Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.06.2015 22:01 - След година най-после обвиниха Райнето
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 18634 Коментари: 1 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image

След година най-после обвиниха Райнето

            След една година разследване, разпити на свидетели и събиране на документи прокуратурата в Пловдив най-после обвини бившата кметица на район Център в Пловдив Райна Петрова и внесе обвинителен акт в съда. Обвинителният акт на Окръжна прокуратура е и срещу приятелката на кметицата бизнесменката Надежда Минчева. Лъскавата кметица, известна в Града под тепетата като Райнето е обвинена в престъпление по служба и търговия с влияние. Публиката очаква делото с нетърпение, защото преди време тя бе заплашила шефовете си, че ако допуснат да бъде изправена пред съда ще пропее като Лили Иванова и щяло да стане страшно. Засега на ход са обвинителите и адвоката на Райнето, известния с крайно левите си убеждения Красимир Елдъров, чийто син пък е обвиняем за далавери със застраховки на пострадали при автомобилни злополуки.

            Според обвинителния акт от май 2012 год. до началото на 2013 год. като кмет на Централен Райнето не е изпълнила служебните си задължения да осигури коректна процедура по ЗОП в 14 детски градини. Превишила е правата си – иззела е правомощията на възложителите по сключените договори  и лично е определила изпълнителя по договорите по ЗОП. Под диктовката на Райнето са сключени договори с фирмата за доставка на храни на Надежда Минчева. Станало е чрез устни заповеди от страна на кметицата и предварително е подготвила бланки и договори с данните на изпълнителя на обществената поръчка. По този начин е осигурила облага на Минчева в размер на 24 846 лв. за 2012 год. и 20 009 лв. за 2013 год. за сключените договори за доставка на храни в детските заведения в района. Според прокуратурата, деянието е довело и до други вредни последици – доставки на храни, които не отговарят на изискванията за качество, накърнен е авторитета и доверието към местната власт и е нарушен принципа на свободна и лоялна конкуренция. Наказателния кодекс предвижда за това престъпление наказание от 1 до 8 години затвор/чл. 282, ал.2/.

            Второто обвинение на Райнето е за търговия с влияние/чл. 304 б, ал. 1 от НК/, защото през юни 2013 год. е приела дар, който не и се следва – ваучер за туристическа услуга на стойност 9 780 лв. от същата Надежда Минчева. Заради този ваучер, с който тя предприема екзотична екскурзия с дъщеря си в Тайланд, и  е упражнила непомерен натиск  върху заместник-кмет при провеждане на процедура по възлагане на обществена поръчка на стойност 376 000 лв. отново за доставка на хранителни продукти в детски градини.  И тази поръчка е за приятелката Надежда Минчева. Законът предвижда за това престъпление наказание до 6 години затвор или глоба до 5 000 лв.

             По делото са разпитани 60 свидетели, иззети са множество писмени доказателства и документи. От 14 юли 2014 год. Райнето е отстранена от длъжност и е наложена мярка за неотклонение „подписка”.

            Засега гражданите на Пловдив са на мнение, че прокуратурата е занижила до крайност провиненията на елегатната кметица. Злите езици коментират с усмивка, че щетата, която е нанесла Петрова по първото обвинение в размер на 44 000 е практически стойността на чантата и обувките и, с които тя се яви на последното дело за мярката за неотклонение. Пропуснато е и бизнес-партньорството на Надежда Минчева с дъщерята на кметицата Даниела Драганова, от което също са настъпили вредни последици в особено големи размери. Пропаднали са и обвиненията за още над 1 млн. лв. доставки на хранителни продукти и щедрите хонорари, които и е изплащала Минчева.

            За Райнето като кметица на район Център в Пловдив се разказваха легенди в града. Подчинените и тръпнеха да не я разгневят, защото веднага следвал чутовен скандал, а веднъж ядосана от нейна служителка си свалила обувката и започнала да налага с нея ошашавената жена. След отстраняването и от длъжност Райнето няколко пъти се появи на обществени събития и все със заплахата към други нейни началници и служители, че ако „пропее като Лили Иванова” щяла да ги вкара всички в затвора. Засега тя все още мълчи, но нищо чудно като стартира процеса да си отвори устата и да стане страшно, защото според нейни подчинени тя знаела твърде много за далавери в общината. Пазела и значителен брой документи, които уличават други общински служители в огромни далавери. И до днес Райнето продължавала да привиква при нея бивши подчинени, да ги съветва как да постъпват и да се опитва да влияе върху управлението на района, но този път дистанционно.  Продължавала да води разгулен живот във вилата си в с. Белащица и да се облича като извадена от моден бутик. Тоалетите и не падат по-долу от „Макс Мара” и „Живанши” и тя ги разхожда с гордост и гледа света отгоре. Малцина са хората в Пловдив, които вярват, че Райнето ще бъде осъдена ефективно, но кой знае, може пък съдът да реши да бъде обективен.

           

 




Гласувай:
9


Вълнообразно


1. apostapostoloff - Българското КРИВОсъдие се слави
27.06.2015 11:43
със своята неподкупност. Това го разбраха вече в цялата еропейска общност.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9522724
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031