърлите повечко светлина върху тази история!
цитирай
34. анонимен - buy generic viagra 10650
20.10.2012 06:54
<a href=http://ordercheapviagrahere.com/#onncu>cheap generic viagra</a> - <a href=http://ordercheapviagrahere.com/#vdgvn >cheap viagra</a> , http://ordercheapviagrahere.com/#kgiyj buy viagra
цитирай
35. анонимен - payday loans 742 10691
20.10.2012 08:47
<a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#8358>payday loan</a> - <a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#2690>payday loan</a> , http://usapaydayloansonlinetoday.com/#7812 payday loans
цитирай
36. анонимен - buy viagra 510 11226
20.10.2012 09:22
<a href=http://buyviagraonlinemall.com/#16736>buy viagra online</a> - <a href=http://buyviagraonlinemall.com/#6198>buy generic viagra</a> , http://buyviagraonlinemall.com/#11479 buy generic viagra
цитирай
37. анонимен - levitra without prescription 2666
20.10.2012 19:31
<a href=http://orderlevitrahere.com/#kqbfy>order levitra</a> - <a href=http://orderlevitrahere.com/#ynsqh >buy levitra online</a> , http://orderlevitrahere.com/#amtmu order levitra
цитирай
38. анонимен - kamagra jelly 100mg 9628
21.10.2012 23:41
<a href=http://orderkamagranow.com/#magra>buy kamagra</a> - <a href=http://orderkamagranow.com/#dlgvm >100mg kamagra</a> , http://orderkamagranow.com/#lwmuv buy kamagra jelly
цитирай
39. анонимен - cialis online 547 19510
22.10.2012 04:19
<a href=http://buycialisonlinesafe.com/#8448>buy cialis</a> - <a href=http://buycialisonlinesafe.com/#13874>generic cialis</a> , http://buycialisonlinesafe.com/#12995 buy cialis online
цитирай
40. анонимен - payday loans 980 9641
22.10.2012 06:26
<a href=http://paydayloansveryquickly.com/#20476>payday loans</a> - <a href=http://paydayloansveryquickly.com/#17011>payday loans</a> , http://paydayloansveryquickly.com/#9970 payday loans
цитирай
41. анонимен - buy cialis online 15684
22.10.2012 08:05
<a href=http://ordercheapcialishere.com/#eeoyt>cialis online</a> - <a href=http://ordercheapcialishere.com/#icntk >cialis online</a> , http://ordercheapcialishere.com/#gehpq cialis without prescription
цитирай
42. анонимен - cheap levitra 1555
24.10.2012 06:51
<a href=http://levitrastorehere.com/#hokpl>buy levitra</a> - <a href=http://levitrastorehere.com/#byuro >generic levitra</a> , http://levitrastorehere.com/#wisix buy levitra online
цитирай
43. анонимен - cheap viagra 13326
24.10.2012 17:13
<a href=http://viagrastorehere.com/#axanr>cheap viagra</a> - <a href=http://viagrastorehere.com/#pswmr >buy viagra</a> , http://viagrastorehere.com/#otmir viagra online
цитирай
44. анонимен - cialis online 12113
25.10.2012 16:18
<a href=http://cialisstorehere.com/#sxfms>cheap cialis</a> - <a href=http://cialisstorehere.com/#seplt >cialis online</a> , http://cialisstorehere.com/#uyxhj cheap cialis
цитирай
45. анонимен - buy kamagra online 7761
26.10.2012 00:33
<a href=http://kamagrastorehere.com/#iaezt>kamagra online</a> - <a href=http://kamagrastorehere.com/#ieoen >generic kamagra</a> , http://kamagrastorehere.com/#wqcob kamagra online
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ivoberov
Категория: Лични дневници
Прочетен: 7805911
Постинги: 207
Коментари: 8911
Гласове: 15102
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031