Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.06.2007 17:09 - Как Бойко Борисов тайничко се превръща в мултимилионер
Автор: ivoberov Категория: Политика   
Прочетен: 13153 Коментари: 39 Гласове:
0

Последна промяна: 24.06.2007 04:53


Преди години всичките български журналисти изпаднаха в нещо средно между благороден потрес, гражданско негодувание и творческо възмущение. Причината за така ненадейно връхлетелите ги медийни изживявания беше  фонд Земеделие.

  Който бил източен.

Източен от лошото, крадливо и подкупно правителството на СДС.

 Съвокупното българско журналистичество тогава  дълго се тръшка, тюхка, вайка и рева за горкия източен земеделски фонд.

  А покрай него дълго се тръшка, тюхка, вайка и рева и самият български народ.

  А царят и царедворците пък, които неотменно, надлежно и всекичасно държаха ръцете си върху пулса на народните чувства,  дадоха съответните министри от СДС на прокурора.

 Самото СДС пък, начело с Надежда Михайлова свенливо си траеше и благоразумно се снишаваше, белким вихрите на народните възмущения ги подминат и се стоварят върху Костов, така че новата шефкиня на съюза да се отърве от зловещата му сянка и да поведе десните маси към сияйните висини на дясното.

  Прокурорските проверки показаха, обаче, че министрите от СДС не са извършили никакви престъпления.

  Прокурорът не успя да повдигне обвинение нито срещу тогавашния директор на фонд Земеделие, нито срещу тогавашния земеделски минитър.

   Просто защото се оказа, че и фонд Земеделие не е източен.

   Тоест, не че не е източен.

   Източен е.

   Само че не тогава.

   Защото крайна сметка се оказа, че е източен, само че по-късно. При управлението на царистите, червените и Ахмед Доган.

Източен е от заместник шефа на фонда Красимир Неделчев, който е обвинен за вземане на подкуп от 375 000 лева.

 А също и от шефа на фонда Асен Друмев, койтое разследван за сключване на неизгодни заеми и за злоупотреби в размер на 1млн лева.

  Заради всички тези зулуми финансирането по прорагама Сапард спря, защото Европейската служба  за борба с измамите разкри, че по тази програма са източени седем милиона и половина евро. А спирането на същата програмата пък означават нови милиони загуба за България.

 Този път, обаче, журналистите не изпаднаха в благороден потрес гражданско негодувание и творческо възмущение. Българското приронодаселение не захвана да реве, де се тръшка, да се тюхка, да стене и да реве срещу лошато, подкупно и крадливо управление на бившите комунисти, царя и Ахмед Доган.

 Прокурорът не се осмели да разследва големите властници. За източването на фонда разпита само министър Нихат Кабил. Но като свидетел, не като обвиняем.

И свидетелят Нихат Кабил толкова се стресна от закона и првосъдието, че реши да предложи за директор на фонд кредитния милионер Димитър Тадаръков. Човекът на Ахмед Доган, който в началото на прехода успя с тарикатски хватки /замяна на дълг срещу собственост/ да приватизира Булгарлизинг.

  Така че човекът на Ахмед Доган и Нихат Калбил, даван нееднократно на прокуратурата за накърняване на държавните интереси сега ще разполага с най-големите пари от Европейския съюз.

   И е любопитно  дали Сегрей Станишев – “Чистникът” ще подпише назначението на Тадаръков. Или пък ще се осмели да се скара с Ахмед Доган, за да защити името си “мистър Клийн”, великодушно дадено му от Буш. Още повече, че през лятото Европейската комисия може да наложи на България финансови санкции тъкмо по повод нечистоплътното разпределение на земеделските помощи.

  Още повече, че заради корупцията и липсата на правосъдие Европейският съюз отнова заплаши България с политически наказания и предпазни клаузи.

  И въпреки всичко това може да бъдем сигурни, че Станишев бързо ще се омърси и ще подпише назначаването на Тадаръков.

  Можем също да бъдем сигурни, че това няма предизвика никакво възмущение нито сред средствата за масово осведомяване, нито сред зашеметеното от пропагандни крошета българско природонаселение.

  Природонаселението си има други поводи за възмущение.

  Възмущава се, например, от това, че фондация Бъдеще за България на Елена Костова за две години не е платила 8 хиляди лева данъци. Което прави 333 лева на месец. Това възмущава обществото. Не седемте милиона евро източени по програма САПАРД.

  При това се оказва, че фондация Демокрация си е платила всички данъци. Наскоро съдът напълно оневини Елена Костова.

  Но това решение на съда почти не беше отразено от българските средства за масово осведомяване. А тези, които го отразиха, / като вестник “ Труд” на агента Тошо Тошев, например/ го направиха със злонамерени и лъжливи намеци за неосъществено правосъдие.

   За да останат хората с впечатление, че е имало все пак някаква далавера. За да бъдат охулени невинни хора. И най-вече за да бъдат прикрити истинските далавери.

  Така хората, които бяха злонамерено подтиквани да се възмущават от фондацията на Елена Костова нищо не знаят за фондациите на Бойко Борисовата другарка – Цветелина Бориславова. Те дори не подозират за съществуването им. Тези фондации прокуратурата няма да се осмели да ги разследва, макар че има доста поводи да го направи.

  Както не се осмели да разследва, например, по какъв начин Цветелина Бориславова успя, като шеф на СИБанк, да съдейства на Тор Бьорголфсон при покупката на БТК. Исландският милиардер, който сега ще продава БТК на четворно по-голяма цена. Нито ще се осмели да разследва как Цветелина успя лично и чрез подставени фирми да купи почти половината от акциите на тази банка. И дали наистина се кани  продаде част от тези акции за 100 милиона евро. За да се ревърнат Цветелина Бориславова и Бойко Борисов в двойка от мултимилионери.

  Защото имота, който  Бойко Борисов купи в Драгалевци през 1998-ма година за 11 808 лева и който сега се оценява за повече от четвърт милион е само дребна далаверка. Дори не далаверка, предвидливост и хитрина.

      Така действа олигархията. Бойко ръмжи уж срещу социалистите, защото били бивши комунисти, ама нито дума не обелва за позорния газов договор, който те сключиха с Русиия. Варди се уж да не бъде “обгрижен” от  Ахмед Доган, но си трае за позорното назначение на Тадаръков.

 В замяна пък Доган и бившите комунисти не го закачат нито за връзките му с подземния свят, нито за Ипон, нито за имотните му хитрости, нито пък любопитстват как точно другарката му  Цветелина Бориславова трупа милионите си.

   Прокуратурата тях не ги закача. И министри не закача. Силицитте й стигат само до директори и заместник-директори на фондове. В същото време  изцяло зависимите от олигархията медии пробутват народа глупостите на Мирчо Циганина.

  Народът пък, по стар народен обичай, блее. Блее, пази си самоделната шльоковица, защитава си Баташкото клане и псува Вальо Топлото.

 Така че олигархията може да си върти далаверите свободно и необезпокоявано. Единственото, което все пак я притеснява донякъде са европейските наблюдатели и комисари, докладите на Американския държавен департамент, разкритията на чуждестранните разузнавателни служби и чуждите медии.

  От българските медии няма какво да се притеснява. Тя ги е купила.

 От общественото мнение в България също няма защо да се притеснява. Такова няма.

 И от опозицията няма какво да се плаши. Такава няма.

 Със своето поведение “ Атака” все повече доказва, че е на руска издръжка. А с руснаците управляващите другари все ще намерят как да се спогодят.

 И с Бойко Борисов ще се спогодят. Ако ли пък не се спогодят, ще му извадят всичките кирливи ризи. Бойко това си го знае и няма да премине определини граници.

 А пък истинската опозиция – най-вече ДСБ / щото СДС май все гледа да се сдуши с Бойко и НДСВ, тоест с олигархията/ сякаш не разбира, че пропада. Действа така, сякаш не е имало изборни провали. Сякаш не разбира, че е на път да изчезне от политическия живот. И засега не предприема нищо за излизане от кризата. Нито пък дава знак, че има намерение да предприеме каквото и да било.
   

 

 

                                                                                                              

 

 

 

 



Тагове:   как,   мултимилионер,


Гласувай:
0



1. анонимен - Ladybug
23.06.2007 18:02
"Но Трише също така обърна внимание на дисбалансите в икономиката ни. Дефицитът по текущата ни сметка расте и достигна 15,8 % от БВП през 2006 г. При условията на валутен борд единственият източник на финансиране са капиталовите инвестиции в страната. Но през последните години дефицитът расте с по-бързи темпове от инвестициите и капиталовата сметка е покривала близо веднъж и половина пъти дефицита през 2006 за разлика от 2002, когато е покривала дефицита близо три пъти и половина.

Въпреки подкрепата на Европейската централна банка България трябва да обещае по-бързи реформи, наблюдавани от ЕЦБ, за да влезе в ЕВМ2 до края на годината.

Европейският валутен механизъм е най-малко двугодишен подготвителен етап за всяка страна, която желае да се присъедини към Еврозоната. През това време се наблюдават номиналните стойности на основни пазарни показатели, които трябва да се поддържат под референтни стойности. Целта е синхронизирането на икономиките от Еврозоната.

България покрива четири от петте Маастрихтски критерия. Единствено инфлацията е проблемна. Тя не трябва да превишава с повече от 1.5 процентни пункта средната за трите членки на ЕС с най-ниска инфлация. Останалите критерии не са проблем за България заради валутния борд и стабилната фискална политика на правителството."
цитирай
2. zemaria - Не, този път не-
23.06.2007 19:59
Има нещо гнило в Дания! Четивото лъха на евтина пропаганда, тип "Работническо дело"-но за "Седем"-става. И като всяка пропаганда е построено от полуистини, истини и откровени минавки.И понеже изключително много уважавам автора, правя две неща.Първо, наричам лъжите(минавките)-самозаблуди. Второ -казвам му ги, не му ги спестявам. Има ли нужда да ги анализираме? Ок.Минавките са на тема доброто СДС, където изобщо не се е крало, нито са се обогатявали деятели, нито министри и так далее. Тук логикага е,щом съдът не ги осъди, значи са невинни и наклеветени от лошата преса. То, че пресата е такава-спор няма, то че могат да оцапат някой-тоже.Колкото до конкретните примери-ний ще мълчим. Щот знаем, помним и не беше толкоз отдавна. По тази логика мутрите и местните властелини, приятели на всяка власт и общоизвестни бандити, са невинни-болшинството от тях не са осъждани, а стандарта им...Нататък нещата, казани от Иво са верни. Въпросът е, че не са морални-не са справедливи.Един вид приказката за гредата. Защото ние дойдохме на власт-помниш как, помниш студовете и митингите и обещахме да не излъжем хората.а ги поизлъгахме за доста неща-не само хлебом се живее, да повишихме им стандарта, но другото...А колко политици осъдихме самите ние при Костов?
Не е нищо ново съглашението на администрациите (силовата)и медиите с властта и срастването й с политиката. Нито незрялосттта и инфантилността на гражданското ни общество. Само че ние бяхме четири години на власт и държахме всички лостове и не свършихме нищо по тази част-не само-нашата власт, по отношение на развитие на гражданското общество се държа даже още по лошо от следващата, примерно. Ние "подкрепяхме" справедливите удари на НАТО върху Сърбия-тук поантата е подкрепяхме(на манифестации), пишехме дитирамби за желязната воля на Командира, издирихме баща му, съучениците му, наборите от казармата-всичко това напоително разказвано, като по времената на Брежнев. Натискахме медиии притискахме лошите, рекламодатели, бизнесмени, кво ли не-за да са съпричастни на партията. кой с квото може-нали се сещаш, богатий с...Знаеш ли, Беров, че бизнесът беше доста добре и дори враговете го оценяваха,при СДС-всичко беше оценено, плщаш си и нямаш грижи..
Верно ли е, Беров?
И кво за назначенията? Да ти припомня ли НИЕ КВИ НАЗНАЧЕНИЯ ПРАВИХМЕ! Имаше виц-жива истина, дето шефове на митници се събрали и си казаи-дайте първо да си уточним чиновете...
И моля те, първо вземете се оправете в това работническо дело, че станахте хептен смешни.
Щастлива съм, че живея във времето на Костов-това беше го казала една фенка-Мария Стоянова-тая беше в НИС.Годината е 2001.
Днес чета в сайта на Гласове едно към едно същото от някоя си М Кленовска(статията Дадзибао, препечатана от Седем).Не чета вашия вестник, защото само заради теб не си заслужава да го купувам..
Да правиш правилните констатации е нещо хубаво, но то не стига-това е половин работа. Цяла работа става, като си обясниш защо става така.За да не го повтаряш. И да направиш така, че да си вземеш поуки и да го избегнеш. Да знаеш как да стане-но то нее, докато не си изяснищ "оти?" Там се иска повече работа..Проблемът ни ,обаче е, че с тая работа се хващат хора, които изобщо не са били вътре в нещата-който знае, не ще..
цитирай
3. ivoberov - До Zemaria
23.06.2007 21:21
За уважението –
Нямате никакво основание да ме уважавате, щом смятате, че правя евтина пропаганда. Из пък имам поне едно основание да смятам изказаното от Вас уважение за лицемерно, макар че не би ми се искало да бъде така.
За сравнението с Работническо дело – Никога не съм чел Работническо дело, дори и спортната му страница, така че не мога да преценя доколко сравнението Ви е основателно. За този вестник знам само, че обслужваше тогавашната комунистическа върхушка. Доколкото вестник “Седем” по никакъв начин не обслужва сегашната ко...тоест политическа върхушка, отново не виждам основание за подобно сравнение.
За съдебната система –
Основно правило е съдебната система /в България прокуратурата е част от нея/ да бъде независима от изпълнителната и законодателната власт.
Още втората половина от управлението на СДС Филчев се обърна срещу Костов. А с пришествието на Симеон и комунистите той започна най-откровено да се подмазва на новите властници, като започна преследване срещу министри на СДС и лично срещу Костов, като прикри всички далавери на социалистите, на царя, на Доган и на президента / Първанов също си ги има/. Именно затова Филчев бе възнаграден с посланически пост в Казахстан, вместо да бъде разследван за убийство.
Отделен е въпросът, че Филчев беше независим и от самия себе си.
А днешна България е олигархична тъкмо защото има сливане на прокурорската и изпълнителната власт.
Защото Борис Велчев, за разлика от Филчев по никакъв начин няма да разследва сегашните управници. Нито Бойко Борисов, освен ако не му поръчат и не му платят. По този начин се нарушава едно от основните начала на демокрацията.
За гражданското общество –
Едня държава и една власт по никакъв начи не може да създаде гражданско общество, а и не бива да се опитва. Освен държавана не е Русия и ако властта не е путиновска.
Твърдя, че при времето на СДС гражданско общество имаше и беше извънредно, дори прекомерно бурно.
Дотолкова бурно, че обкръжи Народното събрание само защото една болна майка е убила сина си. Мога да дам още много такива примери.
За ударите на НАТО
Още едно доказателство за наличието на много силно гражданско общеснтво по онова време. От страна на СДС нямаше нито един митинг в подкрепа на тези удари. Имаше, обаче многобройни митинги ПРОТИВ ударите на НАТО. В тези митинги вземаше много дейно участие и сегашният президент, който после стана върл почитател на същото това НАТО.
Да припомня също бясната антинатовска пропаганда на Слави Трифонов.
Да припомня също бясната анатинативска пропаганда на така нареченото национално радио, което би трябвало уж да се подмазва на управляващите.
Въобще много бързо се забрави как всички медии по онова време, като се започне с Петьо Блъсков, като се мине през Слави Трифонов и се стигна до така нареченото национални радои водеха безогледна пропаганада срещу СДС.
Примерите изобилстват.
Нека ги сравним със сегашните подкупни и продажни медии. С Бареков, агент Алберт, доносника Димитри и агент Бор.
Нека ги сравним с всекидневната пропагадна в полза на Бойко Борисов.
Впрочем, отказвама се от сравнения и убеждения...засега...
Много е трудно с няколко странички да разбиеш наслоенията на една тотална пропаганда, продължила повече от шест години.
Но ще продължавам по-нататък. Свикнал съм.
Бяхме малцина и през тошово време. Малцина сме и сега.
Благодарен съм, че сега има поне Мрежа.
Подозирам, обаче, че скоро и нея ще превземат.
Започна ли са вече...ако съдя по някои признаци.
цитирай
4. zemaria - Нямам никакво желание да продъл...
23.06.2007 22:37
За "Работническо дело"Думите на мъдрите тихо изговорени се слушат Повече от вика на оногоз, който властва между безумните." Нямам никакво желание да продължавам този спор публично. На маса-да. Само че Вие с мен няма да седнете. Ето, обърнахте на Вие, демек, станах враг. Вие пишете страхотно за всичко, извън една тема-където сякаш надявате някакви тенекиени очила и ставате съвсем друг. Нямам причини да ви осъждам за това, нито пък да се опитвам да Ви променям-едното е против убежденията, а другото, против принципите ми. Защото нищо не става зорлям-след такъв разговор ще потриват ръце други, а от опит знам, че победители в него няма, а само победени.Може би се надявах, мъъничко, да признаете, че не сте прав дълбоко вътрешно- и за целта да стоваря сто аргументи, линкове, статии: за манифестациите на чиновниците от администрацията през 99та, за автобусите с „наши” хора в подкрепа на правителството. Нямало митинги, "за"-кви пет лева-всъщност, по десет марки твърдеше че взел за екскурзията до София един току-що приет мургав седесар. Или да изкопая интервютата с тях(„ От страна на СДС нямаше нито един митинг в подкрепа на тези удари.”-това не го казвайте повече никога) Да пусна линк, с делата днес ,водени срещу участници от тези събития, организирали „подкрепата” тогава и разни биографии на „наши” хора-уверявам ви, че такива има безброй. Много трудно може да убедите някой, че медиите са вървели против властта-да, така беше, но едва накрая, когато те просто вървяха подир нагласите-а в началото обядвахме с тях. И шефката на Радиото аз я назначих, също и Филчев .Мога доста неща да Ви кажа, но дали ще ги понесете? Всяко дълбоко знание е суета-перефразирам Една книга.. Някак си не ми прилича да убия всичко детско във Вас. Но Вие не проявавате уважението, което имам аз към Вас и например, не сте прочели постинга ми „Утре започва от днес”, а аз чета Вашите неща внимателно. Тъжно ми е, че сякаш сте живели през това време не тук, а на Остров Утопия. Няма лошо-трябва да може да се пише всичко. Но да се вярва? Много ми е смешно, като четох днес последните броеве на Гласове-точно същите аргументи, като на гл редактор имах преди няколко години. Едно към едно(част от тях съм ги пуснал в блога) И за да не излезе,че си правя реклама, просто питам-е, докога? Нали знаете, месии виреят при кьоравите. И тук е куриозът-окатите си мажат очите с глина И викат: Тъмнина, тъмнина!…


Никой да не се лъже. Ако някой между вас мисли, че е мъдър според този век, нека стане глупав, за да бъде мъдър.
Защото мъдростта на тоя свят е глупост пред Бога, понеже е писано: "Улавя мъдрите в лукавството им." И пак: "Господ знае, че разсъжденията на мъдрите са суетни". Затова никой да не се хвали с човеците...

Кор.3, 18-21
цитирай
5. nio - Заформи се интересен разговор. ...
23.06.2007 23:27
Заформи се интересен разговор.
Даже по интересен от статията.

Иво,правилно си написал в предния коментар
"Благодарен съм, че сега има поне Мрежа".

Мрежата е сила но трябва човек да се научи да я ползва съобразявайки се със спецификата и.Мрежата за разлика от печатните издания,позволява коментари.Коментарите пък не винаги са за съгласие,подкрепа и одобрение.Това са неща с които се свиква след време.По важното е това премахва чувството за перманентна правота на пишещите.

Зе е натрениран,ама не се е освободил от известно остатъчно чувство тънкообидност.Все пак си е направил труда да изпише доста по темата.

И сега за правилния подход.
Води се спор.Когато спора привлича допълнително хора,съответно те заемат една от двете страни.Така и се печели и от двамата.Няма нужда от прекалена "чувствителност".Преди време Зе беше писал,че атакистите имат най-голямо присъствие из нета и предизвикват интерес./по памет/.Въпреки простотиите им модераторите не ги трият на много места.Това води до посещаемост.Съответната медия,пък не пропуска да оплюе Сидеров,защото пак ще се напълни с атакисти.Броячите не отчитат дали посетителите плюят или благославят някого.На база на данните от тях се определят
рекламните тарифи.

Подобно е положението когато плюят Костов,ББ и всеки който е под светлината на прожекгорите.А защо не плюят тъпата Надка? Много просто.На кой му пука вече за Надка.

Това е вече към разискваната тема.
Зе е "старо магаре" пък се пали за неправомерна защита на Костов.Аз съм абсолютно съгласен с доводите му.Все пак всеки има право да си защитава който си иска.
Зе е прав и за това че нападките започнаха след втората половина на управлението.Хем се разбра че СДС си заминава,хем вече отслабени и "безопасна игла" могат да придърпат още някой читател.Това обаче е принципно положение.
И ето втората част на статията на Иво.Ами медиите си правят това което винаги са правили,плюят тоя дето е слаб за момента,но дава "храна".От време на време когато
Симеон се заклати,почват да пишат за имотите му.Като се лепне за някого и укроти хиените от партията си,медиите си траят.Сега положението е такова,че не се знае още НДСВ с кого ще играе и дали няма пак да е във власта.Това е само пример за да илюстрирам как ще се развият нещата с ББ.

ББ може да е следващия премиер.Медиите съответно си натискат парцалите.Ако обаче не e сред управляващите в следващия парламент,много ще има да го разнищтват.Така както разнищват всеки тръгнал по нанадолнището.

И пак за илюстрация.Плюенето на ДПС продава.ДПС обаче са във власта и медиите предпочитат по-малко приходи,но по-голяма сигурност.Далече съм от мисълта че Доган не го разбира това и не подхвърля по някой кокал.

Няма да пиша по статията.Само няколко принципни неща.
Ако няма сгрешили,защо СДС и ДСБ се сринаха?
Може ли човек да хване правилния път ако не каже "Сгреших"?
Пазара на идеи си е вид пазар.Няма значение колко добър е стария продукт.След като е омръзнал на потребителя,трябва да има промяна.Поне опаковката да му се смени.

Мога да добавя много за грешките на СДС от онова време,но няма смисъл.Чак съм изненадан по колко въпроса се съгласявам със Зе,въпреки че не разбирам странния му "пацифизъм" по отношение на един диктаторски режим.Ама за това все ще дойде време да си почешем пръстите по клавиатурата:-)
цитирай
6. nio - Предното стана направо като уводна ...
23.06.2007 23:32
Предното стана направо като уводна статия от "Работническо Дело" та да пусна останалото в отделен коментар.

Много правилно написано,че ЕС малко или много ще натиска олигархичните ни кръгове.Не че ЕС съ върха,ама ние така сме затънали,че определено ни е нужен някой отвън да се поразрови из тинята.
Пък и на американските и европейски медии няма за какво да им пука от ББ или Доган.
цитирай
7. ivoberov - Обсъжданията, разбира се, са см...
23.06.2007 23:49
Обсъжданията, разбира се, са смислено и хубаво нещо.
Но не участвам в обсъждания, къдото по един или друг начин се изказват следните доводи:
- Тия измамиха надеждите на народа и ограбиха България.
- Трябва да си изберем добри управници, за да ни управляват.
- И тия са като ония, всички са маскари
- Костов продаде Кремиковци и Балкан за дребни стотинки, а също така изкупи Южното черноморие.
- Ние скачахме и мръзнахме по митингите, пък те ни измамихме.
- Каква я мислехме, пък каква стана...
Добре, да не изброявам повече. Отказвам да участвам в обсъждания, където се предлагата като доводи наложените от днешните средства за масово осведомяване простотии.
Иначе разговарял дори с хора, които са политичесдки съперници, опоненти, или както там се наричат.
Например - сто-май се пишеше ssstto, ще му видя пак прозвището. Чувствам, че е ляв, но бих го чел, защото доводите му явно не са повлияни от простонародните тъпни / СДС излъга надеждите, Костов ограби България и тн./
Не отказвам да обсъждам грешките на дясното управление. Нито ги отричам.
Но няма никакъв смисъл да се обсъждат грешките на дясното с някой, който не забелязва огромните достойнства на дясната революция/ защото това се беше револйция, с всичките й кусури. Най-малкото защото тази революция направи от България европейска страна с редовен икономически разтеж. В края на крайщата именно благодарение на тази революция ние сме страна, която става все по-производително и потребителска. Дори се забелязват признаци на свръхпотребление. Който не вярва просто нека излезе навън и види какви неща се оставят вече до кофите.
Това е огромна заслуга на дясното управление. Не виждам заслуги на лявото или царското.
За пазара на идеи.
Напълно съм съгласен.
Но тук просто НЯМА пазар на идеи
Има монополизъм и пране на пари.
Впрочем бих искал наистина да поговорим за медиите и как се стигна дотам, че в България всички медии попаднат в ръцете...но това вече го пиша в трето послание.
Така че спирам засега.
цитирай
8. ivoberov - Точно така. Всички разкрития за ...
23.06.2007 23:53
Точно така. Всички разкрития за корупция в България идват от чужди разузнавателни служби, чиновници и медии. Пример - Вальо Топлото.
И докладите на Държавния департамент на САЩ.
И на европейските комисари.
В българските медии - щуротиите на Мирчо Циганина.
И след малко ще ти дам още един пример за това, което ти наричаш "пазар на идеи"
цитирай
9. анонимен - Мнение
24.06.2007 00:02
Колкото по-разобличаващи с фактологията си са текстовете Ви, г-н Беров, толкова по-силно е чувството на безсилие и яд, което ме обзема. Яд, най-вече за това, че сте четен в рамките на едно затворено общество, което наистина в по-голямата си част Ви симпатизира, но е доста малобройно... въпреки качественото Ви присъствие и в "Мрежата". А и участниците тук са хора с изявено собствено мнение, с които можете само да изживеете удоволствието от диалог/спор на Вашето ниво. Или да понесете грубост. В блога е трудно да убедиш някого в правотата си, да въздействаш, да променяш нечии позиции. Този, който има самочувствието в собственото си виртуално пространство да изпише текст колкото малък роман, вече е оформил възгледите си и даже ги е вкостенил. Така се влиза в полемика - интелигентна, дори стилна понякога, но безрезултатна, тоест не печели съмишленици. Дано бъдещето на блога Ви ме опровергае.

Съвсем сте прав за безогледното разпищолване на властта напоследък (има-няма от 6 години). И тъй като мисля, че само избори и мислещи гласоподаватели могат да разрешат ситуацията, а това има връзка с пропагандата и манипулацията, които споменавате, ето думите Ви, към които съм скептична: "А истинската опозиция ....... сякаш не разбира, че пропада." Не съм съгласна не защото опозицията не пропада - утре наистина може да няма ДСБ. Не съм много убедена че тези изводи трябва да стигат до широката публика. Това е нож с две остриета. Кой ще повярва в правотата на позициите на истинската опозиция, ако собствените й привърженици открито се съмняват в бъдещето й. Наистина ли тежките критики ще я оздравят, или ще я доубият съвсем. И ако е второто - ДСБ заслужава ли своя край? Не зная. Зная само, че вярвам във Вашата почтеност и безкористност.
Михаела
цитирай
10. ivoberov - Ето и примера.
24.06.2007 00:04
Ти си написал великолепен постинг за това как бият жените в ония страни.
http://nio.blog.bg/viewpost.php?id=78237
Но знаеш ли, че по една национална телевизия Бойко Борисов каза, че ако една жена го раздразни би й ударил два шамара, без да й чупи носа, обаче.
Преставяш ли си, въобразяваш ли си чудовищността на това което става.
Бъдещият премиер на България обяснява как трябва да се бият жените.
Всички медии в една наистина демократична страна биха смазали подобен простак.
В България всички медии го възхваляват.
Освен нашето малко вестниче, на което пък някои хора, които се правят на много вътрешни, много видяли, много разбрали и въобще много отворени се подиграват.
Има една единствена партия и един единствен човек, които се осмеляват открито да се противопоставят на Бойко Борисов. Това са ДСБ и Костов.
Хайде да видим сега какво става с пазара на идеи, както ти го наричаш.
Според теб какво. Тази идея е остаряла и да си купя нова ли. Коя нова идея. Че Бойко е пич, който ще оправи България ли?
Извинявай, но консерватизмът като политическо понятие се появява примерно в двайсетте години на миналия век.
И оттогава идеите му са едни и същи. Остарели. Той затова е консерватизъм.
Нещо май издъхва в представата ти за пазар на идеи. Но за това - в друго послание ,ако ти е любопитно да четеш
цитирай
11. zemaria - простете,
24.06.2007 00:16
че се намесвам.Поуката от Кастровата и Костова революция е, че как вървиш по пътят е не по малко важно от целта-инак революцията неминуемо става приватизирана. Всъщност, ако питате кубинците дали живеят по добре-всички ще кажат, си. Защото нали знаете-умни хора казват, че революциите са справедливи, ако хората заживеят по-добре след тях. Но нали знаете също, че кубинците не живеят добре?
Само, че Вие сте интелектуалец. Вашата задача е съвсем друга-нали помните статията на Дайнов от Култура"Що е то интелектуалец .. и т.н."
Не прилича на един интелектуалец да продава клишета-като клишето Вальо Топлото. Защото нали, тъкмо за медиите говорим-как наплюват някого, как са в състояние .. и т.н
А аз не вярвам на 98 процента от написаното и казаното за него. Всичко това е поредната медийна истерия, медиен балон, оБлайване,съставна част от повсеместното опростачване, срещу което интелектуалците трябва да сте на нож..Не ви прилича да се връзвате на тази дъвка. На друг човек, вадещ си хляба с писане не бих направил тази забележка, въпреки, че като факт това ме дразни ужасно.
Човекът е невинен, докато му излезе присъдата. Само че, ако го оправдаят,питам аз, ще махне ли някой прякора му, докато е жив?
цитирай
12. tsbotev - Боже, прости на объркания човек!
24.06.2007 00:44
Чете човек и намира истини. А около истините - грешки и обърканост.
Аз само ще питам:
Кога Фондация "Демокрация" е била на Елена Костова? И кога са я съдили заради Фондация "Демокрация"? Може и да съм пропуснал. Може пък и да е била нейна. Може и да трябва да я съдят. Не знам.
Как Цветелина "придоби" банката. Тя не беше ли на някой си Славчо - царят на кебапчетата? И как стана нейна? По-точно - защо?
Как и кога стана така, че Тадаръков приватизира "Булгарлизинг"? И как същия този "Булгарлизинг" през 1992 г. остана без принципал?
Няма да питам повече. От много питане боли глава. Но когато истината се преплете с неточности или опити да се прикрие нещо, тя е по-лоша от лъжата.
Помисли си за това, Иво. И не ме разочаровай. Особено за "опозицията".
цитирай
13. trevistozelena - аплауз за Автора
24.06.2007 01:18
изключително компетентно мнение
цитирай
14. nio - Иво, ББ не съм го пропуснал, а съз...
24.06.2007 03:04
Иво,ББ не съм го пропуснал,а съзнателно не пиша за него и Симеон.И двамата ги смятам за грешки в политиката.Освен това неприятно впечатление ми направи начина по който стартира и който не знам защо се пропуска.ББ не потърси първо хората,а отиде при местните олигархични кръгове.При кметовете.Дори Симеон и Сидеров не постъпиха така.За мене няма значение кой точно ще проведе дясна политика,но вероятноста това да е ББ според мене клони към нула.Толкова за него щото нещо не ми е приятено да пиша.

Пришпорването през толкова много теми,води до голямо разводняване.Все ще пропусна нещо,ама това за пазара на идеите е важно.
За тебе НЯМА пазар,защото идеите на другите не ги приемаш за „идеи”.

Идея е нещо различно от знанието и е близко до предположението.Не е задължително да е истина или да е нещо изпълнимо и осъществимо.

- Няма да гласувам,защото всички на тия избори са се оливали – идея.
- Ще гласувам за ББ защото другите нищо не направиха – също е идея.
- Ще гласувам за Симеон,защото знае „как” и обеща за 800 дни да оправи нещата.
- Ще гласувам за Сидеров защото ми писна циганите да ми крадат кокошките.
- Ще гласувам за БСП защото са от „нашите” и ще ни оправят пенсиите.

Всичко това са идеи на ония другите.Ти дали ги признаваш,няма значение,защото на избори са важни броя гласове.Един глас на един свинар е равен на гласа на професор.
Това са защконите на демокрацията.От тях идват и някои възможни дефекти които бащите на Американската конституция са предвидили,а при нас и изобщо в Европа ги няма.Но за това друг път.

Това че няма идеи освен нашите собственни е удобна приказка за партийните величия да оправдаят нежеланието да чуят чуждо мнение.То обаче е в ущърб на цялата партия
,защото губи гласоподаватели.

Аз не се интересувам много много кой точно какво е откраднал,защото няма правителство което не е крало.Поне местните олигархични структори са пред очите на хората и те ако не виждат какво става по морето/а презастрояването почна 2001г/,виждат какво става в тяхната община.

За мене по-важно е защо хората живеят зле.Защо Румъния ни задмина и и дишаме прахоляка.Защо СДС завърши с преразпределение 42%/ над 40% се смята за ляво управление/.Защо СДС увеличи държавния апарат,вместо да го намали и да облекчи традиционно десния гласоподавател.Ей такива неща ме интересуват.Интересуват и хората от реалната икономика които няма да простят лесно някои определени моменти от управлението на СДС и в това число на Костов.

И така.Моя интерес е да има истинско дясно управление.Ама не такова с табелка „десен”,а което отговаря на общоприетите десни идеологии.Такова още не е имало.Не е имало десен лидер на който в речника му да е съществувала думичката „капитализъм” „Глобална икономика” и „конкурентноспособна икономика”.За резил на десните БСП по параметри отиде по-надясно от управлението на СДС.Е това не са неща които лесно се прощават.Да не говорим пък за гафовете ала „кифладжия” дето направи Стоянов.

И две думи за кражбите.Колкото повече власт имат управляващите,толкова повече ще се краде.Колкото повече власт има бюрокрацията и по-малко индивидуални права,толкова повече корупция ще има на всички нива.Това не зависи от личностите които управляват.Нито един партиен лидер до сега не се е изказал за увеличаване на индивидуалните права т.е. за намаляване реалната власт на бюрократа да влияяе върху живота на хората.Ми то къкъв управляващ ще е без власт.

За увеличените лицензионни режими по времето на СДС и другите методи от инструментариума на плановата икономика,друг път.

PS Не ползвам понятието консерватизъм,защото в различните страни отразява коренно различни идеологии.Неолиберализма е консерватизъм в Америка и либерализъм в Англия.Консерваторите пък в Русия са комунистите.В България не знам какво точно трябва да е реалното значение на понятието.
цитирай
15. ivoberov - До Нио
24.06.2007 03:43
Нахвърляно.
1. По времето на СДС и Костов бяхме много пред Румъния.
2, СДС не увеличи администрацията, а я намали.
3. СДС и Костов започнаха с преразпеделение 100 процента. С държава в която нямаше нито една читава финансова институция. В която нямаше и хляб дори.
4. При СДС не се увеличиха лицензионите режими. Те се появиха. Така, както при всяка държава.
Можеше да продължиш с досиетата и какво ли не още.
Основното нещо, което успяха да внуши българската левица на широките народни маси е, че
ПРЕХОДЪТ В БЪЛГАРИЯ Е ПРОВАЛЕН
Затова левите тук ще управляват вечно.
И същия този мем - преходът е провален се повтаря от хора, които иначе имат голямо самочувствие на десни.
А доказателството че
ПРЕХОДЪТ НЕ Е ПРОВАЛЕН
са тъкмо мнимите успехи на сегашните левичари.
Тяхното управление не е ляво.
То е управление на олигархията и сивата икономика. Да се крият данъци и трудови договори не е улеснение на бизнеса и пазара.
Това е развращаване на бизнеса и пазара.
Включително и пазара на идеи.
Сега нещо, което наистина ме дразни.
Да обсъждаш нещо с някога, значи да го уважаваш.
Дразня се, когато ми обясняват какво значело това идея и как трябвало да се приемат идеите на другите. Ако ти уважаваш своя събеседник, то си длъжен да предположиш, че той поне това го знае.
Лично аз знам не само това.
Изчел съм цялата съвременна мемна теория, не случайно употребих думата мем.
Ако знаше какво е това "мем", вече си наясно, че обясненията ти са обидни за мем.
Всичките глупости, които бълват денонощно българските медии имат право на съществуване като мемове.
Аз не мога да не ги приема, защото ги срещам винаги, навсякъде и от всеки
Искам да кажа нещо много просто.
То е, че освен тези глупости днешната българска олигархия не позволява други мемове.
Тоест други идеи, други твърдения, други хрумвания, други предложения и други решения.
Ако ти наистина беше либерално настроен би разбрал това.
и би защитил моето право на мнение.
Това което ти повтаряш и казваш за СДС е официялният мем. Тоест единственият идеен ген в българското обществено пространство.
На другите не се позвалява да съществуват.
Това значи, че теб с удоволствие ще те поканят да изкажеш своите идеи за СДС в телевизия СКАТ, например.И във всяка друга телевизия.
А мен и моите идеии за СДС и Костов - никъде.
Тъкмо обратото. Хората, които защитават моите идеи са пренебрегвани и преследвани заради идеите си.
Това не го ли знаеше ?
Явно не.
Оттеглям се от обсъждането, защото мога да се примиря с безсмислието му, но не и с проявите на неуважение.
цитирай
16. ivoberov - До господин Ботев.
24.06.2007 04:08
Допуснах неточност. Написах фондация "Демокрация", вместо фондация " Бъдеще за България". Извинявам се за тази неточност. Умните хора са схванали за какво става дума. Във вестника грешката е поправена. Поправих я и тук.
Извинявам се, още веднъж за неточността, господин Ботев.
Мога и да бъркам - случва се на всеки.
Мога и да греша - не съм безгрешен.
Но не лъжа.
Не и съзнателно поне.
А с хора, които ме обвиняват в лъжа не разговарям.
Това беше последният ми разговор с Вас, господин Ботев
цитирай
17. nio - Преобръщаш думите ми. Да се съглася ...
24.06.2007 04:20
Преобръщаш думите ми.

Да се съглася с правото на мнение не е едно и също като да се съглася със самото мнение.

За преразпределението и бройката на администрацията има НСИ и всеки може да погледне за какво става въпрос.

Олигархия и сива икономика винаги е имало.Пак в НСИ може да се намери пък инфо за данъците.

Ако съм обяснил нещо без да има смисъл,то си е за моя сметка.И без това мразя да пиша.

Не знам за какво преследване за идеи говориш.На мене ми е болно за срива който се получи в дясно.
Пък и аз какво мисля,не е по-важно от присъдата на избирателя.Всъщност бих се радвал да греша и на предстоящите избори да има дясно управление без разни измислени Батман-и.

PS Някога когато Костов се отдели си мислих че ще има истински дясна партия.За съжаление направи една крачка и спря.
цитирай
18. ivoberov - Към Михаела
24.06.2007 05:10
Скъпа Михаела, ако въобще се пъна да пиша за политика, то е заради хора като Вас. / Всъщност и заради мен самия, да не се изсилвам. Но ако нямаше хора като Вас и заради себе си нямаше да пиша/
Благодаря Ви. Споделям изцяло всичките ви тревоги. ДСБ не заслужава да изчезне и няма да изчезне. Мисля, че това зависи от вас и мен също.
цитирай
19. alexanderkolev - Ако мога да си позволя едно обобщение,
24.06.2007 08:27
обсъждането по темата тръгва от въпроса за относителната вина на ОДС за сегашните проблеми и преминава във въпроса за това дали е имало истинска дясна политика.

По въпроса за вината смятам, че всички от участниците в обсъждането могат да се обединят около няколко твърдения. (1) ОДС-то начело с Костов ни измъкна от икономическата катастрофа и чрез борда постави икономиката на твърда основа. (2) ОДС успя наистина да промени геополитическата ориентация на страната и да я постави на релсите за Европейския Съюз. (3) ОДС, въпреки че беше може би единственото правителство, което направи сериозен опит да се справи с организираната престъпност и корупцията, не успя да направи това и не успя да се пребори с корупцията дори и в собствените си редици.

Най-важният и шокиращ факт обаче е това, че при двете правителства след ОДС, на НДСВ и БСП, корупцията и организираната престъпност се разраснаха значително (даже може да се каже, че и икономиката и политиката окончателно се мафиотизираха, макар и в по-лустросан вид от преди), а критиките в тово отношение от страна на медиите са може би седем-осем пъти по-малко отколкото бяха по времето на Костов. Мисля, че не може да се отрече и това, че имаше и продължава да има една съвсем целенасочена и мерзка кампания за очернянето на Костов в най-популярните медии.

Според мен, изводът от всичко това е, че (1) у нас има “олигархия” (включваща чисто и просто най-едрия капитал в страната), (2) за тази олигархия Костов бе враг номер едно (заради това, че настъпи интересите им при опитите да се справи с корупцията) и (3) олигархията напълно контролира медиите и с това в голяма степен може да формира общественото мнение у нас.

А колкото за “дясното”, с риск да стата досаден ще повторя за кой ли път, че разбирам това понятие само в икономическия му смисъл на “неолиберална” стопанска политика. За да има някакви добри резултати от такава стопанска политика обаче, са абсолютно неоходими някои политически условия, които сами по себе си не са "десни". Най-важните от тях са законов ред и ефективна и независима съдебна система—неща, които у нас ги няма (иначе нямаше да има толкова и неразкрити “поръчкови” убийства). Така че, съвсем не мога да се съглася с Nio, че БСП водят по-дясна политика от ОДС на времето, понеже по-малко преразпределят. Ако икономиката и политиката са доминирани от олигарси-монополисти и няма ефективен съд, тогава няма значение колко се преразпределя—ниските данъци даже допълнително облагодетелстват олигарсите и изкривяват пазара. Щом всичко зависи от връзки с властта, както ясно се видя от скандала Овчаров-Александров, за каква «дясна» политика можем да говорим? Така че при обстановката в България дали политиката е дясна не зависи от това какъв процент се преразпределя, а от това дали се прави сериозно усилие да се изчисти корупцията. Нито НДСВ, нито БСП направиха такова усилие.
цитирай
20. alexanderkolev - БатБойковото изказване за шамарите
24.06.2007 09:26
без разбиване на носа е наистина рядко отвратително и липсата на реакция показва мижутурския и поръчков характер на медиите ни. Ако имахме наша телевизия, това изказване можеше да бъде въртяно с подходящ коментар досатъчно дълго време (макар че пък нищо чудно на някои Бойко да им стане още по-смпатичен с това изказване—«знае да се оправя с жени»).
цитирай
21. nio - alexanderkolev, все съм си мислил ...
24.06.2007 12:45
alexanderkolev,все съм си мислил че позиционирането на политическата карта се определя от отношението към двата вида свобода,лична и икономическа.
Това че дясно - ляво се определя от това колко,"сериозно усилие да се изчисти корупцията се полага" е направо новоста за мене .Направо съм бил заблуден.

Не искам да изкривявам темата.Ще се радвам някой път да ми разясниш как :
"Ако икономиката и политиката са доминирани от олигарси-монополисти и няма ефективен съд, тогава няма значение колко се преразпределя—ниските данъци даже допълнително облагодетелстват олигарсите и изкривяват пазара."
Ще ми е безкрайно интересно да науча нещо ново.

PS Не съм писал че политиката на БСП е дясна,а че "икономическата и политика" е по надясно от на СДС.Кое значи и че СДС не са видили дясня икономическа политика.Икономическата политика е нещо което се определя по данни и съотношение.Статистиката не оставя място за словесна еквалибристика.

Извинявам се за отклоняването от темата.

цитирай
22. tsbotev - Надявам се, че имам право да се извиня.
24.06.2007 14:07
И аз като Вас редактирах текста. И се извинявам. Приемам, че не сте достатъчно информиран по определени въпроси.
цитирай
23. alexanderkolev - До Nio
24.06.2007 18:51
Благодаря за отговора.
Не мисля, че изкривяваме особено темата и ще се опитам по най-ясен начин да обясня какво имам предвид.

Първо, дали една партия е дясна или лява не се определя от отношението и “към двата вида свобода, лична и икономическа”. Отношението към свободата се свързва с понятието “либерализъм” и определя дали една партия е “либерална” или не. По отношение на икономическата свобода, понятията “дясно” и “либерално” в повечето случаи съвпадат, но по отношение на личната свобода и ценностите те съвсем не винаги съвпадат, защото дясното обикновено се свързва с така наречените “консервативни” ценности, които понякога ограничават личната свобода, а не с “либерализма”. Така е поне в най-общоприетия смисъл на политическите понятия, към който е добре да се придържаме, за да има яснота.

Второ, за да се осигури икономическа свобода, и за да има въобще действащ пазар, е абсолютно задължително да се осигурят ред и законност (иначе вместо пазарна конкуренция ще имаме подкупи и поръчкови убийства, както си ги и имаме). В България няма законов ред и ефективна съдебна система и поради това няма и истински пазар, а просто ситуация, в която по-богатият и този с по-здрави връзки с властта могат да смажат по-малкия, без да използват каквито и да било пазарни механизми. В такава ситуация няма толкова голямо значение дали се преразпределят 38 или 42 процента, а дали се правят някакви реални усилия да се реши основния проблем, без който няма икономическа свобода и пазар, проблема с липсата на законов ред и с корупцията. Именно затова твърдя, че СДС са водили “по-дясна” политика от БСП сега.

ПП Малък пример за изкривяванията, които облагодетелстват големите играчи. Имаме две правителства. Едното преразпределя 40% процента, а другото 32%. В това, което преразпределя 40%, три четвърти от тях отиват по предназначение (за заплати, помощи, образование и т.н.), а 10% биват откраднати и отиват “у наши хора” (“олгиарсите”, които плащат на политиците) чрез обществени поръчки. В това, което преразпределя 32%, полвината отиват по предназначение, а другата полвина биват откраднати и отиват “у наши хора”. Kое правителство води по-дясна политика и къде олигарсите са по-облагодеелствани?

И нека да добавя, че е важно също какво става с парите, които не се преразпределят—дали например отиват при по-кадърното или се концентрират при по-богатото. В една по-корупционна среда става най-вече второто. Точно в този смисъл твърдя, че в една корупционна среда, където «икономиката и политиката са доминирани от олигарси-монополисти и няма ефективен съд», «ниските данъци даже допълнително облагодетелстват олигарсите и изкривяват пазара». Просто парите, които не се преразпределят отиват при по-богатите, а не за образование например. Не е ли вярно това? Ще кажете, ами тя ако е корупционна средата, те и да се преразпределят пак ще отидат при по-богатите, а не за образование. Не винаги е така—особено ако все пак тръгне някакъв процес за изчистване и по-голяма отговорност за изразходването на средства в упрвленето (какъвто се надявам и у нас да тръгне пoд външно давление), а «бизнесът» си остава доминиран от вече утвърдените монополисти. Тогава ниските данъци облагодетелстват главно монополистите («олигарсите»), а не обществото.

Изобщо, струва ми се, че т.н. десни у нас страдат от опасното заблуждение, че проблемите с корупцията у нас ще се решат, ако държавата излезе в по-голяма степен от икономиката. Не, няма да се решат по този начин. Трябва първо държавата сама себе си да изчисти от корупцията и да осигури законност и честна конкуренция в икономиката (както и достатъчно средства за образование) пък след това може да излиза от икономиката.
цитирай
24. nio - alexanderkolev, почти всичко н...
24.06.2007 20:57
alexanderkolev,почти всичко написано е вярно.Не искам да влизам в спор и да отклонявам темата.

Може би друг път ще дискотираме някои малки грешки.Не мога все пак да се въздържа да отбележа че може да има ляво управление с дясна икономика като в Нова Зенландия или дори тоталитаризъм като в Китай,но няма дясно управление с лява икономика.


И сивата икономика с полицейски мерки не е успял да изчисти дори Сталин:-)Самата полицейщина създава предпоставки за корупция.
Ще се радвам да продължим някога от тук разсъжденията за законноста и пазара,защото наистина пазар не може да има без добре действаща правосъдна система.
А какво е добре действаща правосъдна система?
Поздрави
цитирай
25. sparhawk - За Седем и Работническо Дело
24.06.2007 23:28
Аз не съм чел Работническо Дело "пряко", тъй като съм малко малък за това, но съм учил за пропагандни вестници - в тях има малко факти и само коментари и анализи.
В "Седем" също има коментари и анализи, но има и много интересни изследвания, които дори хора, които не обичат ДСБ и Иван Костов биха намерили за интересни и обезпокоителни. Например аз именно от този вестник научих, че руската тръба ще накендза и без това накендзаното ни черноморие.
Що се отнася до текстовете, Зе Мария каза, че не си струва вестника да се купува само заради Иво Беров. Освен неговата рубрика много интересни са и както казах разследващите статии, както и анализите на проф. Калин Янакиев, който е много ерудиран човек с много добър изказ и приятен за четене (и още повече за лекции и слушане).
Що се отнася до в-к "Гласове" и неговите последни статии - нито "Седем", нито Иван Костов или Иво Беров са виновни, че г-н Дачков има мераци да стана лидер на ДСБ (поне такова ми е впечатлението от цялостното му поведение от местните избори на Гаврийски насам).
Накрая бих казал, че аз не съм ТВЪРД симпатизант нито на Иван Костов, нито на Бойко Борисов или който и да е било друг политик. "Седем" го чета защото е написан ГРАМОТНО.
Което не е малко.
цитирай
26. alexanderkolev - Аз пък съм чел Работническо Дело
25.06.2007 00:13
и разбира се да твърдим, че Седем е като него е толкова невярно колкото и че Костовата революция е като Кастровата. Дори и като стилистичен прийом, с каквото и намерение съм сигурен, че Земария употребява такива сравнения, ми е трудно да ги приема. Сигурен съм обаче, че и Зе и всички останали от редовните посетители в блога на Иво действитело и искрено уважават автора, дори и когато го критикуват. Недопустимо е обаче да обвиняваш в лъжа някого, когото уважаваш. Може да критикуваш човек, когото уважаваш, може да го обвиняваш и в пристрастност и в самозаблуда, дори в слепота, но не и в лъжа.
цитирай
27. alexanderkolev - и да кажа и мнението си за статията
25.06.2007 06:29
Статията ми харесва. Казва верни неща, които никой друг не казва. Двойните стандарти в журналистиката ни са наистина шокиращи, а сякаш никой не ги вижда и никого не възмущават. Най-важното, за да има такива шокиращи двойни стандарти, ами това значи, че просто няма истинска журналистика и всичко е купено от някого. И се използват средствата за масова информация, първо, за насаждане на удобно за управляващите обществено мнение и, второ, като средство за компроматна война, ако се наложи. Ти имаш папки за мене, ама и аз имам за тебе—и не ми гледай в паничката, за да не гледам и аз в твойта. Ей това казва Иво и задава един труден въпрос накрая—какво трябва да направи истинската опозиция. И отговорът на този въпрос съвсем не е толкова лесен като “да се махне Костов, за да се обединим”, поне спред мен. Това е отговорът, който отдавна иска да ни пробута гореописаната журналистика и най-малкото заради това би следвало да сме внимателни. Така мисля, а може и да греша. А че трябва остра дискусия и в ДСБ и в СДС, трябва. Поздрави до всички!
цитирай
28. zemaria - Нека да разделим сюжетните линии
25.06.2007 11:12
на спора."Е ли Седем като Работническо дело".Като втора сюжетна линия е вариант на "Ти мен уважаваш ли ме,а", а като трета" Има ли истинска българска стойностна журналистика" и дали тази статия е една бяла лястовица, първопреходник в тъмнината. И тук ся се налага да изоставим като подтема "Що делать" със ДСБ и СДС, понеже, нали, темите а толкова много..Май ще трябва да напиша по първата тема отделен постинг, или да се напъна за компилация..Уви, не знам дали ще имам време, на нивата съм, а слънцето пече ли , пече, чак прежуля..
цитирай
29. alexanderkolev - интересна статия и едно лично впечатление
25.06.2007 19:20
Интересна статия в Медиапул.

http://mediapool.bg/show/?storyid=129727&srcpos=7

Преди две години бях в командировка (от университета ми и по дисертацията, която пиша) в Москва. Беше Осми март, който там си е официален празник и неработен ден. Пуснах телевизора в общежитието. По централните новини даваха репортаж за една възрастна жена от Подмосковието, ветеранка от Войната с орден, която се е захванала, сама и без някой да и плаща, с това да издири имената на загиналите войници от едно малко близко бойно поле от битката за Москва и да ги погребе по човешки (дотогава май са били в някакви общи гробове или под номерца, не си спомням). Жената живее скромно с пенсията си в почтена бедност, а задачата, с която се е захванала е благородна, но тежка—трябва да се ходи насам-натам по местните съвети. Тя не се оплаква, а тихо си работи, без да очаква благодарност. Един ден, малко преди Осми март, пред скромната и къща спира чисто новичка Лада. Шофирана през снега дотам лично от познайте кого. Тя първо не може да повярва на очите си, а след това е трогната до сълзи. Владимир Владимирович пък е самата скромност и деликатност—просто му е неудобно да му благодарят за подаръка. Сядат да пият чай и да поприказват. След това се разделят като майка и син.

Признавам си, че почти се просълзих. Хем не е да не знам какво е пропаганда, още от комунистическо време, а и в случая си е доста прозрачно, ако се замисли човек. Да, ама чувствата са преди разума. Имат си майстори там в тяхната телевизия—по-добри са от Слави и агент Бор.

ПП Замислих се и за известна разлика в културите, която изисква различен подход и стил в пропагандата. Българинът например няма много-много да се впечатли от горния пример с Путин. Ние сме по-прагматично племе (практично до безсърдечие, както май беше казал Кирил Христов) и нашенецът ще спре да гледа още като разбере с какви безполезни глупости се занимава руската баба. А и в посещението на добрия цар веднага ще съзре нещо гнило (“ами кой плаща за Ладата?”—най-вероятно никой не плаща естествено, заводът я е дал без пари) и ще прозре че е пропаганда. Българинa трябва да го излъжеш по друг начин и с друга приказка. Като тази за хайдутина народен закрилник например, Бойко Войвода, който е много як и понякога гледа страшно, но е крило за клети сюрмаси. Или пък за апостола Волен. Въобще трябва да се познават националните особености.
цитирай
30. monalisa - Относно обвинението срещу журналистите...
25.06.2007 22:29
Независими медии в България няма, по простата причина, че от тях нищо не зависи...Факт! Също така е факт, че различните политически партии са превърнали къде по-явно, къде по-завоалирано в своя трибуна печатните медии. Срещу нескромна сума, разбира се... Според мен идеала за независима българска журналистика си отиде, след като започнаха заплахите и атентатите срещу нейните основатели. Също така идеалът за свободното слово получи поредното си извращение, след като г-н Иван Костов посредничи успешно на немската групировка ВАЦ, при закупуването на "168 часа". Тоест успешно принуди главният му редактор да го продаде, след като банките /предварително насочени/, отказаха заема за внос на новите печатни машини за ИПК Родина. Но да не задълбаваме. Минало - свършено. Да не разтегляме локуми.
Г-н Беров, при управлението на Иван Костов българските медии бяха тотално зависими. Това също е факт. До него тогава беше и Надето Михайлова с прословутото си изказване - "Да нахраним журналистите". Така, че няма смисъл да си затваряме очите и да превръщаме в светец една личност, която има равен дял освен другите управляващи във всеобщия принос за краха на българската държавност и обществото му във всичките лица. И не са виновни редовите журналисти, че дадена тема не влиза в брой /това Вие отлично го знаете/, а Главните и Зам. Главните им редактори. /Или по-скоро собствениците, които знаят отлично с кого са сключили сделката/.
цитирай
31. ivoberov - До Монализа
26.06.2007 00:17
1. Спомени. През 1997г. фалираха всички банки. Парите се обезцениха. Стигна се до хиперинфланция. Всички медждународни финансови институции оттгеглиха подкрепата си за България. В Българя дори кварталните пазарчета бяха завладени от мутрите. Не беше извършена никаква приватизация. Нямаше хляб. Изчезна кафето. Изчезнаха цигарите. /Търговците ги изпокриха заради инфланицята/
За влизане в Европа българите не си позволяваха дори да мечтаят.
После дойде Костов.
Не става въпрос да превръщаме някой в светец, а за малко по-точна оценка.
Ако Петьо Блъсков е основател на свободната журналистика, това означава, че свободната журналистика не е имала никаква основа.
Възходът на Блъсков и 168 часа започна с вземането на невъзвращаеми кредите. /И много други хора се издигнаха по тоя начин, то затова фалираха банките/
Костов не е посредничил за закупуването на ВАЦ. Вярно е че той говори с тогавашните немски християндемократи и социалдемократи.
Неговият избор беше Иво Инджев ,обаче, а не Тошо Тошев.
Тошо Тошев се обърна срещу Костов, когато не успя заверата му с Богомил Бонев.
Защото Богомил Бонев и Тошо Тошев бяха замислили нещо като вътрешен преврат, след като Костов поръча разследване срещу Майкъл Чорни.
Така че и Труд, и 24 часа се обърнаха изцяло и без никакви задръжки срещу СДС и Костов.
Срещу правитетелството се обърна и Националното радио.
Когато онази психично болна жена уби детето си всички медии, без почти никакво изключения започнаха бясна и истерична пропаганда срещу павителството / добре е да се направи сравнение с днешния ден/
Така че медиите си бяха съвсем независими.
Тези неща, обаче са забравени. И никак не е случайно това, че са забравени.
Репликата " Да нахраним журналистите" беше казана от Надежда Михайлов при едно нейно събрание в Ловеч, ако не се лъжа, и беше подсещане да се поканят журналистите на обяд. Без това въобще да означава зависимост на пресата.
А за журналистите разбирам. Но и те имат избор.
Могат и да не се продадат.
Могат да откажат да работят за агента Бор- Тошо Тошев, например.
Но това ще ги обрече на бедност и неизвестност.
А те имат жени, и деца сигурно.
И най-вече чудесни, обаятелни, красиви, отракани и напористи млади гаджета, които искат скъпи коли, заведения, дрешки, море и сладък живот, нали...
При всички случай се радвам, че взехте отношение по въпроса. Чета Ви са голямо удоволствие.
А за така наречената свободната преса и Блъсков знам повече, отколкото подозирате.
цитирай
32. monalisa - Г-н Беров...
26.06.2007 11:38
Ивменно защото все още вярвам в идеала за свободното слово, коментирам Вашия текст. Уважавам всяка една различна гледна точка и убеждение, защото тя е продукт именно на свободното слово и личност. Но въпреки всичко, не съм съгласна, че словото на Блъсков не е било част от основата на свободната преса в България. Защото г-н Беров и аз знам доста по този въпрос.
Аз също съм запозната с творчеството Ви и извън блога, тъй като подбрано чета вестник Седем от самото му излизане.
цитирай
33. zemaria - Относно спомените,
26.06.2007 18:46
Позволете да вмъкна едно дребно уточнение.Банките фалираха през късната есен и зимата на 1996та. На 04.02.1997 след отказ от мандат на БС се формира служебно правителство, начело със Ст.Софиянски.Около причините за фалита на банките може се поспори, но тук http://democrat.dankofff.net/mambo/index.php?option=content&task=view&id=9&Itemid=0&limit=1&limitstart=23 има един интересен поглед. Разбира се, както едната предлагана визия, така и другата-от линка, са малко "В Русия съм, в Русия." Факт е, че всички знаем колко беше курсът на долара през онази зима и на какви нива го завари Софиянски. На 20.02.1997 например, когато почна да работи неговото правителство, курсът е бил 2594 лв за един $ а на 02.05, когато почна работа Костов, той вече беше 1450лв. За сведение, около новата 97-98 курсът е бил 1780. http://www.bnb.bg/bnb/rates.nsf/aMakeTable?OpenAgent&startDate=20/2/1997&endDate=26/12/1997&lang=2&val&USD
Колкото до разказваните с интерес стари събития, мога само да цитирам един любимец на десебарските културтрегери

СРУТЕНИТЕ КУМИРИ

СТЕФАН ЦАНЕВ

Може би мнозина са се учудили-защо толкова рано се отстраних от хората, които управляваха България от името на Съюза на Демократичните Сили-нали преди това душата си давах за тях, за тях пропагандирах?
И след тези сегашни разкрития за далавери и мръсни пари, може би очакват от мен патетична статия на възмущение и омраза?
Не, аз пиша тези редове с униние и жалост.
Помня, беше още лятото на 1997 година, няколко месеца след като ОДС спечелиха изборите, бях далече в провинцията, до мен стигна смътното ехо на първите далавери, не се сдържах, качих се на един автобус и пристигнах в София, отидох при пезидента Петър Стоянов и му казах:
-Как е възможно, толкова ли е трудно тези наши момчета да посветят четири години от живота си на отечеството, без да мислят за своя изгода, без да крадат- и те ли като предишните?
Петър Стоянов се засмя горчиво и ми рече:
Какви четири години, Стефане, те не можаха да издържат четири седмици..
По късно, през една зимна вечер на 1998 година, някъде на Витоша се срещнахме с Богомил Бонев-тогавашният министър на Вътрешните работи, той ми каза:
-Може да те заболи, но ти си писател и трябва да знаеш истината...
И ми разказа кой какви рушвети или какви проценти и комисионни взема от всяка приватизационна сделка, от всяка продажба на държавни предприятия-ставаше дума за стотици хиляди долари...
Бях в шок. Не можах да кажа нито дума. Попитах само:
-Иван Костов знае ли?
-Знае-беше отговорът.
Станах и си тръгнах, олюлявайки се. Помня и досега: навън, над невинните дървета се сипеше чист бял сняг, тишината беше също чиста и галеща, обърнах се-в рамката на вратата стоеше Богомил по бяла риза и го чух да казва през облака от бели снежинки:
-Повярвай ми, аз съм чист...
Вече не знаех на какво да вярвам.
С Иван Костов имах принципни противоречия: не понасях безпардонното му авторитарно държание, незачитането му на чуждото мнение, противно ми беше, че бавно и сигурно превръща СДС в болшевишка партия.
Но това, мислех, са теоретични различия или различия на характерите ни. Дълго и упорито не исках да повярвам в падението на хората които бяха все още кумири на народа. Търсех доказателства и доводи-да ги оправдая, но все по трудно ги намирах. И нещо светло в мен умираше, умираше отчаяно и болезнено. Мълчах и се мъчех с разума си, с въображението си, с да възкреся илюзиите си, вярата си...
Крушенията обаче идваха едно след друго. Историческата, както я наричах и аз, 1997 година, нейният студен размирен януари, когато се случи онова, което не се беше случвало през дългата 13 века наша история-народът да се дигне на бунт и да се освободи сам, без чужда помощ, без да е длъжен да благодари някому за свободата си-всичко това се оказа(разбрах го твърде късно) оперетна постановка с добре заплатени герои(наивната масовка, разбира се наистина подскачаше на студа и пиеше гол чай)
Спомнете си митингите пред " Александър Невски, по " Цариградското шосе, митингите в Пловдив, Варна, из цяла България, спомнете си радостта, ентусиазма, спомнете си очите на младежите, на старците, на децата-пълни с надежда, че най-сетне е настъпило свещеното царство на свободата и демокрацията..
Къде е всичко това? Може ли някой днес да събере повече от хиляда души?
Кой уби тази вяра, тази надежда?
Комунистите ли?
Агентите на държавна сигурност? Садам Хюсеин или Осама бен Ладен?
Де да бяха те-шяхме да се изживяваме поне като жертви..
Тази работа я свършиха нашите момчета, които ние понесохме на ръце над тълпата, дадохме им жезъла на властта, и наивно им поверихме в тях съдбата си..
Трябва да си гений или изверг, за да съумееш да убиеш само за две години вярата в демокрацията на цял един народ, да отвратиш от себе си няколко милиона души, за които си бил кумир!
Нашите момчета успяха.
Сегашните разкрития са последния гвоздей в ковчега на нашата вяра.
Кумирите се срутиха.
Знам, гузните ще намерят оправдания и за най-гнусните свои деяния:
Целта оправдава средствата
(Целта-да управляваме ние)
Уви, средствата убиха целта.
Сбогом!
цитирай
34. ivoberov - Хай-куку 1
26.06.2007 20:35
-Иван Костов знае ли?
-Знае-беше отговорът.
Станах и си тръгнах, олюлявайки се. Помня и досега: навън, над невинните дървета се сипеше чист бял сняг...
цитирай
35. ivoberov - Хай-куку 2 /продължение/
26.06.2007 20:37
тишината беше също чиста и галеща, обърнах се-в рамката на вратата стоеше Богомил по бяла риза и го чух да казва през облака от бели снежинки:
-Повярвай ми, аз съм чист...

цитирай
36. vladyyan - Свободните журналисти
26.06.2007 22:19
Изобщо не ме вълнуват журналистите. Такива каквито са били от годините на Работническо дело, такива са си и до днес. И няма как да са нещо по-различно.
Но тъй като тук прочетох нещо...да го кажем по-мекичко, смешно, ще сложа само един щрих. "Диктаторът" Костов построи нещо като английски двор в МС за журналистите. Та там на хлад подтиснатите списуватели зяпаха като слаби ученици обясненията на същия този "диктатор" какво баш е било свършено и какво ще се върши.
По времето на Муньо, същите тези подтиснати от режима люде, бяха изхвърлени от МС и им поставиха едни въженца. Как пък вече освободената ни журналистика не обели думичка за това. Днес няма какво да коментираме. Явно комунистите си възвръщат някои стари иширети и правителството им е минало в дълбока нелегалност. А по новините зяпаме като рибоци каква катастрофа е станала, какви наводнения и суши са сполетели страната ни, някоя и друга сополива история и други все такива много важни събития. Какво е свършило правителството - е, то си е партийна тайна и не е изобщо важно.
цитирай
37. анонимен - снежинки, белота, чистота
28.06.2007 00:59
"Повярвай ми, аз съм чист" - прошепна Бонев.

Трогателно, повече и от Путин с ладата.
цитирай
38. mapplethorpecala - бориславова-исландия-ул. сла...
29.06.2007 05:34
бориславова-исландия-ул.славянска!

---------------------------------------------------
toku shto prochetoh i komentarite v texta.

малко е късно да се учудвам,обаче за мен е по-добре да оставам yчуден...
тези хора не ги понасям с тялото си!
активисти,председателтващи,назначаващи,спазващи целесъобразност-административна или политическа- тука се всичко се слепва и някак линия за различие няма ,тук таме някой смислен експерт,който има хюбрис за това ,какво да прави с държавата и активистчетата,не понасям така нареченото активно поколение,/активност казана към много болен човек си е направо извращение,?/
страшно много хора,на които още от най-младежките им години става ясно,че за друго освен за "актив" не стават,после се превръщат в хора,на които и в гъза д бръкнеш пак държава ще изкараш- десния костов,забогатял през държавата"по-малко държава" само не и за него.как ставаш десен покрай държавното и колективното,дори не виждам да ми става интересно сега докато пиша за тези неща!
та в този "плаан" ми се струва пулна загуба на всичко (разум,време,пространство,воля,сънища,коса,риза,стил,ейфория.) да се опитвам да кажа,че за мен е важно да се знае ,че когато стане за политика,власт съм наясно,че тук имаме чисто антроплогичски проблем!
странно е,че политиката и властта обикновено се антропологизират (или разантропологизират) вев нещо еротическо.
в чувство за внасяне на ред и превъзхождане на тоя ред.
аз такова нещо в телесата на булгарския полит плужеK не съм видял...
такива жалки човешки форми ,че трябва да ми плащат не за това да живея в близост до тях,а само за това да си ги спомням!
цитирай
39. zari - тайничко ли е??
02.07.2007 14:57
ха-хаааа
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ivoberov
Категория: Лични дневници
Прочетен: 7807152
Постинги: 207
Коментари: 8911
Гласове: 15102
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031