Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.08.2007 17:33 - Местни избори и цигански пазарлъци
Автор: ivoberov Категория: Политика   
Прочетен: 3702 Коментари: 11 Гласове:
0

Последна промяна: 27.08.2007 17:34


 

    Има начин една партия да не изгуби кметските избори в София. Много сигурен начин. Напълно сигурен почти...
    Какъв е той можете да видите вътре в посланието.
    
   Като не участва в тях. Това е начинът.
Този дълбокоумен политически похват възприе отначало СДС. 
Отначало СДС реши да не учавства в изборите за кмет на София. Да бъде като ония късополи момиченца, които подкрепят играчите като подскачат, махат с ръце и врещят.“ СДС реши да стои на трибуните, да вика “ Бой-ко, Бой - ко “ , да пее “ бате Бойко, ти си мъж” , “Марш, марш с генерала наш “ и всякакви подобни запалянковски напеви. Като след състезанието изприпка при победителя за да го обкичи с венци и цветя, да го поздрави и най-вече да си получи договорените кметски или съветнически места.
Макар че има вероятност сегашният кмет Бойко Борисов да не спечели изборите. Или пък да не обдари клакьорите с така въжделяваниот от тях кметски места.
    Защото той може от вчера да е станал генерал, но иначе никак не е вчерашен. Онзиденшен е по-скоро. От живково време чак. Нали с умиление разправя как неговият бивш работодател и началник бил построил “ две Българии “ /Същите тия Българии, които домократите били окрали./ 
  Та още от ония времена Бойко Борисов е разбрал как се отнасят върховните вождове с разните му там клакьори, мижитурки и подмазвачи. Могат да им подхвърлят трохи от трапезата. А може и да не им подхвърлят.

Че няма той самоотвержено да се хвърля пред всички камери, прожектори и микрофони, няма да дудне с мъжествено- дрезгав глас, няма да се пъне за любовта на широките простонародни маси и да се обвейва в чутовни предания за небилавите си подвизи, пък накрая други, а не неговите хора да се наместят из кметства и общини.
Затова подмазвачите заслужават да бъдат натирени така, както бяха натирени Мария Капон и Димитър Абаджиев.
Гласи се Капон за кметица на Пловдив, врътка се около генерала, пък накрая генералът да рече “ Не ща я оная дебелата за кметица“...и толкоз. То може да не й е рекъл рекъл точно тия думи, макар че би му прилягало. Може хората да си измислят, че точно това е казал. Но при всички случаи Капон си заслужава подобно отношение. Както Димитър Абаджиев си заслужи да не бъде удостоен с евродепутаство, въпреки цялото си угодничество пред генерала. Никой не съжалява надхитрените хитреци.
Доста хора от СДС също мислеха, че могат да надхитрят батето си Бойко Борисов. На негова сметка да се престорят, че са спечелили изборите. Но ако бяха пък успели да се конущисат с него, той би имал пълно основание да повтори онова вълнуващо / като асфалта на цариградското шосе/ зрелище с което генералът удостои преди време всенародните зрителски маси в “шоуто на Слави”. 
Та беше се разположил тогава софийският кмет в креслото на Слави като матрос върху трона на бивиш император /имаше една такава прочута пролетарска картина/. Беше се разчепаталил като мутра в Син сити. .
 И така величествено разпищолен върху креслото на Слави Борисов извика с велелепен мах на ръката си Цветан Цветанов. /Оня дето се води председател на ГЕРБ/. Извика така, както Сюлейман Великолепни е викал при себе си своята любима ханъма – украинката Роксолана. И Цветанов тутакси изприпка при Бойко. Дотича при него така, както би дотичало до господаря си любимото пуделче на любимия евнух на люмимата ханъма на Сюлейман Великолепни. И не посмя даже да седне както трябва на дивана, ами плахо се настани на ръба, присвил ръце като хамстерче и вперил покорно очи в господаря си
        - Каж сега бе, Цветане, кой те направи тебе председател на ГЕРБ? – попита с дрезгаво-велелепен глас любимецът на широките народни маси.
         - Вие, господин Борисов, вие господин Борисов – отговари благодарствено Цветан. 
  И нито осъзна, нито почувства унижението си. И това председателят на партия, която уж ще става управляваща..

Та дори да спечи Бойко изборите, дори да снизходи да блоговоли до обдари седесарските клькьорчета с кметски места, то винаги ще може да привика Юруков при себе си и да му рече :
“ Кажи сега бе, Пламене, който ти назначи тебе кметовете ?”
    А пък Юруков сякаш почувства в какво положеиние може да изпадне, та реши поне скъпо да се продаде, след като така или иначе ще се продава. За да се получи, образно казано следният вълнуващ / като асфалта на Цариградското шосе / пазарлък :
Юруков : Бате Бойко. Нали рече, че СДС било голяма марка. Що не я вземеш. Тънко ти я давам.
Борисов : Добре. Може. Колко ще й искаш..
Юруков : Ами трийситени кметски места и петнайсетина заместник-кметски.
Борисов : Квоо ? Трийсетина ?. Не ме разсмивай бе, Юруков. Ти без мен и две не можеш да вземеш.
Юруков : Недей така бе, бате Бойко. СДС е много стара марка. Дай поне десет кметски места.
Борисов : Десет са ти много. Пет-шест заместник кметски по върви.
Юруков : Ма недей така бе, бате Бойко. Нека едно поне да е кметско...

Та може и не точно тия числа да са били договаряни. Но точно така си е протекъл пазарлъка. По тоя образец. И в тоя образец няма нищо политическо. Нищо бизнесменско. Нищо делово. И нищо търговско няма даже, въпреки че на Юруков му вменяват славата на бизнесмен, делови човек и търговец. Всичко в тоя пазарлък е циганско. Точно по тоя начин циганите продавата из махалите китайски ножове.

И тая продажба е унижение не само за Юруков, но и за всички бивши привърженици на СДС, за които съюзат не беше търговска марка, нито стока за битпазар, а партия, призвана да се пребори за човешки права, демокрация и свобода.
   И е много чудно сега, след като пазарълка с генерала се разтури, как Юруков ще се обърне срещу него. Как ще подкрепя някой кандидат, който е против Борисов. Та нали допреди седмица разправяше, че кметуването на Борисов е успешно. Нали разправяше, че Борисов е провеждал в София дясната политика на СДС. Как ще му рече Юруков сега : “ Ти не управляваш София както трябва, ние имаме други виждания и други предложения “. 
  Та нали батето му Бойко ще има пълното право да го подиграе и да го сиктердоса. Щото, с извинение, то бива пазарлъци и маскарлъци, ама при тия избори българите надминаха и циганите. Още повече, че не се знае какви преговори, договори и заговори ще измисли търговчето, ако рече да се пазари и с ДСБ за общ кандидат. И колко време ще бъде загубено за нови пазарлъци. /Време през което Тити Папазов ще се вмести в кметската надпревара, за да направи това, което отдавна трябваше да направи някой кандидат на десните партии. А той вече се вмести между другото /
    Но всъщност преди тия местни избори цяла България се обърна на битпазар. Из цялата страна се водят цигански пазарлъци за кметски и заместник кметски места.
И всички приемат това за естествено. За необходимо дори. И увиват тоя отпадъчен политически продукт с целофаненото име “риълполитик”. Белким не мирише толкова. 
  Така стана и с боклуците в София. Всички така свикнаха с тях, че вече ги приемат за нещо съвсем естествено. Ако въобще ги забелязват, разбира се.
И това на никого не прави впечатление.Всички го приемат за нещо съвсем естествено. Ако въобще ги забелязват, разбира се.
   Също като при тройната коалиция, с която всички свикнаха. И всички приемат за нещо съвсем естесвено царската партия, която се обяви против социалистите, сега да управлява заедно с тях. И Доган, който щеше да забранява БСП, сега да управлява заедно с тях. И всички приемат прочутата сделка три-пет- осем за нещо съвсем естествено. “Пет на мене, осем на тебе, три не него “ – така се разпределят и обществените поръчки, и еврофондовете, и въобще цялата национална баница. Защото такива били националните интереси. Може би, едва ли не.

И когато Борисов се договори за управление общо управление с БСП или със своя приятел Първанов то пак ще бъде в името на националните интереси. И всички ще свикнат с тая договорка, както свикнаха със софийския боклук. Ще я приемат за нещо необходимо. Като отпадъчен продукт, който дори не мирише чак толкова. Защото е в целофан. Риалпилитик, тоест.
Колкото и да е странно засега само БСП и Атака засега са вън от всичките тия цигански пазарлъци. Може би защото се чустват силни. Или пък защото никой не ще да се пазари с тях.
А пък ДСБ са пред избор. Дали и те да вземат участие в пазарлъците, за да оцелеят. Ще оцелеят ли наистина, ако започнат да се пазарят. И къде, в кои градове пазарлъците биха били уместни. И с кого.
Дали има смисъл едно последно да се върне политиката към изначалното й предназнечение. Обединение на гражданите за осъществяване на общи цели.
Време е вече новото Нацоинално ръковоство и да отговаря на тези въпроси и да ги решава. Нека младите хора там не чакат всички решения от Костов. Нека покажат, че могат да действат политически. Дори когато не се знае какво точно би могло да означава това. Или въпреки, че не се знае.

 



Тагове:   местни,   избори,


Гласувай:
0



1. zemaria - Приятелю,
27.08.2007 23:01
Идеологията куца. Куца основата на дясното. За вождовете да не говорим-аааа, вождовете не пипай, знам аз.
Викаме, срещу БСП сме основно. Ама и срещу ДПС. И Герб, да не забрайм. И тез маскари от НДСВ. Оооо, и срещу Атака. Ами останалите лигловци, да ги отървем ли? Ами СДС? Следва обобщение, щот списъкът на враговете е ...неприлично дълъг а приятели -неть. Казваме БСП и нейните производни. Може и да обощаваме и по надълбоко- ние сме против човеците с мозък под кило и канче-или тези, които го имат ,колкото да пазят равновесие.
Става за теми за писане-теми безброй. Ама за политика-не стаа. Няма как да земеш властта, щот простите са винаги повече от умните-Господ не ръси матряла с Б-52. А без власт, ставаме колкото практикуващите Фалун-гонг.
От там дилемата.
Да ходим ли на избори, или да вирнем нос пак.
Ако отидем сами-ще ядем лабут. Само пари харчим и берем насмешка. Намалява святата вяра. Спихваме хептен, щото ставаме само за скечове.
Ако отидем с комбина, тряя се обединяваме с куци, кьорави и сакати. Пък те са от списъка в началото. Пак за кашмер, а файда-хич.
Ако не отидем, ние партия ли сме, или секта за чи гонг? Нали изборите са политически опит. Нали с тях притягаме редиците. Нали с тях даваме на хората да разберат кои сме и за кво се борим и така сеем семена за утре.. Правим си пропаганда.
Начи, лесно е на пишещите, трудно е на решаващите. Щото сами са се набутали в тез тесни коловози. щото сами са объркани и не знаят кое -какво е.
Дясното не е изчерпало антикомунизма, защото неговото звучене днес е друго, променено.. Човекът-маса е мимикриралия образ на статуквото.
Той е врагът. Но я се опитай да му го обясниш?
Трудна работа е политиката-тя, дет вика Дайната, не е проста като фасул работа. Ако беше така, набиващия бобец наш народец щеше да е напред с матрияла, а десните, още по...
цитирай
2. alexanderkolev - Не е идеологията, ами народопси...
28.08.2007 00:58
Не е идеологията, ами народопсихологията. Майтапя се. Нещо много важно засягаш тука, Иво – това за свикването с мръсотията. Разбирането, че махленските пазарлъци са си баш политиката и без тях няма как. По същия начин, по който подкупът се схваща като от само себе си разбираща се необходимост в предприемачество от всякакъв вид, а пък мижитурщината, това да си налягаш парцалите и да си послушко пред началника, е задължително за всякакъв вид работа в администрацията.

Би ли могло всичко това да се обобщи (ако търсиме корена му) с нещо като “липса на чувство за чест”? На разбиране, че каквото и да вършиш, трябва да запазваш едно такова достойнство. Защото то всъщност и придава смисъла на всичко което вършиш, а без него сме нищо. Ако е така, не знам кога сме го загубили, или е било изкоренено, това чувство на чест—дали през турското робcтво или след 44-та. Но ми се струва, че ужасно липсва. Може би е така при народите, които предимно са оцелявали. Кой беше казал, май Кирил Христов, че сме народ практичен до коравосърдечие.
цитирай
3. анонимен - ...
28.08.2007 19:36
Ситуацията е напрегнато очакване с почти предизвестен край. Костов без усмивка каза, че новите преговори дават нов шанс. Днес Кисьов и още един червендалест тъповат общински съветник почти се заклеха във вярност на Борисов. Кой ще повярва, че хора като тези двамата ще бъдат изритани от СДС в името на промяна в управлението на София? И кой ли ще ги изрита? Какви ли шансове вижда ДСБ в нови преговори? Най-жалкото е, че наистина са длъжни да опитат. А дори и да се случи невъзможното и да се споразумеят за обща софийска кандидатура, хората си искат Бойко. Въпреки боклуците, незаконните строежи и повторния ремонт на Цариградско шосе. Въпреки, че София е станала един неприятен за жителите си град. Те пак ще си гласуват за Бойко - алогично, упорито, стадно. Кога ли ще изтърпим унижението да го видим и министър-председател?!
Толкова сделки, гнусни сметки, "бизнесмени" напиращи към политика, мръсотия, простотия.. и един зе-мария, който многословно призовава да се примирим с всичко това. Не, зе-мария, политиката не е проста като фасул. Но това, което я усложнява не са шмекерските хитрини и завъртяните задкулисни машинации, а нещо друго. Ако искаш да разбереш кое е то, овладей импулса на графоманията и вникни в съдържанието на тези авторски дневници.
Михаела
цитирай
4. анонимен - Времето свърши и сега на никъде
29.08.2007 20:52
ДСБ винаги зикъснява и не ги мисли и предвижда нещата отдалеч.Кандидат кмета за София на ДСБ трябваше да бъде ясен още от начало на годината и трябваше с хъс да започне популяризиране на кандидатурата си и конфронтиране с ББ.Спомняте ли си,че след евроизборите беше определена дата на общото събрание на ДСБ 15 септември!!!Ако беше останала, днес щехме да бъдем на никъде.То и сега сме на никъде,защото отложихме събранието от 2 септември и веднага Софийските тарикати от СДС отложиха своето събрание след това на ДСБ и така до 12 септември когато резето ще хлопне и и ние ще бъдем без кандидат.Повтаря се пиесата от президентските избори.Според мене събранието на 2 септември трябва да се състои и да си подредим листата и да си номинираме канздшидат кмета между Атанасов,Лилков и Москов.И да изправим софийските тарикати от СДС пред дилемата-или да приемат нашата номинация или да отиват при ББ или собствения кандидатИ привата варианта те са самоубити.
ДСБ поради липса на предвидливост изпускат голямия шанс -да предложат единствената дясна кандидатура сдлед като всички така наречени десни ще се присъединят към ББ.Трябваше да предвидят очевидното,че със СДС обща кандидатура няма да се получи и доста отрано трябваше да започнат кампанията зя популяризиране на истинския десен кандидат.И сега можеби или едва ли има щанс, но трябва от днес дза се започне ежедневна кампания срещу ББ и неговите менте десни и то ежедневно и ежечасно със всички възможни средства.Да оставим за сега старата песен-основен противник ни е БСП.Сега основен противник ни е ББ и скупчените към него политически регенерати и клиентиели като Мозер ВМРО ССД, СДС,НДСВ и вся осталая сволоч! Това че ние сме сами трябва да го превърнем от недостатък в печелившо предимство. Но затова трябва ежедневна работа на принципа на рекламата, а не само умни интервюта.
Това да твърдим, че сега основен противник ни е БСП е все едно един футболен отбор да излезе извън класацията от група А и Б и да твърди че основен противников отбор е Левски или ЦСКА
Така че ДСБ няма какво повече да умува, а да тръгне в битката за София сама, като откровено ежедневно повтаря, че победата е възможна но може да загубим но с достойнство.На принципа "Ако загубим, загубим само ние,ако спечелим,печели цяла София."Впрочем Иво твоята бележка че Тити Папазов ни е изпреварил е напълно уместна и затова Тити не трябва да се подценява.Със всички сили срещу ББ. БСП е излечим грип, но ББ е теизлечима и смъртоносна чума.За успуха трябваг пари.Трябва да ги намерят затова са ръководствжо и както ти казваш не да се осланят само на Костов, а новите млади в ръководствототрялва да проявят самоинциатива и собснвени способност.Левски в устава на организацията записва първия член така " за да съществува организацията трябва пари,оръжие и хора."Ние имаме само последното хората но не много сигурни.Пари нямаме, оръжие в смисъл вестник ежедневник и ТВ-медия нямаме, за къде сме тръгнали.

Давидов
цитирай
5. анонимен - Времето свърши и сега на никъде
29.08.2007 20:52
ДСБ винаги зикъснява и не ги мисли и предвижда нещата отдалеч.Кандидат кмета за София на ДСБ трябваше да бъде ясен още от начало на годината и трябваше с хъс да започне популяризиране на кандидатурата си и конфронтиране с ББ.Спомняте ли си,че след евроизборите беше определена дата на общото събрание на ДСБ 15 септември!!!Ако беше останала, днес щехме да бъдем на никъде.То и сега сме на никъде,защото отложихме събранието от 2 септември и веднага Софийските тарикати от СДС отложиха своето събрание след това на ДСБ и така до 12 септември когато резето ще хлопне и и ние ще бъдем без кандидат.Повтаря се пиесата от президентските избори.Според мене събранието на 2 септември трябва да се състои и да си подредим листата и да си номинираме канздшидат кмета между Атанасов,Лилков и Москов.И да изправим софийските тарикати от СДС пред дилемата-или да приемат нашата номинация или да отиват при ББ или собствения кандидатИ привата варианта те са самоубити.
ДСБ поради липса на предвидливост изпускат голямия шанс -да предложат единствената дясна кандидатура сдлед като всички така наречени десни ще се присъединят към ББ.Трябваше да предвидят очевидното,че със СДС обща кандидатура няма да се получи и доста отрано трябваше да започнат кампанията зя популяризиране на истинския десен кандидат.И сега можеби или едва ли има щанс, но трябва от днес дза се започне ежедневна кампания срещу ББ и неговите менте десни и то ежедневно и ежечасно със всички възможни средства.Да оставим за сега старата песен-основен противник ни е БСП.Сега основен противник ни е ББ и скупчените към него политически регенерати и клиентиели като Мозер ВМРО ССД, СДС,НДСВ и вся осталая сволоч! Това че ние сме сами трябва да го превърнем от недостатък в печелившо предимство. Но затова трябва ежедневна работа на принципа на рекламата, а не само умни интервюта.
Това да твърдим, че сега основен противник ни е БСП е все едно един футболен отбор да излезе извън класацията от група А и Б и да твърди че основен противников отбор е Левски или ЦСКА
Така че ДСБ няма какво повече да умува, а да тръгне в битката за София сама, като откровено ежедневно повтаря, че победата е възможна но може да загубим но с достойнство.На принципа "Ако загубим, загубим само ние,ако спечелим,печели цяла София."Впрочем Иво твоята бележка че Тити Папазов ни е изпреварил е напълно уместна и затова Тити не трябва да се подценява.Със всички сили срещу ББ. БСП е излечим грип, но ББ е теизлечима и смъртоносна чума.За успуха трябваг пари.Трябва да ги намерят затова са ръководствжо и както ти казваш не да се осланят само на Костов, а новите млади в ръководствототрялва да проявят самоинциатива и собснвени способност.Левски в устава на организацията записва първия член така " за да съществува организацията трябва пари,оръжие и хора."Ние имаме само последното хората но не много сигурни.Пари нямаме, оръжие в смисъл вестник ежедневник и ТВ-медия нямаме, за къде сме тръгнали.

Давидов
цитирай
6. vladyyan - СДС защо ли не ще да издигне Едвин ...
29.08.2007 23:13
СДС защо ли не ще да издигне Едвин Сугарев или Филип Димитров за кандидат кмет на София..... Къде се покриха тези двамата....
цитирай
7. ivoberov - Давидов, Влади
29.08.2007 23:43
Напълно, изцяло съм съгласен с Давидов. Досега не правехме каквото трябва, не си водихме нашата политика, да не кажат, че пак разбиваме дясното. Мисля, обаче, че те при всички случаи ще го кажат.
Влади, твоите хрумки ги приемам като съвсем уместна ирония.
Лично на мен Нейков ми се струва безсмисел и досаден компроми.
Настоявам, колкото и да изглеждам упорит и досаден, че трябва да се прави истинска политика, а не циганско-бакалско-кафеджийски сметки.
цитирай
8. vladyyan - Естествено, че се майтапя за онези ...
30.08.2007 23:04
Естествено, че се майтапя за онези двамата по-горе. Сетих се за тях защото много отдавна не съм ги чувал нещо. А по едно време се бяха извъдили големи философи и познавачи на дясното.
За Нейков - неговата кандидатура беше моя хрумка ама мноого отдавна. При предишните избори. Тогава тази идея никак не беше лоша. Лошо е, когато ми идват на идеята с 4 годишно закъснение. Тя отдавна не е актуална. Много вода изтече от тогава.
А сегашната ми кандидатура - знаеш я. Но имам малко резерви за нея. Прекалено е хубава и ме е страх да не се похаби, недай си боже, при тази ситуация. Просто има много хляб в нея.
Впрочем имам и една друга хрумка (както я наричаш :) ) - Явор Дачков кмет.
цитирай
9. ivoberov - Влади,
31.08.2007 00:13
Последното - не
цитирай
10. vladyyan - Ха, ха, ха. Знаех какво ще кажеш и ...
31.08.2007 00:57
Ха, ха, ха. Знаех какво ще кажеш и затова се закачам. Но....реагира емоционално. Опитай се от един изказан от мен абсурд да извадиш нещо позитивно. Просто упражнение на мозъка. Понякога си правя такива неща.
цитирай
11. анонимен - стига бе!има ли още ДСБ!
07.09.2007 07:10
стига бе!има ли още ДСБ!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ivoberov
Категория: Лични дневници
Прочетен: 7807216
Постинги: 207
Коментари: 8911
Гласове: 15102
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031