Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.02.2007 19:00 - Левски, шаманите, Христос и аборигените
Автор: ivoberov Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3937 Коментари: 3 Гласове:
0



     Eто и продължението на писанието, което обещах.

Цели векове  богословите се опитват да обяснят защо един  вярващ християнин би трябвало да се отъждествява с Христос. Да Го приема в себе си и да Го носи със себе си. Да бъде като Него. Да Му заприлича.

  Да Му заприлича, за да повтори подвига Му. Не чак до кръстните мъки, разбира се. Колкото му стигат силите. Колкото може. Да се напъне малко / или много/, за да преодолее звяра в себе си. Да стане добър като Него. Което вече си е подвиг, макар и малък.

  А  полуграмотните шамани на българското племе правят точно обратното. Непрекъсното натякват, че Левски е наш, наш и само наш си.  “Наш си е – казват те - но не е като нас и не е един от нас. И ние не сме като него. Не бихме и могли да бъдем като него. Защото той е много над нас. Той е велик и недостижим. Той е най-великият. Той е свръхвелик, ако такова понятие е въобще възможно.

 Това повтарят племенните шамани вече години наред. И племето одобрява заклинанията ми. Одобрява ги. Учавства в шаманските ритуали.

  Защото има нужда от племенен бог.

   Племенният бог е удобен. Уютен.

   Почитта към племенният бог прикрива една много мъничка наглед, много  битова и много нашенска си  хитрост. Хитрост, която от своя страна прикрива една мъничка наглед, много битова и много нашенска си подлост...

  Подлото бягство от отговорност. Духовната леност, мързел и нечистоплътие.

  Ние не можем като Левски. Той е титан, той е бог, той е велик, а пък ние сме мънички, нищожни, жалки и въобще такива едни никакви. Няма защо да се напъваме и да се стараем, защото и без това нищо няма да постигнем. Нахалост само ще се бъхтем и напиняме. Ще си останем такива, каквито сме. Алчни, зли, завистливи, подли, користни, подкупни, себелюви, суетни, неблагодарни, страхливи и жестоки. Защото нямаме неговата сила. Хора сме, нали, не богове. Българи сме. Някой от нас по-големи, други по- малки, други съвсем малки, има също и  средни, по-средни и още по- средни. Освен това истински, по-истински, по-малко истински, съвсем истински, не съвсем истински, или пък направо лъжливи.

  Това е класацията /Подредбата на българите по величие/.

     И при цялата аборигенско преклонение пред Левски,  при цялото недомислие, суета и повърхностност на подредбите /класациите/ по величавост, племенно-родовите вълнения  от изминалата седмица извмъкнаха от подмолите на обществената памет нещо забравено и добро.
  ...
 Прекъсвам, защото продължението ще напиша във вестник "Седем". Това е политически седмичник. Излиза в сряда. Понякога в него има добри писания.
  А иначе в събота се разбрахме с една позната - много добра журналистка да отидем в Син Сити- не знам какво е това, само съм чувал, че е някакво чалга заведение, за да го опишем.
  Благодаря на всички, които ми оставят съобщения.




Гласувай:
0



1. tsvetamak - ...
23.02.2007 20:55
Когато човек слуша сравненията ти започва да се свива, свива и няма как да не си зададе въпроса: "Аз от кои ли съм ?"
Важното е да сме наясно със себе си и съвестта ни да е чиста. А дали сме истински и дали носим божествената искра в сърцата си, ще цитирам: "По делата ще ги познаете..."
цитирай
2. isis - ---
24.02.2007 01:27
Добре си напипал някои неща!
цитирай
3. thehobbit - Ще ти се разсърдя,
26.02.2007 12:31
... ако си отишъл в "Син Сити" без мен:)

А ако си подскачал по масата и си извършвал въртеливи движения... просто никога няма да ти простя.

Р.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ivoberov
Категория: Лични дневници
Прочетен: 7809443
Постинги: 207
Коментари: 8911
Гласове: 15102
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031