Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.07.2007 15:30 - Десет лъжи, които станаха истина
Автор: ivoberov Категория: Лични дневници   
Прочетен: 101403 Коментари: 184 Гласове:
0

Последна промяна: 18.07.2007 02:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

 За демократичните промени, за Слави Трифонов, за криминалното приватизация, за Бойко Борисов, за турското робство, за авиокомпания Балкан и още четири поне. И последствията от тези лъжи

 

1- След демократичните промени през 1989 година България беше ограбена и разпродадена.

 

Голяма лъжа. България беше ограбена много преди това.

Правителството на Луканов България завари България с 1 милиард и половина долара в хазната при външен дълг повече от 10 милиарда долара.

Много любопитно е, че при следващето правителство – това на Попов, тези милиард и половина бяха изчезнали и в хазната имаше само

Осемдесет милиона долара.

За да се закрепи някак финансово България беше принудена да сключи споразумение с Международния валутен фонд.

 

2-  Слави Трифонов е патриот.

 

Не е вярно. През 1997-98 година, когато България сключваше съдбоносната за бъдещото й развитие газова сделка с Русия Слави Трифонов застана откровено на странатта на Русия и Газпром.

Дори разправяше в шоуто си, хилейки се, как Рем Вяхирев щял да дойде в България за да разгони българските министри.

 

3-  Ние сме наследници на траките.

 

Не е вярно. Още през втори век сл. Хр. траките биват погълнати /асимилирани/ от римската империя и започват придобиват съзнание на  римски граждани. По време на Каракала / 212 година сл. Хр/  те стават римски граждани  по право. Говорят латински на север от Стара Планина и гръцки на юг от нея. Приемат славяните, нахлули в земите им през 6-ти и седми век като варвари. И имат основание. Славяните грабят тракийските селища, опустошават ги, палят, грабят и избиват жителите им. Траките бягат от славяните чак в гръцка Егея, търсеийки на закрила от империята. Славяните не приемат нищо от тракийската култура. Но и без това безсписмената тракийска култура вече отдавна е била романизирана.

 

4-  Задари криминалната приватизация България изгуби активи за 22 милиарда долара.

 

Пълни глупости. Ако България имаше толкова активи, не би обявила мораториум върху плащанията и най-вероятно щеше да си остане комунистическа страна, редом с Куба и Северна Корея. Активите на България / приблизителната цена на предприятята за разпродажба/ бяха между два и два и половина милиарда долара.

 

5. – Бойко Борисов успешен полицейски секретар, успешен кмет и голям мъжага.

 

Не е вярно. Той е женствен, а не мъжествен. Отличителна черта на мъжествените хора е способността им да поемат отговорност. Борисов никога за нищо не е поемал отговорност. За всичките си провали и неуспехи той винаги е обвинявал другите. Бойко Борисов е по-сеутен е от всички манекенки в България. А суетата е отличителната черта на жените и женствените мъже. Затова Бойко е женствен, а не мъжествен.

По време на бойковото секретарство бяха извършени най-много поръчкови убийство през цялата нова история на страната и нито едно не беше разкрито. / Всъщност възможно е броя на тези убийства да бъде задминат от днешното упавление/

А който смята, че Борисов е успешен кмет нека просто се разходи по улиците и се огледа.

 

 

6. - По време на турското робство турците са наричали българите “рая”, като по този начин са изразявали презрението си към тях.

 

Не е вярно. В турската империя “рая” са се наричали всички данъкоплатци, незивисимо от народността и вярата им. “ Рая” са били и турските данъкоплатци. Раите са били свободните хора, обикновено земеделци, за разлика от висшите чиновници /кулите/, които са били роби. Роб и бил и самият велик везир. Той, за разлика от раите, които е трябвало да бъдат съдени по законите на шариата е могъл да бъде убиван без съд и присъда.

 

7. Авиокомпания “ Балкан” беше продаден на евреина Гад Зееви за нищожната сума от 200 хиляди долара за да бъде съсипана.

 

Пълна глупост. Не само защото никой не купува предприятие, за да го съсипе.

Балкан показа, че е губещо предприятие още през 1993-та година. Значи е било съсипано много до тази година, включително от началници като бащата на Милен Велчев, който му беше търговски директор до 1992-3 година. От 1993 година авиокомпаниятта започна да трупа дългове и затова беше включена от Жан Виденов в списъка на преприятията за ликвидация / нещо, което българаските журналисти скриха/. Продажбата на Гад Зееви само даде глътка въздух на авиокомпанията.

 

.8. България е най-старата европейска държава и страна с хилядолетка култура

 

Първите варварски европейски държави възникват още в пети и шести век след Христа. Разбира се, доста от тях се сливат, разделят, или си променят имената, но това никак не ги прави по-малко държави от основаната след един-два века България. А колкото до твърдението, че България е страна с хилядолетна култура, то е толкова необосновано и пресилено, че дори не си заслужава опроверженията.

 

9. Костов е крадец.

 

Не е вярно. Ако за някой политик може да се каже, че не е крал, това е тъкмо Костов. Той беше разследван в продълъжение на поне четири години и от Данъчните власти, и от Прокоратурата, и от Държавен и финансов контрол, и от НСБОП, и от Сметната палата, че и от Външното Министерство дори, и всички тези държавни служби не успяха да го уличат в нищо, въпреки желаниесто си да се харесат на широките простонародни маси и въпреки старанията на Филчев, който мразеше Костов.

 

10. Симеон Първи е велик български цар, който съгражда силна държава.

 

Не е така. Вместо да изпозлзва слабостта на Византийската империя през девети и десети век, за да съгради силна държава, Симеон разпилява варварската мощ в ненужни войни от които страната ни няма никаква полза. Малко преди смъртта си Симеон погубва цялата българска армия в планините на Хърватия. “Великият” Симеон оставя след себе си една слаба, обнищена и обезкървена от войните държава, която лесно губи всички завоювани земи и бързо пада под византийско робство.

Единствената заслуга на Симеон към “българщината”  са няколко превода на свещени книги от гръцки на български.

Между другото на Симеон е бил почитател на гръцката култура и затова са му викали “ гръколюбеца”. Такъв му е бил прякора / прозвището, ника/.

...

 

През изминалата седмица се появи и още една лъжа, която също може да се превърне в “ истина”

Това е лъжата, че Плиска и Преслав са първите каменни средновековни градове в  Европа.

Хайде, познайте от първия път кой я езрече.

Точно така.

Познахте.

Той е.

БДШнаНИМ / Произнася се Бъдъшънаним/

Божидар Димитров, Шеф на Националния Исторически Музей.

Професорът, историкът и любимецът на широките простонародни маси.

Между другото  Бъдъшънаим е толкова историк, колкото и професор. А професор Божидар Димитров никак не е . Защитил е само дисертация, която му е била призната поради заслуги към Държавна сигуронст. Самият той обяснява мнимото си професорство с твърдението : “ народът ме удостои с това звание”. Тук вече Бъдъшънаим е прав. Народът си го харесва. Защото той е популист, а не историк.

Популистът е човек, който говори на хората това, което те искат да чуят.

Доста доходна професия.

Много даже.

Бъдъшънаним е за историята онова, което е за политиката БББ –то / Бате Бойко Борисов, да се чете “Бебебето”/.

Не случайно Бебебето и Бъдъшънаиим са си фенове / почитатели/ и се поддържат един друг.

Захванали се един и същ доходен занаят.

А пък що се отнася до“каменният град” Плиска, той

“ представлявала просто укрепен лагер, сбор от палатки или примитивни жилища, заобиколени от високи землени насипи “

Това е цитат от книгата на историка Стивън Рънсиман “ Историята на първото българско царство “. Но същото можете да прочетете и при всички истински историци – Петър Мутафчиев и Васил Златарски, например. А  Рънсиман не е някой чуждастранен зложелател на българщината, а искрен приятел /днешните биха употребили думата “фен”/ на България. И в никакъв случай на би я клеветил.

В укрепения лагери “ Плиска” и “ Преслав” каменни са били само ханските палати. Построени от гръцки архитекти и гръцки майстори.

То това си върво по подразабивране. Защото от гърците сме взели не само архитектурата.

Взели сме всичко.

Религията, законите / Юстинияновия кодекс/, писмеността, живописта, философията, литературата, занаятите, че дори и начина на живот / при висшите съсловия/.

Другояче не би и могло и да бъде.

Навсякъде, в цяла Европа, варварите приемат културата на Древния свят / Рим, Гърция, Византия /.

Варварските народи и държави би трябвало да се гордеят с умението си да приемат и размият древната европейска култура.

Много от тях го правят.

Не и българите, обаче.

Българите се гордеят с това, че са громили империята и са отстоявали племенното си своеобразие. Което се изразява  в незнайно що.

Може би в кумиса и конската опашка. Или в прабългарския календар, много по-неточен от Юлианския, щото лунен. Или в Именника на българските ханове. Който всъщност представлява ичъргубоилски локуми от рода на “уважавеш ли ме ти мене”, разтеглени след някоя багатурска разпивка. И записани на гръцки, от гръцки пленници. Щото  ханските хранени хора не са се научили да пишат и четат. Може би от мързел. Или защото са считали, че тези занимания не съответстват на багатурското им достойство.

...

И все пак в някои от лъжите, които станаха истина, сякаш има и нещо смислено. Особено в историческите такива.

Нали те сплотяват иначе разединените простонародни маси. Нали лекуват чувството им за малоценност след поредицата национални провали. Нали ги снабдяват с толкова нужното им чувство за самоуважение и гордост. Нали ги вдъхновяват

Да, снабдяват ги. Изпълват ги. Утешават ги. Вдъхновяват ги.

Както хапчетата екстази изпълват, утешават и вдъхновяват някои свенливи и притеснени юноши.

Както домашната ракия изпълва селските философи, утешава градските неудачници и вдъхновява бездарните съчинители.

Възторзи, които траят до изтрезняването.

Когато всички се събуждат навъсени, мрачни и зли.

А най-лошото на тези привидно полезни лъжи е, че пресъздават и пренасят през вековете един варварски набор от ценности.

Възхищение пред  Бебебето. Пред Българо- Багатурския Бабаитизъм. Пренебрежение към ценностите на гражданското общество, към към умствените усилия и към съграждането.

Евалла, аферим, машалла на Крум. Голема работа шъ знайш. Страшн работа. Пил от кратуната на Никифор. Е тва е пич.

Крум, който  разруши и опустоши/ без да съгради нищо/ блестящи градове като Месемврия, Силиврия, Адрианопол, Девелт и Сердика, вместо да ги засели, обживее и разшири ?

Защо ?

Защото идва от степите на Панония, където прабългарските и аварските орди приемат за заплаха всичко по-високо от юртата.

Никакви средновековни градове не строят българите. Българската родова  върхушка наготово се настанява в превзетите византийски градове.

Но...май е достатъчно вече написаното дотук.

И без това днешните наследници на многовековната ни култура и цивилизация и защитници на българщинията не могат да напрегнат съзнанието си за прочитане на слово по-дълго от две страници.

И най-много  след две страници прескачат надолу / или нека кажем скролират даун, за та употребим една изконна българо-багатурска дума/, за да видят края. Да не се минат нещо случайно нещо.

Та ето го и краят.

Благодарение на всичките лъжи, които станаха истина, / а те са много повече от десет/ българите вероятно ще си изберат за кмет и премиер един пълен простак и неудачник. Една свързана с престъпния свят мутра. Един женствен и суетен тарикат

И това ще бъде само външният израз на едно изопачено възприемане на действителността. Изопачено в най-дълбинните си измерения.

Изопачено от системата, калъпа, матрицата, парадигмата, образеца, който съвсем съзнателно се натрапва от група богати и хитри тарикати.

Е, ще отречете ли всичко това ?

Разбира се, повечето от вас ще го отрекат.

За да не се признаят за минати, най-малко.

Хора, нека пробием Системата.

 




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. cindy - Извинявай,
16.07.2007 15:37
ама пълен тюрюлю гювеч се е получил. Не знам как си ги обединил под една шапка тези неща. А може би по точка 1 имаш предвид 1989, а не 1998?
цитирай
2. ivoberov - Благодаря, поправих грешката. ...
16.07.2007 15:46
Благодаря, поправих грешката.
Обединението е посочено в заглавието. Това са лъжите. А лъжите са обединени в това, което наричам Системата, Калъпа, Матрицата и Образеца. Разбира се, тези лъжи са само часто този Калъп.
В основата на Калъпа е човешката склонност да приема лъжите за истина. Която склонност се дължи на най-различни особености. Вклъчително и на мързел. А също на нежелание и неспособност да се вникне в обединителните и разделителните признаци.
Днес съм настроен добродушно. Готов съм да разяснявам. Само че не много обширно и продължително.
цитирай
3. анонимен -
16.07.2007 15:52
Eвала за Костов!
цитирай
4. ianiv - ...
16.07.2007 15:56
Евала за всичко!
И най-вече за Костов.
цитирай
5. mmmmmmmmm - Аферим,
16.07.2007 16:04
прав си!
цитирай
6. mirchev - Ех...
16.07.2007 16:06
по т.4 не съм съгласен. В началото на прехода активите на българските предприятия бяха доста над 2,5млрд. лева.

по т.7 - българските журналисти ли са виновни пак? :)

по т.9 - По какво си прилича Костов с най-известните ни мафиотски босове? Всички те са разследвани и накрая се оказват невинни, разбира се... :)
цитирай
7. breathe - Нямам представа от кои пръсти си си ...
16.07.2007 16:07
Нямам представа от кои пръсти си си изсмукал тия необосновани твърдения. Ти антибългарин ли си? Да се подиграеш така с хората, дали кръвта и живота си за тая страна... За да си го позволяваш, навярно си направил нещо по-голямо и значимо. Би ми било интересно да разбера какво е то. Въпреки всичко не мога да не се съглася за Божидар Димитров, там уцели в десетката. Само там обаче, всичко останало не държи въобще! Не че е слаба аргументацията ти, тя изобщо липсва!
За мен това са глупости, написани колкото да се намираш на приказка.
цитирай
8. анонимен - доста плоско
16.07.2007 16:09
толкова думи ...и то за кво ..за да защитим неиния Костов, който подари Булбанк и Нефтохим и още толкова много ....боже, боже тия костовисти ще ме уморят ;)
цитирай
9. анонимен - 11 лъжа - И. Беров изобщо разбира за ...
16.07.2007 16:11
11 лъжа - И. Беров изобщо разбира за какво говори.
Особено интересен довод: "Задари криминалната приватизация България изгуби активи за 22 милиарда долара.


Пълни глупости. Ако България имаше толкова активи, не би обявила мораториум върху плащанията и най-вероятно щеше да си остане комунистическа страна, редом с Куба и Северна Корея. " - издаващ пълното невежество на автора. Има и още по-смехотворни.
цитирай
10. ivoberov - Към анонимка номер осем
16.07.2007 16:12
С това за Булбанк и Нефтоких лъжите станаха към 13 вече. Бог се пише с главна буква.
Така е прието в православния свят.
цитирай
11. ianchefff - Човече,
16.07.2007 16:12
това е истината.
Лошото е, че "бетонните глави" хич няма да те разберат.
Както и да е.
Поздрави.
цитирай
12. анонимен - re
16.07.2007 16:15
4.Ти изглежда не знаеш що е ЗУНК,РМД и масова приватизация
5.Суетният мъж не ходи редовно на работа с анцуг.Освен ако не е селянин.Или има гениален пи-ар.
7.Ох,чакай малко,че си счупих крака докато се въргалях на пода да се смея.Естествено,че не е била продадена за да бъде съсипана,трябваше да бъде спасена,така ни обясняваха.Ама някои хора не са гледали Хубава жена,кво остава ...
8.Най-старата е Германия,но е била създадена в Африка и не влиза в сметките.
9.Не бе не е крал,само дето около него се прескачаха крадци.И ал Бож не беше крадец нали,само дето засекретил клаузата за увеличение на капитала на Соди под условие.То си беше законно,ама фодовите пропищяха"КРАДЕЕЕЕЦ"
цитирай
13. ivoberov - Към Брет
16.07.2007 16:17
Българин съм. Но моля да не ми се натяква. Нямам вина за това. Нито заслуги.
А кой точно от споменатите в посланието ми си е дал кръвта за България.
Божидар Димитров, Слави Трифонов, или пък Бойко Борисов ?
Или пък цар Симеон Първи.
Цар Симеон Първи си е умраля от естествена смърт.
цитирай
14. breathe - Идеята ми е, че само Васил Левски не ...
16.07.2007 16:18
Идеята ми е, че само Васил Левски не поруга! Дай сега да чуем и за него какво имаш да кажеш! А относно Слави Трифонов, от известно време се абстрахирам от това какво взима, ако мога така да се изразя, а обръщам внимание на онова, което дава. Точно за него има факти, които ако ти бяха известни, нямаше да говориш така. За Божидар Димитров се разбрахме. Мнението ми за ген. Борисов се различава коренно с твоето, но не желая да влизам в спор. Искам да чуя за Левски какво имаш да споделиш.
цитирай
15. анонимен - Всички мнения с изключение на 4 и 11,
16.07.2007 16:19
ми показват, че нямам място в БГ.
цитирай
16. ivoberov - Към Брет
16.07.2007 16:21
Ругателство е да поставиш Бъдъшънаим / Божидар Димитров/, Бебето / Бойко Борисов/ и Слави Трифонов до Васил Левски.
Аз не го направих.
Направихте го Вие
цитирай
17. breathe - @bale
16.07.2007 16:22
Жив и здрав. Ако имате аргументи, факти, копия на документи или каквото и да е, различно от голите приказки, би ми било интересно да се образовам.
цитирай
18. prayer4eto - Еххх, тази система ...
16.07.2007 16:22
Всеки, който се опитва да разбива системата иска да я замени с друга . Ама не усещам другата да е "по-добра" от досегашната ... Що тогава трябва да я разбивам?
цитирай
19. breathe - @ivoberov
16.07.2007 16:23
Започна да говориш глупости вече. Темата и без това е популистка, така че се махам.
Лично на теб се извинявам за отнетото време.
Поздрави!
цитирай
20. анонимен - да бе...
16.07.2007 16:25
след като Костов има хотел в Гърция с хеликоптерна площадка отгоре и отива да си го нагледа (хотела) с хеликоптер, значи не мога да се съглася, че това е лъжа, от там на сетне не можеште да ме убедите,че и останалите са лъжи... да не говорим за това, че не прилагате нито едно неоспоримо доказателство за твърденията си
цитирай
21. ivoberov - Към Бейл
16.07.2007 16:26
Не се отчайвайте. С тези лъжи широките простонародни маси се заливат вече седем години.
Едва ли това писание може да пробие стената.
Но пък може леко да я одраска. Осмелявам се да се надявам поне
цитирай
22. ivoberov - Към анонимен двайсет
16.07.2007 16:30
Анонимен двайсет каза
след като Костов има хотел в Гърция с хеликоптерна площадка отгоре и отива да си го нагледа (хотела) с хеликоптер, значи не мога да се съглася, че това е лъжа, от там на сетне не можеште да ме убедите,че и останалите са лъжи... да не говорим за това, че не прилагате нито едно неоспоримо доказателство за твърденията си
Скъпи анонимен двайсет.
Изключително съм Ви благодарен.
Вие онагледихте по безпримерен начин всичко, което казвам.
Ако някой все още не разбира какво означава Калъпа, промиването на мозъци и умствен мързел нека да прочете Анонимен двайсет.
Това за хеликоптера, уважаеми българи и сънародници се разпространяма из милото ни отечество като чиста истина
цитирай
23. sowhat - ма
16.07.2007 16:30
бале ти върна ли се от индокитай :)

всъщност всеки има право на мнение / все още има свобода на словото /

и ако тезите на Беров са различни от тези на останалите ,трябва ли Беров да си промени мисленето ?

все си мисля ,че дискусията е точно за това - пък и в спора се раждала истината / това не съм го открила аз /
цитирай
24. анонимен - :)))
16.07.2007 16:33
Нападнаха Ви като зли оси. Хем податливи на мозъчни промивки, хем инатливи и агресивни. Но то си е трудно - трябва четене и най-вече необременено мислене.
Ще ми позволите ли да добавя още една лъжа: "Народът е мъдър". Казано като висше проникновение във всичките му популистки разновидности.
Браво за текста.
Михаела
цитирай
25. july26 - Г-н Беров,горещниците Ви се отразяват видимо...
16.07.2007 16:34
и е разбираемо...
Без да влизам в детайла,ще си позволя да Ви задам един въпрос само...
Защо трябва да се отрича правото на България да изменя,коригира,възхвалява,поставя на пиедестал...забележете,че използвам думите в положителния им аспект,щото може да се каже узурпира,изопачава,и т.н......своята история и принос и място в света?Да не би другите да не го правят постоянно?Защо ние трябва да сме изключение и трябва да търсим неконвенционални начини за нещо,което други държави са правили по същия начин ,и то ненеднократно...?
Спомнете си историята в "Последния самурай"или ,с други думи как Япония се е самоунищожавала в името на някоя по-висша цел...
Гърците и римляните да не би да не са се избивали с и без повод,и то в името на някакви висши цели може би...?Силно се съмнявам...
Не знам защо Ви избива на нихилизъм,то и мен ме избива понякога,ама това Вашето малко......
Историята я пишат победителите,това го е измислил със сигурност не някой победен.Съответно тя е субективна и няма как да не е ,щото освен това се пише по поръчка на хора с определени интереси.А който плаща музиката,той я и поръчва....
Та вземете си,моля, чаша от 350мл,сипете една трета джин и две трети тоник,сложете три бучки лед и резенчета лимон на вкус.Така образувалата се смес разбъркайте и консумирайте сравнително бавно,по възможност на сянка или в помещение с климатик...
След час два опитайте да напишете отново нещо по темата и вижте разликите.
Ако няма разлика,не публикувайте,а изчакайте захлаждането на времето през есента и опитайте отново...
Опитайте,може пък и да Ви хареса...
Поздрави!
цитирай
26. breathe - @july26
16.07.2007 16:41
Наздраве! :))
цитирай
27. ivoberov - Към юли26
16.07.2007 16:41
Днес имам ведро настроение. Ще ми се да разговарям и да споря дори.
Само че твърдения от рода на " ти си се побъркал" показват само безпомощността на този, който ги изказва. И безсмислието да се спори с него.
цитирай
28. trevistozelena - Иво, ръкостис :)
16.07.2007 16:43
а иначе искрено ме забавляваха няколкото скудоумни коментара (ясно кои) от промитите (хайде да избягаме от клишето и да кажем "тотално изфирясали") мозъци по-горе. при по-обширна дискусия вероятно биха ти обяснили как БББ наистина е сюпър меееен понеже съвсем безкористно и великодушно им позволи да се развяват по Витошка (все пак, внимавайте с трамвайте и няколкото черни джипа тук-там - бел.авт.), нищо, че някак случайно съвпадна с построяването на Mall-a и блестящата идея е лекичко користна все пак. плюс това БББ е още по-велик, защото в деня след избирането му за кмет всички видяхме как под зоркия му поглед грижливо запълниха една дупка, дето на него му се видя впечатлително черна (тоест, със сигурност БББ е запълнил цяла улична дупка през мандадата си и всички знаят за нея, така че не виждам защо така мрънкаш и пренебрегваш очевидните Факти) :)
освен това, безспорна истина е, че никога никъде едно общество не е оцелявало без необходимата му доза популизъм. въпросът обаче е, че популизмът, срещу който негодуваш е обидно елементарен и наивен за едно интелигентно общество. иначе на няколко от коментиращите тук им прилича. чесно:)
цитирай
29. анонимен - да бе...
16.07.2007 16:44
уважаеми г-не, въросът е че аз това го знам от камериерка на същият този хотел, какво се разпространява из бг и калъпите не ме интересуват, аз така или иначе не вярван напълно на нищо което се разпространява из бг, било чрез медии или чрез самите политици, нязависимо дали е хубаво или лошо. В случаят не вярвам и на вас най-малкото защото примерът Ви за успешен кмет е смехотворен, колкото за убийствата сте прав. Няма дим без огън, са казали предците ни и са били прави, а точно вие нямате никакви знаия доколко нещата са или не са лажи - това го знае един много тесен кръг от хора
цитирай
30. ianchefff - breathe,
16.07.2007 16:51
(както и останалите),
а вие имате ли доказателства, материали, факти, различни от тези, които предлага вестник Труд и ко. за "престъпленията" на Иван Костов?
Питам просто....
цитирай
31. breathe - Ало? Там ли сте? Дайте поне един а...
16.07.2007 16:51
Ало? Там ли сте? Дайте поне един аргумент, факт, нещо, различно от празнословните ви съждения. За петнадесети път ви питам, и вие ме игнорирате, имате ли нещо черно на бяло в подкрепа на думите си???
цитирай
32. breathe - @inachefff @ivoberov
16.07.2007 16:51
Е добре, моята дума срещу твоята. Екстра. Губим си времето с глупости. Поне не хвърлям бомби в медийното пространство, само и само за да се кефя на ефекта след това. Сега остава да кажете, че поредната лъжа е съществуването на истински свободната медия - блоговото пространство.
цитирай
33. ivoberov - Благодаря, Тревистозелена
16.07.2007 16:54
Популизъм има нявсякъде, знам.
Но в България той е наистина толкова първобитно-първичен, че напаво е обида за разума.
Освен това другаде той /Франция на Саркози, например: , той служи за съграждане и подем, докато тук служи за съвсем излижно и смехотворно репчене.
цитирай
34. july26 - Не ме разбрахте,г-н Беров..
16.07.2007 16:56
Относно БББ,както го наричате,аз малко по-свойски си му казвам Бате Бойко,съм на същото мнение като Вашето.Самоче не мисля,че като изпускате парата през свирката,ще се случи нещо важно и съществено...
В никакъв случай не Ви мисля за побъркан,това,че се опитвам да Ви предоставя рецепта за разхлаждане в жегата,в никакъв случай не значи,че Ви мисля за луд.Значи най-малкото,че и на мен ми е топло и бих изпил един джин и го пожелавам на всеки,който може да си го позволи по това време.А Вие имате и повод...
Така,че не спорим никак даже,имам малко забележки по повод точките,ама то си е Ваше право да си го мислите това,което го пишете...
И след като изясних,че не споря с Вас,все пак,ще ми отговорите ли на въпроса,зададен към Вас?
И ...още нещо...
Ако на мен ми се налага да Ви обяснявам гледната си точка по един нестандартен начин,а Вие смятате,че Ви се подигравам и Ви мисля за луд,защо не си помислите,че и Вашата гледна точка не е достатъчно разбираема и еднозначна,и се нуждае от допълнително тълкуване...
И какво означава"безпомощност"....?
цитирай
35. ivoberov - Към Брет
16.07.2007 17:01
За доказателствата. Ами за историята четете, уважаеми господине. Само че не трудовашките и часовите вестници, а Рънсиман, Петър Мутафчиев, Вера Мутавчиев и Васил Златарски.
Иначе може да да прочетете данните на Националният статистичеки институт.
Любопитно е, че никой не иска от тия дето говоря небивалици за хотели и хеликоптери нито едно доказателство.
Сега какво точно искате - да взема книгите за история на България и да ви ги препиша ли.
Ами че намерете авторите, казах Ви ги вече, и ги прочетете. То образоването не става с Гугъла и предаванията на Бъдъшънаим
Не помня вече споменах ли нещо за умствената леност.
цитирай
36. trevistozelena - а, и още за скудоумниците!
16.07.2007 17:02
абе хорица простодушни, това, че Иван Костов бил ама много много крал и освен това лъгал и въобще е ужасно отвратително черен ви го каза Слави Трифонов и понеже Слави много го бива да се изживява като висша инстанция по каквито и да е въпроси (което съвсем не знам защо е така, при положение, че той си прави някакво забавно шоу и следователно има моралното да право да се изживява единствено и само като шоумен, ама нейсе) вие пък взехте, че му се вързахте. после ви изпя поредната си прочувствена чалга и чак се подмокрихте от възторг и решихте, че той наистина е много адекватен по който и да било въпрос, така че Костов наистина е ебати крадливото лъжливо цигне. ваша си работа, разбира се, но не се излагайте...без малко да изглеждате смешни, ако не бяхте ужасно жалки. както и да е...има едно понятие в психологията, което се нарича "ефект на ореола" и точно БББ и слави много, ама много разчитат на него.
цитирай
37. анонимен - да бе...
16.07.2007 17:10
и да Ви кажа името на хотела ще отидете ли да го проверите? шанса да Ви дам доказателство е далеч по-голям, отколкото Вие да преставите свястно доказателство, г-н "аз чета много и от правилните места, за разлика от вас умствено лентяистващи, непросветени и непрочели нито една свястна книга през живота си". С риск ПАК да не ме разберете, аз ВЕЧЕ казах, че в част от твърденията Ви има доза истина, но това не ги прави истинни в цялата им същност.
цитирай
38. ivoberov - Пак благодарност
16.07.2007 17:10
Благодараността е към Анонимен 29.
Това за Костов той го знаел от камериерката на същия този хотел, където Костов кацал с въртолета си.
Отново чудесно онагледяване на всичко, което казвам.
Остава вестник " Труд" на агента Тошо Тошев и Кеворк Кеворкян / абе не беше ли той доносника Димитвтри/ да платят на тази камериерка триста лева за едно интервю и лъжата става истина.
И всички започват да я повтарят.
Толкова е просто.
За това говоря.
Благодаря още веднъж на Анонимен 29 за поучителния пример
цитирай
39. breathe - Историческата наука, градена и ...
16.07.2007 17:11
Историческата наука, градена и развивана в продължение на дълги години, плод на отдадеността на редица учени, бива поругавана и осквернявана от началото на прехода. Кой има интерес от разбиването на националното ни самосъзнание и самоопределение? Кой има интерес от тоталното разединение на и без това смачкания ни и доведен до степен на борещ се да се задържи на първото стъпало от пирамидата на Маслоу народ? До къде ще я докараме, ако нямаме национални ценности, ако нямаме исторически герои и светли примери, които да следваме? Мисля, че можете и сам да си дадете очевидния отговор, но все пак да уточня, че не говоря за Станислав Трифонов, Бойко Борисов, Божидар Димитров. Още един въпрос, кой има интерес от отричането на турското робство, от отричането на зверствата, на които народът ни е бил подлаган от ония, за които "рая" са били най-най-най-обикновените данъкоплатци? Вие за кървавите хора не сте ли чували?
цитирай
40. анонимен - Славчо наистина
16.07.2007 17:16
изигра голяма роля в постановката. Но задкулисната игра явно е била много мащабна като подготовка, изпълнение и резултат.
Добре че Костов, освен че е качествен политик е със стабилни нерви и уравновесен характер.
Някой да иска доказателства за първото?
Михаела
цитирай
41. ivoberov - Към Брет
16.07.2007 17:19
Ама моля ви се, бе уважаеми господине, историците за коти говоря - Петър Мутафчиев и Васил Златарски не са от началото на прехода, а преди комунизма още.
Те са писали преди 1994-та година.
Ами поне проверете в Гугъла, като ви мързи да четете. Или в Уикипедия. Ще ви помогна малко, защото виждам, че сте млад човек.
Ето по-важните трудове на Златарски
цитирай
42. ivoberov - Трудове на Васил Златарски, който е истински професор, за разлика от Божидар Димитров
16.07.2007 17:20
Ама четете тях моля, не глупостите на Труд, 24 часа и телевизорите
Писмата на византийския император Романа Лакапина до българския цар Симеон (1894)
Българска история. Лекции (1902)
Юрий Ив. Венелин и значението му за българите 1802-1902 (1902)
Студии по българска история (1903)
Имали ли са българите свое летоброене (1911)
Договорът на княза Иванко, син Добротичев с генуезците 1387 (1911)
История българите от появата им в Европа до основаването на българското царство на Балканския полуостров, Годишник на Софийския университет. Историко-филологически факултет, 10-11, 1914, с. 1-112
Посланието на Цариградския патриарх Фотий до българския княз Борис в славянски превод (1917)
Vasil Slatarski, Geschichte der Bulgaren I: Von der Gründung des bulgarischen Reiches bis zur Türkenzeit (679-1396) / Bulgarische Bibliothek 5, Leipzig 1918
История на българската държава през Средните векове. Т.1 Първо българско царство. Ч.1 Епоха на хуно-българското надмощие (679-852), С. 1918, 3 изд. С. 1970, Ч.2 От славянизацията на държавата до падането на Първото царство (852-1018), С. 1927; 2 изд. С. 1971; Т. 2 България под Византийско владичество (1018-1187), С. 1934, С. 1972; Т.3 Второ българско царство. България при Асеновци (1187-1280), С. 1940, 2 изд. С. 1971-72* Нова политическа и социална история на България и Балканския полуостров (1921)
Политическата роля на Софроний Врачански през Руско-турската война 1806-1812 (1925)
Политическото положение в Северна България през ХІ и ХІІ век / Известия на Българското историческо дружество, 9 (1929), с. 1-50
Избрани съчинения в 4 тома Т.1 1972, Т. 2 1984
цитирай
43. sis - :):):)
16.07.2007 17:21
А защо американците си мислят, че англииският език е друг език?
God bless Amerika - и тоя надпис им виси навсякъде - в молове, на банкнотите, и на незнам си още къде. Нима това е истина?
Или руснаците са учени, че кирилицата им е дадена от руснаци?
А защо македонците знаят, че са наследници на Ал. Македонци?
Това го има по цял свят.
Всички маси се манипулират. По един или друг начин.

За фактите, които се изброяват в този пост - всичко зависи от гледната точка!!!
цитирай
44. ivoberov - Ето и биографията на Златарски за всеки, който си мисли, че той е работил след прехода и че е бил подкупен от "Отворено общество" може би
16.07.2007 17:22
Васил Златарски
от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Васил Златарски
български историк

Роден: 14 ноември 1866
Търново, днес България
Починал: 15 декември 1935
София, България
Васил Николов Златарски е български историк-медиевист, археолог и епиграф, останал като едно от най-големите имена на българската медиевистика със своята тритомна „История на Българската държава през Средните векове“.

Съдържание [скриване]
1 Биография
2 По-важни трудове
3 Литература
4 Външни препратки



[редактиране] Биография
Васил Златарски е роден в Търново през 1866 г. Завършва класическа гимназия (1887) и история в Университета в Санкт Петербург през 1891 г. Специализира в Берлин през 1893-1895 г. От 1 октомври 1895 г. е гимназиален учител в София и чете лекции във Висшето училище (днес Софийския университет). От 1897 до смъртта си преподава българска история в Софийския университет: редовен доцент (1897–1904), извънреден професор (1904–1906), редовен професор (1906–1935). През 1913–1914 и 1924–1925 е ректор на Университета.

От 1900 Златарски е действителен член на Българското книжовно дружество (от 1911 преименувано на Българска академия на науките), секретар (1900–1921) и председател (1921–1926) на неговия Историко-филологически клон. От 1921 до смъртта си е заместник-председател на БАН. Член-кореспондент на Руската академия на науките в Санкт Петербург от 1911, дописен член на Чешката академия на науките и изкуствата в Прага и на Югославянската в Загреб. Почетен доктор на Харковския университет. Председател е на българското историческо дружество 1911-1935 г. и член на други български и чужди общества.
цитирай
45. july26 - Еваларката,breathe...
16.07.2007 17:23
....ама да ти кажа,че в случая за г-н Беров важното е да предизвика дискусия по-скоро,аз така мисля,щото тия дни публикува наръчник за попадане в "избрани"и сега си проверява теорията..
А иначе това за самосъзнанието и самоопределението...за съжаление,то никога не е "само",в смисъл режисира се и се дирижира,но се предполага да е за добро,за целите,които ти описваш и за други,разбира се.Е,и когато това доброто не е ясно идентифицирано,както в БГ през последните двайсетина години,нормално е да се оспорва,съмнения да се изказват,и т.н.
Иначе и на мен ми се ще "Българин" да звучи гордо,лично аз нямам никакъв проблем,за мен си е гордо,където и да се намирам.В тоя смисъл съм се самоопределил и имам необходимите основи и устои,за да се чувствам добре като БЪЛГАРИН.
Така че ...виж какво мото съм си избрал,май ще ти допадне,и мисли и действай в този дух...
цитирай
46. breathe - г-н Беров,
16.07.2007 17:34
обещавам да проуча трудовете, за които сте си направил труда да ме осведомите така подробно. Само дето ме притеснява очевидното ви нежелание да разберете, че твърдения, подобни на вашите, могат да дадат трайно негативно отражение върху българското общество в дългосрочен план. За пореден път ви питам, кой има интерес от тоталното омаломощаване на тоя народ и в духовен, и в културен, и в морален аспект? Във всеки случай това не съм аз, както и всички останали прогресивно мислещи млади хора! Нито моите деца ще бъдат антибългари, оскверняващи кръвта на великите си прадеди, която същевременно тече в жилите им, обещавам ви.

@sis
Вярвам, че заглавията, намиращи се тук, и по-конкретно предпоследното (което силно ти препоръчвам), биха били от интерес за теб.
http://www.kolibka.com/2.html

@july26
Това е положението. Радостното е, че не са много младите хора, които са склонни толкова лесно да отричат "всичко българско и родно" дето "любя, тача и милея". :)) Поздрави и да ти е сладко жинчито! ;)
цитирай
47. wonder - Странно-задъхана дискусия с елементи на То-диалогизиране...
16.07.2007 17:39
..., което съдържа собствените си елементи на противоречие, обективни външности и наблюдаеми повърхнини, както и техните инструментални продължения. Нещо като...БЕЗЦВЕТНИ ЗЕЛЕНИ ИДЕИ СПЯТ ЯРОСТНО...
Без да коментирам каквото и да било, просто оставам в Очакване, Иво Беров, да напишеш твоите 10 Истини, с което да ни убедиш, че не само лошата новина е Новина.
цитирай
48. mph - За раята и "робството"
16.07.2007 17:40
Бих препоръчал да се прочетат исторически трудове на чуждестранни авторипреди да се реве за българщината. За раята е точно. И защо ли чуждестранните автори, писали по различно време, се обединяват около тезата как местното население се е присъединявало към турците, тъй като са виждали регламент и държавна закрила срещу безконтролната аристокрация! Официалните историци (дискусията "Откраднаха ни Батак") не обичат много да разсъждават на тема империя и народи в нея.
цитирай
49. trevoga - july26, гражданинът Беров не е с...
16.07.2007 17:40
july26, гражданинът Беров не е слънчасал, ами изглежда е бил в командировка в братска Украинска ССР по време на разцъфтяването на Чернобил...
Господине Беров, разлятата в постинга злоба вродена ли Ви е или придобита отнейде?
Извън съдържанието на изсипаното съдържимо, бихте могли да обърнете малко вниманийце и на формата - тук не визирам допуснатите от бързината на мисълта, очевидно изпреварваща тази на пръстите, грешки, а тези (напр. "безсписмената"), които натрапват предположение за някои пропуски в прогимназиалния стадий на развитие на индивидите. Щото, чини ми се, да поплюваш един интелигентен и образован човек, като Божидар Димитров, е разбираемо в нашата татковина, ама е редно поне граматически вярно да го поплюваш, някак си по-издържано е!...
цитирай
50. breathe - @trevoga
16.07.2007 17:45
Приятелко, то само това да беше, да се хване човек за него! Дори да беше наред формата, съдържанието нямаше да се промени качествено от факта.
цитирай
51. ivoberov - Към уондър
16.07.2007 17:49
Много добро предложение. Благодаря ти. Ще се опитам да напишае тези десет положителни истини.
цитирай
52. prayer4eto - Имам чувството ...
16.07.2007 18:00
... че присъствах на петъчен парламентарен контрол - също толкова безидеен и безсмислен, колкото и в парламента ...

Извинявайте, ама си мисля, че е безсмислено да се смесват исторически проблеми с обикновен, на места циничен популизъм. Избива на демагоия, някак ... И не е никак приятна, понеже все някак вървим към ПРЕ-промиване на мозъка. Разбиваме системата и веднага ви приобщаваме към следващата. Е, тя същата, ама със сменено име и други собственици... Е, КРАЙНО ВРЕМЕ БЕШЕ, НЯМА САМО ДРУГИТЕ ДА ЛАПАТ, И НИЕ ТРЯБВА!!!

Съжалявам, ама просто ще го кажа - кой ви плаща да седите по цял ден в това блогче ? Не съм аз... Не е и някой от коментаторите тук.

И не - тая система не е добре да се разбива. По-добре е да се саморазруши. Поне тогава може би ще съм свободен ...
цитирай
53. trevoga - Breathe, понеже относно съдърж...
16.07.2007 18:01
Breathe, понеже относно съдържанието ти си го казал в последното изречение на първия си коментар, за мен остана голата и празна форма:-)
цитирай
54. breathe - @prayer4eto
16.07.2007 18:16
Това е положението, брат. Явно машината работи прекрасно. Колелата си се движат, лагерите се въртят, а машината за месо (гледал си The Wall, предполагам) мели ли мели...

@trevoga
Виж сега, не е малко! Все пак довършихме картината, нали? :)
цитирай
55. answer - Много зле. Много, много зле.
16.07.2007 19:08
Някак си очаквам, чо поне по-възрастните хора не би следвало да са заблудени. А те са! Много.

Жалко.

Ти скоро оглеждал ли си се по околовръстното, примерно?! За останалото е очевидно, че живееш някъде доста далеч от действителността.
цитирай
56. nakom - Щом и тревата "обичам го без шлифер" се обади
16.07.2007 19:25
в защита на костов - значи положението е много смарангясано.
В съвременната политика изобщо не е важно кое е законно - всичко може да се узакони и легализира.Важно е кое е морално.
Между другото
точка 1 и 2 - напълно съгласен.България беше изнесена много преди това даже - още като се пръкна горбачов и каза - всеки сам за себе си.Слави трифонов е патриот от селски тип - много проста маса.
т.3 - нямам си на идея за траките.И до ден днешен до колкото знам никой си няма на реална идея точно какви са били те.
т.4 - много повече загуби според мен.Изобщо кабинета Костов беше третата национална катастрофа в пълен мащаб.
т.5 - много меко е казано.иначе съгласен.
т.6 - не знам кой е имал право на съд, но е имало робство което ни е замъкнало право във феодализма.И чехите са били под чуждо владичество, и поляците но и сега да ги погледнеш - виждаш кой ги е владял тях и кой нас.
т7.Ако никой не купува предприятие да го съсипе, защо новата ни история изобилства с такива примери - аз лично мога да дам само няколко - Ямболена, текстилните фабрики в казанлък , няколко завода в силистра.Достатъчно е да се види цената на нефтохим и до там с коментара на приватизацията.
т.8. - България винаги си е била варварска държава - и е останала варварска защото не е имала ренесанс по независещи от нея причини(османци итн).Във всички държави по онова време е било подобно - само по-богатите са имали повече култура или подобието и.Аристократите е трябвало да преживеят кръстоностните походи за да придобият източния навик да си мият ръцете преди ядене.
9.т ако прокуратурата и данъчните разследваха правилно, не само костов щеше да е дранголника.Щяха да са картофа и производните мутренски имена защото перяха пари тъпо, всичките ни политици и замесените покрай тях. цялата митница барабар с шефовете си, почти всички висши полицаи и доста доктори за капак.
10.ИМа нещо такова - Симеон с 14 години непрекъснати войни е докарал държавата до доста съсипия.Няма и начин да я другояче - воювали са селяните които е трябвало да произвеждат, плячката не е била особено голяма ( опустошени територии защото почти на едни и същи места се е воювало през тия 14 години - какви данъци какви контрибуции).Единствения светъл момент е бил оплячкосването на бедната Сърбия чиито жители столетия наред са проклинали Мармаис и Сигрица (умишлено не споменавам кои са тия за да може всеки който се интересува да провери - току виж научил нещо ново).
Тъй като от тези 10 истини 5 са в подкрепа на Костов пряко, и 2 непряко, (ако броим и откъса за симеон стават 3 - но ние не обичаме асоциативното мислене), и бидейки свидетели на предните писания на г-н Беров, ние сме убедени че той е абсолютно прав в това че г-н Костов е нашия най-честен и изстрадал политик.Да нямах познати и в РВД и в Нефтохим и приятели в митниците, съвсем щях да повярвам.Уви - трудно ми е.
цитирай
57. анонимен - "Историческата наука, гр...
16.07.2007 19:27
"Историческата наука, градена и развивана в продължение на дълги години, плод на отдадеността на редица учени, бива поругавана и осквернявана от началото на прехода. Кой има интерес от разбиването на националното ни самосъзнание и самоопределение? "

zadachata na vwprosnata nauka e da komentira minaloto po izvorite, nakratko, da komentira faktite. A ne da prekroyava minaloto za utvwrjdavane na edno ili drugo samoswznanie. Zashtoto tova e manipulaciya i zloupotreba s naukata, s publikata, sws zanimanieto i s bwdeshtiya chitatel. Dostoyno za obrugavane povedenie i nachin na mislene.

Samoswznanieto, ako ne iskate da predizvikvate etnicheski konflikti v 21. vek, si e lichna rabota.

Kogato prostashkoto podmyate na slwnchasvane i upreci/podmyataniya v nenormalnost, nezadovolenost, zavis, podlost i pod. modeli na izmestvane na temata vzemat preves nad faktite, i to samo zashtoto drug misli po drug nachin, stava duma opredeleno za neobrazovan i nedobronameren swbesednik.

Vswshtnost sw-besednikwt e dobronameren imenno s tova, che ostava na nivoto na argumentite, a ne rugae lichnostta na oponenta.

I poneje Ivo ima chuvstvo za humor, shte si pozvolya da ironiziram oponentite mu chrez tehniya stil: ABE BEROV BE! Kak ne te e sram da smushtavash horata, a?! Ti kakwv si BE! KAto si bwlgarin, kak smeesh da posyagash na spokoystvieto i rahata na horata! A! Twkmo si byaha sresali predstavite za sveta, i nEkakvi kato tebe.... (vij po-gore, vse pak mi e nepriyatno da citiram) vse shte se nameryat da razroshat taka prichesanite misli! ZLOBAR takwv. Da tormozish horata kato si pozvolyavash da pishesh ne tova, koeto te ochakvat (ot vseki edin)!

Temata s moyata "paranoya" a minahme po drug povod, molya podraznenite da me zanimayat s novi izobreteniya.

Ekaterina.7.
цитирай
58. thomas - Много си зле
16.07.2007 20:23
Ама мноооого! Или пък просто някой ти диктува.
цитирай
59. alexanderkolev - Здравей, Иво. Тъкмо влизам в мре...
16.07.2007 20:46
Здравей, Иво. Тъкмо влизам в мрежата. Прочетох с голямо удоволствие посланието ти. Благодарен съм, че има хора като теб в България.

Взех да чета след това и коментарите. Смях се много (това с камериерката е бижу), ами ми се и доплака. Боже, колко простотия има на тоя свят! И то при хора млади, образовани и със самочувствие. С компютър, интернет и сто думи английски. А ние искаме от простия човечец на село да проумее, че го лъжат. То, аслъ, по-скоро простият човечец ще го проумее (“комай ни лъжат тия синковци”), отколкото софийските радетели за българщината, дето татко и майка са им купили най-нов компютър да чатят и блогират из нета. Простият човечец си знае, че е прост, а тези имат самочувствиетo на младежки “елит”. Чували са за Че Гевара и антиглобализма. И питат “кой има интерес от това?”, без да знаят, че правилната форма на въпросa е “кому это выгодно?” (eдва ли ще разберат какво имам предвид, ама карай).

Ще напиша още нещичко, като си посъбера мислите. Това е просто първа реакция. А Рънсиман и аз го обичам, макар че не съм чел нищо по българската история от него, а само Падането на Константинопол.


цитирай
60. анонимен - тези деца
16.07.2007 22:21
тук не осъзнават колко си велик, Иво; не се хаби заради тях. Един ден точно твоето име може да е записано в историята, няма да са техните. оставяй ги да се радват. колкото и да се опитваш да ги освестиш, те за всичко си имат мнение свое и оригинална позиция, и не може да има по-умни и по-разбиращи от тях
цитирай
61. thomas - @Тревистозелена...
16.07.2007 23:11
За секса и презервативите може и да сме на едно мнение, обаче за Иво Беров и неговата диагноза ще има доста перушина да похвърчи от нас двамата, докато се разберем. Според мен диагнозата му изобщо не е толкова лека като "опит да бъде различен". От последното и аз страдам, а и повечето блогъри също. Тук обаче става дума за нещо мнооооого по-сериозно, за което ще е добре да се изкажат и хора с нужното медицинско образование. Съжалявам, че може да звучи като обида, ама не е там работата - щеше да е много хубаво, ако беше опит за обида.

В едно такова изброяване е нормално човек, ако я кара наслуки, да се отклони в 50% от нещата от истината, а в другите 50% да я нацели. Тук обаче уцелването е по-скоро изключение. Разбира се, има и субективни въпроси, като този дали Слави Трифонов е патриот или не (и най-вече какво от това, по дяволите), но когато някой ти казва, че активите на държавата са били само 2.5 милиарда (каквото и да е, когато и да е), то или нещо са го изтървали още в първите 4 години по математика, или по принцип не е добре, или изпълнява нечия поръчка по омаскаряване на другите, та Иван Костов да блесне като положителна личност.

И това при положение, че само за БТК имаше по онова време кандидати, готови да дадат между 2.5 и 4 милиарда (пак каквото и да е). Изобщо да не говорим за енергетиката, за горите, за туризма, за земята, абе трябва ли да продължавам!? Просто ако някой беше пуснал обява "продава се държава, изгодно, само 25 милиарда", щяха да се избият! Но не беше важното да се продадат изгодно активите, а да се вземат най-изгодните комисиони. Като примерно онази за Авиокомпания Балкан, Бог да я прости, или като най-очевидната - за БТК, която след продажбата си успя с почти нулеви инвестиции и при най-глупавата възможна политика спрямо клиентите да си вдигне цената с близо милиард и четвърт за 2 години, като при това клиентската му база през цялото това време отиваше по дяволите (и ще продължава да отива).

Спрямо Бойко Борисов у Иво Беров наблюдаваме нещо, което може да се определи или като "синдром на по-малката пишка", или поведението му може да се сравни с това на малките кученца, които джафкат много гръмогласно, за да компенсират незначителността си. То не че и Бойко не джафка много, но поне го прави с басов лай, а тук усещам нещо пинчерско.

А вече относно Симеон I, Иван Костов, траките, турците и културата - най-добре е да дойдат санитарите!
цитирай
62. ivoberov - За томас / не до томас/
16.07.2007 23:23
Много благодаря на Томас. Още една чудесно онагладевяна за това как се раждат и разпространяват лъжите.
Още една лъжа, защото
БТК въобще не е продадена от Костов.
Продадена е от правителството на Симеон Сакс Кобургготски.
Самият аз съм писал за БТК следното :
Преди три години правителството на Симеон Сакс Кобургготоски продава БТК на исландския милиардер Тор Бьорголфсон за 330 милиона евро.

Сега Бьорголфсон ще я препродава за около два милиарда лева. На четворно по- голяма цена. Ще увеличи милиардите си с още милиард и половина.
Толкова, колкото губи от сделката България. Ясно е, че за тази загуба са отговорни Симеон Саксобругготски и неговото правителство. Ясно е също, че сделката би трябвало да бъде разследвана от прокурор.И тук свършват ясните неща следват неясните.

Как точно е станала сделката. Кои са чиновниците и посредниците участвали в нея.

Тя е подписана от тогавашния директора на Агенцията по приватизация Илия Василев.
По - нататък посочвам и един малко известно обстоятелство. Брокер по тази сделка е, забележете...
ДРУГАРКАТА НА БОЙКО БОРИСОВ ЦВЕТЕЛИНА БОРИСЛАВОВА
Която след като продава БТК на съмнителния /според два германски вестника/ исландец става
почетен посланик на Исландия в България
Всичко това съм го описал в постинга
тук < http://ivoberov.blog.bg/viewpost.php?id=70718>
Само че да знае човек тези неща трябва да чете.
И за да каже нещо смислено тряба да мисли.
А иначе е много лесно да се пускат лъжи.
Жалко е че с писания като това на Томас пада равнището на спора.
Но пък е добре, че те онагледяват по неочакван начин доводите ми. То и затова му отделям внимание, не за друго.
И му благодаря, защото нагледно показа как се пишат и разпространяват лъжите-
Впрочем благодарностите май са излишни.
Той не го е направил съзнателно. Просто невежеството се саморазобличава съвсем несъзнателно

цитирай
63. thomas - Удавникът за сламка се хваща...
16.07.2007 23:59
Някъде да съм казал, че Костов е продал БТК?! Костов (или по-точно Божков) са виновни за продажбата на Балкан. За БТК може би вината им е само в това, че не реализираха сделката, когато имаше кандидати, готови да дадат милиарди. Предполагам че защото Дойче Телеком рушвети на такива хора не дава. След като те изпуснаха златната възмонжост България да спечели пари от нещо, което технологично си отива, Симеон си изигра неговата игра със своята пионка псевдоисландския псевдомилиардер Тор Бьорголфсон. Така да се каже, премести си ги от единия джоб в другия. Да съм казал пък, че при Симеон II е бил Златният век на Българската държава!? Не - но при Симеон Първи е бил! Всъщност спор няма... За да има, трябва да има противници. Аз тук не виждам такъв.
цитирай
64. ivoberov - Още веднъж за онези, които умеят да мислят
17.07.2007 00:01
Другарката на Бойко Борисов Цветелина Бориславова е Е БРОКЕР ПОСРЕДНИК И СЪУЧАСТНИК ПРИ ПРОДАЖБАТА НА БТК.
И едва ли съмнителният исландски милиардер Тор Бьорголфсон й се е отблагодарил само с почетно посланическо звание.
Сделките на Бориславова и Тор между другото продължават.
Но нито дума за това няма в българските медии.
Нито дума за фондациите на Бориславова.
Нито за тринайсетте фирми на които Бойко Борисов е бил съдружник. И които никой не се осмелява да разследва въпреки съмнителната им дейност
Нито дума за това, че фирмата на Борисов Ипон получава най-големите поръчки в страната.
Добре поне, че тук мога да пиша за това.
Е ще пиша. Има още много за казване.
Макар че и тук май се притесняват да пускат постинги в "избрано", ако то съдържа нещо разобличително за Бойко Борисов
цитирай
65. ivoberov - До анонимен 61. Разбира се, че не съм ...
17.07.2007 00:14
До анонимен 61.
Разбира се, че не съм велик.
Опитвам се да пробия системата. Знам, че е смешно.Понякога имам чувството, че това не може да стане, защото съм сам срещу парите и мощта на цялата държавна пропагандна машина.
/затова откъде идват мойте пари ще пиша отделно/
Но пък има и нещо хубаво.
Днес, само за половин ден, са ме посетили 815 души.
Ако поне половината от тях са се замислили поне малко пак имало е някакъв смисъл "да се хабя"
цитирай
66. alexanderkolev - В едно обсъждане или спор, за да иска ...
17.07.2007 00:22
В едно обсъждане или спор, за да иска някой да бъде взет на сериозно, първото условие е да проявява някакво уважение към събеседниците или опонентите си. Ако човек има наглостта да започне спора с раздаване на диагнози и обиди (или пък с глупавия въпрос «Ти антибългарин ли си?»), то тогава той чисто и просто се самоопределя като простак, с когото уважаващи себе си хора избягват да общуват по принцип (могат да го направят само по изключение и с ръкавици). Мислех си, че това е азбучна истина, която всеки тука разбира—все пак не сме във форума на Атака. Явно обаче съм грешал.
цитирай
67. ivoberov - До Александър Колев
17.07.2007 00:28
В България е така.
Любопитно е това, че тъкмо така наречените патриоти правят България такава.
Все още не знам дали си заслужава да се обръща внимание на всички. Особено на някой хора.
Впрочем, вече знам.
Не си заслужава.
Едно познание повече тази вечер.
цитирай
68. ivoberov - До оня, на който изтрих постинга.
17.07.2007 00:36
Съжалявам, но реших да трия постингите с мръсотии. Тук не е шоуто на Слави.
И много бих искал обсъжданията да на на малок по-високо равнище.
Смятам, че при добра воля може да се получи
цитирай
69. анонимен - някои забележки
17.07.2007 01:10
С повечето точки съм напълно съгласни. Особено с критиките на българското историческо съсловие. Но сте допуснал и вие няколко неточни тези.
[quote] Не е вярно. Още през втори век сл. Хр. траките биват погълнати /асимилирани/ от римската империя и започват придобиват съзнание на римски граждани[/quote]
Категорично не е вярно поне към втори век. Съзнание на римски граждани придобива аристокрацията. За селото това не се отнася. Впрочем съветвам ви да си купите някое ново издание на учебник по стара история (например на проф. Д. Попов).
Да не говорим че във втори век продължават да се вдигат отделни възстания и освен това по всичко личи една значителна маса хора минава северно от Дунав.
Тезата за повсеместна романизация е остаряла и не търпи на никаква критика.
[quote]Славяните не приемат нищо от тракийската култура. Но и без това безсписмената тракийска култура вече отдавна е била романизирана.[/quote]
Рязка граница между тракийското население северно от Балкана и славянското в езиково отношение така или иначе няма. По-скоро това население се славизира но и в никакъв случай тезите че е избито не са потвърдени.
А и населението след 7 век тотално променя ономастиката заменяйки римската такава с ... тракийска като в някои случаи се възстановяват имена които не са в употреба от векове.
И освен това тракийската култура е двупластова- аристократична и народна- народната всъщност си е сериозен пласт от нашата.
Щем или не щем- сме наследници и на тракийското простолюдие.
Коментара за Симеон е извънредно точен. Уви и за Борис има доста какво да се каже.
Правенето на изводи по писанията на Златарски и Рънсиман е спорно- най-малкото на тях някои неща не са им били известни.
Обаче да- Плиска става каменна вероятно около Крум. Преди това е дървена.
Но реално яснота че това е столицата преди Крум всъщност НЯМА.
[quote] Или в прабългарския календар, много по-неточен от Юлианския, щото лунен. [/quote]
Всъщност прабългарски календар въобще няма/ не е реконструиран.
[quote]Или в Именника на българските ханове.[/quote]
Именника не се нарича именник, в него не са споменати ханове не са споменати и българи между другото. Вместо това пише че това били асирийските царе и от тях произлезъл Навуходоносор. Нещо което у нас съзнателно не се споменава. Не се споменава и че е неясен документ от 15-17 век написан очевидно от полуграмотен руски монах или пък е съзнателен фалшификат.
[quote]Крум, който разруши и опустоши/ без да съгради нищо/ блестящи градове като Месемврия, Силиврия, Адрианопол, Девелт и Сердика, вместо да ги засели, обживее и разшири ?

Защо ?[/quote]
Всъщност разрушаването на Сердика изглежда не се е случило въобще- няма следи от такова нещо.
Що се отнася до останалите разрушения- не му е и било работа. Той така или иначе има достатъчно принос като строител и фактически той а не Борис консолидира в един етнос българите. Нещо за което не се говори за да не се развенчае мита за Борис.
[quote]Никакви средновековни градове не строят българите. Българската родова върхушка наготово се настанява в превзетите византийски градове.

Но...май е достатъчно вече написаното дотук.[/quote]
Грешка- архитектурният стил е напълно различен и ако и да са ползвали чужди строители то все пак са строили доста мащабно.


цитирай
70. ivoberov - До анонимен 71
17.07.2007 01:22
Благодаря за сведенияата, ще ги прочета внимателно и ще ги проуча. Още отсега, обаче имам две забележки.
Говоря не за славяни в северна България и за траки в южна, а затова, че траките в северна България са говорили латински, а в южна - гръцки.
За разрушаването на Сердика пишат всички наши историци, които съм чел - те са пет общо.
Но затова ще пиша по-подробно после.
Напълно съм съгласен, че тракийското простолюдие едва ли да се е романизирало, като изключим езика.
Но и тук може да се спори, доколкото езика е важна съставка от една кулутра, пък било тя и на ниво обичаи, навици и начин на живот
цитирай
71. trevistozelena - томас
17.07.2007 01:45
аз съвсем не смятам да се споразумявам с теб в конкретния случай. още по-малко пък да браня Иво Беров, защото, както забелязвам, той себе си брани достатъчно адекватно. изразих мнение, защото обичам да го правя, когато някой текст ме впечатли особено. а, виж, мразя да пиша празнословия с единствената цел да се заяждам хаотично тук и там. смятам дори, че именно подобни уклони са достойни за диагноза.
и все пак - не мисля, че автор, който може да бъде така провокативен и да предизвиква за отрицателно време толкова реакции, има нещо общо с малките кученца. освен, евентуално, да разлайва някои от тях, нали така
цитирай
72. alexanderkolev - Много поучителна е съпоставката на ...
17.07.2007 01:47
Много поучителна е съпоставката на митовете за събития от преди повече от хиляда години (където аз бих добавил и мита за това, че cв. св. Кирил и Методий са славяни или българи, а не ромеи) и тези за преди седем-осем години. Поучително е как някои са убедени, че знаят точно как е било преди хиляда години, а виждаш, че хабер си нямат за това какво всъщност е станало преди седем, десет, петнадесет. Дали защото лъжите и заблудите идват от подобни източници, или пък заради склонноста да вярваме това, което ни допада (вписва се в представата за света, която вече сме си създали, или са ни създали), хората вярват и на едното, и на другото. Патриотично е някак си и съпоставимо—Крум Страшни преди хиляда и двеста години, а сега бат Бойко (дето само гледа страшно, а иначе е едно нищо). Крум поне действително е бил страшен, а бат Бойко къде се спотайваше до преди седем години? Трупаше крадени парички с мутренските си приятелчета.
Помня кога за първи път видях Костов по телевизията—малко след откриването на Великото Народно Събрание през 1990 г. Беше от т.н. експерти на СДС и излезе да говори на трибуната. Беше по-пълен и по ризка с къс ръкав (тогава депутатите още не бяха станали толкова тежки и придирчиви към тоалета си и да си по-непретенциозно облечен си беше шик, като контраст с помпозността и мерцедесите на другарите от зрелия социализъм—как всичко сега се повтаря). Още след първите няколко изречения, които каза и разбрах, че това е човек с много ум, воля и здрави нерви. Личеше си, че е човек, който може да направи много (и направи, още при Попов). Говореше спокойно, ясно и логично (той и сега така си говори). А за бате Бойко чух преди около седем-осем години (когато Костов вече беше извадил държавата от блатото) като за телохранител на Тодор и после на величеството. Телохранител на бивше и бъдеще величия, като бъдещото величество го направи и генерал по бързата поцедура, награда за вярна служба. Чудя се защо толково харесват Бойко, а мразят Костов. Защото им го казва Слави? Дали пък бат Бойко им харесва, а Костов не, защото единият е як и простоват, а пък другият черен и високо интелигентен?


ПП Между другото, по повод на бат Бойко и историческите съпоставки, има доста случаи, когато разни такива телохранителчета, издигнати главно по външен вид, са успявали при размирици да застанат начело на държавата. Мисля, че някои от т.н. войнишки императори в Рим през трети век са били такива. А в Източната Римска Империя е поучителен случаят с центуриона Фока, който става император след войнишко въстание в края на шести век и за няколко години така забатачва империята, че след това само човек с военно-политическия гений на Ираклии е можело да я спаси.


ППП Сетих се за една друга характерна подробност. Преди една-две години, когато Костов жени щерка, в 168 часа надлежно бяха направили репортаж за събитието със снимки (както и в «Седем», само че тонът беше много различен). На една от снимките в 168 часа, Костов, в леко лятно облекло и с панамена шапка на главата, си изхвърляше боклука. (Сякаш чувах, «гледай го значи, мръсникът му с мръсник, как се прави на обикновен смъртен, сякаш не го знаем колко пари открадна—ограби държавата, а сега си хвърля боклука».) След време пък гледах по телевизията (или пък четох някъде) как Бойко Борисов, по време на кризата с боклука, отговаря на въпрос на някаква журналистка дали си хвърля боклука (ама смели въпроси задават нашите журналистки). С леко засегнат тон, БББ обясни на глупавата журналистка, че «един български генерал не може да си хвърля боклука», в смисъл, че това му е под достойнството. Помислих си, каква бездна в класите. Не може да разбере парвенюто, че няма нищо срамно в това да си хвърляш боклука—срамно е друг да ти го хвърля, или да чисти подире ти. Мисля, че има връзка тази подробност и с мутренската суетност на бат Бойко и с отказа му да поеме каквато и да било отговорност за това, което върши.

цитирай
73. анонимен - някои забележки
17.07.2007 01:50
"Благодаря за сведенияата, ще ги прочета внимателно и ще ги проуча. Още отсега, обаче имам две забележки."
Eдин съвет- искате ли да си създадете вярна представа прочетете изворите а не историците. Очертава се една доста интересна картинка и човек почва да се пита защо се стига до окарикатуряване на историята.
" а затова, че траките в северна България са говорили латински, а в южна - гръцки."
Една част да- друга изглежда се запазва особено северно от Дунав в това число и в днешна Украйна.
Тезата за повсеместна романизация всъщност е твърде опростена. Ако е била факт няма как да се обясни ономастиката, няма как да се обясни и така нареченият balkan sprachbund. Eдинственото му обяснение е по-голяма роля на нероманизирано и неелинизирано простолюдие отколкото се предполага:
http://en.wikipedia.org/wiki/Balkan_linguistic_union
"Но и тук може да се спори, доколкото езика е важна съставка от една кулутра, пък било тя и на ниво обичаи, навици и начин на живот"
В случая обаче извода е доста изненадващ а можете и сам да си го направите ако прочете това сравнително кратко изследване на езиците на траки и даки на покойният акад. Дуриданов:
http://kroraina.com/thrac_lang/index.html
Езика на това население е бил неочаквано близък до балто-славянските (по-близък до балтийските).
Оттам насетне то си е имало някаква народна култура която се запазва в изненадващо многото песни в които се споменава Траян примерно и в особености като тази че езическият пантеон тук просто никога не е съвпадал с този на останалите славянски народи,
Затова казвам че твърдението че не сме наследници на траките е опростено- да на аристокрацията не сме но по някакъв начин сме наследници на траките.
"За разрушаването на Сердика пишат всички наши историци, които съм чел - те са пет общо."
Ама проблема е че те пък доста често не четат колегите си археолози. И доста често не забелязват очевидни противоречия в самите извори.
Крум играе по-сериозна роля във формирането на етноса и утвърждаването на държавата от тази която традиционно му се приписва. За съжаление в стремежа да се превъзнася Борис и да се подминават неудобни факти го игнорират и подценяват.
Иначе пиенето от нечий череп всъщност не е нещо особено- среща се масово даже в християнски общества по онова време.

Впрочем имаше един човек който смята да пише книга "дванайсетте гряха на българската историческа наука" уви едва ли ще види бял свят. Не и в настоящия момент.
цитирай
74. ivoberov - Така е, източониците са друго. Но аз ...
17.07.2007 02:26
Така е, източониците са друго. Но аз не съм професионален историк. Нямам време и възможности да чета източниците. Е, като изключим Прокопий и Херодот, които са писали за траки и славяни.
А също има и едно много свясто българско списание - казва се Анали - сигурно го знаете.
иначе чета френски и английски исторически списания, защото български просто няма, освен Анали, което почти не може да се намери, напоследък никакво го няма въобще.
Между другото защо хубавите неща изчезват, а се разпространяват небивалиците на Божидар Димитров - това май е също част от Системата-
Затова приемам историците, тоест истинските историци като посредник между читателя и източниците.
цитирай
75. анонимен - avtora e mrakobesnik i chovekon...
17.07.2007 05:16
avtora e mrakobesnik i chovekonenavistnik..tova e vidno!
mrakobesieto e nevejo..
nyama po-hubavo mrakobesie ot nevejoto ...i posle ,ako edno mrakobesnichestvo e nevejo,to kakvo moje da obesi!

nebulgarsko i prodajno..ivoberberov,da kaje koy mu plashta..CRU ,MUSAD ili ruskata mafia...

ti si gnida ivoberberov i znaesh li poradi kakva prichina zapochnah da te mrazya mnogo silno!

kato pusnesh post,a az po zaduljenie tryabva da ti cheta mrakobesnicheskite tekstove ,se izsipvat strashno mnogo sveji,gotini,priyatni,umni,zagrijeni bulgarski hora,koito az taka da obicham ,che prosto cheta i tyah!
a tova mi gubi vremeto...
no ne tolkova vremeto
katoprocheta komentarite na tezi smisleni bulgarski hora az si kazvam,che nyamam veche takiva prichini da te mrazya,zashtoto zaradi tyah,az se sreshtam s tochno tezi hora,koito pitat za levski,lyubyat generala,veroyatno go i sunuvat,i oshte mnogo topli neshta pravyat tezi moi lyubimi bulgarski hora ot bulgaria...


kak ste ,moi priyateli,obicham vi!
moya strana moya bulgariya!

vie zaslujavate ordeni...kak samo srazihte gada berberov.

moje bi prezidena nyama da vi podmine i shte vi go vruchi!


edno gnusno kopele http://problemengeorgi.blog.bg/viewpost.php?id=88235da e pisalo sreshto profesor dimitrov istorik chovek,ne be,samata istoriya e toy samiya!!!!

az go obicham..
toy e mnogo bogat..
znate li otkude znam..dushterya mu si kupuvashe ot men heroin!

no toy ya spasi..kato i kupi mercedess vissha klasa!
ot nay-dolnata S klasa!

pokaza se osven kato istorik i kato dobur tatko!
kak tatkoto spasyava deteto ot porok,kato mu razreshi da mu se otdade i da go izkonsumira!
b dimitrov prekrasno znae,che horata se kupuvat,zatova i poznava silata pokupuvaeto !
estestveno momicheto imashe zaslugi!
tya e momiche s mercedess.

ey,berberov,ti si prostachovek,prostachuga!


otkude -nakude narichash tezi neshta Luji be..
tova sa ISTINI!

ta ako iskate da prochete za nay-golyamata traikiysko-dobrudjanska-anagoriyska istina
chete posledniya mi post!


i pak da ne zabravya,che vi obicham..mlogo vi obicham!
цитирай
76. анонимен - Galliano, kak oshte ne si pusnal ...
17.07.2007 06:06
Galliano,kak oshte ne si pusnal malko trakiyski maski!

http://youtube.com/watch?v=JQlVRwUiORA
gnusnoooooooo!
kakvi praseta!
цитирай
77. анонимен - Otnosno Slavi (2), BBB(5) i Raja(6)
17.07.2007 06:15
PREDVARITELNO SE IZVINJAVAM ZA LATINICATA, AMA TUK V KANADA NJAMAM KIRILICA.

Slavi (Trifonov) e tvarde podkupen, ama sreshtu golemi sumi. Kogato Ruskija gaz tragvashe kam Bg - reklamirashe go kato "Dobrata energija"-1997 (a v 1996 prizovavashe studentite da se vdignat sreshtu Jan). Plju kostov, pokaza (budeshtoto garajno) Nade (togava nevinno vse oshte) da igrae na kol. I vjarvam che ako doidat kitaicite - shte spre da rakomaha dokato govori - nali shte si darji ochite drapnati...

BBB - toi e neopisuem - zapochna kato kmet kato zapalvashe dupka na ulicata v centara na Sofia - a beshe oshte nedelja i samo beshe izbran - no vse oshte ne beshe stapil v ofisa - t.e. njamashe nikakvi prava - no go pokazaha po televizjata. E dupkite po ulicite prodaljavat da sashtestvuvat ta da moje da gi palni.

Osven che sam v Kanada v momenta az sam polovin armenec i polovin bg - t.e. njamam nikakvi osnovanija da obicham turcite. Djado mi e izbjagal ot Instambul 1905 i pr.
No tova che turskata imperija e bila bezkrajno kurumpirana, prognila i pr. - prosto ne e taka. Prez 19912g patuvah slujebno za Vidin s vazrasten chovek, koito otivashe da si varne zemite. Toj mi razkaza che na djado mu turcite sa mu varnali negovite(!) volove sled "osvoboditelnata" vojna. Bili mu gi ekspropriirali za celite na voinata, no sled kraja na vojnata go namerili v svobodna severna bg i mu gi varnali - sashtite volove.
A pak osvoboditelite: Tuk v Toronto hodih na specialna izlojba za Ekaterina II Velika, pratena ot Rusija za da vidim bogatata ruska kultura (naistina pravena s mnogo pari). Ta tam chetoh (pisano ot velikite rusnaci - ta da go vidjat po-malko velikite kanadci) che Ekaterina (caruvala 1762 - 1796) planirala da prevzeme turskata imperiaja. Prosto zashtoto imala edna za edinija vnuk; a za drugija - njamala - ta reshila da prevzeme Turskata chast na Evropa (vkl. Instanbul) - nasledstvo za drugoto vnuche. Ama ne i stignali vremeto i parite. (Zashto na vnucite - sina i bil nezakonen i nikoi ne go brojal za naslednik). Mislia si che shte se setite za razni osvoboditelni voini na rusnacite sreshtu turcite. Izobshto istorijata e shareno neshto - napravo kato kalejdoskop i mnogo zavisi kak shte go zavartish i ot kade shte go gledash.
цитирай
78. анонимен - Историците не са просто посредн...
17.07.2007 07:21
Историците не са просто посредници, те са преводачи, те дават собствена интерпретация на миналотто за да създадат историята. Тоест Б.Д. има право на своя интерпретация. Проблемът е, че тази интерпретация би трябвало да бъде завряна в кучи гъз(извинявам се за израза), а не тиражирана от националната телевизия.
За този тип историци си има име - фолклорни историци. Модерно явление са така да се каже. А в България се получава, че фолк-историците са всъщност чалга историци. Друго определение нямам. Това е примитивна и битова история, целящата да задоволи първичните нужди на хората. На жабите. Това е история, която се чете на маса. Чете се на маса докато се пие ракия. Нямам нищо против пиенето на ракия, но не и на съвместяването му с история. Да се съвместява пиене и четене на история е идиотизъм. Когато се съвместява пиене и писане е вече престъпление.
Та така де, Б.Д. е един Азис на българската история. Те хората за туй го харесват де, затуй е и "народен професор", както и Азис е "народен певец".
Та да се върна на мисълта си, трагедия е не това, че я има чалга историята, а че тя е избутала всичко нормално и приемливо на втори план. Но това е проблем на обществото, на образователната и най-вече на нравствената му система. Консуматорът на чалга музика, чалга телевизия, чалга литература, чалга кино е нормално да се увлича и по чалга история. Обществото е болно, Б.Д. е един от симптомите, отвратителен цирей разположил се на най-видно място.
Както и да е, твърде много място и време отделихме на Патладжан Димитров.
цитирай
79. alexanderkolev - Много удачна съпоставка между Шефа ...
17.07.2007 07:29
Много удачна съпоставка между Шефа на музея и Азис :-) Верни мисли.
цитирай
80. voinyt - SAMOTNIQT_VOIN
17.07.2007 10:10
мен за точка 3 ми се спори. Незнам как така между другото никъде, никога не съм чел( а съм чел немалко) че сме наследници на траките. Всъщност където и да погледна според историческите извори произхода ни е прабългарски, смесен със славянските племена които са се настанили да живеят тук по него време и асимилирайки почти изчезналите като вид траки. Независимо дали по него време вече са били "романизирани" както ти се изрази. Да, ние имаме културно наследство от траките визирайки техните съкровища открити днес, но някак си никъде не видях да пише, че сме взели нещо от тяхната култура...малко си го изсмука от пръстите това..

По 6та точка- турско робство не е съществувало в действителност. Имало е турско владичество и доказателствата за това са многобройно. За тези които не виждат разликата ще обясня просто (нали съм прост човек). Роби са били негрите в Америка. Роб- това значи да нямаш нищо. Никой не може да отрече, че българите по него време са притежавали замята си и са имали дом (колкото и да е бил мизерен), както и че е имало доста богати българи. Така че по- добре смени робство с владичество. Относно думата Рая си напълно прав.

По точка 7- Да, България е най- старата европейска държава, която съществува и до днес. Ако ще спорим, че имало и по стари държави ненам къде си- Ами то още преди това е съществувала Велика България от другата страна на Черно море. Т.е. дооооооста време преди споменатите от теб варварски държави. Които не могат да се включат в сметката според мен, защото са изчезвали общо взето без остатък.
Има още какво да се каже по темата, но точно сега се връщам от бачкане и ми се спи, така че лека ви нощ и кой съгласен съгласен, кой не е- да отвори малко книгите, а не учебниците.
цитирай
81. babayaga - срамота е голям човек с претенции да ...
17.07.2007 13:55
срамота е голям човек с претенции да пише "прокОратура". вземи да го оправиш, че аз в мига в който стигнах до там спрях да чета...дано е грешка от бързане, защото иначе язък за текста
цитирай
82. анонимен - Провокациите
17.07.2007 14:13
След бърз, но внимателен поглед върху коментарите, ще се опитам да степенувам дразнителите в Ивоберовия текст:
1. Иван Костов - споменаването на това име гарантира изблик на разпенени мнения.
2. Бойко Борисов не е най-мъж, най-кмет, най-политик.
3. Българите не сме най-великата нация в Европа.
4. Турското робство не е толкова черно, колкото го описват.
5. Исторически неточности - единствено този дразнител е довел до конструктивни и интересни дискусии.

Поздравления, Иво, благодаря ти за удоволствието, което ми донесе. Ще се въздържа засега от участие в дискусиите, твърде съм закъснял.
Ник
цитирай
83. анонимен - E-e-ex ako mojeshe da poglednem zamalko napred
17.07.2007 14:34
Sajalyavam za latinicata...Abe hora nyama li nay nakraya da sprem da se rovim v tapata si istoriya, da sprem da tarsim ednolichni vinovnici, zashtoto takiva sme vsichki nie, da sprem da filosofstvame vyarno ili ne e dadeno neshto otpredi 1000 godini...Ako za sekunda samo poglednem napred i VSICHKI zapochnem da si varshim rabotata nyama da ni interesuvat nito Slavi, nito BBB, traki, Simeonovci i t.n.

Utre zapochva ot dnes, a ne ot vchera i nay nakraya proumeyte, che i dnes zapochva ot dnes, a ne ot vchera.
цитирай
84. ivoberov - Предупреждения - трия всички пс...
17.07.2007 15:26
Предупреждения - трия всички псувни, мръсотии и явни простотии.
А прокОратура няма да поправя на прокУратура.
Който преценява, че съм направил тази грешка поради невежество, а не защото пиша на десетопръстната система /примерно/, и следователно доста бързо, може просто да не си губи времето в четене на тъкъв невежественик като мен
цитирай
85. mph - За казването на лъжите
17.07.2007 15:45
Описаните лъжи, а и много други, непрекъснато се повтарят. Не само се повтарят публично, но и с огромен размах, който струва много без пряка икономическа изгода. А никой не дава даром. Следователно има изгода за малцина мнозина да се развращават с лъжи. Щото мнозината, ако се замислят защо живеят така и видят лъжата, не се знае какво ще стане. Простият човек е опасен, но пък и се лъже лесно. Впрочем май няма друга държава, в която толкова малка част от националния продукт да се разпределя като доход. Но на мнозинството се обяснява от политическия елит (дано го застигне светлото бъдеще), че 15 - 20 лева са много.
цитирай
86. pach - Беров , нещо не разбрах...
17.07.2007 16:17
...но в моя коментар нямаше нито псувни , нито мръсотии !!!Изглежда триеш всичко което не ти е на сгода , а ???Къде остана свободата на мнението на другите - явно не влиза в "твоя" калъп . Да -а -а , жалко мислех "ВИ" за умни , но никога не е късно човек да се разочарова...Вие изглежда пишете най-големите простотии...Мда-а-а , напред дързайте - може някога и да успеете...
цитирай
87. ivoberov - Ето, това писание, ще го оставя. ...
17.07.2007 16:38
Ето, това писание, ще го оставя.
Освободи мнението си от лайна, задници, псувни, курове, путки и всякакви подобни простотии и то ще остане тук.
Простичко е.
Наистина много ще бъда благодарен на всички така наречени патриоти, ако се опитат да изразяват мислите си, доколкото ги имат, разбира се, без псувни.
Да ги изразят без лични обиди би било прекомерно искане, нали се намираме в страна с хилядолетна култура, наследник на траки, съкровища, онугундури, златни маски и всякакви подобни
цитирай
88. ivoberov - Радвам се, че успях да привлека вниманието на професионални историци, вероятно археолози.
17.07.2007 16:49
Имам предвид анонимен 75.
Не мога да разбера защо смятате, обаче че Крум не е разрушил Сердика.
Той влиза с хитрост в Сердика през март 809-та година, избива 6000 души и срива стените й.
Никифор пък, който завладява Плиска се отправя към Сердика, за да я възстанови.
Крум в това време пък тръгва от Сердика към Плиска.
Тук има една много весела случка.
ДВЕТЕ ВОЙСКИ СЕ РАЗМИНАВАТ
Войниците на Никифор, обаче, отказват да строят Сердика под предлог, че са войници, а не бачкатори.
Никифор потушава бунта им и възстановява Сердика.
Ако не друго, то този бунт, за когото говорят историците няма начин да не е отразен във византийските хроники.
При всичко случаи показателно е, че
Крум разрушава,
а Никифор строи
цитирай
89. pach - Беров Вие наистина слънчасахте!!!
17.07.2007 17:04
Слагате в мой коментари ("в моята уста") чужди думи!!!???Аз коментирах за Вашия ценз и образование , но не съм употребил нито една нецензурна дума и всички които са чели коментара ми преди да го изтриете видяха това.Не си ли правите копия ??? Съжалявам , не бих приел извинение - та Вие наистина не сте за БЛОГ.БГ!!!
цитирай
90. pach - Жалко - Вие станахте като някои журналисти!!!
17.07.2007 17:08
Да омаскарим човека , пък той нека доказва противното!!!Ама и аз що Ви се връзвам , като омаскарихте и стара, и нова история,че и най-нова - какво да се очаква от Вас!?!Практикувате - "целта оправдава средствата"-само дето на Вас вече целта ви се разми яко!!!
цитирай
91. pach - Ама глупоста не трябва да вирее!!!
17.07.2007 17:18
Да , Крум влиза в Сердика с хитрост , но не той а Никифор избива (но не 6000 души) за наказание , че са предали града и са отишли при него .И това е написано във Византийската хроника за тези събития ...Това поне може да се прочете в музея където се съхранява ...и не е отречено и до ден днешен - те са ни били врагове , и все пак не са скрили истината !!!
Ще ме амбицирате да направя контра пост веднага щом намеря време (писането не ми е специалност) и както намекнах в изтрития от Вас "нецензурен" коментар , ще ви разбия точка по точка , за което не е необходимо да си историк или археолог - истините се знаят от четящите хора които си интересуват от миналото на България , а не залитат като Вас по популизма !!!(а може би Ви плащат???)
цитирай
92. mirchev - @pach
17.07.2007 17:21
Прави си screenshot на коментара, преди да бъде изтрит. Така по-лесно ще се види кой казва истината...
цитирай
93. анонимен - Ekaterina II e imperatrica na Ru...
17.07.2007 18:53
Ekaterina II e imperatrica na Rusiya, no nyama nishto obshto s ruskata kultura, oshte po-malko ot tova s ruskiya/slavyanskiya mantalitet.

dali edna naciya shte izbere kolektiven identitet na bazata na minaloto ili na osnovata na fakti ot nastoyashteto, e osnoven politicheski vwpros. Lichno za men po-interesen ot tova kolko dushi e izbil X predi 14 veka. ZASHTOTO: mantalitetwt ne se formira samo ot istoricheskite mitove i legendi, a osnovno s vwzpitanieto, na kakvo uchim decata si, pozovavayki se na natrupan opit i znaniya. Ako Ivo tvwrdi, che sme si bili vinagi takiva nihilisti, kakvito toy vijda oshte ot vremeto na Krum, oznachava, che SEGA vijdame v minaloto samo tova, koeto ni e potrebno ot DNESHNA gledna tochka. Zatova i se priswedinyavam kwm opredelenieto za chalgadjiyskata nauka. Tova ne e "Veselata nauka".

Ekaterina.7.

цитирай
94. анонимен - "Впрочем имаше един човек ...
17.07.2007 19:01
"Впрочем имаше един човек който смята да пише книга "дванайсетте гряха на българската историческа наука" уви едва ли ще види бял свят. Не и в настоящия момент."

Любопитен съм да прочета за какво иде реч, възможно ли е?
цитирай
95. alexanderkolev - Съвсем не мога да разбера, защо н...
17.07.2007 19:19
Съвсем не мога да разбера, защо някои явно си мислят, че имат пълното право да публикуват явно обидни и по просташки обидни коментари, а ако им ги изтрият веднага ревват за етика, цензура, правото на мнение и въобще проявяват трогателна чувствителност. Ами като сте толкова чувствителни по отношение на собствената си особа и мнения, защо не проявявате елементарно уважение към другите и мненията им? Това е просто нахално. Никой не е длъжен да търпи обидите ви.

Други пък започват с ругатни и малко по-късно питат с възмущение защо не им се отговаряло. А сега де! Ами че никой не е длъжен да се занимава с вас. Заслужете си отговора, той не ви се полага по право.

Това са толкова азбучни истини, а явно не се разбират.

цитирай
96. sever - седя и се чудя, после само седя
17.07.2007 19:34
после пак се учудвам и питам от къде идва тази логорея?
цитирай
97. templar - закъснях за купона
17.07.2007 19:53
1. Не споделям разбиранията на Иво за историческите митове. Те не са нещо задължително лошо и не са характерни само за България. Митология има във всяка държава. Много съм мислил по този въпрос, и може би ще напиша отделна статия. Най-общо, когато моята страна воюва, нямам нищо против да разрушава всички градове на противника и да пие от черепите на враговете си. Дори ако поръсва нивите им със сол, за да ги превърнв е пустиня, не би ме притеснило. Но това е друга и дълга тема. Аз съм патриот в смисъла на "великобългарски шовинист", както червените са наричали Мутавчиев.

2. Историята като наука, фактите и доказателствата са съвсем друга манджа. Препоръчвам форум Бойна слава - там има хора, който наистина са маниаци на дребните факти и наричат БДДНИМ просто БД, но с по-голямо презрение от Ивовото. Аз имам особено мнение и за БД, но може би ще напиша и за него.

3. Относно Костов - дори не четох глупотевините на малоумниците. Иска ми се някой някъде да каже че хотела Х в курорта У е на Костов и да пусне една снимка. Няма да го направят, знаете ли защо?
Защото след 5 минути в Апис със сигурност ще се окаже, че хотела е собственост на някой бивш номенклатурен или милиционерски началник, който е дебело свързан с БСП, ДПС или НДСВ.

4. Бате Бойко е баткото на народа. Него и кака му му вика "Батко" , той и сам си е батко (това е от негово интервю) Екипа му обаче е по-приличен от този на Софиянски и много - по адекватен от този на Янчулев. И май крадне по-малко... Големият проблема с Бойко идва от това че е популист и от развращаващото му влияние върху политическата система и малоумната чалга-популация, а не толкова от кметуването му.
цитирай
98. alexanderkolev - Темплар, има едно известно изре...
17.07.2007 20:50
Темплар, има едно известно изречение на Пилсудски—върл полски националист, национален герой и “баща на нацията” между двете световни войни (през 1920 г. разбива болшевиците на Тухачевски пред Варшава, докато Сталин и Будьони се помайват при Лвов, и по този начин, както твърдят поляците, "спасява Европа", наистина навсякъде има митове)—а именно “слязох от трамвая на социализма [като млад е бил социалист] на спирката на национализма”. Аз пък слязох от трамвая на национализма на спирката на религията. Там дето е кръстовището с пътя към Християнството. Според мен, един национализъм има смисъл само ако е ценностно обоснован—което е напълно възможно и често е било така. Като национално-освободителната борба през 19-ти век например, която се e стремяла да ни измъкне от блатото на варварската османска империя и да ни приобщи към хуманистичите ценности на християнска Европа. Тогова не е имало кръстовище на национализма и Xристиянството, защото пътищата им са вървели в една посока. (С надигането и агресивността на Исляма е напълно възможно пак да стане така.) Не винаги обаче пътищата на национализма и Xристиянството съвпадат—анти-сръбския български национализъм например не го разбирам, особено пък сега—и ако пътищата тръгват в различни посоки, нито за момент не бих се поколебал кой да хвана. Не може да служиш на двама господари, както е казано в Евангелието. Ти какъв избор би направил?


Та това, мисля, има Иво предвид като говори за Крум и ромеите. Въпреки че тя там е малко мътна работата кой крив, кой прав—от една страна те безспорно са представлявали по-хуманната християнска цивилизация, но от друга пък са се държали с българите горе-долу както белите с индианците в Америка и реакцията е напълно разбираема. При Фотий ромеите поумняват и възприемат наистина християнския подход на просвещението, но пo-късно пак се обръщат нещата за съжаление.


ПП Изобщо, мисля, че думите на aпостол Павел, че “няма грък и юдеин” щом са християни изчерпват темата още преди две хиляди години. Надигането на национализма през 19-ти век обаче променя нещата. Какво са имали да делят немците и французите например, за да водят такива разрушителни войни? Хайде, имало е стереотип, че немците са по-авторитарна култура, те пък са мислели славяните за нещо по-долно, поляците пък са си вирели носа на руснаците, но всичко това е нарцисизъм на малките разлики (като наште със сърбите) в сравнение с истински важните цивилизационни такива. Мисля обаче, че в последните десетилетия (както правилно е уловил Хънтингтън), и слава Богу, националните противоречия избледняват в сравнение с цивилизационните такива. Французи и немци повече няма да се бият, нито пък ние със сърби, но с Исляма ще има тежки проблеми.
цитирай
99. 100yan - за Балкан
17.07.2007 21:13
Балкан беше продаден в края на август,защото имаше 40 000 000 дългове и на 01 септември трябваше да бъде обявен в несъстоятелност.А какво щеше да стане ако бяха уволнили 4000 души -летци,стюардеси и др.? Като го продадоха отговорността се прехвърли на новият собственик.
цитирай
100. vladyyan - Браво
17.07.2007 21:32
Иво, достави ми огромно удоволствие. Не знам дали си нанесъл драскотина на калъпа, но определено, като гледам коментарите, си разровил мравуняка. За пръв въпреки превъзходния ти текст, коментарите към него са значително по-ценни.
Правя си и един интересен извод. Уж не си от "великите" журналисти, но следят какво пишеш и се тровят. Нещо като Костов - не е в активната политика, гледат да не каже и думичка, но пак им нарушава съня.
Дано и на ГДБОП да не даваш мира. Умирам си от смях като си представя как някой възпитаник на Академията (сега школата в Симеоново носи гръмкото име Академия) се набира пред монитора и бърчи челце над написаното :))))))))).
цитирай
101. vladyyan - Браво
17.07.2007 21:53
Иво, достави ми огромно удоволствие. Не знам дали си нанесъл драскотина на калъпа, но определено, като гледам коментарите, си разровил мравуняка. За пръв въпреки превъзходния ти текст, коментарите към него са значително по-ценни.
Правя си и един интересен извод. Уж не си от "великите" журналисти, но следят какво пишеш и се тровят. Нещо като Костов - не е в активната политика, гледат да не каже и думичка, но пак им нарушава съня.
Дано и на ГДБОП да не даваш мира. Умирам си от смях като си представя как някой възпитаник на Академията (сега школата в Симеоново носи гръмкото име Академия) се набира пред монитора и бърчи челце над написаното :))))))))).
цитирай
102. анонимен - Bravo!
17.07.2007 22:17
Eh, kak se radwam che ima NORMALNI hora !!!
Blagodarq, Ivo!
Adriana
цитирай
103. анонимен - :D
17.07.2007 22:57
Костов не бил крал :D, прав си, крадоха всички около него и му снасяха комисионни!
Да вземем да подарим България на Гад Зееви ако е губеща
цитирай
104. анонимен - към 105
17.07.2007 23:29
Не бе приятел, ще я подарим на Рем Вяхирев.
цитирай
105. анонимен - :D :D
17.07.2007 23:37
Любимци са ми всички комплексари, които обичат да плюят по родината си и да я умаловажават!
т.8 издава не само ненавистта към българщината, но и едно сериозно невежество, защото българската култура не започва с възникването на държавата България на Балканите, още повече, че е доста спорна годината 681 , за да се твърди най-старата ли е или не нашата родина!Харесва ли ви или не г-н Беров, България е най-старата, т.к. няма друга държава от преди 1400г , със запазена култура, генофонд, език и разбира се името - България
Ако са само едно или две от тези качества ,може да се постави под въпрос, но харесва ли ви или не българите са си задържали държавата доста дълго в Европа без да позволят чужди култури да асимилират тяхната.
Б.Б. си е нещастник, Костов далеч не този, за който ни го представяте ние не сме расли в саксия, но не се опитвайте да ни подменяте историята и да подбивате самочувствието на българина най-вече за неща, които и да искате неможете да минимизирате като постижение, прекалено много нещастници дълго време съдаваха комплекса на българина, че втора ръка, човек! Не, комплексарите сте вие безродници
цитирай
106. ivoberov - Нещо повече от майтап
17.07.2007 23:41
Вестникът на една от парламентарните партии в България, тази която заместни вече "износените" ДСБ и СДС е забелязал моето писание.
Не само го е забелязал, но и се е произнесъл по него.
Ето тук
:http://www.vestnikataka.com/forum/index.php/topic,7969.0.html
В писанията на вестник Атака, и на партията, която е втора, или трета по влияние в България за мен е писано следното под общо наименование " Уникален изрод"/това са извадки/ :
"Тоя Беров е типичен олигофрен ДеСеБар а разни комунисти от форума странно защо веднага му заприпяваха.
Ничо виждал ли си го наживо? Уникално грозен и неприятен екземпляр. Вероятно циганин или чифут."
и още
"писанките му са верни в голямата си част, но е грозен като СМЪРТТА!"
и още :
"Типична помия от болен десееебар вероятно ГЕЙ.4
и още
Газпром едва ли е първото нещо, за което се досеща човек като му чуе името. Има обаче и такива изказвание от които едно е достатъчно за да бъде обявен за общонационално издирване. Така, че дори и някои неща да могат да бъдат приети то те не стоят в никакво отношение с предателските му трудове, които ги обезсмислят.
и още :
"Беров е от едно кръгче съставено от явни и латентни гейове-псевдоинтелектуалци дето се подмокрят като видят Костов вероятно от склонност към мазохизъм (а Костов им изглежда явно строгият господар).
и още :
впрочем, стига вече
Общо взето аз съм, значи, уникален изрод, уникално грозен и неприятен екземпляр, вероятно циганин, или чифут, грозен като смъртта, вероятно, гей, пиша предателски трудове и трябва да бъда обявен за национално издирване
И всичко това го пиша в сайта не един вестник, издание на партия, която има
ЕВРОПЕЙСКИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ
Тоест представители в Европейския парламен
Една партия,
която е уж опозиционна и е алтернатива на властта.
Една партия, която била уж патриотична
Една партия, който всъщност се у уплашила от
четири страници писание в един забутан ъгъл на Мрежата.
Ей, хора.
Разбирате ли за какво става въпрос.
Разбирате ли колко всъщност е крехка, гузна, болна и уплашена Ситемата.
Щом с е едно мое писание мога да я засегна.
Просто невероятно.
Всички това си заслужава съвсем отделен постинг
И аз ще го напиша, разбира се.
Докато ония не са взели властта и не са ме обявили да общонационално издирване.

цитирай
107. анонимен - Амнезия
17.07.2007 23:49
Г-н Беров, ние на г-н Костов не му дължим нищо та да си кривим душата и да изкараме всичко и всички черни, а него вода ненапита
Командирчето винаги е ламтяло за власт и нищо повече
цитирай
108. анонимен - _)_
18.07.2007 00:37
A BE EI FES TAKUV Q NE LUJI HORATA BE BOKLUK KVI SA TIQ LUJI DETO RAZPRQVSH BE TI ZA PROFESOR LI SE ZE ME TO E QSNO ISTORQITA SI NI Q IMA 4ERNO NA BQLO I SEKI BULGARIN Q ZNAE BE KVO E TVA TI LI 6E MI GOVORISH ZA RAI I 4E CAR SIMEON E GRESHIL BE KOI SI TI BE MISHKA DA ZA6TITAVASH TUR4INA ivan kostov BE BALUK S BALUCITE NEKOI FES KATO PURVANOV TI E PLATIL TYKA DA LUJESH HORATA I TVA 4E BULGARIQ E DALA SUPER MN NA SVETA OTRI4ASH TUR4ULQK TAKUV !
цитирай
109. анонимен - _)_
18.07.2007 00:40
ZARADI PRODAJNI KOPELENCA KATO TEBE SME V KRIZA 6OTO KOI ZNAE KOI TI E PLATIL DA PULNISH GLAVITE NA HORATA S TVOITE TUPI TVARDENIQ I MISLI KOITO NE SA DAJE I FAKTI !!! KOI SI TI BE MANGO KVI SA TIQ ISTOORIIKI TYKA 4E NE SME BILI NASLEDNICI NA TRAKITE BE TO TVA I DECATA V 4tI KLAS GO ZNAQT 4E BULGARITE SA - TRAKI PRABULGARI I SLAVQNI BE MISHOK TAKUV Q SE VURNI NAZAD I SI NAU4I ISTORIQTA BE DEBA I TUR4OLQKA REZAN FES !
цитирай
110. анонимен - Ne e vyarno
18.07.2007 01:13
Ivo Berov, izobshto ne e vyarno che ste kazal kakvato i da e istina. Vsichko koeto ste kazal sa pulni gluposti.
цитирай
111. ivoberov - Изключение
18.07.2007 01:53
Казах, че ще трия всички мръсотии и простотии.
Тези трите горе ги оставям по изключение, защото могат да послужат за онагледяване равнището на българския показен /официален/ патриотизъм и национализъм
цитирай
112. анонимен - Haha :)
18.07.2007 01:53
G-n Berov (Ivo),
Mnogo se zabawlqwam, kato cheta zlobnite komentari sreshtu Was! Gorkite hora...Pozdrawqwam Wi, che uspqwate taka da gi qdosate :) W krajna smetka, kakwo drugo mogat te, oswen da bylwat zloba?
Samo taka! Mnogo me radwa Washiqt blog :)
Razbira se, znam, che celta ne e da gi qdosate, no wse pak - iskreno mi e zabawno :)
Adriana
цитирай
113. анонимен - Лъжите всъщност са много повече.
18.07.2007 02:18
Лъжите всъщност са много повече от 10.

Аз може би бих избрала други десет - както исторически (героичните "борби" на българския народ срещу османските "поробители"), така и от последните двадесетина години (частните честници Блъсков и Моллов, петте хиляди лева на калпак, с които оня хахо спечели изборите през 2001).

Вероятно всеки от нас би могъл да изброи по десет лъжи - и пак да не изчерпим темата. Проблемът според мене не е толкова в лъжите, колкото в заблудите. И по-скоро - в *самозаблудите*.

Ако някой е решил да вярва, че БТК е продадена от костов, той ще продължи да си вярва, дори и да му покажеш договора с подписа на следващия министър-председател. Ако някой е решил да вярва на малоумията на Божидар Димитров, никой няма да е в състояние да разколебае вярата му - дори и фактите черно на бяло.

Затова тези неща трябва да се казват и повтарят - защото е известно на какво е обречен народът, който забравя своята история.

Е.
цитирай
114. анонимен - Браво бе - тук било пърно с Гьобелсовци!!!_(Министър на пропагандата в третия райх)
18.07.2007 09:11
Значи така , който не е на едно мниние с Иво , той е кон с капаци!!!А който мисли като него да повтаря лъжите сто пъти , белким станат "истина" а истината да я погребем - тя винаги пречи!
alexanderkolev - войните за основаването на България на Балканите както са те учили между наши и византийци всъщност са водени за предводителството при утвърждаване на християнските ценности.България на Балканския полуостров съществува още от 2-3 в. от н.е. при това е основана от народ вече изповядващ християнството.Византия е воювала с нас , защото ние сме били силна държава в съседство на нея (кой би искал такъв съсед?) при това без одобрението на църквата и други държави от онова време , защото са воювали две християнски страни !
Ако историята от онова време не бива системно заличавана от такива писания като този пост по-горе , сега в училищата щяха да учат , че цар ( а не княз) Борис І не е покръстил България , а е искал вселенската патриаршия (или там както се е казвала) у нас но не и в Константинопол , за да има България съответното влияние в региона без да се налага употреба на оръжие !
По същото това време ние започваме покръстването на руските князе (както и им даваме кирилицата) и още от тогава те отричат историческите факти (абе всички искат те да са "правили" историята :) )
Колкото до каменните палати - отиди разходи се в двете стари столици и виж дали са само палатите са каменни!? Да имало е постоянно допълване на града от шатри и колиби , защото от тук са минавали и търговци и знаещи (учени демек), щото и тогава Балканите са били кръстопътна точка.Ние като ходим на къмпинг нали не строим тухлени вили , а ползваме палатки ! (кой нормален човек ще строи всеки път каменна сграда когато пътува между две точки?).
Сега като написах "БАЛКАНИТЕ" се сещам че това име е неразривно свързано с нашата история и никакво изопачаване и омаловажаване на нашето влияние в региона не би могло да го заличи , за съжаление и ужас на всички наши и чужди псевдоисторици!!!
Беров - забрави още една "лъжа дето станала истина" ми то Баташкото клане е само мит!!!!!!!!
цитирай
115. templar - do Al. Kolev
18.07.2007 10:02
Съгласен съм с теб. Но войните на България с Византия са си "нормални" за времето си войни между две съседни държави и не виждам причина да не се радвам, че моята е победила. Иначе по принцип съчувствам на православните, винаги където са в конфликт с друговерци. (някой би ме нарекъл религиозен фундаменталист).

Не ми харесва националния нихилизъм - опитът умишлено да се умаловажи или засегне някаква част от историята ни, дори и да е митологизирана, само за да се провокира дискусия или да се направим на интересни. По тази причина съм категорично против онези с "баташкия проект". Според мен всяка нация трябва да има свещени крави - ценности и митове, с които не е възпитано да се упражняваме в риторика. Както примерно Холокоста за еврейте, геноцида за арменците, бастилията за французите, Бородино за руснаците, Гетисбърг за американците, Ататюрк за любимците на юг...

Най-лесното нещо е да направиш някой национален мит на пух и прах, като се позовеш на факти. Тогава лесно ще изкараме бащите на американската нация масони и педерасти, Ататюрк - алкохолизиран сатрап, бастилията - тогавашен аналог на таксиджийския протест, Батак - невинно спречкване между съседи- селяндури...холокоста - като законно право на една нация да се защитава, а арменския геноцид - като потушаване на сепаратистки метеж. И тъй като всичко е въпрос на интерпретация, най-вероятно ще се намери гледна точка, от която да сме прави.

Въпросът е, че според мен националните митове са част от традиционните ценности и трябва да бъдат уважавани както знамето и химна. Дори когато се осппорват с научни аргументи, трябва да се прави с уважение и респект, както когато се говори за мъртви хора.

Нарочно казах патриот, а не националист, въпреки, че може би вторият термин е по-коректен. Вярвам в националната държава, а не в мултикултурната такава.
цитирай
116. alexanderkolev - Съгласен съм с повечето неща, които ...
18.07.2007 10:48
Съгласен съм с повечето неща, които казваш. (А най ми хареса сравнението на Бастилията с таксиджийския протест—не знам доколко е вярно, но е весело.)

Сега сериозно, да, всичко е митове и тълкуване, НО (както всички са равни, но някои са по-равни:-)) така и

1.някои неща са по-митологизирани от други
(защото все пак нещо се е случило и отдалечеността на интерпретацията от това, което наистина се е случил може да служи за мерило на това до каква степен нещо е митологизирано; виж коментара над твоя например, там степента на митологизация е над сто процента)

2. някои митове са по-ценни от други (без значение дали степента на митологизиране е висока или не, дали са факти или фикция); те са като може би преувеличените, но трогателни семейни легенди, като приказките, с които учим децата на добро. Други пък са (или поне могат да бъдат) оръжия на злото, с раздухването и използването на които някоя групичка се стреми да се добере до повече власт. Митът, че Кирил и Методий са българи, а не ромеи е, според мене, невинен и мил. Иска ни се да сме създали (а не просто приели, отгледали и разпространили) кирилицата. Послският мит с Пилсудски като спаситяля на Европа също мога да го приема—не е съвсем верен, но е разбираем и даже симпатичен като мит. Обаче, да речем, митът, че Сталин може да е бил малко жесток, ама без него руснаците нямало да спечелят войната и да станат велика сила е зло (а също и лъжа).

Въобще, има митове и митове. Така мисля. Поздрав!

цитирай
117. анонимен - за форума на Атака
18.07.2007 15:21
Иво, не им се коси. Ти пишеш срещу техните любимци и те се гневят и те плюят, по начин, който съответства на семейната среда, възпитанието и културата им. По същия начин аз възкиликвам "какво безочие!" към момците, които плюват Костов по разни форуми :). И те едва ли ми се връзват или обиждат.
цитирай
118. thehobbit - Туй много ми хареса:
18.07.2007 15:54
" ... Беров е от едно кръгче съставено от явни и латентни гейове-псевдоинтелектуалци дето се подмокрят като видят Костов вероятно от склонност към мазохизъм (а Костов им изглежда явно строгият господар)..."

Така и аз се оказах в "кръгче", при това и латентен гей-мазохист, пък и псевдоинтелектуалец, което е доста над претенциите ми:)
цитирай
119. thehobbit - До Templar
18.07.2007 16:03
... ще взема и аз веднъж да се съглася с теб.

Хубаво е да се прави разлика между нагла лъжа и обединяващ национален мит.
Ние такъв мит обаче нямаме - достатъчно е да се прочетат студиите на може би единствения ни интелектуален титан - Пенчо Славейков за липсата на национален епос и национална епопея.

Имаме наченки - Солунските братя, които били българи, защото майка им била славянка, Симеон Велики (наистина пагубен управник, и то според български историци), Ивайло Свинепаса...

Сериозен опит е направен с Априлското въстание - "Кървава песен", Вазовата "Епопея...", Баташкото клане, градът-музей Копривщица.

Но ... "Записките..." на Захари Стоянов демитологизират всичко - те са уникален, реалистичен и земен текст, който казва много, но компрометира 1876 като национален мит.
цитирай
120. templar - Не мисля, че бае Захари компроме...
18.07.2007 16:46
Не мисля, че бае Захари компрометира Много напротив. Дори Стоян Заимов, който може би е по-достоверен, обвинява Захари, че доста напомпва някои моменти, за да изглеждат по-херойски...

Текста на Захари е вълшебен и е най-милия паметник на априлското въстание. Тъкмо дребнавостите, подлостите, страховете и предателствата, които показва Захари според мен допринасят за живото усещане на събитията. Да се почувстваме все едно ние сме там и колебанията, които бихме имали като хора. Показва, че понякога като запукат пушките, безупречните идеолози и морализатори съвсем неочаквано се скапвати подвиват опашки, а някакви съвсем прости хорица, които с нищо не са блестели, извършват нечувани геройства. Реакцията на хората в екстремна обстановка е непредвидима.

Тъкмо предателставата, издънките и подлостите които описва З. Стоянов, "приземяват" подвига и го съпоставят с читателя, който яде кайсии в хамака на шарена сянка и чете. След като хора по-прости, неуки и без претенции от мен са събирали сила да драснат клечката на собствената си къща и да закарат децата си на Еледжик, познавайки отлично "юнаклъка" на съседите и съселяните си, то как бих постъпил аз.. същите прости и неуки селяци, прецапаха пеша боси от гара Белово до Сливница (80 км) и направо от строя се хвърлиха "на нож" (900 м. тичане в "пълно бойно", мерил съм го) и натириха една над 100-годишна армия с генералите и краля и в албанските планини...

Имаме си великолепен епос, ама сме свенливи да го видим. Комунистите ни проглушаваха ушите с "казионен" патриотизъм и някак си ни се струва неприлично да говорим по темата, за да не звучим като тях. Като че ли това интелектуално Кремиковци - живковата интелигенция компрометира патриотизма. Ако се замислим, ще видим, че е глупаво.

Мила Родино е писана през 1885 за български студенти, които са зарязали катедрите си в Европа и на свои разноски са дошли за да ги убият. Това, че нискочелите селски примати я скверниха 45г. с текст за "Москва" и "партия велика" не принизява песента, а само прави нискочелите примати още по-гнусни.
цитирай
121. анонимен - Браво templar!!!
18.07.2007 16:49
Хубаво ги нареждаш!!!Брово...
цитирай
122. анонимен - Поздравления!
18.07.2007 21:13
Иво, поздравления за този текст!

Ivaylo
цитирай
123. alexanderkolev - Аз също много обичам Записките на ...
18.07.2007 21:39
Аз също много обичам Записките на Захари Стоянов и също смятам (както много хубаво го обяснява Темплар), че са толкова силно въздействащи именно защото пише без стремеж да митологизира, а вярно да разправи кое как си е било. Това се вижда особено от начина, по който пише за себе си (след като го хващат например). Щом сам себе си не героизира (за неща, които никой после не би могъл да провери), то тогава му вярваш и изобщо, става ти някак си близък. Наистина много хубава и вярна книга. Началото е също великолепно (като описва нравите на овчарите) и си е малък етнографски шедьовър. Много може да научи човек за българите от тази книга.

Същия поход, на вярно описание без помпозно митологизиране, мисля, че трябва да възприемем и по отношение на други събития. За Сръбско-българската война например. Моите уважения към Темплар, ама какви Албански планини—превземаме Пирот и имаме открит път към Ниш, когато Австро-Унгария ни казва да спрем. Така знам, макар да не съм сигурен дали е точно така. Изобщо, както показва примера със Захари, митологизиането е понякога нож с две остриета—убива това, което иска да постигне (спомнете си комунистическите митове, например за шумкарското движение и т.н.). Понякога простата истина е много по въздействаща. А и нали искаме хората да мислят със собствените си глави.

Поздрави до всички.

цитирай
124. анонимен - E
18.07.2007 22:10
САМО СЕ ПИШЕ НИЩО НЕ СЕ ПРАВИ !
САМО АТАКА ИМА ШАНС ДА ПОМОГНЕ С БЛЕСТЯЩАТА СИ ЖИЗНЕНО НЕОБХОДИМА ЗА НАРОДА ПРОГРАМА, САМА ЩЕ ПОБЕДИ , А В КОАЛИЦИЯ ЩЕ ОСЕТИ ВКУСЪТ НА
ПРЕДАТЕЛСТВОТО...
БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО.
цитирай
125. gantree - :))
18.07.2007 22:26
"... ОСЕТИ" се изписва с "Ж", например - "... ЖСЕТИ", г-н Сидеров 126 :))

***

най-искрени комплименти, Иво, както за темата и аргументите в нея, така и за отзвука; четох два дни, и ми се напълни душата :)) с разни неща]
за траките си напълно прав, дори бих добавил една малка пикантерия за част от находките в една от онези могили по времето, когато отвориха Голямата Косматка - в една от по-малките могили бяха открити доста интересни неща, и се позамълча за част от тях, защото в знатния гроб бяха открити и два детски скелета над трупа на погребания; и двата с отделена глава от тялото, положени по лице над трупа;
в находка от подобно естество няма много поводи за гордост; а съвсем отделен е и въпросът, че ние, българите, нямаме нищо общо с траките; абсолютно нищо общо;

p.s. а на анонимен 116 - с най-добри чувства - бих му предложил да си подържи малко главата под чешмата преди да продължи да пише за Византия, за българите през II - III век, и за Фотий.
цитирай
126. vladyyan - Продължавам да се кефя
18.07.2007 23:59
Със задоволство научавам и аз като Хобита за .... ъъъъ .... по-странните си сексуални наклонности. Винаги съм подозирал аз нещо такова, ама ... човек се учи докато е жив. Само едно още не мога да разбера - как хора, които не са си направили труда да научат родния си език, могат да си позволят толкова гръмко да се бият в гърдите си с българщината си. По-скоро ми наподобява на бУгарщина, ако случайно същите тези хора са си направили труда да прочетат едно доста популярно и изучавано май в шести клас четиво.

А сега по-сериозно към Иво. Както казах по-горе, въпреки че текстът е много добър, за мен значително по-голям интерес представляват част от коментарите към него. Струва ми се, че ако един малък, но добър анализаторски екип им направи оценка, би могла да се оформи една изключително успешна политическа платформа, пред която дори и класическият популист ББ да подсмърча като бедно циганче. Интересното в случая е, че става въпрос не за евтина демагогия, а за съвсем сериозно нещо. Особено ценно е да се прочетат коментарите, които Иво посочва във форума на Атака. Айде няма да говоря повече, умният човек ще се сети какво искам да кажа.
цитирай
127. анонимен - По-опасни(почти най) лъжи!
19.07.2007 05:02
Уважавам и харесвам г-н Беров! Един от малкото , който рови в нещата честно, от тези които намират начин за медийна изява изява извън нета. А това си е направо чудо!
Осмелявам се да му предложа истински , и значими лъжи , които до сега никой, никъде не е коментирал. Такова заслепяване ми изглежда не случайно! А аз ги наричам основни лъжи. Лъжите споменати от г-н Беров са , с извинение, по-маловажни!
1. "Доган е агент на Турция!"(респективно-ДПС е на турските служби)

Тази брадата лъжа изкривява ,цялото ни политическо пространство. Тя създава нагласи, партии, исторически спорове и променя истинския поглед на ставащото у нас! Защо дискусии по този въпрос подозрително липсват?
2. "Политиците са виновни за положението в България"(Гоце,Станишев ,Доган, Симеон.........)

Нелепо твърдение, след като едно бегло замисляне ще ни доведе до истината ,че те не са дори и в челната тройка на отговорните за състоянието на нещата "личности"! Разсъжденията на много хора върху техните способности ,умствени умения и хитрост при правенето на политика, будят недоумение в мене! Аз ли съм единствения ,който знае ,че те са поставени марионетки от малък калибър! Същото се отнася и до новите възможни спасители на нацията - Б.Б и Волен!
3. "Политиците са подкупни и ги корумпират когато дойдат на власт"

Тази смешка има общо с т.2!
Не ,те са поставени там ,след като грижовно им е изграден подходящия образ ,и е направена сделката с тях!

4. "Медиите са подкупни"

Връх на тъпотията! Нашите "свободни" медии са просто притежание на ТЕЗИ които карат влака!


Ето и малко параноични разсъждения: Марков ,който разобличавал неправомерни подслушвания, много лесно намери радушен прием по всички възможми медии, и дори 1 час по СКАТ. Е ?????
Поставянето на капани в мрежата не започна ли с този БЛОГЕР дето бил привикван от полицията? Що не потърси съдебно преследване, дори международна подкрепа? Стига ли му рекламата по "свободните" ни медии?
Очаквам коментари. И от г-н Беров !
Какво да правя? Бахму!
цитирай
128. templar - приемам бележката на Ал.Колев
19.07.2007 09:37
Фактологичната грешка е моя. Бягството на сърбите заедно с краля в албанските планини е през ПСВ, когато ги разбиваме в Косово (дават 36 000 убити)

През 1885г. спираме до Пирот, заради Австрия. Тогава пленяваме само мундира на крал Милан.

Тази поправка, по никакъв начин не променя величието на победата (едната и другата). Мотивацията, смелостта и националния подем са забележителни. Нещо, което ни липсва толкова много. И двете победи (неволно сляти от мен, поради липса на време да проверя конкретиката) са си чист епос. Също Одрин, Тутракан, Дойран, Червената стена, Люлебургаз, полк.Серафимов в Родопите...

Не е толкова важно дали При Дойран 1 българска дивизия е унищожила напълно 7 дивизии (70 000 англичани), давайки само 500 убити. По цифрите може да се спори. Те могат да бъдат други. (47 000 към 980, примерно) Освен англичаните има французи и гърци и т.н. Но за мен основния извод от събитията не се променя и това е епос.

Доколкото съм чел, има сериозни съмнения, че термопилите е съвсем измислена случка. Но си е част от митологията.

Продължавам да споря, не от инат, а защото не намирам отговор на въпроса "Какво лошо има в националните митове?" или "Коя нация няма митове?". За мен митовете са задължителен атрибут на всяка нация.

Затова критиката ми към статията на Иво е, че поставя на едно ниво митовете за Бойко Борисов, Божидар Димитров и Слави Трифонов, до националните наивни митове за Траките, К&М и т.н.

Това са различни светове. Ако някой малоумен пъпчив тинейджър се вдъхнови, че Българите са потомци на Цар Соломон и Едем всъщност е старото име на с. Енина, най-много да зареже ръкоблудството и "Меридиан мач" и да започен да чете книги. А това е позитивно, защото дава шанс между плявата на Тангра-Танакра да попадне и на качествени проучвания и постепенно да се светне за това -онова и да стане грамотен човек. Така че дори най-малоумните национални митове дават шанс на на четенето, а оттам и на личностната еволюция и следователно са по-скоро позитивни.

Обратното - митът че Слави е патриот е вреден, защото създава настроение да се гледа долнопробната му продукция и да се приема наготово пропагандата му. Което създава население от идиоти. Те не четат и няма как да еволюират.

Синтез: Съвременните обществени митове са "калъпа" на "матрицата" и заслужават целия ни старозаветен гняв.

Историческите митове са друга тема, която се дискутира с други аргументи и най-вече - с друга крайна цел (на дискутиращите).
цитирай
129. alexanderkolev - Много верни неща казваш, Templar, но ...
19.07.2007 11:55
Много верни неща казваш, но

дали делението между “добри” (или приемливи) и “вредни” (или неприемливи) митове

винаги съвпада с делението между “исторически” и “съвременни обществени” митове?

В повечето случаи може би да, но са възможни и друг тип деления—например между “явно глупави или силно преувеличени” и “правдоподобни или спорни” митове.

Харесва ми призива ти, че към историческите митове трябва да се подхожда с добронамерена дискусия, която да отчита емоционалното значение на тези митове. Смятам обаче, че това не значи, че определени митове трябва да се обявят за “свещени” и неподлежащи на дискусия. Това трябва да се направи, и навсякъде се прави, с определени ценности, но не митове (въпреки че функцията на митовете е да ни учат на ценности). (Прави се и с митове, разбра се, в различна степен в различните общества, но смятам, че не трябва да се прави.)

Аз например съм вярващ християнин (доста буквално вярващ, в Никейското разбиране за Троицата например), но никога не бих се възпротивил на критичното изучаване и научен анализ на Евангелията—напротив, чета такива неща с огромен интерес, дори и да не съм съгласен с тях. Подобни научни анализи няма как да разрушат вярата ми, защото тя не се основава на митове, а на емоционална възхита от силата на словото записано в Евангелията и на логическото убеждение, че това слово осмисля света по най-добрия възможен начин. Дали Евангелията от Матея и Йоана са действително писани от тях, дали са преработвани и кога, това за мен са интересни, но не толкова важни въпроси. Дали чудесата описани в Евангелията действително са станали, също не е толкова важно. Сигурен съм, че всякакви чудеса са принципно възможни по простата причина, че съществуването на Вселената е най-голямото чудо. Този, който е могъл да създаде Вселената, може всичко.

Виж как задълбах в теологията, а исках да кажа само следното.

Ако обявим дадени митове за свещени, винаги се появява една групичка от кресльовци зелоти (и хитреци, които ги манипулират), които се самоназначават за пазители на святото и само търсят врагове и еретици, които да сатанизират и убият с камъни, разпънат на кръст или изгорят на клада. Така е от библейските времена насам. В ислямския свят понастоящем е пълно с такива. Да обяснявам ли кои са кресльовците, които са се самоназначили за такива в България?
цитирай
130. templar - Приемам последния коментар 100%. ...
19.07.2007 12:15
Приемам последния коментар 100%. Можем да си стиснем ръцете ;)
цитирай
131. alexanderkolev - Ръкостис (както се наложи вече д...
19.07.2007 12:32
Ръкостис (както се наложи вече думичката благодарение на Иво и trevistozelena).
цитирай
132. анонимен - da de, prochitwt i razbiraneto/...
19.07.2007 19:03
da de, prochitwt i razbiraneto/twlkuvaneto na fakti, mitove, preosmislyane na opit stava vinagi ot gledna tochka na segashnite nujdi i celi. Ne bih priela da se govori s primirenie za vremeto na izgubenata dwrjavnost - za da ne se razviva twrpimost kwm podchinenoto polojenie, tova, koeto narichame robska psihika.
Ekaterina
цитирай
133. zemaria - Каква е тая непоносимост
20.07.2007 14:44
към света , която блика от вас? Отрицателната енергия причинява една много опасна болест, свързана с промяна на рецепторите на клетките, отговорни за имунитета-те започват да виждат врагове там, където ги няма и така сриват организма. Добре позната на всички болест с три букви? Всичко това се манифестира и от висшата умствена и психическа дейност. И ако за интелектуалеца са характерни песимизма и скепсиса, то нюансът е в агресията и злобата, които замъгляват картината на действителността и позволяват на бесовете да те обсебят.
Конкретно.
Т. 1 е колкото вярна, толкова и не. И преди и след Десети се крадеше с еднакъв успех.След Десети- даже доста повече в брутни числа . Да си припомним само сделката с външния дълг, БТК, магистрали и прочие
Т- 2 е простотия. Слави е патриот, щото това му е амплоато-с туй си вади хляба. По лесно и по популярно е да си, отколкото да не си. Сл Трифонов беше наш, когато ноември 96 изпяха „Пътнико свиден” и когато бяха на барикадите през януари-97 Стана лош, когато изиграха танца на Надежда на кол през лятото на 97. Вие и вашият гуру го пратихте зорлям при Газпром.
3- са глупости. Авторът е прав.
4.Тук нещата са трагични. Едно са парите по салдо, по баланс, друго са като реални активи, като пазарна оценка. Че беше криминална приватизацията-беше. Оправданията бяха, че бързахме.
5-Авторът е прав, но не съвсем. Да го наречеш женствен си е смешничко. Щото ако те пребара… Друг е образът на хероя.
6. Възможно е да е така, но тогава турското робство излиза светъл период. Едва ли не е било демокрация и равни права-бтв, с гласовете на ДСБ ние сега премахнахме правата на други българи от империята да гласуват.Така ли е, Беров?
7. За авиокомпания Балкан пиши в Седем, за да не ти се смеят другаде и децата.. Абсолютни пропагандни лъжи. Компанията беше на загуба и обявена за ликвидация, но Гад я източи. Взе я , не за да я оправя, а за да я източи, да продаде всичко, което можеше. Тази сделка е една от най-позорните на десетилетието. Факт.
И Костов я подписа!
8-булшити-прав е автора
9. Тези ги разправяй на шапката ми. Костов е лъжец- и лъже редовно. Даже тази сутрин по К1 излъга без да му мигне окото. „Ами през 97 имаше голяма съпротива срещу досиетата и затова не можахме да направим добър закон за тяхното отваряне. Днес БСП под външен натиск е узряла и има консенсус.”
През 97 той имаше пълно мнозинство, медиен конфорт и власт, каквато никой в Бг не е имал от седемстотин и петдесет години. Всичко ставаше по неговата воля отдолу до най-горе. Истината е, че той не искаше да си отваря фронт срещу шестаците. Защото сам той не беше антикомунист. И защото управляваше с Макиавелистки и ленински принципи. Да ви припомням ли колко пъти назова сетне БСП реформирана?
Е след като един човек лъже, що да не краде?
Колкото до аргументите–ровили, но не намерили-направо ще ме разплачете…
10. Великият Симеон си е наистина велик. Всички с прозвище велики са оставяли същото. Четете повече история.
И намалете лозунгите „давайте да дадем”. Вярно, много лъжи-но затова и ние не трябваме да лъжем и да забравяме миналото. Изтъкано точно от лъжи и такива лозунги.
цитирай
134. ivoberov - Благодаря за любопиството, про...
20.07.2007 18:41
Благодаря за любопиството, проявени към писанието ми. Чета с удоволствие всички тълкувания, особено тези, които са по-далеч от псуваческите похвати и общоприетите тъпни, тоест, извинете, прествави, предразсъдъци и мнения.
Ще се постарая да обобщя и да отговаря на това, което мога в следващия си постин
Той ще се нарича " Произход и развитие на Лъжата. Условия и причини за съществуването й "
До понеделник смятам да го пусна.
Поне няколко от тълкуванията /коментарите / тук са на равнището на писанието ми, ако не и по-добри, за което съм ви също благодарен.
Няма да уточнявам кои са по-добрите, те се досещат
цитирай
135. анонимен - Опит за по-забележим пост от 129ти номер!
20.07.2007 19:14
Събудих се! Дъх на неправилно ориентирани косми се бе сврял под завивката ми! Бахму! Баня,закуска,кафе, компютър, checking блога на Беров....! Shit..никой не е чел поста ми 129!
Какво да правя?????
Реших да направя плющ, на цялата тая работа...и пред погледа ми ......бахму .....на отсрещния покрив ..едно теле, бе заръфало някаква баба за гумата....shit..!!
цитирай
136. анонимен - kratko prodwljenie
20.07.2007 21:24
- za da ne se razviva twrpimost kwm podchinenoto polojenie, tova, koeto narichame robska psihika.

sega patriotarite sa v osobeno "razkracheno polojenie": ot edna strana mileyat i hlenchat/revat za nacionalen suverenitet, no samo kogato se otnasya do prozapadnata orientaciya na stranata, temite ES i NATO. V swshtoto vreme obache im se privijdat "rusofobii" i nacionalni predateli, ako nyakoy se osmeli da pogledne i glasno da posochi twrgovskata i energiynata ni zavisimost ot Rusiya i twmni nashenski mafiotski strukturi, koito na praktika iznasyat vlastta i upravlenieto neznayno kwde.

Ekaterina
цитирай
137. pochitatel - Perfektno!!!
21.07.2007 00:13
Gospodin Berov, za men e chest, che imam shtastieto da cheta Vashite tekstove. Pozdravi!!!
цитирай
138. анонимен - Браво !
21.07.2007 01:44
Вярно написано.., макар че червената пропаганда непрекъснато произвежда нови....
цитирай
139. vladyyan - "Чл. 4. (1) Република Бълг...
21.07.2007 18:01
"Чл. 4.
(1) Република България е правова държава. Тя се управлява според Конституцията и законите на страната.
(2) Република България гарантира живота, достойнството и правата на личността и създава условия за свободно развитие на човека и на гражданското общество."

Иво, ще ме прощаваш, но това отгоре е най-голямата лъжа за изминалите 18 години. Ако има някой, който желае да ме оспорва просто да хвърли поглед на това (ако го е пропуснал):
http://vbox7.com/play:89fb212d.

А, да, резултатът от проверките - "имало ДИСЦИПЛИНАРНО нарушение". Прекалено тегаво става даже и да се дискутира. Само ще отбележа, че "гражданското общество" май е в отпуск.
цитирай
140. ivoberov - Владиян
21.07.2007 18:33
На тази отпратка се появи надпис : " За съжаление видеото, което се опитвате да намерите не съществува"
Дали пък не си прав.
Дали пък не са го изтрили под натиск ?
На знам.
Какво имаше на видеото ?
цитирай
141. vladyyan - "Чл. 4. (1) Република Бълг...
21.07.2007 18:48
http://vbox7.com/play:89fb212d

Пробвай пак или го потърси с ключова дума "убийство" или "Несебър". Преди малко го имаше. А съдържанието - какво да ти кажа, гадно е. Все едно виждаш как са действали онези от лагерите на живо. Убиват човек със скок върху главата под благосклонния поглед на полицай. После полицаят потупва мутрата успокоително по гърба. Излъчвано е по БТВ. Удивен съм, че реакцията на подобно нещо е ... абе нула.
Карай, що ли се удивлявам.
П.С. Линкът работи. Сигурно по-горе си копирал и точката, която е просто край на изречението :).
цитирай
142. alexanderkolev - Съгласен съм с Vladyyan, че цитираният ...
22.07.2007 02:02
Съгласен съм с Vladyyan, че цитираният член от Конституцията е една нагла и смехотворна лъжа. Не знам обаче, дали много хора и вярват, за да можем да я окачествим като мит. Идва въпрoсът обаче, ако повечето хора не и вярват, какво правят, за да не е така и лъжата да стане истина. В този смисъл, препратката към видеото е много поучитeлна. За първи път виждам това видео—кога е излъчено и кога е станало това убийство? И как е възможно да няма по-сериозна реакция? Ами че това е чудовищно!
цитирай
143. анонимен - много се лъже в тая държава
22.07.2007 03:16
и по-модерни лъжи възникват напоследък. едно влечуго от "24 чаши" написало статия, в която нарича интернет потребителите "влечуги", защото нповечето от тях не си купуват ВАЦ-овете и не говорят хубави неща за слави трифонов:
http://sashoblog.net/media-blog/влечугите-в-24-часа
цитирай
144. анонимен - Информация за И.Беров от номер 129
22.07.2007 04:12
Това убийство се е случило в Несебър! Гардовете на дискотека пребиват двама шведи, единия от които до смърт!
По интересен е Скандинавски я печат, който отрази потресяващи събития и за други убийства и изнасилвания -на датчани ,шведи ,норвежци! Изрично е споменато за бездействието на полицията!
Мои приятели скандинавци не казват вече "Sunny Beach", а "Scary Beach"! А всеки който разбере че съм българин, почва да ме гледа особено , и рано или късно зачеква темата! (имам работа със Скандинавци понякога)
цитирай
145. vladyyan - Към 129
22.07.2007 22:25
Приятелю, разбира се, че изброеноти от Иво лъжи не са само 10. Тези дето ти си ги казал, също се включват в дългия списък. И още, и още, и още ... Само като си играя на copy/paste ще запълня сума блогове. Е, и?
Вероятно по-същественото е да се потърси генезисът на тези лъжи. Абе и той е до болка известен. Трудното в задачата е как да се премахнемахне. Ей на това даже и Иво май няма много ясен отговор :))).
цитирай
146. анонимен - Кърмете още от слави трифонов и ще я настигнете
25.07.2007 10:12
http://www.vbox7.com/play:f773a596
цитирай
147. анонимен - za 129: "Боян Саръев е ...
26.07.2007 21:09
za 129:

"Боян Саръев е завършил милиционерското училище в Стрелча, работил е като сержант в Крумовград и София, а през 1985 г. завършва и школата на МВР в Симеоново. През май 1990 г. е ръкоположен за дякон, по-късно - и за свещеник в Пловдивската епархия.

Той нееднократно е заявявал, че ДПС защитава "единствено турски интереси". В последните десетина година името му се лансира преди почти всички видове избори."

http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=362954

po sluchaynost znam ot godini, oshte kogato trwgna da obikalya iz Rodopite, che e chenge. sws zadacha. Interesno e da se vidi koi turski interesi zashtitava Dogan, makar che kato gledam, zashtitava osnovno lichnite si. Vse si e proklyatie za Bwlgariya, kakto i da go teglish.
цитирай
148. stoni - Браво Иво!
27.07.2007 22:34
Хора, нека пробием Системата.

Не само ще я пробием но и разбием и построим такава каквато ни е нужна но най напред:
КОСТОВ ПРЕЗИДЕНТ.

цитирай
149. анонимен - КОСТОВ - СРАМ И ПОЗОР ЗА БЪЛГАРИЯ
02.08.2007 19:36
Хора, нека пробием Системата.

Не само ще я пробием но и разбием и построим такава каквато ни е нужна но най напред:
КОСТОВ ПРЕЗИДЕНТ.

ТИ ЛУД ЛИ СИ? ХАХАХАХАХАХАХАХА
цитирай
150. анонимен - Митовете и глупостта са неразрушими
04.08.2007 17:21
Към прекрасния и верен текст на ИвоБеров и аз ще вземаотношение със няколко нагледни примера
1.Една моя учетулка по история преди 50 години ми саза:Комунизма е бацил, прихване ли те, оздравяване няма.
2-Голяма част от природонаселението мисли и реагира на принципа на симпатията:Ако някой ти е симпатичен,когато се лигави, според тебе той се смее! Когато ачик те лъже ти го възпршимаш като истина от последна инстанция.Ако някой не ти е симпатичен, когато той искрено се смее, според тебе той се лигави и когато казва очевидни изтини, ти ги възприемаш като отнпътителни лъжи.
3.Има едно предаване на ТВ Скат с возещ Цветан Начев, мотото на което е "Всичко е лъжа, даже и истината!" Не знам дали известна част от участниците в тази дискусия гледат това предаване, но очевидно че са последователи на този принцип, защото Иво Беров аргументира очевидни истини, които в съзнанието на природонаселението са се преварнали в лъжи.Между другото днес в сайта на Всекиден има статия от накой си Козлевски озаглавена,"Приноса на Русия и Путин за освобождаването на медсестрите е най-голям".Аргументие за това са следнитеТъй като Путин притиснал запада за да го направи енергозависимо,запада за да се отърве от тази дависимост , се обърнал към Либия и за да си окигури доставката на петрол и газ от ЛЛибия платил и освободшл сестритеи!.Боже мой каква нагла глупост!Все пак макар и глупави този глупав автор изтъква някакви аргументи.А агент Гоце и БББ, след като изреждат всички западни държави и САЩ, накрая,ни в клин ни в ръкав без аргументи добавята ".. и Русия".А Петко Тодоров в ТВ 7 дни,в коментара си за събитието, изрежда всики западни страни и накрая добавя " принос има и Русия като достави оръжие на Кадафи".Шезофрения.!
4.Митовете са неразрушими, въпреки,че 99% от тях не кореспондират със историческите факти и сокументи.Няколко примера:
а).Мита за вазкресението на Исус Христос! Това не е верно, но на това 2000 години се крепи църквата.Даже апостолПавел в едно от посланията си казва "Ако се откажем отвъзкресението ни като църква сме загубени".Аз съм християнин и съм последовател на Христовото учиние,но не вярвам в физическото възкресение , а в символичното, че вече 2000 години съдбата на един неизвестен за неговото време проповедник, съществува в съзнанието на 2 милиарда човеци и може да се каже, че символично е =въкръснал".Но това е друго и няма нищо с физическото въкресение.
в).Мита за непорочното зачатие, също ще богохулствам и ще кажа че не е верен.
г).Мита за Крали Марко.Не верно че е юнак и достоен борец срещу турците.Историческите факти говорят,че той е победен позорно от турците и е станал техен васал.
д.)Мита за турското робство.Разбирао се че не е верен, колкото и простолюдието да се отвращава от това мое твърдение.В турската империя е нямало роби.Българите по селата са притежавали собственост в зцемя и къщи, имали са собствени общински служби,училища,училища църкви с попове и владици,издавали са вестници и книжки в Цариград,Пътували са на гурбет из цяла Европа и т.н.
е). Мита за партизанското движение и техншя героизъм няма нищо общо с фактите ,че голяма част от партизаните са отишли в гората за да се спасят от съдебно пресредване за извершени от тях престъпрения, и в същност сса оргатизирани и командвани от българи съветски агеннти.
ж).Мита заСъветската армия освободителка или двойната оснободителко Русия от турско и фашиско робстно.Пълна лъжа!.На 9 септември 1944 год.,България беше окупирана ,а не освободена от Съветската армия,коато нталожи просъветско правителство от хора агенти на болшевишка Русия и то в продължение на 45 г.
з).В България никога не е имало чужди воени бази.Не верно,Цялата българска армия беше с устав униформи и знамена беше филиал на съветската армия и цяла Българшия беше военна база на СССР.
И още много примери могат да се добавят за митовото съзнание на природонаселението в България,които са обяснение за неговото неадекватно поведение по време на избори.
Така че,мили ми Иво Беров, ти като Дон Кихот си се заел с трудна задача, да те разберат хора които не искат да разбират.Гези десет в лъжи, не могат да се опровергаят и да се превърнат в истина, защото те са се превърнали в митове (разбира се не без участието на руската агентера в медиите), а пък практиката е доказала,че митовете веднаж създадени са неразрушими
Това което би трябвало да се направи е твоето писание да се размножи в милиони екземпляри и ежедневнто даим се пускат в пощенските кутии,както ежедневно се пускат търговски реклемни листовки.Да се направяг гласови запиди и ежедневно да се пускат и огласяват селата,махалите и палансите от минаретата на джамиите, от камбанариите на църквите и радиоточките където те все още съществувт.Предлагам го но не вярвам в резултата, както не вярвам в подквасването на мерно море с кисело мляко.
Димитър Давидов
цитирай
151. marchemence - ...
05.08.2007 17:18
Г-н Беров,
Прочетох публикацията с интерес, както и повечето кометари след нея. Доста време отне, но го жертвах, понеже наистина темата я приемам като важна.

Аз съм младеж, който въпреки че притежава някакви доста прилични интелектуални качества и буден ум, понякога е доста доверчив и наивен. Приемам някои от нещата (тези от далечната ни история), за които вие, както и някои от авторите на коментарите, казвате, че са лъжи, за истина. Или пък по-скоро нямам нищо против митовете. Забелязвам, че такива като мен биват наричани (сигурно няма да цитирам точно, как да се оправя с намирането на текста сред тази маса писания) бетонни глави, промити мозъци, заспала младеж, на която родителите им купуват компютри, за да киснат в мрежата, простолюдието и т.н. Е, аз не искам да бъда промит мозък, искам да бъда наясно с нещата, доколкото е възможно това. Това отношение обаче, тази насмешка, пренебрежение, неприкритото чувство за по-голяма значимост от невежите, едва ли са полезни. Нито за тези, към които са адресирани, нито за тези, дето ги пишат.
Не може само да се обвинява народa, че е прост. Дори и това да е наистина така, ако искаш да го промениш, не бива. Или греша?


За митовете... Много ми допада гледната точка на templar. Митовете са такива, каквито са. Нужни са. Не можем да ги заменим с по-добри като че ли. А, като ги разобличим, какво печелим? За някои това може да е очевидно фактът, че печелим истината, ама дали за всички това ще е така. Пък и дали и тази истина няма да е доста спорна?

Понеже и за турското робство, и за Баташкото клане бе подето... Какво значи да е нямало робство? Да, то може да не е било такова, каквото например английското над ирландците, но го е имало. Това, че Османската империя е еволюирала с времето и в последния век да речем ситуацията е била някак по-приемлива, не означава, че е нямало извращения преди това. А за Баташкото клане, хора, защо не попитате някого от Батак какво мисли? Сигурно повечето сте ходили в Батак. Какво е усещането ви като сте там, в църквата? Има една книга, наскоро се появи ново издание, която разказва за историята на Батак (за съжаление в момента не си спомням заглавието), като, разбираемо, голямо внимание е обърнато и на клането. Това са събрани спомени на наследници на истински свидетели и участници в събитията. Може да не е съвсем научно, но е истинско. Предполагам, че който има желание, би могъл да я намери, най-малкото в Батак.
Това, че смятам, че робство е имало и че клането е напълно реално събитие, а не преувеличен мит, не значи, че поддържам тезата да мразим турците само заради тези събития. Днешните наши съграждани от турски произход не бива да понасят презрително отношение заради нещо, за което нямат вина. Освен ако нямат такава за нещо друго. Може да бъда обявен за поучителен пример като номер 29, но хора от Родопите са ми казвали, че Доган си върти големи игрички там. Не искам да казвам повече, защото все пак наистина не мога да бъда така сигурен, както ако аз самият съм свидетел на нещо.
Само бих искал да подхвърля въпроса какво смятате пък за "истината" за помаците?
И, понеже навярно съм малко по-ленив, та не ми се занимава да хабя време да проуча лично и в дълбочина въпроса (как ли пък бих могъл), ще попитам тук защо на Доспат му викат Костовград?

При изобличаването на бат Бойко, г-н Беров, отъждествявате поемането на отговорност за действията с мъжествеността. Лично аз не мога да приема такова третиране на понятия, засягащи половете. Някак примитивно е, не мислите ли? Жените нима не са способни на такова поведение? Думи като чест, достойнство по-биха прилягали. Суетата също според мен не води задължително до липса на чувство за отговорност. Извинете ме за залитането извън основната тема.
цитирай
152. анонимен - На моменти в десятката...
06.08.2007 02:29
на моменти си се увлякъл в желанието си да изглеждаш скандален и нихилист. Спор няма за исторически познания добре, но археологическите ти клонят към нула (относно познаването на Плиска и Преслав, където имам години работа на терен). Много добри неща на места, някой много спорни (например 3 и 10) някой абсолютно смехотворни(като всеки привърженик от десебе) но с политика и с Божидаровци разни няма да се занимаваме.Общо заключение: въпреки, че се стараеш да си обективен и то на моменти много успешно, като цяло страдаш от особен комплекс, изразяващ се в желание да се унизи собствената националност като се омаловажи значението и, с цел за да бъдеш забелязан от останалите посредством скандални изказвания.
цитирай
153. анонимен - И един мит, които
06.08.2007 03:15
е описан напълно несъзнателно, и които напълно отрича мит 3. Масираната славянска инвазия през 5-7 век, която според теб е причината за изселването на траките е силно преувеличена като мащаби, тъй като за такава няма археологически доказателства, които да я потвърди. Напротив, според наличния археологически материал тя е засегнала само определени райони, като за Североизточна България има достатъчно доказателства за съществуването на незасегната или почти незасегната в някой райони значителна гетска общност. Освен това има данни от по късен период за няколко имена напомнящи тракийски имена( въпреки, че е спорно) защитаващи проходи от византийски части(по късно ще цитирам и документа).
Мит е и напълното романизиране на траките, тъй като има достатъчно данни за запазването на тракийски религиозни обичай, плочки и други предмети с изображението на Конника датирани много след цитираната 212. С други думи нещата обикновенно не са това което са писали кабинетните историци в техните учебници и книги и аз не мога да ги приема за доказателство когато археологията показва съвсем друго!
цитирай
154. анонимен - И един мит, които
06.08.2007 03:15
е описан напълно несъзнателно, и които напълно отрича мит 3. Масираната славянска инвазия през 5-7 век, която според теб е причината за изселването на траките е силно преувеличена като мащаби, тъй като за такава няма археологически доказателства, които да я потвърди. Напротив, според наличния археологически материал тя е засегнала само определени райони, като за Североизточна България има достатъчно доказателства за съществуването на незасегната или почти незасегната в някой райони значителна гетска общност. Освен това има данни от по късен период за няколко имена напомнящи тракийски имена( въпреки, че е спорно) защитаващи проходи от византийски части(по късно ще цитирам и документа).
Мит е и напълното романизиране на траките, тъй като има достатъчно данни за запазването на тракийски религиозни обичай, плочки и други предмети с изображението на Конника датирани много след цитираната 212. С други думи нещата обикновенно не са това което са писали кабинетните историци в техните учебници и книги и аз не мога да ги приема за доказателство когато археологията показва съвсем друго!
цитирай
155. анонимен - И един мит, които
06.08.2007 03:15
е описан напълно несъзнателно, и които напълно отрича мит 3. Масираната славянска инвазия през 5-7 век, която според теб е причината за изселването на траките е силно преувеличена като мащаби, тъй като за такава няма археологически доказателства, които да я потвърди. Напротив, според наличния археологически материал тя е засегнала само определени райони, като за Североизточна България има достатъчно доказателства за съществуването на незасегната или почти незасегната в някой райони значителна гетска общност. Освен това има данни от по късен период за няколко имена напомнящи тракийски имена( въпреки, че е спорно) защитаващи проходи от византийски части(по късно ще цитирам и документа).
Мит е и напълното романизиране на траките, тъй като има достатъчно данни за запазването на тракийски религиозни обичай, плочки и други предмети с изображението на Конника датирани много след цитираната 212. С други думи нещата обикновенно не са това което са писали кабинетните историци в техните учебници и книги и аз не мога да ги приема за доказателство когато археологията показва съвсем друго!
цитирай
156. notabil - Скромни възражения
18.08.2007 22:30
1- След демократичните промени през 1989 година България беше ограбена и разпродадена.



Голяма лъжа. България беше ограбена много преди това.

Правителството на Луканов България завари България с 1 милиард и половина долара в хазната при външен дълг повече от 10 милиарда долара.

Много любопитно е, че при следващето правителство – това на Попов, тези милиард и половина бяха изчезнали и в хазната имаше само

Осемдесет милиона долара.

За да се закрепи някак финансово България беше принудена да сключи споразумение с Международния валутен фонд.
Не е вярно.
И след това много се граби.Спомни си източването на държавните предприятия,от Г8,източването на Банките,пирамидите итн.
Изсичането на горите ,ограбването на природата сега,а и "врътките "с дълговете при Симово време.


2- Слави Трифонов е патриот.



Не е вярно. През 1997-98 година, когато България сключваше съдбоносната за бъдещото й развитие газова сделка с Русия Слави Трифонов застана откровено на странатта на Русия и Газпром.

Дори разправяше в шоуто си, хилейки се, как Рем Вяхирев щял да дойде в България за да разгони българските министри.


Вярно е!
Слави Трифонов е патриот.Но за съжаление е
Съветски патриот.Огромен Гологлав Учиндолский патриот.За него поета би написал.
Патриот е,дупе дава,
за благото на Народа
но не своя гъз,братя дава,
а дава задника на Народа!


3- Ние сме наследници на траките.



Съгласен.


10. Симеон Първи е велик български цар, който съгражда силна държава.



Симеон оставя след себе си една слаба, обнищена и обезкървена от войните държава, която лесно губи всички завоювани земи и бързо пада под византийско робство.
Не е вярно.
Симеон умира 927а година.Губим само Сърбия,а до "освобождението" от Киевската Рус през 969/ 970(така пишеше в учебниците през социалистическо)
България е била велика Държава.(Симеон не е виновен,че се е появило това нещо СЕкскобурготски и че Божо пише добре за него.)

цитирай
157. ssstto - Що каза Едвин Сугарев за Балкан
25.08.2007 11:10
Приватизационният договор за продажбата на 75% от акциите на националния превозвач е утвърден с Вашия подпис в РМС № 466 и 554 от 29 юни и 30 юли 1999 г./ приложение 1/ Как е протекло обсъждането и гласуването на този договор е грижливо пазена тайна – и дo днес са известни имената на само трима Ваши министри, които със сигурност са го подписали: вицепремиерът Александър Божков, транспортният министър Вилхелм Краус и министърът на държавната администрация Марио Тагарински. Степента на секретност е наистина изумителна – до март 2000 г. неговото съдържание не е известно дори на новия министър на транспорта Антони Славински, който се обръща към Вас с писмо от 06.03.2000 г., с което се търси съдействие Агенцията за приватизация да му предостави пълния текст на договора.

За сметка на това е известно, че само пет от единадесетте члена на специалната експертна комисия, създадена от АП за оценка на този именно договор, са положили подписите си под решението БГА “Балкан” да бъде продаден на Гад Зееви. Резервите на неподписалите са повече от резонни, което е видно при сравнение на офертата на Зееви с тези на другите кандидати. “Улрих Бетелер” например предлага запазване на всички съществуващи дестинации, авиофлот от 28 самолета, запазване на всички работни места и дори плавното им увеличаване, цена от 400 000 долара и инвестиции от 300 млн. долара. При Зееви съответно цената е 150 000 долара, 100 млн. долара инвестиции, съкращение на персонала с повече от 1000 души, авиофлот от 11 самолета и съкращение на 50% от дестинациите – като на практика съкратените обхващат всички дълги полети и предполагат пълен бойкот на арабския свят, където БГА “Балкан” развива традиционно печеливша дейност.....http://nezavisim.net/index.php?option=com_content&task=view&id=763&Itemid=78
цитирай
158. анонимен - kvo choveche
11.09.2007 23:59
Тъжно, тъжно, каква омраза изпитваш към себе си. Гордея се, че не си българин.
цитирай
159. анонимен - За родоотстъпникът срам за своите деди
27.09.2007 22:35
До лайнара Беров написал статията .Почти всичко ,което си написал са глупости освен за Трифонов и Борисов.За нещата след 1989 немога да ти кажа, но то си личи.Но за историята мога да споря стеб ,защото съм компетентен В днешните българи се е вляла тракийска кръв.И ,ако имаш желание мога да ти обясна за хилядолетната история и култура на българите ,които въобще не са варвари вярно ,а са имали държава по-стара поне с 2 века от Рим.Симеон е велик владетел и по негово време освен ,че другите народи са се страхували от българите повече от всякога ,народа е плащал изключително малки данъци и е оставил на нас да се гордеем с него и с товя ,че сме българи.Пак казвам,ако изявиш желание мога да ти обясна за хилядолетната история на българите ,които като етнос сме се оформили поне 2хил.пр.хр.
цитирай
160. анонимен - До анонимен 161.
27.10.2007 01:03
Аз изявявам желание... Интересно ми е да разбера как така сме се оформили като етнос преди 4000 години след като отношението прабългари-славяни, когато първите са се заселили по тези земи е било най-оптимистично 1-1. Или може би прабългарите не са правили секс със славяни или просто са били толкова грозни, че всички славяни са се изселили в Русия... Човече, мисли малко логично ако обичаш... Какво като са се страхували народите от Симеон? Да, страхували са се. Затова Византия толкова се е стреснала, когато насъсканите от тях Руси минават без проблеми през половин България... Но дам... нека си ги говорим патриотичните слова и да си мислим колко сме велики... може би така ни става по-леко и не виждаме мизерниците, които сме в момента... А ако ти ми докажеш тезата си, аз ще ти докажа, че българските маймуни са първите хора и че те са имали високо развита цивилизация, живели са в бункери и са използвали оръжия за масово унищожение (което е довело до края на динозаврите, между другото... ) :)
цитирай
161. анонимен - До анонимен 162
30.10.2007 15:03
Прабългарите са били по многобройни от славяните а един хазарин казва че са били по многобройни от пясъка в морето.Най-старите сведения за бъларите са от около 1000 г.пр.хр. и се съдържат в Махабхарата.А за 2 хил.пр.хр. е възможно ,защото тогава българския календар е пренесен от хиксосите в Египет колокто и да не им се вярва на някой.
цитирай
162. анонимен - bravo bravo
21.12.2007 16:07
ivoberov:zaslujava6 komentar!predpolagam 4e si 4el cqlata istoriq na balgariq do 1989 i bi trqbvalo da razbere6 4e tq ne moje da se sravnqva s tazi sled 89.sa6to taka ne moje6 da sravni6 han Krum sas Slavi Trifonov....
цитирай
163. анонимен - ss
01.11.2008 20:29
Слушай сега, уважаеми авторЕ. Не съм привърженик нито на Костов, нито на Борисов или някой от споменатите от теб. БЪЛГАРСКАТА държава, там където се намира (северно от Дунав) е основана още през 681 година. За близо 1300 години в тези земи се развива култура, която НЕ върви по общ път нито с гръцката (поне до покръстването), нито с османската (по-късно), нито с която и да е друга. Тази култура е съхранила българските ценности през всички трудности, през които е минал народа. Остатъци от тракийската култура ИМА, най-прост пример са ТОПОГРАФСКИТЕ названия, както и доста обичаи (надявам се че ще се поинтересуваш). Относно цар Симеон - той е един от главните виновници в земите ни да се развие БЪЛГАРСКАТА култура, а не да станем гърци (защото по онова време религията е била доста силно оръжие и опитите на гърците да елинизират българите са безспорни). Наричат го "полуелин" заради таланта и мъдростта му! НЕ се опитвайте да омаловажавате делото на този велик българин!!!Нямам време да пиша за по-новата ни история, защото отивам на работа, но ако се сетя утре ще внеса яснота (своето виждане) по още някои въпроси.
цитирай
164. анонимен - ивоо ивооо
11.02.2009 12:24
ти си апсолютен комплексар който избива комплексите си като преписва недостатаците си на средата от която произлиза.Твоята диагноза се казва: Идентификация чрез проекция-и лечението и не дава особенни резултати но все пак опитай.
Майкати да еба боклук долен .курва незадоволена!
цитирай
165. анонимен - kostov e kradec
23.05.2009 12:05
kostow e naj golemiq kradec na wsi4ki wremena
toj naprawi prestapnata priwatizaciq w stranata ni!
awtoryt da se zasrrami!


<a href="http://www.boykostov.org/boykostov/" target="_blank"><img src="http://img30.imageshack.us/img30/6820/posterf.th.jpg" border="0" alt="Лош Човешки материал " /></a><br /><br /><a href="http://www.boykostov.org/boykostov/">
цитирай
166. анонимен - Имам някои възражения
24.07.2009 11:55
Относно траките. В статията ти за манастира написах, тук само ще добавя-безбройните МЕСТНИ тракийски наименования. Няма село в Бг където да няма такива. Те могат да достигнат до нас само чрез пряк контакт и съвместен живот. А освен това в З.България, Родопите, и на много други места , при археологически разкопки се наблюдава НЕПРЕКЪСНАТОСТ на културата, чак от неолита. Това може да се получи само ако има непрекъднатост на населението, или на част от него....Но приветствам мнението ти за татарофилите. Само че това, което ще напиша-ще го пусна отделно.
цитирай
167. анонимен - относно антибългаризма
24.07.2009 12:05
Македонизмът и прабългаризмът са двете лица на едно и също нещо. И то се нарича антибългаризъм. При това татарофилите са много по перфидни и извратени в своя антибългаризъм. Докато сърбокомунистите в Македония, тотално отричат българщината, татарофилите за парлама запазват името българи, но се опитват да го изпразнят, и даже да го педменят като съдържание. Според тях, НИЕ НЕ СМЕ ТОВА, КОЕТО СМЕ-славяни, балканци, европейци, а сме нещо друго-тюрки, татари, иранци, въобще-азиатци. Нещо повече, ние сме изконните азиатци според тях. Турците за 500 години не можаха да потурчат българският народ, а сега разни родоостъпници със задна дата се мъчат да го потурчат и потатарчат. И друт път в българската история е имало такива, които са искали да ерозират българщината. Спомнете си за гъркоманите фанатариоти. Татрофилите много обичат да говорят за поборниците. Но ако живееха по онова време, войводите просто щяха да им отрежат главите като на предатели. Най-трагикомичното е че изживяват като патриоти. Но за това по надолу.
цитирай
168. анонимен - отноно татарофилите
24.07.2009 12:46
В Македония, местните родоотстъпници-македонисти се изживяват като патриоти, а българските патриоти ги обявяват за предатели. Тука наблюдаваме нещо подобно. Татрофилите-родоотстъпници, които се опитват да ерозират българщината и да ни турцизират се самообявяват за някакви патриоти. Идеологически те се захранват от лъженауката прабългаристика. Тя е изградена единствено за да подхранва разни идеологически доктрини, и въобще не се интересува от исторически документи и истини. Свободни историкоподобни съчинения. За това какъвто и нов исторически документ, или археологически артефакт някъде да бъде намерен-право бие по нейните "тези" и "теории". И в крайна сметка изпадат в мегаломания, и постоянно се уплитат в своите лъжи. И на всеки двайсетина години тотално преобръщат тезите. Отказват се от всичко писано, и започват отначало. Сега са на такъв стадий. Техните "прабългари" вече от тюрки станаха иранци. Преминавйки през какви ли не превъплъщения. Впрочем самият термин "прабългари" е спекулативен, защото индиректно внушава че точно това са българите. А точно това със сто процентова сигурност не са българите. Ако някой етнос трябва да бъде назован така, това може да са само славяните или траките. Но те си имат имена, и този спекулативен термин прабългари трябва въобще да отпадне от употреба. Между другото, един от най-известните учени в областта на статистическите изследвания, проф. Тотев, си бе направил труда да направи изследване по въпроса. ПРЕЗ БЪЛГАРСКИТЕ ЗЕМИ СА ПРЕМИНАЛИ 187 ЕТНОСА. Без коментар. Но да продължа-сега татарофилите как ли ще обяснат/след като вече са "иранци"/ обявяването за българско на всичко, което тюркските народи са сътворили през хилядолетията между Китай, и Средна Европа. Мегаломанията е толкова безкрайна, че няма да ми стигне време да я опиша. Пичове, а кво ще праивте с ТЮРКСКИЯТ БОГ ТАНГРА. Иранският езически бог е Ахурамазда-Ариман. Така би следвало да прекръстите и антибългарската си фондация Тангра-Танакра, която финасира дивотии ви. Веднага възниква въпроса-аджаба, ама тия защо виреят в нашето общество. Е как защо-нали трябва идеологически да се подхранват примитивни фашизоиди-Расатевци, и тем подобни. Може да подлужат за нещо-знае ли човек. Точно и за това тя/прабългаристиката/ все още съществува. Намериха си ново поприще след 10-ноември ченгетата-псевдоисторици.
цитирай
169. анонимен - оф.пълна лъжа
02.12.2009 16:14
оф.пълна лъжа
цитирай
170. анонимен - EMO
02.12.2009 16:15
Имам някои възражения
цитирай
171. анонимен - Обнадежден
21.04.2010 11:23
Когато Иво е писал горното, аз не съм имал компютър,затова коментирам чак сега.Стискам ти ръката ,братко ,виждаш ли колко си раздвижил блатото на посткомунистическия българин.И колко много гниещи твари си провокирал.Всичко ,което си написал си е пълна истина. Има и още ,но това е основното.Братко ,дали ще дойде и друго време.20 години вече го чакам.Но за другите коментатори.За кой ли път ли път вече се убеждавам,че огромната част от българите са генно тежко обременени хора.А комунизма ги досъсипа окончателно.Ами че тези хорица вече 20 години не могат да си изберат управляващи ,които после да си харесват.Да се спъваш толкова пъти в един и същи камък и все други да са ти виновни,какво е това , ако не тежка болест,а май е и неизлечима.Но тук там има и мутанти .Ама били малко ,ами те и при еволюцията са били малко.Значи надежда все пак има.Пиши Иво,НЕ СПИРАЙ.
цитирай
172. анонимен - buy viagra 681 1261
18.10.2012 17:33
<a href=http://buyviagraonlinemall.com/#12056>generic viagra</a> - <a href=http://buyviagraonlinemall.com/#21005>buy generic viagra</a> , http://buyviagraonlinemall.com/#2145 buy generic viagra
цитирай
173. анонимен - payday loans online 632 10518
19.10.2012 12:16
<a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#7329>payday loans online</a> - <a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#6001>payday loans online</a> , http://usapaydayloansonlinetoday.com/#7276 payday loans online
цитирай
174. анонимен - buy viagra 619 1020
19.10.2012 15:05
<a href=http://buyviagraonlinemall.com/#19236>buy viagra</a> - <a href=http://buyviagraonlinemall.com/#19272>buy generic viagra</a> , http://buyviagraonlinemall.com/#8331 buy viagra online
цитирай
175. анонимен - cheap cialis online 20239
20.10.2012 18:06
<a href=http://ordercheapcialishere.com/#txybt>cialis 10 mg</a> - <a href=http://ordercheapcialishere.com/#beocr >cheap cialis</a> , http://ordercheapcialishere.com/#akrgs generic cialis
цитирай
176. анонимен - cheap kamagra 4654
21.10.2012 16:44
<a href=http://orderkamagranow.com/#apbhj>cheapest kamagra</a> - <a href=http://orderkamagranow.com/#qpbrw >kamagra oral gel</a> , http://orderkamagranow.com/#ydikc kamagra soft
цитирай
177. анонимен - viagra 25 mg 7729
22.10.2012 10:31
<a href=http://ordercheapviagrahere.com/#mzhql>viagra 120 mg</a> - <a href=http://ordercheapviagrahere.com/#cciyo >viagra 50 mg</a> , http://ordercheapviagrahere.com/#qxism order viagra
цитирай
178. анонимен - levitra online 1683
22.10.2012 21:54
<a href=http://orderlevitrahere.com/#jzqlx>levitra 40 mg</a> - <a href=http://orderlevitrahere.com/#jsrux >buy cheap levitra</a> , http://orderlevitrahere.com/#zxgfb levitra 10 mg
цитирай
179. анонимен - payday loans 944 13687
24.10.2012 07:01
<a href=http://paydayloansveryquickly.com/#20264>payday loans</a> - <a href=http://paydayloansveryquickly.com/#5076>payday loans</a> , http://paydayloansveryquickly.com/#1646 payday loans
цитирай
180. анонимен - generic cialis 597 2117
24.10.2012 16:17
<a href=http://buycialisonlinesafe.com/#330>buy cialis</a> - <a href=http://buycialisonlinesafe.com/#11784>buy generic cialis</a> , http://buycialisonlinesafe.com/#20771 buy cialis online
цитирай
181. анонимен - generic kamagra 3482
24.10.2012 16:34
<a href=http://kamagrastorehere.com/#ngjtr>buy kamagra</a> - <a href=http://kamagrastorehere.com/#hrrlg >kamagra online</a> , http://kamagrastorehere.com/#omkkp generic kamagra
цитирай
182. анонимен - levitra 20 mg
24.10.2012 21:09
If you want to buy levitra use keywords http://onlinelevitrabuy.com/#7184 - buy levitra, <a href=http://onlinelevitrabuy.com/#6006>buy levitra online</a> or this link http://onlinelevitrabuy.com/#8157 online
цитирай
183. анонимен - cheap cialis 18150
25.10.2012 11:00
<a href=http://cialisstorehere.com/#lqkna>generic cialis</a> - <a href=http://cialisstorehere.com/#xzxjc >buy cialis online</a> , http://cialisstorehere.com/#wlkgh generic cialis
цитирай
184. анонимен - buy viagra 19575
25.10.2012 14:10
<a href=http://viagrastorehere.com/#hljpy>viagra online</a> - <a href=http://viagrastorehere.com/#vrssu >viagra online</a> , http://viagrastorehere.com/#sgszj cheap viagra
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ivoberov
Категория: Лични дневници
Прочетен: 7806573
Постинги: 207
Коментари: 8911
Гласове: 15102
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031