Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.05.2007 18:25 - Народът, властта и подкупите
Автор: ivoberov Категория: Политика   
Прочетен: 13194 Коментари: 33 Гласове:
1

Последна промяна: 02.05.2007 19:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Центърът за изследване на демокрацията съобщи, че в България за подкупи отидат два милиарда лева годишно. Толкова, колкото са и парите, които идват от различните европейски фондове.

  Това обстоятелство дълбоко развълнува, разтревожи и разгневи.

  Но не българската общественост.

  Не българските средства за масово осведомяване.

  Нито пък българските властници.

Данните за корупцията в България развълнуваха, разтревожиха и разгневиха американския посланик.

 Който заяви, че корупцията ще изчезне само ако българският народ пожелае това.

 Защото иначе е явно, че доста хора никак не желаят тя да изчезне. И които я подкрепят повече или по-малко прикрито. Всъщнност все по-малко прикрито.

 И един от тях е Главният прокурор на България Борис Велчев.

 Другият е кметът на София Бойко Борисов.

След като Центърът за изследване на демокрацията оповести своите данни и след изявлението на американския посланик / но не преди това/ Борис Велчев реши даде нещо като пресконференция. На нея, усетил камерите и микрофоните, тутакси довтаса и Бойко Борисов.

  На тази пресконференция Борис Велчев заяви, че от корупцията са засегнати преди всичко и най-вече съдиите. Бойко Борисов нищо не заяви. Но по мрачния му и дълбокомислен вид можеше да се заключи, че не само е съгласен с Велчев, но дори е достигнал до някакви още по-мрачни и дълбокомислени заключения.

  Данните на Центъра за изследване на демокрацията обаче показват, че половината от всички корупционни пари, тоест един милиард лева, са се завъртяли чрез обществените поръчки.

  А за сведение на господин Главния прокурор на република България обществените поръчки не се възлагат от съдиите.  Обществените поръчки се възлагат от управляващите. От правителството и от неговите министри.

  Другата близо половина от подкупите- към 800 милиона лева са се завъртели при замяната на земи и управлението на държавна собственост.

  А за тези дейности за сведение на господин Главния прокурор също отговарят управляващите. Правителството и министрите, а не съдиите. Отговарят също и кметовете.

 А като стане дума за кметове човек не може да не се досети за най-известния, най-обичания, най-мускулестия, най-широкоплещестия и най-якия кмет на всички времена и народи. За народния генерал Бойко Борисов.

   Тъкмо чрез управление на държавна и общинска собственост Бойко Борисов продаде много под пазарната цена близо 7606 кв. метра частна общинска собственост на бизнесмена Христо Ковачки.

 Което означава, че няма нужда Главният прокурор да търси заподозрените в корупция през девет служби в десета. Един от тях седеше от лявато му страна. Достатъчно широк, дълъг, висок, снажен и обемист, за да бъде забелязан.

 Само че Борис Велчев не би се осмелил да разследва народния генерал. Нито пък ще започне да проверява двете фондации на другарката му Цветелина Бориславова. Нито ще полюбопитства как тя се разпорежда с парите на Сибанк, където е директор. И дали агитацията и пропагандата, която народното бате си прави по всички средства за масово осведомяване е съвсем безплатна. Виж, на фондация “Бъдеще за България” може да се направи още една проверка, ако се наложи. Въпреки че досега досегашните десетина проверки показаха, че всички подозрения за далавери са чиста клевета.

  Нито пък ще се наеме Борис Велчев да разследва правителството и министрите. Дори Румен Овчаров няма да се осмели да разследва. Или по-скоро тъкмо него няма да се осмели да разследва.

   Въпреки, че точно за него беше казано : “ Един човек , който си мисли, че държавата му е собственост ме заплашва с пресконференции, компромати, дори физическа разправа. И беше казане не от кой да е, а директорът на Националната слествена служба Александров. След което зам. министърката Корнелия Нинова / от отбора на Румен Овч./ го обвини чрез две следователки, че бил ходатйствал офшорката “ Дилоп “ да вкара ротативки в България. И е искал освобождаване на стоки от държавния резерв за лична употреба. И осовен това е търсил компромати срещу шефа на Булгартабак защото не бил помагал финансово на Доган, а пък Александров вероятно бил свързан с Доган. Което пък говорело за връзките на Александров с Доган. Александров пък отвърна че двете следователки били провалили разследването срещу шефа на фирма “Фронтиер”, който пък бил свързан с Вальо Топлото. Тук се намесва и Емел Етем / от отбора наДоган и много близка другарка  Румен Петков/ със заплахата, че може отново да блокира продажбата на “ Булгартабак”

   Велчев, разбира се, няма да вземе да разнищва цявата тази объркана на пръв поглед плетеницанеразбория. Но от нея все пак стават ясни някои неща. Тя обяснява, например, онези онези близо два милиарда лева, които всяка година се завъртат в България във вид на подкупи. Става ясно също, че са се сблъскали два фирмени обръча- този около Румен Овчаров и този около Ахмед Доган. Бойко Борисов засега е малко по- встрани. И това не е обикновен финансов сблъсък. Това е схватка между два политически клана. Между две мафии. И ако той не намери политическо разрешение /тоест споразумение за подялба на баницата / най-вероятно пак ще се стигне до поръчкови убийства. Като поръчителите пак няма да бъдат разкрити, разбира се.

  Става ясно и защо високопоставени европйски чиновници намекнаха, че приемането на България в Европа е било прибързано. До такива политически висоти са достигнали корупционнитте връзки в страната ни.

  И след всички това главният прокурор простодушно заявява: “ Притеснява ме единствено как е работено по делото за “Топлофикация”.

 Тоест “ Абе народе, нали ти подхвърлихме Вальо Топлото. Срещу него се въмущавай и негодувай. И си мисли, че в държавата има справедливост и заслужено възмездие. Другите ги остави. Те не са за

твоята уста лъжица “

  А как откликва на корупционните трусове оня, който има най-големи права, най- голяма власт и най-големи отговорности в държава ?

 Ами той просто никак не откликва. Пък и никой нищо не иска от него. Хората не се сещат за него дори. Просто защото най-овластеният човек в България е шушумига и нищо повече.

  Та би ли се осмелил  шушумигата Станишев да уволни половината си министри заради подозрения в корупция и далавери, както навремето направи Костов. Би ли се осмелил да поръча разследване срещу Румен Овч. заради съмнителните му връзки, пък и заради позорната газова сделка. Така, както Костов поръча разследване срещу Бонев заради съмнителните му връзки с Майкъл Чорни.

  Разбира се, от  Станишев това не може да се очаква. Немислимо е просто.

 Но има и друго. Какво би се случило с един отговорен български политик, ако прояви смелост и решителност. Ако прояви държавническо чувсто и се противопоостави на политическата мафия. Дали тя няма да го смаже. И кого ще подкрепи народът. Дали почтения държавник или мафиотите.

  В края на краищата се получи така, че Бонев / и той народен генерал/ се ползва с изключително доверие сред населението, въпреки че беше разследван за корупция. Щеше да става президент на България дори. Данчо Ментата и Бакърджиев пък са уважавани политици, които ката ден разясняват на обществеността как държавата трябва да се бори с корупцията.

  А лош се оказа този, който им се противопостави.

Което ни връща към изявлението на американският посланик, че България ще се отърве от корупцията единствено ако народът го иска. А дали народът наистина го иска никак не е сигурно.
   Останалото - във вестник " Седем ". Излиза всяка сряда.

 

 



Тагове:   народът,


Гласувай:
1



1. alexanderkolev - Хубаво, но ме ядоса
03.05.2007 00:31
Много ми харесва, но да спестим похвалите и направо към критиката (по “конструктивно” е). Първо и най-важно, струва ми се, че според теб коренът на проблемите е (да си говорим направо) в простотията на народа. Това не е “конструктивен подход” (извини ме за соц лексиката). Не е конструктивен не затова, че няма такива корени, а затова, че така не се променят нещата. Културите се променят бавно и, ако проблемът е културен, то това значи, че е почти нерешим в близко бъдеще. Нека да бъдем по-големи оптимисти. Проблемът е в голяма степен културен, но съвсем не изцяло, а и културата, за която си говорим съвсем не е застинала (макар че корените и са вековни) а вряща и жадуваща промяна. Българският народ може и да е прост, но е мислещ и търсещ—той е народ политикан, който се интересува от света около себе си и много обича да бистри политиката, а това е страшно показателно (знак, че е именно мислещ и търсещ). Търсещ и чакащ кой да му обясни ясно, простичко и убедително как стоят нещата. Той, народа, тогава и изпада в изпростяване, когато няма кой да му ги обясни тези неща, а в същото време някой постоянно, непрестанно и умело (с познаване на народо-психологията и с полвин-вековен опит) го лъже и манипулира. Та най-виновен е този, който лъже и манипулира разбира се, но виновен е и този, който не обяснява или лошо обяснява. (Към теб самия разбира се най-малко може да се отправи такава критика.) Въобще, интелигенцията ни трябва по-малко да обвинява и повече да обяснява. (Така мисля, макар че, и аз самият, доколкото мога да се нарека част от интелигенцията, не го правя, само понякога около кръчмарските маси, а това съвсем не е достатъчно.) Та хората ще разберат, ако им се обясни добре, но именно там е провалът. Малко и неумело се обяснява, а бързаме да оправдаваме неумението и мързела си с простотията на народа.

Конкретно, много харесвам вестник “Седем” и винаги си го купувах, а и за “Гласове” чувам хубави работи (няма как да го чета), но това съвсем не са масови вестници и те просто, както казват американците, “проповядват на църковния хор”—в което няма нищо лошо разбира се, напротив, имаме нужда от такива форуми и от чувството за солидарност около тези идеи. Проблем обаче е, че тези, на които трябва да им се въздейства остават недокоснати. Те не знаят, че има такива вестници, а и да знаят едва ли ще си ги купят. Изходът—ами погледни какво направи демагогът Волен със Скат. Трябват ни медии с широка публика и журналисти-магьосници (съзнавам, че звучи като «маршали-таланти»), които да могат със “слово сладко и омайно” и с добре подбрани и хубави предавания (нямам предвид да слизат до нивото на Волен и Бъдъшънъим) да откъснат народа от Слави и Брадъра. А не да му обясняват на постмодерен език колко е загубен (като Харалан например, при цялото ми уважение) или пък да се упражняват в деконструктивизъм с Баташкото клане. Извини ме за острия тон, но това са важни неща и трябва да говорим направо. Хaй, ще ида да си отворя една биричка, че се ядосах…
цитирай
2. ivoberov - Не се ядосвай. В мног отношения си ...
03.05.2007 01:49
Не се ядосвай. В мног отношения си прав, ако не и във всички.
Макар че всъщност да си прав може да бъде и една основателно причина за ядосване.
Електронните медии в България са на изключително ниско равнище. Дори иняма нужда от журналисти-магьосници, за да направят посредничеството и общуването в България / а това би трябвало да бъде смисълът на съществуването на медиите / много по-смислено и забавно.
Нужни са само свестни и кадърни журналисти.
Такива има.
Но те са изтикани в ъглите на обществения ни живот. И това никак не е случайно.
Разбира се, че една свястна електронна медия ще изземе зрителите не всички останали.
Разбира се, че сегашните властници не биха позволили съществуването на такава медия.
И като казвам властници имам предвид точни имена. И мога да посоча начините, похватите и иширетите, чрез които се пречи за създаване на медия. Но това е отделен въпрос, който си заслужава отделно обсъждане.
Но нека кажа няколко думи за най-важното.
Отношението към народа.
Много ти е точно впечатлението, че аз доста често не крия презрителното си отношение към широките простонародни маси.
Но първо.
Мога да си го позволя.
Не съм политик, който зависи от народните гласове.
Не съм, както ти се изрази "интелигент", за да се стремя да се харесам на народа.
Не съм шоумен, за да го забавлявам.
Дори не съм журналист, който иска да продава писанията си и затова гледа да се съобразява с купувачите.
Аз съм интелектуалец. Мисля дори, че съм европейски интелектуалец.
Казвам го не от суета, и не за да се хваля.
Казвам го с горчивина и съжаление.
Защото, уверявам те, да си десен интелектуалец в България никак не е леко.
То и по-света не е леко, но пък си представи как е в левичарска България.
Впрочем, ти това сигурно го знаеш.
И като европейски интелектуалец/ повтарям, пиша тези думи не с гордост, а с много горчивина/, освен познанията и умението да ги тълкувам, притежавам също и нещо извънредно важно.
Свободата и независимостта.
СВОБОДАТА И НЕЗАВИСИМОСТТА
да казвам това, което никой друг не се осмелява да каже.
А то е следното :
Българският народ не е прост.
Той е много прост.
И все пак аз го уважавам много повече от разните журналя и леви политици.
Уважавам го дотам, че отказвам да отнасям към него като някакъв добър овчар, който търпелива и внимателно насочва стадото към въжделяваната, /обещавана обетована/ поляна.
Отнасям се към така нареченият народ като към съвкупност от хора.
От отделни личности, които трябва да вземат решения.
И да поемат отговорността за решенията си.
Давам си сметка, че повечето личности в България предпочитат да се претопят стадо.
В такива случай казвам нещо извънредно просто.
Казвам :
"Хора, вие сте стадо"
Защото уважавам хората
Докато други казват :
" Я, какви хубави хора има в това стадо "
Защото уважават стадото.
Или по-скоро защото им е изгодно хората да бъдат стадо.
Иначе наблюденията и твърденията ти са напълно точни.
Послепис : И за вестника си прав. Той трябва да привлича повече хора, а не само тези, които и без това споделят вижданията ни.
Не съм чак толкова праволинеен, колкото може би изглеждам.
Но затова са нужни пари. Впрочем и това е предмет за друг разговор.
И последно.
Пиша това без да редактирам. Извинявам се за възможните смислови, слогови и правописни грешки.
цитирай
3. alexanderkolev - Поздравления!
03.05.2007 02:23
Е, тука вече наистина няма какво да кажа, освен да благодаря за чудесното послание! Това за стадото и хората просто изчерпва въпроса в пет-шест стиха.
цитирай
4. krasi7 - !!!!!!!!!!
03.05.2007 09:28
Тази дисекция е повече от изчерпателна! Наистина за много чиновници държавата е възприемана като "каца без дъно". А ние сме полепнали по кацата и чакаме кога и нас ще ни изгребат. Сиреч душите ни.
Поздрав!
цитирай
5. viovioi - народа го иска, но как може да получи прозрение, кой им сочи верния път и кой е чист?
03.05.2007 09:37
Казваш аз не съм журналист, за да ми се продават писанията.А по кой друг начин до "стадото" може да достигне истината, освен чрез медиите, защото влстимащите горещо се грижат за това какво и кой ще пише за тях,И така по този начин изкривената/тяхната/ истина за нещата най-общо казано достига до хората.Обикновения човек, погълнат от житейските си проблеми, не може да разгадава политически игри и финансови далавери на управниците. Може и ги наказва с единственото оръжие с което разполага - презрението. Поздравлявам те за гражданската позиция, и усилията които си положил за материала
цитирай
6. анонимен - Иво, имаш не само "СВОБОДАТА И ...
03.05.2007 11:44
Иво, имаш не само "СВОБОДАТА И НЕЗАВИСИМОСТТ", очевидно имаш и смелостта. И това е почти толкова важно, колкото способността ти да го изречеш добре. За нещастие това не е достатъчно. Народът си остава прост. Струва ми се, че даже прогресивно опростява. А дали Трифонов или заслужилият народен професор са в основата? На мен ми се струва, че народът си избира рупора. Издига го и го поставя там където е. Да, парите помагат, но не те са най-основното. Да, зад телевизия СКОТ сигурно има пари, даже и рамо, но има и народна любов. Без последното това щеше да е пробита каца, в която парите потъват безполезно.
Вчера четох нещо, нито е писано за българите, нито за политика ставаше дума, но едно нещо ми направи силно впечатление:
„Оценъчните съждения ... са исторически променливи; самите тези съждения са тясно свързани с обществените идеологии. В крайна сметка те се отнасят не само до личните вкусове, но и до предпоставките, чрез които определени социални групи упражняват и поддържат властта си над другите.“
За това иде реч тук. В тази тема, в това общество. Ценности, идеологии, власт.
цитирай
7. анонимен - Присъединявам се
03.05.2007 16:16
към положителните отзиви по-горе, не само по повод конкретния коментар на Иво Беров, а заради качествата му на журналист - и без да го познавам -на човек.
Г-н Беров, духовното невежество на простака е доста войнстващо напоследък. Не стига, че е оскотял и манипулиран, а е и бетонирал мозъка си за какъвто и да е свеж полъх отвън. Много е потискащо предварително да си знаеш, че и на следващи избори, и на по-следващи "народът" пак ще упражни чалга-диктатурата си и ще ни натресе избраници по свой вкус. Аз не съм склонна да оправдавам простотията с никакви обстоятелства - било политически, социални, семейни или други. Тя си е леност на ума, лично желание да плуваш в познатия и топъл уют на собствените си екскременти.
Знаете ли кое е хубавото, обаче? Това, че има и хора като Вас. Свестни, почтени и много талантливи. Говоря в множ. число, но ми идват наум само 3-4-ма. Може в момента да са ви свряли в ъглите, но пък получавате възхищението не на таксиметровите шофьори и фризьорките (образно казано)... Нещата, които пишете въпреки че не могат да променят политическите и културните нагласи, са абсолютно необходими за духовно емигриралите. Благодаря Ви!
P.S.(По повод "Ф.Гъмп" се изказах малко заядливо - мислех, че браня Възкресението, но може и да е от комплекс).
цитирай
8. анонимен - Хайде сега и аз. Иво Беров е финансов екстремист. Невежеството обединява.
04.05.2007 00:18
Румен Овчаров, за да не падне в жертва на гравитацията, просто било, благодаря -

Снабден от природната прозорливост на родителите си с два чифта крайника, Румен Овчаров за пореден работен понеделник приложи себе си в него. Закономерната реакция на работния понеделник закъсня. За нея ще да ви обадя надоле.

Усетил непривичен контакт с настилката, Румен Овчаров се пресегна. Той хвана, той вдигна. На височина, която късогледството го бе привикнало да гледа книга. Десет лева, прочете на първата страница.

Да се постъпва с уважение към всякоя литература

Е несъмнено и умение, в което лично отношение

Към някоя литература

Чрез учене ни възпитава.

Румен Овчаров остави страницата в куфара си. Вече в парламента, позаседавал, говорил със стратезите - сред които Александър Лилов - из кулоарите, Румен Овчаров подпря тясната долна част на гърба си на внушителна по площта си двер. Тя интимно тракна на заключено.

Министърът отвори куфара.

За липсата на Румен Овчаров от неговия министерски пост беше писано предварително. Няколко минути след като Румен Овчаров напусна зданието, ставащо ми все по-неприятно с онези две вази горе на покрива над входа откъм Цар Освободител, всички, чиято съвест допускаше да знаят за овакантяването на длъжността министър на енергетиката - знаеха, в различна степен. Останалите не знаеха.

Вихра Йорданова
цитирай
9. sis - Благодаря!
04.05.2007 14:24
за информацията
на всички!

Едно напомняне: не забравяйте, че вие сте част от българиския народ, а не от китайския!

:):):):):):):)
цитирай
10. анонимен - SIS, abe ja ne mi napomnyay, che swm ot stadoto na "x,y,z narod",
05.05.2007 02:22
shtoto ako ti si ovca, az ne swm.

Ekaterina.
цитирай
11. анонимен - До Сиси от ан.#7
05.05.2007 10:54
Спонтанния ти патриотичен импулс трябва да бъде уважен. Помисли си, обаче, коя общност защитаваш - обособената по географска и родова принадлежност (т.е. по чисто случаен признак), или тази, която споделя сходни ценности, култура, манталитет. Социализмът унищожи в корен прохождащата бълг. интелигенция и сми умишлено границите между града и селото (различия, които преди 9 IX не са обиждали никого). Чувстваш ли се длъжна като Матросов да оправдаваш БЪЛГАРИТЕ изпратили Сергей Антонов в Рим с мисия, или БЪЛГАРИТЕ изровили тялото на Чаплин за откуп, БЪЛГАРИТЕ свързали ни почти смъртоносно с Кремъл, или БЪЛГАРИТЕ подвластни на неустоимия чар на Б.Борисов? Понятието "народ", както разбираш? е употребено в смисъл на масовост (свързано с една тъжна констатация за 95-те процента...).
Тук не става въпрос за високомерие или надменност. Освен това, забележи, че селянинът -отново не по териториален признак - преди всичко градският селянин, изпитва стаена неприязън и дори презрение към интелектуалеца.
Даже не намирам за необходимо И.Б., който е чисто по Алековски ироничен, да се оправдава за напълно точния извод: "Народът е много прост!"
Поздрави.
Михаела
цитирай
12. nio - Ей, тука направо е станало миш-м...
05.05.2007 12:34
Ей,тука направо е станало миш-маш:-)
Коментарите напрово са хванали някакъв си техен път и почти нямат отношение към постинга.
Ама темата на коментарите често запалва страстите в нета.
На мене ми минават повече въпроси в главата свързани с коментарите,от колкото с постинга.Ще спестя обаче още един offtopic.Ако ми остане време ще го оформя като отделен постинг.

А коментар №2 е много добър и си е една съвсем друга тема.

И малко отклонение тъй като за първи път пиша тук.

Иво поздравявам те със смелоста ти да защитиш лично писаното от тебе.
Наблюдавал съм много опити от журналисти и политици да използват аудиторията на блогплатформите.Те обикновенно обаче са свикнали да се изказват като последна инстанция.Пишат си нещо в печатните медии и няма директни коментари,няма и дискусия.
Та пишейки тук,или не отговарят на коментарите или като почнат да ги "ръфат" вдигат гълъбите.
Няма да пиша имена,ама ако се поразходиш из раздел "политика" ще видиш и сам.

Ако "десен интелектуалец" е нещо като бяла врана,то десен интелектуалец който защитава в пряк сблъсък идеите си, е "бяла врана с реактивен двигател":-)
цитирай
13. ivoberov - За мен би било удоволствие, че и нещо ...
05.05.2007 14:58
За мен би било удоволствие, че и нещо повече да защитавам в пряк сблъсък идеите си. Правя го всеки ден. Защото за разлика от онези политици и журналисти за които говориш всеки ден се карам с разни познати и съмахленци в махалата. Тоест, дето се вика, "общувам с народа". Макар че това е отблъскващ израз. Всеки който заявява, че "общува с народа" все едно "снисхожда" по някакъв начин към него. Аз не "снисхождам", защото не се намирам някъде нависоко. Аз съм там. Вътре. Не мога да си извися дори и по чисто битови причини. Рядко мога да си позволя да отида в някоя по-изискана кръчма, където се водят тихи и дълбокоумни разговори.
Ходя в махалата, където хората ми крещят всякакви дивотии. Аз вече не избягвам тези хора. Крещя им насреща. Осмелявам се да им кажа това, което мисля. А това, което мисля го пиша и тук.
Чудя се защо все още не са ме набили.
Може би защото не съм чак толкова слаботелесен, пък те съвсем са се отпуснали. Но пък са много.
От друга страна не само, че не се сърдят, но ми се радват и искат да ме черпят.
Впрочем, напоследък отбягваме много да се караме.
Та бих защитавал в пряк сблъсък идеите си. Само дето малко ми е омръзнало и малко съм уморен.
Още повче от доводи като " Всички са маскари, тия окрадоха България, демокрацията ни съсипа, преди си беше добре, нямаше престъпност " и разни такива.
Бих предпочел да влизам в малко пон-смислени спорове.
И едно уточнение.
Разбира се, че няма "народ" в прекия смисъл на думата. Просто хората са различни.
Но има все пак едно мнозиство.
И с течение на времето в това мнозиство често се утвърждават представи за обществото и за света, чиято несъстоятелност е на границата на психопатологията в медицинския смисъл на думата
цитирай
14. alexanderkolev - Е, точно за това ставаше въпрос, Иво
05.05.2007 20:39
Тези (привидно) обикновени хора от махлата те уважават и обичат, защото чувстват и разбират, че и ти всъщност ги уважаваш и обичаш (толкова, че да им казваш направо какво мислиш, дори то да е “хора, вие сте стадо”), докато онези, които им баят от телевизора колко е велик “народът” (без истински да го познaват, понеже излизат от центъра и Лозенец само за да идат до Брюксел и Лондон) всъщност се гнусят от тях и ги презират, и хората им отвръщат със същото. Тъй че не ти вярвам за “презрението към широките простонародни маси”—ти ги обичаш, наистина!
цитирай
15. nio - Разговора съвсем се отплесна от ...
06.05.2007 02:11
Разговора съвсем се отплесна от първоначалната тема.
Това не съм го писал като комплимент,а е продължение на неща които пиша от години.Обвинявам пишещата ителигенция,определяща се за дясна за много неща и просто не мога да отбележа един рядък случай който прави приятно изключение.Преди време похвалих по същия начин един политик,но като го заръфаха "кучетата" от нета,просто се изпари:-)

Това "пишеща интелигенция" съм го взаимствал от Хаек.Преди време един философ дето издаваше книги преписани от Хаек,много се разсърди на определението.Странен свят:-)

То обаче има за цел да отдели тези интелектуалци които се появяват в медиите от армията преподаватели и "писачи зад кадър".Те носят отговорност за това какво са направили или не са направили.
Та аз пиша обикновенно за това какво не са направили.
Примерно философи и политолози/като Дайнов когото изключително неуважавам/ които дрънкат по медиите и не пожелаха да обяснят на достъпен за народа език,какво е това дясно.Дали само който не скача е червен и ако един червен скача,ще стане ли син?
Същите които и не рядко преподават на студенти/кой ли знае на какво ги учат/не намериха време да разяснят какво е това "Гражданско общество".Е то е по-лесно когато някой не те подкрепя да го обвиниш че няма гражданска позиция,въпреки че той имменно заради противоположната ти позиция не те подкрепя.

Да не говорим пък за липсата на литература свързана с дясната идеология.Айн Ранд е безплатен превод от преди няколко години.
"Магна харта" е превод на един възрастен човек,пенсионирал се в САЩ.

Много са нещата и не искам да се повтарям,че от много повтаряне взех сам на себе си да омръзвам:-)

Ами заслугата за олевяването на СДС и последвалата загуба на избиратели с десни убеждения?
Никой от тия умници не се появи да защити пред агитката,"Що е това дясно" и ред други неща.Дайнов пък имаше наглоста да каже че "политиката е сложно нещо и не може просто да се обеснява".Това на обвиненията че няма израззена идеология и определяне,кое е дясно и СДС дясна ли е или не.
Абе то не е толкова просто че да го разбере простолюдието.

Това са стари неща.По инерция умниците се опитват да си съдадат измамно усещане за елитарност.За тези години обаче съотношението на силите се промени.Технологиите пък промениха възможностите и начините на общуване.Медиите,рекламата,пропагандата,всичко се промени.

Ей такива работи.
Няма го времето когато имаше два вестника и червените четяха единия,а сините другия:-)
Надявам се повече хора да го разберат това.
А за всекиго има "работа".Всеки може да пише и защитава своята област на познание.И политика,философа,политолога,писателя,журналиста.Всеки!!
цитирай
16. sparhawk - Поздравления
06.05.2007 11:29
Много обичам да чета вашите статии! Имате изключителен стил на писане и казвате много хубави, верни и тъжни неща с особена усмивка! Поздравления!
цитирай
17. zemaria - Нио,
06.05.2007 12:31
Не си прав за Дайната. Често си съставяме мнения за неща, за които нямаме достатъчно инфо. Дайнов писа в Сега години наред-веднъж спря за година и сетне откара още две. Пишеше всяка седмица и отгоре му се изливаше тонове помия-често и затова им отвръщаше в предизвикателно ироничен стил. Дайната именно пишеше за сложните неща просто. Да обясниш сложно нещо на прост език е висше майсторство. Именно той обясняваше що е то политика- колко тя е важна, що е то гражданско общество, що е демокрация и що е то интелектуалец, а също и що е то дясно.Що е то бай цар, и и кво да очакваме-изобщо нямаше нещо, което да е не е коментирал. Дайната също отговаряше и в нета прко-като участник във форума. Ако ти напишеш нещо, и вм хвалебствия, се изредят двеста ненормалници отгоре да те рплюят, колко ще издържиш-той издържа години.
Ама недейте така бе, хора. Четете, преди да говорите-има си архив на вестника. Има го и в нета..
цитирай
18. zemaria - Не е тайна,
06.05.2007 13:51
Че аз харесвам автора на блога. Често е оглавявал класацията ми за стойностни четива. Откак стана платен достъпа-не е влизал в нея. Затова една просба-нищо не пречи, да си пуска нещата тук. Поради лесно обясними причини не мога да си купувам вестника и да правя абонамент, а такива са доста от евентуалните читатели. Петьо Цеков, например, Ал Бож и редица други си пускат нещата едновременно в блога и вестника.
Същевременно, често и не съм бил съгласен с него изцяло-но намирам това за нормално.
Относно снизхождение в масс имам цяла теория, с която не искам да досаждам-накратко-това е промяната на времето, предизвикана от промяна на фокуса. Ранше големите от изкуството слизали при малките, при техните проблеми-от което произлизат социализация на проблемите им и социални революции.Днес малките са големи-хората от народа стават звезди,посредством медиите-Христина, Здравко и Митьо Пищова-и певците песни за тях пеем. И от тях не се иска нищо-освен да са на фокус, по нужното време и място. Да имат късмет, за да сбъднат мечтите-от окито пък се хранят медиите. И така сбъдватпък мечтите на новите звезди-а те не са шинелче, хлебец, работа, чилящина-за каквато пишели олдтаймерите, а яхта, Кариби, дайкири и ферари.От което произлиза само едно нещо. Власт на мечтите, химерата, на инстинките. Защото въпрос на кратко време е характера на бай Стамат, Здравко, Христина, да стане социална реалност-да си извика нужния герой и да го овласти.
И още нещо произлиза-няма шанс за субектите,които не щат да се променят. не вярвт в инстинкта, химерите и двете максими от близкото минало-мой човек и аз на теб, ти на мен. Те ще бъдат изтикани в тъмните ъгли на съвремието, в металните бараки, където се пият облаци и се кичат, за техен ужас, портретите на Сталин и , ако щете вервайте, те нямат никакъв шанс да видят, бутнат и помиришат гърдите на Десито, нито да пишат в многотиражки, добре платени от събеседниците им.
Така че, да се разберем-снизхождение в масс си е духовно понятие. И така автоматично става самотно занимание. Не е физическо-ерго, нямаш работа там. Какво ще постигнеш-ще ги промениш? Ще ги убедиш-мисията невъзможна-ако ще да им извадиш сто аргумента, няя как, когато главата е пълна със стоте клишета, представляващи т.н национален дух, обществено мнение и прочие. Които пък са функция на медиите, на набитото от батковците, които правят мечтите. Такива хора -като тези, с които спориш, нито могат нещо да ти дадат, нито да им вземеш-чиста загуба на време. Не ти издържат нервите? Тогава смени вътрешните приоритети. Спори с мен-ама няя кво. Тогава спори със себе си.Минавай чекпойнти на духа. Аз години наред писах по форуми-сигурно седем-осем и вече ми писна.Нито ми се спори, нито може наистина някой да ме ядоса. Само че то и форумите бяха други. Имаше умни и интелигентни хора-и дори врагове, като им поднесеш аргументирано и интересно теза, те уважаваха. Сега компютри си купиха мнозина. Излезе и новото поколение, родено, когато сваляхме член първи-то нищо не знае. Думите не чинят нищо. Инстинктите са всичко-тряя да си бърз, зада изтрепеш юнаците, с които играеш на Кънтърстрайк в сървъра.Думи-куршуми-се тая-делейт и играта наново.
Те не са преживяли нещото, наречено срив на всякакви ценности и авторитети, опорен срив на конструкцията. След такова нещо следва влизане на слона в стъкларския магазин.
Защото форумите са площад-място,където се събират хора ,да решат нещо-едно време, по аристотеловото, накъде да отива общото дело.Тънката ми мисла е, че когато общото дело се е забатачило, няма кво да се решава публично и тези, които трябва млъкват, заместени от тези, които не трябва.Демек, като няя политика, като няя прокопсия, площада става място за джумбиш и чакарака-вж постинга "За музиката и душите"
А че синца са маскари-май има нещо такова. Уж са различни, пък като, таковата, им дадеш власт...
Навремето, питах по нета Тренчев-имаше такава мода, на онлайн разговори с политици. Аве как стана така, че наши хора оцапаха пейзажа, смениха барикадите, изобщо кой е критерия?(перефр)И той отговори-бедата не е , че не знаем кой е наш, а че наши по произход и убеждения ни предадоха...
Прав е, както винаги. Ама нормално-инстинкт за самосъхранение-само при соца общото благо е пред личното.
Пиша на прима виста, без редакции
Ся допълвам-ами не съм съгласен, че имало кадърни журналисти, а медиите били слаби. Кадърни журналисти има, и те наистина са натикани там, където не им е мястото, изместени от Дудуци, ченгета и джукести лапацала. току що гледах по ската закона и ние. Малеее, къв примитивизъм!Ама да не се отплесваме.
Не е вярно също, че една добра медия, направена от кадърни, ще измести останалите.
Проблемът е в НВ зрител и читател. Премного е работено върху него мощно пропагандно, за да окряка свястна медия-вижте т.н блогово пространство, то е показателно. Само че, още Гьобелс е знаел,"Обикновените хора са много по примитивни, отколкото предполагаме. Затова пропагандата, по същество, винаги трябва да бъде проста и безкрайно повтаряща се. В крайна сметка най -добри резултати във влиянието над обществото постига само този, който е способен да сведе проблемите до прости слова и изрази и у когото му стига мъжеството да ги повтаря постоянно в една опростена форма, без да се интересува от възраженията на високочели интелектуалци"
Такава медия ще глътне вода, защото на среща си ще има мнозинство от гьонове. Интелектуалец е самотно занимание. Медията-тъкмо обратно-масово. Много умници на едно място не правят сеир за мнозинството. А мнозинството винаги е... Това е една голяма интелектуална заблуда-аз съм чел статия на подобна тема в Седем.
Недейте така.
И друго-ся прочетох поста в Още инфо. Много е интересен, но не го разбирам. Защото, принципно сте се фиксирали в подробност, когато още в началото е казано "Бог е любов". В най-началото, при Божиите заповеди. Апостол Павел само дообяснява. Аз бих избрал 3-7 "Любовта е дълготърпелива, пълна с благост, любовта не завижда, любовта не се превъзнася, не се гордее, не безчинства, не дири своето, не се сърди, зло не мисли, на неправда се не радва, а се радва на истина; всичко извинява, на всичко вярва, на всичко се надява, всичко претърпява." и бих се опитал да го обясня от съвременна,квантовомеханична, или от езотерична или източна гледна точка-не за мен, за публиката. Да им е забавно, белким остане. Защото, казват съвременните учени-ние възприемаме само това, което разпознаваме с мозъците. Всичко снимаме, но несъзнателно, снимаме широкообхватно, но съзнателно става
само това, което разпознаят мозъците ни. Скоро вървя филма Апокалипто. Той свършва с картината на корабите на Кортес. Само че това е единствената неточност на филма-древните индианци не са разпознавали корабите, въпреки, че те са били там. Само жреците са виждали вълните, но корабите не е виждал никой. И жреците са седели дълго на брега, докато разберат откъде са вълните. И са видяли корабите. Тогава, понеже са им вярвали безрезервно, "са ги видяли" и останалите.
Та какво казваш, познаваме ли любовта?
цитирай
19. анонимен - naysh li kvo, ivo?
06.05.2007 20:14
da ne se iylagash poveche s tova mi ti snobsko "evro-intzelektualec", che dzavbolite shte te vzemat! taka, kakto mnogo te obicham, shte te rugaya! kato edna Dilovska shte te narugaya, bez da imam neshto obshto s neya!

prilichash na gospoyza otz stwrgaloto na Krim, frwckashta danteleno chadwrche! Poveche da ne si posmyal da se etiketirash, che ne ynam na kakvo shte te napravya! na salata, moje bi.

ti SI i nzama kakvo da plyoskash v snobizwm i ligava sieta, ne go bili nabili... Hay da ti se ne vidi makar!

Ekaterina.
цитирай
20. анонимен - i sega po-spokoyno
06.05.2007 20:33
procheti kakto e napisal Khalil Gibran za izkustvata na narodite. Avtorwt beshe predstaven ot Oshte.info oshte prez 2004 g. Iybroyava koy narod na kakvo dwrji nay-mnogo. v 10-redovot ese nay-nakraya spomenava rusnacite: "Die Kunst der Russen ist ihreTraurigkeit." (Trikwt na rusnacite e tyahnata twga - prevodwt moy.)

Ekaterina.
цитирай
21. nio - Зе, тоя разговор сме го водили и друг ...
07.05.2007 01:04
Зе,тоя разговор сме го водили и друг път.От тогава обаче СДС започна лекичко да завива в посоката която пропусна поради изброените причини някъде по средата на мандата си.
Естественно че има материали из нета и на двета страни.Някога може би пак ще стане дума.
За сега няма да споря,за да не вземе домакина точилката и...:-))
цитирай
22. sis - до Екатерина,
07.05.2007 16:23
и до Михаела

Та вие от кой народ сте?
/само това ми беше изречението, а вие...накъде отидохте/.
С г-н Беров се разбрахме, аз не го оспорвам. Но...коментарите изобщо не са по Алекови иронични, а по-скоро агресивни.

:):):):)
цитирай
23. анонимен - смяна на елита
07.05.2007 17:44
само радикална промяна на елита може да спаси българския народ от агресивната криминална мафия оргпрестъпност и корупция
цитирай
24. анонимен - смяна на елита
07.05.2007 17:44
само радикална промяна на елита може да спаси българския народ от агресивната криминална мафия оргпрестъпност и корупция
цитирай
25. анонимен - смяна на елита
07.05.2007 17:44
само радикална промяна на елита може да спаси българския народ от агресивната криминална мафия оргпрестъпност и корупция
цитирай
26. анонимен - смяна на елита
07.05.2007 17:44
само радикална промяна на елита може да спаси българския народ от агресивната криминална мафия оргпрестъпност и корупция
цитирай
27. ivoberov - Поздравявам всички с победата на ...
08.05.2007 00:18
Поздравявам всички с победата на Саркози
цитирай
28. alexanderkolev - Наистина стана добре, че избраха Саркози
08.05.2007 03:49
и това навява известни (и тъжни) аналогии с България. А инак това ще ни повлияе може би най-вече с позицията му срещу членството на Турция, но това е друга (и дълбока) тема.
цитирай
29. анонимен - точки.
08.05.2007 11:50
Екатерина, благодаря ти за Khalil Gibran. Не бих пуснала тоя сърч без тебе. Не знаех че е и рисувал.
Вихра Йорданова
цитирай
30. анонимен - Поздрави
09.05.2007 22:50
Иво, точен си както винаги. Няма какво да коментирам. Честно казано даже ми писна от коментари на очевадни неща. Затова единственото, което ще кажа е - Абе има ни още тук таме, ако че ни гледат като бели врани или като местните идиоти :)))).
Влади
цитирай
31. анонимен - Относно 1 пост на Александър
30.05.2007 11:12
Коментарът ми може да не е по темата...

Александър е написал - "Първо и най-важно, струва ми се, че според теб коренът на проблемите е (да си говорим направо) в простотията на народа.Това не е “конструктивен подход” (извини ме за соц лексиката). Не е конструктивен не затова, че няма такива корени, а затова, че така не се променят нещата".

Има корени и те са много дълбоки, за съжаление. Ако знаете какво е по селата...Там хората още плачат за ТКЗС-тата, понеже са работили в тях, взимали са заплатица, а пък от ТКЗС - то и за в къщи е имало. И познайте кой е виновен, сега да нямат такава далавера.
Александър- "Трябват ни медии с широка публика и журналисти-магьосници". Че трябват,трябват, но дали е толкова лесно да се постигне това, тук и сега...
цитирай
32. анонимен - :)
16.08.2007 03:26
Ivo mi e liubimia avtor 4uvstvam go blizak neveroqten talant v liavoto prostransvo moje bi samo Dareva e tolkova dobra.... Zaradi nego si kupuvam i vestnik <sedem<
Ima mnogo ne6ta oba4e koito nedoumqvam kak umen 4ovek kato Berov ne vijda ili ne jelae da vidi
Ne te li smu6tava naprimer tsqlata tazi elitarnost koiqto vestnik Sedem izla4va... Kak si predstavq6 tozi vestnik da se 4ete napriimer v Novi Pazar ili Kaspi4an .... koe 6te 4etat i koe 6te im e interesno ... statiite na Kalin Ianakiev ili na filosofa zabravih mu imeto ....Vij tvoite ne6ta se 4etat i o6te nqkoi no ostanaloto .... Ne 4e ne trqbva da ima i seriozni statii no ne biva da ima samo takiva ....
I o6te ne6to ... i DSB i grupata inteletualtsi koito spisvat vestnika govorqt 4e ne biva da se zatvarqt da se kapsulirat a to4no tova pravqt ..... Shto da ne gostuvat i pri Slavi da re4em i v Trud da pi6at 6tom pove4e hora 6te go vidqt .... da ne zabravqme 4e Trud moje a e parcal da e koniukturen da e vestnik na agent Bor no e sa6to taka vestnik s mnogo pari izliza6t pio vsi4ki pravila na pazarnata ikonomika s gramaden ekip i tn Nqma kak pri takiva vazmojnosti da ne bade pone malko interesen ...pri Slavi ne6tata sa sa6tite ... moje da vi e gnusen no e 6oumen trudi se raboti ,nna men sa6to ne mi haresva no e sformiral ekip ot profesionalisti za mnogo pari ... tova si e resurs koito ne biva lekovato da se othvarlq.... Edna kamara uvajavani hora ot mejdunaroden kalibar sa mu gostuvali ... se6tam se za sega6nia prezident na Izrael Shimon Peres.... a i drugi krayno uvajavani polititsi pevci intelektualci .... obiknovennia narosd si kazva 6tom te hodqt na6te kakvo tolkova se gnusqt tolkova li sa veliki tolkova li sa gordelivi....
Drugo koeto drazni ... neprekasnato mine se ne mine broi na vestnika i se pliue nay bezumno sre6tu vsi4ki koito slu6at 4alga Ne se pravi elemntarna razlika mejdu pop-folk i nai prosta6kite kra4marski pesnovki ....Vseki koito slu6a pop-folk se slaga pod znamenatela - prostak produkt na postkomunizma neveja i tn.... Imayki predvid slu6aemostta na 4algata v momenta takiva napadki sa si otqvlena glupost ....A I se govori za 4algata sqka6 tova e iavlenie edinstveno i samo v bulgaria edva li ne pakleno delo i konspiratsia na oligarhiata tselia6ta oskotqvane i palno izprostqvane na naselenieto
Samo 4e 4alga ima navsqkade zalsu6vali li ste se naprimer v germanskia 4art tam ima kade po skudoumni pesnovki se6tam se za barbi Girl i Kasablanka predi godini . Lekite bezsadarjatelni glupovati pesnovki gi ima navsqkade gospoda intelektualtci Navsqkade kadeto ima demokratsia pri drugi rejimi ima mar6ove Vagner ili estrada
Nima cantrito v Usa e ne6to razli4no Kato se setq i za tsitsite na Doli Partun kartinkata mi stava mnogo poznata ....
Ili pak latino izpalneniata takiva tapi ima sred tqh i takiva zadnisti vartqt 4e na6ata Preslava si e napravo angel4e ....Ne iskam da sam za6titnik na 4algata a i ne mi e liubima muzka no neka ne licemerni4im i neka ne obijdame horata i da im vnu6avame komplexi ne sme samo nie s podobni vkusove
Ima edna gramadna 4ast na6i savremennitsi koito rabotqt adski mnogo polu4avat dosta malko i izdarjat po4ti tsqlata tromava sotsialna sistema V Bulgaria ... tezi hora rajdat deca gledat gi grijat se za tqh pla6tat si smetkite i v malkoto svobodno vreme koeto imat iskat da piat po edna bira da poslu6at i pogledat ne6to lesno smilaemo koeto 6te gi raztovari Te ne sa tolkova umni kolkoto vas G-n Berov ili tolkova na4eteni kato g-n Ianakiev ne sa bogoslovi filosofi psihiatri teatralni rejisiori no zasklujavat uvajenie i borba za vseki tehen glas Bez da gi obijdame bez da gi nastavlqvame Nadqvam se pove4e ot vas da osaznaqt tova koeto az obiknovenia ne osobeno gramoten 4ovek znam i da go prilojat ... togava pri na6ite idei pri na6ata prrincipnost i s intelektualnia ni ppotencial probiva 6te nastapi.....
I sorry za latinitsata kakto i za gre6kite ... valnuvam se kato ti pi6a v bloga na Iva i sam na dve biri :)
цитирай
33. анонимен - рубриката - Разговор в плик от в-к Д ЕМОКРАЦИЯ от 15май1990г,
18.03.2008 14:47
НА 2с -ца в рубриката ще прочитете едно име ЖИВКО ЖЕЛЕВ от Бенгаци.А и
и иска те ли да научете повече обадете се за всичко боравяря с орегинални документи
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ivoberov
Категория: Лични дневници
Прочетен: 7806892
Постинги: 207
Коментари: 8911
Гласове: 15102
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031