Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.08.2007 18:12 - Летните преживелици на един таен родолюбец
Автор: ivoberov Категория: Лични дневници   
Прочетен: 15888 Коментари: 36 Гласове:
0

Последна промяна: 04.08.2007 00:16

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

 

  Това се случва в семеен хотел някъде по Черноморието. След близо година съвестно бачкане в този хотел се настанява Българин.

  Хотелът е не е прекомерно разкошен, но е привлекателен. Наоколо има девствена гора, а плажът е чист.

 Това е така, защото българите не живеят ден за ден. Те са разумни хора, които мислят за своето бъщето  и пазят своята хубава природа.

 Българинът, обаче,  много рядко изтъква тези достойнства на своя народ. За него те са нещо естествено. Той си мисли, че така правят всички разумни същества. И не подозира, че някъде другаде -  в Казахстан, в Либия, в Гърция, или в Гваделупа /например /, хората изливат бетонна кал върху най –хубавите кътчета на своята родина. Той, Българинът, дори не може да си представи такова чудо.

 Защото е безхитростен, доверчив, дружелюбен, възпитан и разумен.

 И не се сърди много, когато рано сутринта в хотела го буди чуждоезична гълчава. Без да притежава голяма обща култура, той е  пак достатъчно образован, за да се досети, че семейството, което го буди сутрин с кавгите си е на гръцки имигранти, дошли в България да търсят временна работа. Той съжалява гърците, защото преполага, че си имат големи ядове и грижи, за да си подвикват и да се карат по този начин. И не подозира, че те не се карат, а просто си говорят.  И си казват примерно следното :

  “ Къде си се повлякла с тая хавлия ма, нали ти казах да вземеш едно одеяло от хотела. А ти, малко чудовище такова стига си ревало, че ще ти плесна два шамара. И днес няма да влизаш в морето. Само да те видя до него и ще ти пръсна тиквата “.

  Та така си живеят българинът и гъркът. Близо до техните стаи се е настанил и един тайнствен украинец / примерно/. Той е много як. Носи на врата си голяма златна верига и гледна злобно всичко и всички наоколо. Им си млада любовница с красиво тяло, която  непрекъснато се хили. Българинът е разбрал от управителката на хотела, че украинецът се занимава с някакъв тъмен бизнес, но не се безпокои особено, защото украинецът се държи прилично.

   Българинът, гъркът и украинецът се срещат всеки ден в предверието на хотела. Поздравяват се. Коя знае защо гъркът поздравява българина леко мазнишки. Украинецът пък – намръщено. А една вечер, когато близкото капанче е препълнено, тримата със семействата и спътниците си се озовават на една маса. Запознават се. Подхващат разговор / на сравнителен английски/. След първата мастика гъркът казва, че обича България. “Хубава страна. Хубави хора.  Само дето гъркините са по- хубави от българките “ – шегува се той  и пляска дружелюбно съпругата си по онова място. После поглежда към украинката и с едно тарикатски подмигване добавя, че може би само украинките са по-хубави от гъркините. Украинката долавя погледа му и се хили. Украинецът гледа намръщено. Гъркинята казва на гърка нещо на гръцки. Никой не разбира какво е то, но всички разбират, че е нещо укорно. Малкото гръкче се отегчава и разлива чаша. “ Ей сега ще ти строша кратуната “ – казва гъркинята на детето си и двига ръка, но в последния миг се отказва и подкарва малкия към леглото. Той реве. Гъркът поръчва още една мастика и предлага наздравица за балканските народи. Изпива мастиката и заявява, че от всички балкански народи гръцкият е най-древен. След още една мастика нодажда, че гръцкият народ е най-древен и най-велик не само на балканите, но и на цялото земно кълбо, защото е отпреди новата ера. И че е в основата на всички земни и небесни цивилицации. После пита българина дали го уважава. “ Ду ю риспект ми” – пита.

 Българинът казва, че много го уважава. И него и всички гърци.

-         А признаваш ли, че гръцкият народ е най-древен и най-велик на земята ? - пита гъркът.

-          Признавам, признавам – отговаря българинът и наблюдава с любопиство и съчувствие  гордия блясък в очите на гърка и юнашки изпъчените му гърди.

Той знае, че животът на гръцките имигранти в България никак не е лек. Те жънат, копаят и берат плодове и в най-големия пек, за да свържат някак двата  края.

-         А признаваш ли, че ние сме ви дали всичко – и писменост, и религия, и архитектура, и образование ? – пита гъркът с прикрита надежда и почти неприкрита закана.

-          Признавам, признавам – тутакси се съгласява Българина.

От администраторката той е разбрал, че гъркът изпитва парични затруднения. Позволил си няколко дни отпуск на Черно море, за да се почувства и той човек / и българин/ , но си брои стотинките и няма пари за чадър. А освен това краде чаршафите на хотела и ги носи на плажа.

    Българинът съжалява този изстрадал човечец. Дори в пристъп на състрадание му поръчва още една ракия. Гъркът я изпива, сумти, мисли и накрая казва на гръко-английски, доволен от римите, които невелно е съчинил:

-         А ду ю риспект ми и признаваш ли, че ю бъглериънс ар барбериънс, а пък уи гриик ар грийт. Ду ю рикогнайз ит, а?

   / А уважаваш ли ме, и признаваш ли, че вие българите сте варвари, а пък ние, гърците, сме велики /

-         О, йес, шуър – казва българинът, пожелава на гърка лека нощ и си тръгва.

  На другия ден гъркът сяда на една маса не с бъларина, а с украинеца. Разговорът им скоро се завърта около своеобразията и достойнствата на различните народи. Гъркът съобщава на украинеца, че гръцкият народ е древният и най-великият на земята, но украинецът му казва да не плещи глупости / балшит/, щото ще му отпери една / нали е чувал за украинския шампиона по бокс Крючко./ Гъркът казва “ аз само се майтапя, бе” / иц джъст ъ джоук, бе /, след което двамата започват да обсъждат българите и след няколко водки с мастика / нова коктейл, който двамата кръщават “коктей на дружбата “ /стигат до единодушното заключение, че българите са студени, надменни и неприятни хора. А освен това са тайни националисти и шовинисти. И че са богати само защото екплоатират едни такива умни и добри, но лековерни народи като гръцкия и украинския. Точно в този миг от разходка се връща жестокият, студен и надменен експлоататар на добрите, мъдри и лековерни народи – Българинът. Гъркът и украинецът го канят на масата си. Българинът приема /нали е учтив/. След още един –два коктейли на дружбата,  гъркът обяснява на българина, че е много по-умен от него, защото е грък, а пък гърците, освен че имат велика история са и най-умните хора на земята след евреите. И това е научно доказано от едни изселдвания, при които гърците най – бързо са подредили едни триъгълничета в едни квадратчена и най-бързо са познали каква цифра следва при една поредица от цифри. Украинецът пък обяснява на българина, че българите всъщност са украинци, защото Стара България се е намирала на украинска земя. После му предлага една изгодна сделка с едни по-особени стоки . Българинът се съгласява с всичко, освен със сделката и се изпълва още по-голяма съжаление към тези изстрадали хора. Чуди се защо се радват на толкова разни исторически глупости и защо, след като са толкова умни и велики не могат да направят страните си развити, свободни и богати.

  А пък самият той, като гражданин на охолна и развита държава се чувства отговорен към околния свят. Ръководител е на едно малко предприятие за  произвоството на лекарства от билкови извлеци .

И предлага на умния грък да завежда търговски отдел предприятието му. А на силния  украинец предлага да стане посредник при износа на лекарства за Украйна. Двамата уж се съгласявят.  Но същата вечер още, когато тримата поливат назначенията, гъркът заявява, че това не е справедливо, защото на своите сънародници българинът плаща повече, отколкото ще плаща на него. Че българите всъщност са империалисти и експлоататори, защото искат да завладеят икономически Балканския полуостров и да използват суровините и хората му за своя изгода. Украинецът пък заявява, че е търговец с голям размах и няма да се занимава с някакви си лекарства. “ Ние сме патриоти няма позволим на вас, българите, да ни минате “ – заявяват двамата.

    Българинът все още им съчувства, но не чак дотам, че да започне да им търси психоаналитик и решава повече да не се занимава с хора от изостанали и недоразвити държави...

       / Това бяха летните видения на един таен родолюбец. Така си представя той България и българите . Той знае, че има такива българи. |Би трябвало да има, поне/. Не може да разбере само защо му е толкова трудно да ги срещне. А що се отнася до морето, решил е тази година да не ходи на море. Не и на Черно... / 

 




Гласувай:
0



1. анонимен - Евалла!
03.08.2007 18:39
Всичко е много истинско.
цитирай
2. viovioi - дето се казва не може да бъде...
03.08.2007 18:39
Ти не просто ме изненада, ти ми разби сърцето.Каква фантазия само, е как можа?Ти знаеш ли, че гърците са толкова мръсни и долни хора, че циф...та нема да си хвърля, камо ли да се сравнявам с профани.Вилнеат из пиринския край, изсекаха гората,експлоатират нещастни женици в шивашки фирми.Аз работя като митнически агент и един грък ми каза вднъж следното:Е та у Бугария е сичкото за париту.Може питай момиче има....Теглих му един сик..ер та оттам.Бегайййй много ми развали настроението.Не го очаквах от тебе....>>>>>
цитирай
3. sowhat - всяко стадо има мърша войвой
03.08.2007 18:50
и не мери хората с един и същи аршин ,защото има и българи екплоататори и гърци ,и немци и американци -няма нужда да изброявам всички нации.
айде и аз отивам да почивам на едно море, което няма да е Черно и където с мен се отнасят перфектно и ми позволяват да се чувствам не само българка ,но и европейка.
цитирай
4. furiika - Aхахахахахахаааааааааааааа!
03.08.2007 19:05
Направо ма разби! :):):)
А, аз мили мои коментатори усетих страхотната ирония или сарказъм, както и да е там! :):):):):)
Бравос! :):):)
И да не е така, пак те поздравявам!:)
цитирай
5. buratino - Ни искъм да гуворя с Иву!
03.08.2007 19:15
Ни искъм да гуворя с Иву!
цитирай
6. анонимен - летни случки с един родолюбец
03.08.2007 19:24
май само ти се иска да е така не всички българи сме като теб,имам чувство 4е всички гъзолизци само така си мислят даже съм сигурен в това
цитирай
7. ivoberov - furika
03.08.2007 19:35
Така е, Фурика, така е.
цитирай
8. balaban - Браво
03.08.2007 19:44
Вдъхнови ме да направя своя блог-дебют с една модерна интерпретация на "Бай Ганьо тръгна из... България", но няма да е днес. Като ме удари музата ще да е :)
цитирай
9. viovioi - *
03.08.2007 20:00
Аз схванах иронията и сарказма, но такава ирония ме кара да се чувствам жалка и някак унижена.Има една много тънка нишка отровен хумор която засяга лично достойнство и една деликатна ценност - родолюбие.Затова изригнах.И Алеко е осмивал нрава на българина, но с доза симпатия и покровителство.Сякаш онзи бай ганьо хем е смешен, хем е глупав, но е безащитен и автора не обобщава за цял народ.Ако беше писал не Българина, а Бай Пешо усещането щеше да е друго.А така не е конкретно,а условно обобщаващо.За цял народ.За българина изобщо.Автора да се извини защото нямам намерение да го оставя на мира....
цитирай
10. анонимен - до viovioi
03.08.2007 20:10
Бай Ганьо на Алеко е един очевидно обобщаващ образ на българската (балканска) простотия и агресивно невежество. Той е всичко друго, но не и безобиден и беззащитен - съдбата на Алеко Константинов го доказва.
Но добре си се сетила за сравнение между нашия автор и Алеко - един от най- ерудираните писатели с аристократичен дух. Напълно подкрепям сравнението в положителен план.
Михаела
цитирай
11. balaban - Хех?
03.08.2007 20:15
Авторът няма какво да се извинява, че е пресъздал художествено действителността. Тъжна, но истинска...

Аз пък не се чувствам нито жалък, нито засегнат, въпреки че в червеното ми тескере срещу националност пише БЪЛГАРИН. Защо? Защото не се припознавам в осмивания чрез ирония и сарказъм герой. Защото го припознавам в Него, Нея, Тях - всички онези "овчари", с които ежедневно се сблъсквам. Всички онези, които отказват да вървим напред и нагоре...
Това е една тъжна действителност, която е смешно да отричаме под предлог "наранено национално самочувствие".
цитирай
12. viovioi - ха-ха-ха...
03.08.2007 20:20
браво, браво...много ме разсмя)))

това иска да прочете всеки под своя пост, защото както пише Теофраст в Характери, "Ласкателя е този,който винаги искаш да чуеш и видиш,как хвали виното ти, жената,стадото ти, и този на когото никога не вярваш ,защото докато ти говори гледа морето или пък небето".......Мъдро!
цитирай
13. luminous - Кофти, ама факт...
03.08.2007 20:23
И от мен поздрав!
цитирай
14. morkov4o - good
03.08.2007 20:32
good :)
цитирай
15. morkov4o - good
03.08.2007 20:32
good :)
цитирай
16. morkov4o - good
03.08.2007 20:32
good :)
цитирай
17. enjoy6 - пропуснахме да
03.08.2007 20:37
споменем, че освен всичко останало българинът е и изключително търпелив, но това в така създалата се ситуация не му носи много активи, напротив
Поздрави:М.
цитирай
18. анонимен - Bravo!
03.08.2007 21:27
Kolko umen si Ivo! Za sujalenie az puk sum prozd! Tup, ta chak vdlubnat! Tuy kato ima mnogo rodolyubci i e pulno s intiligentni hora tuk, az ne mujah da si namerya rabota 5 godini, zashtoto za vseki post tuk imashe konkursi-mnogo konkursi i vsichkite gi picheliha umnite hora. I momiche ne mojah da si namerya, zashtoto osven prozd sum i grozen. No po-hubavo stana, zashtoto izrodi kato mene ne tryabva da suzdavat deca! Ta, i az barabar s mujete, sega sum u chujbinata da raznasyam pici i vestnici i sum mnogo gord, che plashtam zdravni osigurovki za umnite i hubavite hora! Logichno, ne mujah da gi naucha tozi frenski i angliyski i sega s neturpenie chakam vseki posting na Tvoya milost i albosh za da potursya smisul da ostana! Blagodarya Vi!
цитирай
19. stoni - Иво, много меко си го описал. Пол...
03.08.2007 22:20
Иво, много меко си го описал.Полежението е в пъти по трагично.
И знаеш ли никой не го интересува.
Напротив, това е някаква гордост и се стреми стремително към развитие още по-натам...........
цитирай
20. norass - :)
03.08.2007 22:37
Поздравления за избора на тънката ирония пред грубия народен...ъъ...български хумор!
:))))

Аплодисменти!
цитирай
21. anjnna - Е това е...
03.08.2007 23:08
Не ти липсва хумор. Поздравления!
цитирай
22. alexanderkolev - Много хубаво. Чудесен хумор. Много ...
04.08.2007 00:09
Много хубаво. Чудесен хумор. Много показателно е и това как някои се засягат на национална (народностна) гордост и излизат с довода, че имало “и други българи”, или че и гърците не били стока и т.н. Сигурно има и други българи и прости гърци (примерно), но въпросът е кое е типичното и това Иво много точно го е уловил. Не познавам гърци и украинци (примерно), но познавам и съм общувал с предостатъчно българи за да знам кое е типично и кое не, кое е правило и кое изключение. И ми е особено любопитно, когато някой започне да се засяга на народностна чест. “Аз в Испания каква мръсотия видях”, сякаш това прави България по-чиста. А не се засяга от това, че живее сред боклуци, простащина, чалга, престъпност и корупция. Че ни управляват бандитски клики и че няма най-основна законност. Кой е родолюбецът, този които крещи колко сме били велики, или този, който го боли за жалкото дередже, на което сме и който дава всичко от себе си, за да ни помогне да го осъзнаем и променим?
цитирай
23. анонимен - Аз пък неволно си представих, че ...
04.08.2007 00:29
Аз пък неволно си представих, че през 1944 г. не ни беше окупирала Червената армия....и още куп работи.
цитирай
24. alexanderkolev - Абе то Червена армия е имало и в Ун...
04.08.2007 00:49
Абе то Червена армия е имало и в Унгария и Източна Германия (където тази армия е извършила чудовищни престъпления, от които ние и хабер си нямаме), ама въпреки това тези места нямат много общо с нашите нрави и порядки. Въобще на нас сякаш все някой друг ни е виновен.
цитирай
25. thomas - Иво,
04.08.2007 14:28
Този път няма да те отричам, защото поне не те преследва призрака на Костов, а и доста умно разказваш баснята, която не всеки ще разбере. Само че опитай да го кажеш с 30% по-късо следващия път :-) Уморява да четеш, след като всичко е станало ясно.
цитирай
26. magrathea - Хехе, Томас....
04.08.2007 14:45
Не мисля, че точно ти трябва да правиш забележки относно дължината! ;) Нищо лично!

А автора искам да поздравя за поста, и да се извиня за спама! :))))
цитирай
27. vladyyan - Не мисля така
04.08.2007 16:23
alexanderkolev, дълбоко не мога да се съглася с теб. Да, наистина глупаво е собствените недостатъци да се оправдават все с нещо друго извън нас. Но не по-малко глупаво е да се търси цялата беля в нрави, порядки, народопсихология и т.н. Истината винаги е някъде по средата.
Но определено това, което днес Иво е написал като твърде черна ирония, при друго стечечние на обстоятелствата щеше да звучи по съвсем друг начин. Да не кажем едно към едно с друга една действителност :(.

Впрочем айде да не даваме точно Унгария за пример.
цитирай
28. marchemence - Хареса ми иронията. И то доста. В...
04.08.2007 19:55
Хареса ми иронията. И то доста.
Важно е човек да вижда собствените си недостатъци, да може да се смее на себе си. В тоя случай, разбира се, осмени са кусурите на Българина. Трябва да можем да виждаме нещата и по такъв начин, за да започнем да ги променяме.
цитирай
29. alexanderkolev - За относителната важност на нар...
04.08.2007 21:57
За относителната важност на народопсихологията (аз предпочтам термина “култура”, защото по-добре подчертава, че т.н. народопсихология е резултат на възпитание и среда) и институциите може да се спори и се е спорило много. Истината е различна във всеки отделен случай разбира се. Тези, които изтъквaт ролята на културата са често обвинявани във фатализъм. (Аз самият преди време отправях подобни обвинения, или поне намеци, към Иво.) Да, трябва да се използват институциите (един опростен нагледен пример е т.н. “лежащ полицай” – налага ти се да намалиш, независимо дали ти го диктува възпитанието или не) за да се променя културата. Освен институциите, трябва да се използва и силата на възпитанието, на хубавия пример и на въздействащото изкуство (т.е. на по-високата “култура”, този път в нормативен смисъл на думата, на едно малцинство, ако изобщо го има това по-издигнато малцинство, а в България го има). И в единия и в другия случай (и когато се действа чрез институции, например закони, и при просветителството) е добре обаче да си даваме сметка с какво точно си имаме работа. Мисля, че главната вина за състоянието на българската народностна култура (или народопсихология) сега не е в Червената армия и в четиридесетте и пет години комунистическо. Най-силните доводи в подкрепа на това твърдениe са според мен два. Първо, сравнението между България и другите страни от бившия източен блок с привнесен комунистически режим. Вижда се, че си приличаме с тези, с които и преди сме си приличали (Румъния и Сърбия), а се различаваме от тези, от които и преди сме се различавали (Източна Германия, Чехия и Унгария – от която аз лично имам много добри, макар и ограничени впечатления). Второ, сравнението между България сега и преди Девети. Доколкото мога да съдя от нещата, които съм чел, като например спомените на Кирил Христов (признавам, писани с огромна злоба), в доста и съществени области има показателна прилика между сега и тогава. Има си крушка опашка. Не твърдя, че комунизмът не е оказал силно и зловредно влияние на българската народопсихология и култура, но твърдя, че проблемите съвсем не могат да се сведат до влиянието на комунизма. Моля за извинение за многословния отговор – мислех кратко и ясно, ама се увлякох. С най-добри пожелания, Сашо
цитирай
30. alexanderkolev - По повод на горните разсъждения се ...
04.08.2007 22:22
По повод на горните разсъждения се сетих и за комичния опит на НДСВ-то да забрани пушенето в заведенията. Нямам предвид смехорията тази просташко-клиентелистка партийка да се изживява като “цивилизаторска” (за което има и още по-смешни и тъжни примери – “новият морал” например) или пък захващането със сравнително маловажното при далеч по-сериозни и належащи проблеми. Имам предвид какво излезе от цялата работа...:-) Мисля, че това е хубав пример за ограничеността, а понякога и безсилието, на “институционалния” подход към промяна на културата.

Всъщност, като се замисли човек, тези които са успявали бързо и сравнително дълбоко да променят една култура, като Петър І и Мустафа Кемал, са го правили със сопа, така да се каже. А и колко дълбоки са всъщност променитe е понякога спорно, особено във втория случай.
цитирай
31. анонимен - Разбира се ,че съм възхитен- от 129
07.08.2007 08:03
Браво Иво! Дано не изглежда, че все търся кусури , ама ако вместо грък и гръцко семейство, в историята си сложиш швед и шведско семейство, ще стане още по-голям трепач!
Не ми се сърди, но Гърците не са достойния Европейски пример(за да намерят място в ироничния ти пост). В най-скоро време трябва да са ни благодарни ,че заради нас не са последните в ЕС, а само предпоследни.
А за келешите които са напълзяли и по твоя блог, не се притеснявай. Някои от тях, сигурно не са лоши хора(?), и ако ги попиташ : ЗАЩО БЕ , ще ти отговорят ,че и те смейства хранят! Прости им както би простил и на "шведа" от поста ти!
129
цитирай
32. анонимен - niakoi
11.08.2007 02:44
Ами да взема да ида у тоя тъпак, да си огадя половината му двор за мен си, да му взема половината къща, колата, да му взимам половината от заплатата и същото нещо да се повтори и с децата и внуците му.Та после да го питам защо някъде си в историята е бил толкова славен, а сега все не може да се оправи и ще живее по зле от мен.
Аман от малоумни нихилисти с изкривен поглед върху нещата.Един патриот не може да напише такова нещо, по скоро псевдо-патриот или най вероятно поръчково журналистче, напипало гореща тема за матриал.
цитирай
33. thomas - :-)
11.08.2007 08:53
Атакаааа! ;-)
цитирай
34. анонимен - Не така българино......от hiron02
31.08.2007 17:49
Четох и ме болеше.Не може един истински българин да пише така за българите.Един Стоичков може да ги дрънка всякакви - той по-добре мисли с краката си та му е простено.На вас обаче - не.Вие сте човек на словото а вашият нихилизъм е направо отровен.Идеята ви да ни сравнявате с гърците и да ги представяте за пример на европейци е направо отблъскваща.Само човек който е ходил на екскурзия ,с повечко пари и се е мотал по кръчмите може да говори така за гърците.Достатъчно е да попитате някой ,който притиснат от нуждата е работил там да ви разкаже на какви унижения и дори насилия са подлагани българите .Гадното отношение се проявява като се започне от представителите на властите та чак до обикновените хора и дори старците.Да не говорим на какво ниво е изобщо културата там.Щом са ви толкова мили ви препоръчвам да отидете и поработите месец-два,колкото издържите,в някое заведение и тогава елате и пишете.Що се отнася до българите-народът ни е бил твърде дълго унижаван и подтискан както от чужди тъй и от свои така че се нуждае от насърчаване ,от повдигане на духа.Балканската война е ярак пример в това отношение.Вашият сърказъм е вреден,най-малкото проява на лош вкус
цитирай
35. анонимен - добре, че се появи интернета, че и ...
24.09.2007 20:24
добре, че се появи интернета, че и такива като тебе да ги четат хора, различни от роднините им.
изгубих си 5 минути, които никой никога няма да ми върне
между другото украинецът е Кличко, а не Крючко.
и са двама братя. и вторият също се казва Кличко, всичко друго би било нелогично предвид родствената им връзка.
цитирай
36. анонимен - ne
26.09.2007 00:24
ne6to hi4 ne go shvanah tova pisanie .qvno e mnogo finno i ne e za vseki!malko kato fantastika mi idva.:(( ili kato ismukano ot prustite.kavo za boga iskahte da kajete???
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ivoberov
Категория: Лични дневници
Прочетен: 7808743
Постинги: 207
Коментари: 8911
Гласове: 15102
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031