Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.01.2008 15:14 - Какво да се прави
Автор: ivoberov Категория: Политика   
Прочетен: 21911 Коментари: 53 Гласове:
0

Последна промяна: 24.01.2008 19:59


  Или по-добре нищо, отколкото съвсем нищо / Като продължение от "Ей, Хора"/
  Костов преди време вдигна много високо летвата за български държавник. По един или друг начин, по една или друга причина, Бойко Борисов вдигна много високо летвата на умението да се владеят медиите.
И тук десните партии бъркат, когато вместо да се опитат прескочат тази летва, непрекъснато се тюхкат, че тя не е поставена честно, че е вдигната с измама и че рано или късно ще падне от само себе си. Че ще завали примерно, значи, един голям сняг, Бойко няма да може да го изрине, хората ще разберат най-после колко е некадърен и ще изринат него. Такива надежди са проява /и следствие/ на политическа леност и неумение. Иначе трябва да се постъпва. Другаде са печелившите ходове за десните партии.
Може летвата да падне от само себе си. Но дори това да стане, никак не е сигурно, че ще я прескочат тъкмо десните партии, а не някой друг, който междувременно е действал, а не се е барал за ушите.
Казано само за пример, когато срещу себе си имаш политическо животно, /че дори и политическо чудо или чудовище/ като Бойко Борисов, не може да му противопоставяш ангелчета-отличници, мамини синчета, глезльовци, или чичковци- добряци. Да изправиш срещу Борисов хора като Светослав Гаврийски, Неделчо Беронов, пък и Мартин Заимов просто не върви. Не че са лоши те, напротив чудесни хора са, но с тях просто няма как да се спечели политическото състезание.
Така че десните партии би трябвало да излъчат личности и водачи, които притежават онова умение да владеят медиите и да общуват с хората, без което в съвременната политика съвсем се не може.
Хубавото е, че в тези партии, /особено в ДСБ / има мераклии за личностна изява и личен успех. И не бива техните мераци да се приемат като проява желание за напредък на всяка цена. Тези мераци са естествени и човешки. Те са в основата на всеки стремеж към обществена дейност и изява. Без тях няма хъс и няма победа. Те са и част о онези тайнствени съставки, от които се забърква толкова нужното за съвременната политика лично обаяние / харизма/ Пък и нали тъкмо при десните партии би трябвало да насърчават личностната изява. Нали тъкмо при тях не би трябвало една личност да претопи своите възможности, предимства и достойнства в общата /комунална, комунна, комунистическа, все думи с „общински” корен/посредственост. / Отделният човек е много по- достоен от всяка общност. И малките общности са много по-смислени от големите. Това е правилото, поне в развитите страни и при десните партии. Маргарет Тачър каза преди време : „ Няма общество. Има личности и има семейства” . Тоест, има граждани, които са приели да живеят по такива правила и закони, които им дават възможност да извлекат лична изгода от общото си съжителство.
Но и тук сякаш важи примерът с летвата. Както ДСБ не се стреми да победи Бойко Борисов в състезание между личности, а иска да мине тънко, без много зор, чакайки летвата сама да падне, така и вътре в партията мераклиите за водачество не желаят да засенчат Костов с личните си качества, а чакат той сам да се оттегли, да им разчисти пътя, пък и да ги подкрепи дори.
Така, обаче, не се прави. Костов не е длъжен да бъде добрият самарянин, нито да се жертва за някакво несигурно, неустановено, измислено, или отвлечено общо благо.
Други са пътищата към успеха. И личният успех и общият. / Между другото при добре подредените и разумни общества и държави личният успех в никакъв случай не е в ущърб на обществения. Нито пък може да се приеме, че едно общество е успешно, ако отделните негови представители са ощетени от някакъв общ успех / както става сега в Русия /. Обратното, личният и обществения успех се допълват, като предимство се дава, разбира се, на личния успех.
Така че и партийните дела се нуждаят от личности, които могат успешно да се изявяват, като едновременно осигуряват възхода на своите партии.
Още повече, че за можещите, кадърните и работливите политици от десните партии и най-вече от ДСБ, има огромно поле за изява. Това поле е истинската политика.
Партиите, които не правят истинска политика поне си имат послания, които могат да им осигурят влизането в следващия парламент. Не става дума за обещания, на обещания вече никой не вярва, а за първични послания.
БСП, например, ще се хвали с повишени пенсии и заплати и с икономически растеж. Преди изборите тя ще затрупа хората с цифри за „неспирния възход” на България при нейното управление. Освен това БСП ще има много пари и властови лостове за предизборна пропаганда. Така че тази партия със сигурност ще влезе в следващия парламент.
Ще влязат също Атака и Ахмед Доган. И те имат своите си послания към хората. Атака ще отблъсква ДПС, ДПС ще се отблъсква Атака и така Сидеров и Доган, като протон и електрон свързани с яка връзка в общо атомно ядро ще се отблъскват, но ще вървят заедно и ще печелят един от друг.
Бойко Борисов също е ясен. Той ще се бори с политическата класа, със статуквото и олигархията, и ще раздава справедливостподобно на дядо Коледа, или на народен хайдутин.
А ДСБ, също като НДСВ нямат никакви послания. Което значи че нямат доводи с които да оправдаят съществуването си в политиката. Договорът на ДСБ с гражданите е остарял и забравен. Бойко Борисов измести ДСБ със заканите си да разбишка олигархията, а Волен Сидеров им взе просветения патриотизъм, за да го замести с първобитно невежествен такъв. Пламен Юруков пък, който разбра, че СДС не бива да разчита на вече избледнелите синкави спомени и възторзи от миналото е на път да измести ДСБ от мястото, което те смятаха за запазено – консерватизма.
А че има място за консерватизъм в България вече се писа, при това от журналисти близки до ДСБ, но разбира се, водачите на ДСБ нито четат, нито пък уважават особено своите си хора. / Че какво толкова да ги тачат, те и без това са си техни, пък и какво да ги четат, ясно е какво ще напишат/. Не че СДС ще цъфне и върже с консервативните си хрумки, но те поне са признак за движение някакво, за стремеж нещо да се прави. Дори разните му пререждания, присламчвания и принаждания между СДС и други партийки пак създават впечатление за някакъв вътрешен животец. По-добре нищо, отколкото съвсем нищо, все пак.
Митингите против ченгетата и Путин, макар и необходими, са толкова изтъркани откъм послания, че въобще не могат да помогнат за политическото възраждане на ДСБ.
----
Така че за ДСБ, в по-малка степен, отколкото за СДС вече е започна обратното броене и трябва де действа незабавно. Могат да се съберат, например, всички хора които имат виждания за бъдещето на партията и могата да дадат смислени предложения да обновят договора на паартията с гражданите. Или поне да го припомнят. Няма нужда да искат позволение от Костов и да чакат отново той отново да свърши цялата работа. Но би било глупаво той да бъде отхвърлян, или нападан. Най-естественото нещо е хората, които се заемат с обновяването / новите българи биха казали ъпдейтването, или рифрешването / на политическите послания да поискат благословията му.. Той не е глупав и няма да им я откаже. Ако ли пък я откаже, ще си е за негова сметка.
При всички случаи без политически действия и политическо творчество, онези личности в ДСБ, които чувстват, че имат сили и възможности да придърпат партията напред не биха могли да се изявят. А без обновяване – и откъм личности, и откъм политика, партията е обречена на посредствено съществуване и ще се ограничи с мижавата цел да се добута някак до следващото Народно събрание и да се примъкна вътре. Което би било успех все пак.
Но вероятността да се постигне такъв успех не е толкова голяма. Не е и чак толкова малка.
Тя всъщност е точно толкова голяма, колкото е голяма и вероятността ДСБ да се раздвижат и да се захванат с политическо творчество и политическа дейност. И да отправят към хората послания насочени към бъдещето.





Тагове:   Какво,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. alexanderkolev - Много верни неща! Не съм съг...
24.01.2008 16:35
Много верни неща!

Не съм съгласен обаче с цитата от Тачър и казаното за взаимоотношенията между личност, семейство и общество. Имам доста по-"Дюркхаймианска" нагласа по въпроса (без да споделям повечето от това, което се свързва с този мислител). Смятам все пак, че има нещо над личностите, което свързва хората в общество и това са ценностите. Обществото трябва да има за цел да създаде най-добрата среда за развитието на отделната личност, но тази среда не трябва да бъде "ценностно неутрална" така да се каже, а активно да възпитава личността в определена насока. Тоест, държавата да изпълнява ролята и на църква, по Достоевски, а не просто на гарант, че всеки ще може да прави каквото си иска, без да пречи на другите. Определени ценности са над личността - не трябва да мислим, че добро е само това, което осигурява личностната свобода и нищо друго. Свободата е прекрасно нещо, но тя е средство, а не цел - и хората не могат да бъдат щастливи само затова, че са свободни (макар това да е необходимо условие).

А за ДСБ-то, съмнявам се, че десебарите ще съумеят да измислят и направят нещо ново. (В смисъл, че не ми се вярва това да стане - особен е този израз "съмнявам се, че" в българския.) Мисля, че видяхме върха на способностите им при анти-Путинския митинг (Putin go home!:-)). Досега нищо не направиха, та сега ли. Най-вероятно, както са свикнали, ще тръгнат по по-лекия и сигурен път - в случая, на коалиция с Бойко, срам не срам:-) - за да си осигурят поне "лидерите" три-четири места в бъдещия парламент (ако Бойко им ги даде разбира се).
цитирай
2. анонимен - Даниел, liberter.wordpress.com
24.01.2008 19:31
Мисля си, че дори кандидати като Беронов, Гаврийски и най-вече Заимов могат да победят. Но не за 2 седмици кампания. Борисов работи постоянно с избирателите си, десните - 2 седмици преди изборите. Ние презираме феномени като НДСВ и Атака, а на всички избори очакваме да ни споходи същото чудо, дори с по-малко усилия...
цитирай
3. анонимен - поздрави от Цанко
24.01.2008 20:24
Бях обещал преди много време да не се намесвам във Вашия блог. Но, не съм го изтрил от Favorities. И от време на време го чета.
Между впрочем, къде е Стойчо?
цитирай
4. анонимен - поздрави и от Цонко
24.01.2008 20:54
Много некадърен текст. Колкото и да се напъвах преди минути, не успях да повярвам на нито една от мантрите.

И стига с тоя Костов. Остави го на мира човека най-сетне, прошляк такъв.
цитирай
5. dobrata - Обновяване?
24.01.2008 21:02
"А без обновяване – и откъм личности, и откъм политика, партията е обречена на посредствено съществуване и ще се ограничи с мижавата цел да се добута някак до следващото Народно събрание и да се примъкна вътре."
Мисля си на глас - ДСБ е млада партия, хората които са в ръководството й са също "нови муцуни" с изключение на трима може би /не броя Костов/. Добре де, аз също много съм се питала - Нено Димов, Константин Димитров, Светослав Малинов ... стари политици ли са? Изхабени ли са? Не са ли умни и интелигентни? С кои да ги подменяме? С по-млади? Не, Иво, простете, ама не е тук проблемът на ДСБ според мен. И проблемът е комплексен. Просто ДСБ се опита да играе на "истинска партия", ама случи на електорат, който не си пада по истинското. Знам, че ще ме упрекнат в повтаряне на тъпата теза за "добрия Костов" и "лошия народ", но то си е факт. Аз на Костов вече все повече недостатъци му намирам /ако ме упрекне някой в болно пристрастие/, но за жалост останалите ми бледнеят. Дори дотолкова ми избледняват, че не ги забелязвам. Защо и как избирателите харесват Доган, Станишев и Величеството, Първанов и компанията им, аз не знам, но очевидно е така! Ти сега нали не призоваваш ДСБ да тръгне да лъже, да сервилничи, да маже и говори простотии само и само, за да се хареса на оглупелия остатък от българи, останали да преживят тук? Това май е целта на занятието на гениалния план - всички весели, щастливи без намръщения Костов, който е грохнал изхабен старец! И колкото повече това ми се втълпява, толкова повече се питам - Абе как е възможно един изграден политик и доказал се държавник на 58 години да е за боклука? И как е възможно най-подходящ управник към днешна дата да е ... Сергей Станишев, допреди 2 години - Величествен некадърен измамник, а в близко неотменно бъдеще - самият Бойко? Нямам отговор на тези си въпроси, но имам и остра реакция срещу никаква битка от страна на опозицията срещу съзнателна политика, водеща до тотално оглупяване на нацията! Ето, тук май е разковничето.
цитирай
6. анонимен - високи летви
24.01.2008 21:24
аз от медии не разбирам.
аз от летви разбирам.
аз и от високо разбирам.
по тая причина се въздържам да коментирам.
не ви разбирам мярката за медии.
цитирай
7. анонимен - Към Добрата и други костопуристи
24.01.2008 22:09
Добри примери за дискусия - Н. Димов, К. Димитров, Св. Малинов. В днешната медийна политика (от JFK насам) обаче е много важна харизмата, както някои наричат обаянието. Важно е политикът да има излъчване, визуално присъствие, да се запомня, да е холивудски тип, ако щете. Хубав - лош, Бойко е такъв и жъне успех сред аудиторията си - толкова й е "летвата", но пък и предлагането на пазара е бедно.
Кой от посочените трима обаче е обаятелен, чаровен, запомнящ се, дори просто готин като визуално присъствие, глас, послание???
Нено Димов - интелигентен човек, безспорно, но как Нено Димов ще импонира в едно мачистко балканско общество? Това не е Сергей, където бюлетината е инструмент на автоматизиран процес и се гласува за партията, защото тя права е, дори кога сгреши. В него няма нищо, което да грабне зрителя, безучастния наблюдател.
Пък и какво точно е казал, което да бъде запомнено повече от 15 мин.?
К. Димитров - интересувам се от политиката доста над средното равнище, но спокойно мога да заявя, че с нищо не съм запомнил К.Д. - нищичко!
Св. Малинов - освен за разтягане на политологически локуми, простете, за друго не става. Няма налагащо се излъчване, няма с какво да го запомниш освен с това, че гледа умно и леко високомерно и че говори умно и също така леко високомерно едни неща, дето на втората минута спираш да ги слушаш и си ги забравил на четвъртата. Последното се отнася и за двамата по-горе.
Същият е младата надежда Д. Митов - видимо интелигентно момче. но дотук - следва повторение на казани неща по-горе.
Няма никой, който да навие ръкавите като Хуан Перон, да се усмихне хитро като Роналд Рейган, да бъде саркастичен като Тачър (или поне колкото Костов) или да погледне укорително-присмехулно като добрия чичо Хелмут!
И да може да бъде запомнен и харесан. Да каже нещо запомнящо се, пък макар и не академично дясно-консервативно по скалата на Пьотеринг-Костов-Тачър.
Толкова задълбаха ДСБ в гражданските проекти, обществените договори, автентичните представителства, че изпуснаха всички влакове, вече няма кой да се изока на български език, та да бъде разбран извън кръга на някой уъркшоп, организиран от Светльо Малинов.
Само не обяснявайте моля, че електоратът на ДСБ са едни фини хора, всички шесто поколение с диплома от Сорбоната в джоба, чели Новалис за приспиване като малки и мемоарите на Чърчил в междучасието в пети клас и, че е под достоинството им да се занимават с медийни клоунади и да угодничат на простия незаслужаващ ги народ! Щото, за разлика, баварският бюргер, гласуващ цял живот за ХСС (напр.) си ляга с Хегел и става с Кант и се гнуси от Октоберфест, тъй като там се слушат дебилни йодлери и се поощрява оглупяването.
Да, възможно е "един изграден политик и доказал се държавник на 58 години да е за боклука".
За Хелмут Кол ли говорите?
цитирай
8. анонимен - Даниел, liberter.wordpress.com
24.01.2008 22:31
АБЕ ВИЕ ДА НЕ СТЕ В МАТРИЦАТА? защо само Борисов ви е в устата? ИВО БЕРОВ НЕ ПИШЕ ЗА БОЙКО БОРИСОВ, А ЗА НЕОГВИТЕ ВЪЗМОЖНИ АЛТЕРНАТИВИ, ЗА ТОВА КАК МОЖЕ ТОЙ ДА БЪДЕ ПОБЕДЕН! В този текст няма една похвала за Борисов, а само сравнения. Кой е виновен, че една проста мутра с куче е по-добра от политици с опит? Може би ИВо БЕРОВ? Забравили сте да четете с разбиране. Мислите само в + и -.
цитирай
9. анонимен - България не ме обича, а аз съм ебаси пича!
24.01.2008 22:42
"Политици с опит" значи ли автоматично добри политици?
Не бих казал.
Не зная кой е отговорът на въпроса "Кой е виновен, че една проста мутра с куче е по-добра от политици с опит?", но знам със сигурност, че "Тъпият народ" е грешен.
цитирай
10. анонимен - Даниел, liberter.wordpress.com
24.01.2008 22:58
ами не знам, аз имах предвид иван костов. кой тъп нарад бе? тоя който 1997 гласува за СДС или този, който 1991 беше по площадите?
цитирай
11. dobrata - N8, тогава какво става?
24.01.2008 22:59
Нено, Косьо, Светльо .... не стават. "Онзи", обаче, дето е на 58, също не става. И електоратът му не става. Хуан Перон с навити ръкави, обаче върви. Върви, както и брадясал п Бойко става. За всичко! Аз за какво ли да споря? Очевидно анонимните събеседници тук /със симпатия към ДСБ и Костов, дясното всъщност/ искат да ме убедят, че, ако Костов се е бил сетил да запретне ръкави, да брадяса, да лъже и мами наляво-надясно, нагоре-надолу, да говори на прост български език /най-добре диалектно/, всичко щеше да е наред???? Няма значение дали познава икономиката, политиката /политикономията/, политическата обстановка в БГ и на Балканите, в Европа, в САЩ и Бразилия ... Абекакви глупости - важното е КГБ+ДС да управляват, да си имаме Южни потоци, Беленски централи и всички екстри, които можем да си представим: "Большой член", определи го президентът ви, ха честито!
цитирай
12. анонимен - Quest
24.01.2008 23:44
Няколко дребни дребни забележки с особена тежест:

1. Безпредметно е да се реанимират Костов и ДСБ. Те са тотално компрометирани и за тях спасение няма. Никой не ще и да се докосне до тях тъй като придобиха харакреристиките на прокажени в българската политика. Втори шанс за Костов и Сие няма да има след провала с първия та дори и в Миланската скала да пропеят.
2. Дори и при пълен провал на тройната коалиция и неоспорими доказателства, че Бате Бойко е отнел Китаеца от Азис няма да се стигне към преливане на гласове към СДС и/или ДСБ. Особено ДСБ. А и чудо втори път няма да стане.
3. Смяната на послания и акценти върху дясно, консервативно и прочие глупости няма да помогнат на бившите сини. Тези послания са безпредметни в България където дясното и лявото са ирелевантни. В БСП са най-богатите хора в България, а зад СДС бяха хорица на заплатка.
4. Разделението в България продължава да е по линията комунизъм- антикомунизъм, но не в смисъл да спрем комунистите да не ни спретнат пак ТКЗСта, а да не позволим бившите комунисти окончателно да разграбят страната. За съжаление, комунистите май са на път да победят по няколко причини - те имаха инициативата, организираната сила винаги побеждава пасмината, а те са единствената организирана сила в България, а и в крайна сметка срещу себе си имаха разни жалки кариеристчета, които не бяха успели да се класират както им се искаше при социализма и намериха в СДС платформа за реализация. А-отборът на БКП по същество разби Б-отбора на БКП.
5. При това положение, когато е безсмислено да се реанимират тотално провалени политически трупове като Костов и размазани организации като СДС и ДСБ, остават следните единствени полезни ходове:
а/ Създаване на нова политическа партия. Знам че е тежка задача, но това е положението. СДС и ДСБ не се справиха когато властта им беше поднесена на тепсия, та сега ли ще се справят когато са тотално бламирани, деморализирани и демонизирани. А в парламентарната демокрация реализирането на политически програми става само чрез съответните организации. Така че без нова партия няма да се мине. На Бойко не разчитайте. Той е човек на комунистическата мафия независимо да ли го съзнава или не. Дали го иска или не.
б/ Платформа, която може да обедини остатъчния електорат на СДС и ДСБ и контингента на негласуващите. Единствената платформа, която може да постигне това и да гарантира управляващо мнозинство в парламента е платформа за отстраняване на комунистическата мафия от власт, отнемане на имуществото заграбено от нея и съд за нейните тайни и явни лидери. Само лозунгът "Да ги накажем" подплатен с некомпрометирани кандидати и програма как точно за 1 година ще се постигне този резултат могат да мобилизират хората да дадат на една партия властта. Всички други приакзки за дясно, косервативно, християнско са тинтири-минтири и няма да хванат дикиш. Единствената победа, която има смисъл е пълната победа иначе който и да влезе в парламента отдясно ще бъде изолиран от партиите на мафията, кото отново ще си направят едно коалиционно правителство и ще разсипят народа и държавата окончателно.
6. Най - добре е новата партия да се казва Видовден за да е ясно на всеки за какво става дума.
7. Всички други варианти ще увековечат мафията.
цитирай
13. анонимен - #
25.01.2008 00:25
"А че има място за консерватизъм в България вече се писа, при това от журналисти близки до ДСБ, но разбира се, водачите на ДСБ нито четат, нито пък уважават особено своите си хора. / Че какво толкова да ги тачат, те и без това са си техни, пък и какво да ги четат, ясно е какво ще напишат/."


koe da chetat, onova s instrukciite kak da se dwrji swvremennata momata na megdana i vwzrajdaneto na vwzrojdenieto li ili onezi izrezki i ogrizki ot "Oshte za BWLGARSKIYA konservatizwm"....

"Хубавото е, че в тези партии, /особено в ДСБ / има мераклии за личностна изява и личен успех. И не бива техните мераци да се приемат като проява желание за напредък на всяка цена. Тези мераци са естествени и човешки."

ooo, kolko milo ot tvoya strana, che veche, i to tochno ti, govorish I za tova!

zapochvash da zvuchish "trogatelno" i shte si trwgna, predi da se umilya ))))))))))) okonchatelno, bezvwzvratno i nay-veche bezvwzmezdno. ne se korkay.
цитирай
14. dobrata - Здравейте, Quest
25.01.2008 00:27
Страхотно ме впечатлихте, както и ме пратихте в отчаяние ... засега.
Ами да започвам по точки:

1. "Безпредметно е да се реанимират Костов и ДСБ. Те са тотално компрометирани и за тях спасение няма. "

Вие кога и как доказахте с какво Костов и ДСБ са "тотално компрометирани"? - какво разбирате под термина "компрометиран"?;
2. По тази точка сериозен човек не би вземал отношение - аз също!В БСП са най-богатите хора в България, а зад СДС бяха хорица на заплатка.";
3. "ирелевантни"?
4. "За съжаление, комунистите май са на път да победят по няколко причини - те имаха инициативата, организираната сила винаги побеждава пасмината, а те са единствената организирана сила в България, а и в крайна сметка срещу себе си имаха разни жалки кариеристчета, които не бяха успели да се класират както им се искаше при социализма и намериха в СДС платформа за реализация. А-отборът на БКП по същество разби Б-отбора на БКП." - ТЕ ИМАХА ПАРИТЕ! излишни са тръшканията!
5. Щом костов е труп, остават вариантите:
а/. СДС и ДСБ направо и много добре си се справиха, само слепците не видяха това, сори. :)
Ще правим нова партия, значи? Да видим! "Дясна", казвате . без мръсника Костов, но с Юруков и Бойко, става ли? Забравих - с Бакърджиев! Той утре/днес/ пак ще дефилира по някаква медия. Отврат!
б/ Е съответно поредната глупост, не ми се коментира повече;
6. Направо "ВИДЕНОВДЕН" да се казва, става ли?
7. То ясно, че няма варианти, хайде - ЛЕКА ВИ НОЩ!



цитирай
15. анонимен - Quest do dobrata
25.01.2008 01:27
При мен е все още ден. С риск съвсем да ви разбия съня ето някои пояснения:


1. "Безпредметно е да се реанимират Костов и ДСБ. Те са тотално компрометирани и за тях спасение няма. "

Вие кога и как доказахте с какво Костов и ДСБ са "тотално компрометирани"? - какво разбирате под термина "компрометиран"?;


Жалкото представяне на Костов и Сие на последните парламентарни, евро и местни избори е безапелационен показател за това какво мислят хората за тях. На следващите избори те няма да влязат и в Парламента. Основният грях на Костов, за който вече съм писал е, че пропусна златния шанс на десните сили да застреля комунистическата мафия, която се издъни при Виденов, сдаде властта и се самонабута в ъгъла. Костов имаше цялата власт и доказателствата за престъпления и издънки на социалистическото управление. Той просто трябваше да натисне спусъка и да реши съдбата на българската демокрация завинаги. Вместо да се разправи с червената мафия, той тръгна да си създава собствена синя такава - кръга Олимп, грабителска приватизация с която да захрани новата синя бържоазия, СИ банк, която създаде за келнера Славчо Христов и зареди с парите на държавата и т.н. Още ли не загрявате какво имам предвид под корупция и политически труп?


2. По тази точка сериозен човек не би вземал отношение - аз също!В БСП са най-богатите хора в България, а зад СДС бяха хорица на заплатка.";ю

От средите на БСП се пръкна едрия капитал в България. Това че тази партия още се нарича социалистическа е само за да привлича пенсионерския си електорат докато и трябва. Когато му дойде времето ще им бият и на тях шута. Погледнете каква политика води Станишев - плосък данък 10%, либерализация на всички пазари дори и тези, които традиционно се регулират от държавата и т.н. Ако това е лява политика, здраве му кажи. Това и в Щатите го няма.

3. "ирелевантни"?

Именно - едрите капиталисти се наричат социалисти, а десни се наричат плебеите. Също така - за да има ляво и дясно в политическия спектър трябва да има нормално работеща икономика, правна система и партии, които изразяват фундаментални икономичеси интереси. България не е нормална държава. Дори не е и държава а територия - кочина, в която свине тичат във всички посоки. Какви леви какви десни. Ментета отвсякъде. Класическата терминология е неприложима и следователно ирелевантна.

4. "За съжаление, комунистите май са на път да победят по няколко причини - те имаха инициативата, организираната сила винаги побеждава пасмината, а те са единствената организирана сила в България, а и в крайна сметка срещу себе си имаха разни жалки кариеристчета, които не бяха успели да се класират както им се искаше при социализма и намериха в СДС платформа за реализация. А-отборът на БКП по същество разби Б-отбора на БКП." - ТЕ ИМАХА ПАРИТЕ! излишни са тръшканията!

Комунистите и в Чехия и в Полша и в Унгария имаха парите, но ги отвяха още на първите избори. Не всичо е в парите. В тези страни обаче има Хора. В БГ - биомаса.

5. Щом костов е труп, остават вариантите:
а/. СДС и ДСБ направо и много добре си се справиха, само слепците не видяха това, сори. :)
Ще правим нова партия, значи? Да видим! "Дясна", казвате . без мръсника Костов, но с Юруков и Бойко, става ли? Забравих - с Бакърджиев! Той утре/днес/ пак ще дефилира по някаква медия. Отврат!

Под нова партия разбирам партия без Костов, Борисов, Юруков и всички бивши провалили се нещастници. Да се започне отново като последния път със Седем и Диалог, но да не се позволи на Костов или някой от бившите да яхне и този проект.


б/ Е съответно поредната глупост, не ми се коментира повече;

Единствено платформата за възмездие може да обедини хората. Една от причините да вървят след Борисов е очакването, че "ще набие канчето на ония'


6. Направо "ВИДЕНОВДЕН" да се казва, става ли?

Виденов ден дойде за Костов когато избирателите го изхвърлиха от властта като парцал. Забравете за него и си търсете нови лидери. Ако Костов е най-доброто, което може да генерират демократичните сили, то тогава те нямат никакъв шанс и най-добре е да си ходят в къщи.

7. То ясно, че няма варианти, хайде - ЛЕКА ВИ НОЩ!

Варианти няма само за некадърниците.
цитирай
16. ivoberov - Добрата
25.01.2008 02:39
Все си въобразявам, че се чете това, което съм написал. И винаги се учудвам, когато виждам, че се прочита това, което не съм написал.
Обновление не значи смяна на хората. А значи хората вътре в ДСБ да си подновят договора с гражданите и да измислят послания поне, ако не програма / програми не се четат/.
Да оправдаят и да препоръчат съществуването си в политиката.
Това е основното, това исках да кажа.
И съм го казал.
Става дума за послания, отправени към бъдещето. Към утрешния ден.
И за хора, които могат да направят тези послания привлекателни. Мисля че ги има трябва само да се извявят.
Но ги мързи, или пък не чувстват, че трябва да се размърдат.
Пъ ако не могат нищо да измислят да си го признаят.
Ще седна едни следобяд и ще им го измисля.
Политиката е е също и работа, по дяволите.
Саркози работи и то много.
Политиката не е само гевезене по разни телевизии.
Ама вместо да разберат, че трябва да се размърдат, те се обиждат, че някой ги ръчка и ги подсеща. Ами аз лично вече няма да ги подсещам. Да си седят в ъгъла, да си подсмърчат и да се зъбят, май вече не може да им се помогне...
Изглежда е прав Александър Колев. Казвам го с горчивина. Дано не съм прав.
Но май ще трябва да се почва отначало
цитирай
17. ivoberov - Александър Колев
25.01.2008 02:41
Няма ценности над човека. Аз не знам такива поне.
Любопитен съм какви точно ценности над хората имаш предвид
цитирай
18. анонимен - И Автора и коментарите- Мъкааааа!
25.01.2008 03:06
"... По един или друг начин, по една или друга причина, Бойко Борисов вдигна много високо летвата на умението да се владеят медиите. "

За какво умение става дума тука? Ако Бойко не бе удобен на СОБСТВЕНИКА на медиите в България, щеше най-много да бъде медийна звезда в Централния или в Централните. Без дори Иво, да усети, да улови , да почувства, да бъде проникнат от народяшката му харизматичност. Трудовите репортерки и дори Иво, нямаше нито да са чули, нито видели, нито пипнали Прочутия Мускул на Бойко. Така щеше да стане ако бойко беше тъпа мутра(какъвто си е)!
Ако обаче беше просто як , честен , народняк с чуство за комуникация дори(какъвто той не е), то същите медии , с които той старателно ще се опитва да комуникира(абсолютно по същия начин, както и сега), щяха да го изкарат:
Тъп
Нахален
Продажен
Жесток
Селски хитрец
и не на последно място МУТРА(какъвто си е)!
Знам, че редовните успокоители на душата Ивова тука (то май само те останаха), ще ме нарекат параноик. Ама не съм. А те мефистофелски му шушнат , ласкаейки го и бутайки го в по-дълбокото!

П.С.: Ако на някой тук му е интересно(ама не вярвам), какво пиша , ще продължа да коментирам нелепиците , който Автора щедро споделя!

Много скоби съм напраскал- извинения, ама така е, като не умея да се изразявам кратко иначе!

цитирай
19. анонимен - Някои вече го направиха
25.01.2008 07:21
Недостойно е,точно ИвоБеров да морализаторств и да ни поучава.
Иво и Приятелят му/последният,впрочем бе кандидат-кмет от ГЕРБ/,вече са направили своя избор.
Те вече Го обслужват.
Него.Генералния Гениалисимус и прочее...
Съвсем безвъзмездно разбира се.Ако кажа обратното ще обидя Иво Беров,който държи да е непорочен във всичко.
Дразнещото са ченгесарските мурафети,които се опитват да ни пробутват.
Пред аудиторията,четяща Иво Беров,кресливите и претенциозни напъни и имитации на загриженост и съпричастност не вървят.
За лош късмет на Иво,той е четен от интелигентни хора.
И номерцата с които Тошев и компания имат успех сред четящите "Труд",тук не минават.
Редно е,човек който е обърнал палачинката към нова формация и идеи,да се занимава с тях,а не да имитира псевдозагриженост към нещо,което не е осигурило на времето достатъчно пари,и с това не е заслужило любовта на поета.
Впрочем на мен ми е тъжно.
Тъжно ми е за това,как едно градено с годините име и граден с годините авторитет се спихват пред очите ни.
Съвсем безвъзмездно,повтарям,съвсем безвъзмездно.
Човещиния,както би казал някой.
Човещиния българска.Модел 2007.
цитирай
20. анонимен - Hi, Quest от Ружа
25.01.2008 09:28
Изчетох всичко до тук и единственият опит за обективен анализ и реален изход видях в коментарa на Quest, какъвто няма дори и в статията на автора,любезният домакин на блога.

Това е положението.Това е начина да се противостои на нездравата вътрешна,а през изминалата седмица видяхме и външната политика на Гоце с нахлузеният ни " голем член" от КГБиста с име на женски орган.

Всичко друго е графоманство, празнословие и преливане от пусто в празно,стари пристрастия.

И докато промяната не се осъществи отдолу никой да не се надява,че отгоре ще му я спуснат с парашут.Видяхме какво се случи с учителската стачка, спусната от горе, което се оказа хитър трик за обявяване на седенки и съкращения в бранша.

Добричке, не силни страсти,а разум и силна воля трябват за промяна.Не спорове за симпатии и антипатии, а сплотеност на мислещи и готови за реални действия хора.

Не влизай в ролята на "Това баба си знае,това баба си бае", а се опитай да вникнеш по- дълбоко и сериозно в апела на Quest.Нова партия трябва.

Такъв е политическият регламент и това е единственият законен начин да се случват промени в държавата ни.Народа е беден и недоволен.Атакистите също не оправдаха очакванията му и се оказа, че там намериха място изхвърлените зад борда бивши стари и нови ченгета, лумпени, които подведоха народеца за пореден път.

Достатъчно шеташ по блоговете и знаеш, че хора за нова партия, с нова визия има. Мисля,че има много млади , ивтелигентни и узрели хора, крещящи за промяна.

На мен не ми трябват опитни и обиграни политици,чийто опит се свежда до това да умеят да демагогстват и в същото време да крадат.

На мен и на всички ни трябват млади почтени, неопорочени с политически опит експерти, хора идеалисти и с жар за работа за род, и Родина.
Както е казал философа "Възрастта прави хората по-стари, а не по-умни" и Костов е типичен пример за това.Всички знаем, че "със стари курви нов бърдак не става".

Една Блогърска партия ще помете всички клонинги на БКП.Мисли позитивно и ефективно.
цитирай
21. drona - ох,
25.01.2008 10:12
кой беше онзи руски революционен писател дето беше написал "Какво да се прави?" .... извинявай - асоциация ....

Да е жив и здрав нет-а - Чернишевски
цитирай
22. alexanderkolev - Не се изразих правилно. Имах пре...
25.01.2008 10:20
Не се изразих правилно.
Имах предвид следното.
Личността на човека винаги се изгражда в и от някакаво общество (личности с определени взаимовръзки помежду им).
Качеството на изградената личност зависи от качеството на това общество.
Това е една от причините да има и по-висши ценности от свободата на личността. Справедливостта например понякога изисква да бъде ограничена свободата на личността.
Справедливо ли е например едно дете да има по рождение привилегии и възможности многократно и несравнимо по-големи от друго дете? Не, не е справедливо. За да се поправи поне малко тази несправедливост, всички деца трябва да имат право на безплатно образование например. Тъй като все някой трябва да плати за това образование обаче, трябва да вземем от този, който има. Това е нарушаване на личната свобода на човека, от когото взимаме, но това нарушаване е необходимо, за да има справедливост. Също и за да може да се изгради по-цивилизовано общество (хора с взаимовръзки помежду им), което на свой ред ще възпитава по-цивилизовани личности.

Друга линия на разсъждение. Личната свобода е нещо важно, но тя е средство, а не цел. Целта е човек да стане напълно щастлив, или да спаси душата си, по Християнската терминология. Държавата (и обществото) има за цел не просто да осигурява личната свобода, но и да възпитава хората по начин, който ще им помогно да се спасят, в Християнския смисъл.

А ети и един цитат от Достоевски (Братя Карамазови), който може би най-добре изразява, това, което се опитвах да кажа.

Вы спрашиваете, когда сие сбудется. Сбудется, но сначала должен заключиться период человеческого уединения. -- "Какого это уединения?" спрашиваю его. -- "А такого, какое теперь везде царствует, и особенно в нашем веке, но не заключился еще весь и не пришел еще срок ему. Ибо всякий-то теперь стремится отделить свое лицо наиболее, хочет испытать в себе самом полноту жизни, а между тем выходит изо всех его усилий вместо полноты жизни лишь полное самоубийство, ибо вместо полноты определения существа своего впадают в совершенное уединение. Ибо все-то в наш век разделились на единицы, всякий уединяется в свою нору, всякий от другого отдаляется, прячется и что имеет прячет, и кончает тем, что сам от людей отталкивается и сам людей от себя отталкивает. Копит уединенно богатство и думает: сколь силен я теперь и сколь обеспечен, а и не знает безумный, что чем более копит, тем более погружается в самоубийственное бессилие. Ибо привык надеяться на себя одного и от целого отделился единицей, приучил свою душу не верить в людскую помощь, в людей и в человечество, и только и трепещет того, что пропадут его деньги и приобретенные им права его. Повсеместно ныне ум человеческий начинает насмешливо не понимать, что истинное обеспечение лица состоит не в личном уединенном его усилии, а в людской общей целостности. Но непременно будет так, что придет срок и сему страшному уединению, и поймут все разом, как неестественно отделились один от другого. Таково уже будет веяние времени, и удивятся тому, что так долго сидели во тьме, а света не видели.

ПП Моля за извинение за не особено свързаните мисли. И на мен самия ми е трудно да ги подредя, въпреки че е добре да го бях направил преди да ги излагам, но не исках да прекъсвам разговора с дълго мълчание.
цитирай
23. k0606 - До Ружа
25.01.2008 12:11
На мен и на всички ни трябват млади почтени, неопорочени с политически опит експерти, хора идеалисти и с жар за работа за род, и Родина.
Както е казал философа "Възрастта прави хората по-стари, а не по-умни" и Костов е типичен пример за това.Всички знаем, че "със стари курви нов бърдак не става".

Абсолютно права си!!!В тази наша държава, все още има мислещи хора. Ти и Quest, сте доказателството за това! Поздрави!
цитирай
24. анонимен - Ружа
25.01.2008 13:39
Алекс, какво означава "личната свобода е нещо важно,но е средство,а не цел!?

Много си чел и нищо не си разбрал, друже! :)
Нещата са много по прости и ще ти отговоря с думите на унгарският поет Шандорф Петьофи:

"Две неща аз имам на земята.
Те са : любовта и свободата.

Жертвал бих живота
безвъзврътно за любов.

Любовта да дам за
Свободата съм готов."

Нещо да не ти е ясно?



Кд606- благодаря.Твойто мнение подтвърждава, че не сме сами в тая бъркотия и път има.:)
цитирай
25. alexanderkolev - Ами означава, между другото, че на ...
25.01.2008 14:09
Ами означава, между другото, че на тези, които не могат да жертват свободата за любовта им се изплъзва щастието. :-)
цитирай
26. dobrata - Ружа,
25.01.2008 14:43
"На мен не ми трябват опитни и обиграни политици,чийто опит се свежда до това да умеят да демагогстват и в същото време да крадат.

На мен и на всички ни трябват млади почтени, неопорочени с политически опит експерти, хора идеалисти и с жар за работа за род, и Родина.
Както е казал философа "Възрастта прави хората по-стари, а не по-умни" и Костов е типичен пример за това.Всички знаем, че "със стари курви нов бърдак не става".
Това си е чист популизъм. Тия "младите, почтените, неопетнените ....." - хайде, моля ти се! Този филм съм го гледала! На мен не ми трябват нови натегачи без грам мозък как се управлява държава, трябват ми управленци, които знаят и точно това го могат - да управляват държава! Не се заблуждавай, аз не влагам чувства и страст, както не само ти се опитваш да ми вмениш, точно с разума си съм преценила коя личност колко струва. Най-не обичам под един знаменател, този на "маскарите" да се слагатвсички политици, това е много опасно, това подкопава основите на държавността и обслужва недобри интереси. Поздрави.
цитирай
27. dobrata - Иво,
25.01.2008 14:44
С теб май съм напълно съгласна!
цитирай
28. анонимен - jalko
25.01.2008 20:21
Язък за "безвъзмездния" талант на Иво Беров. Слабо, досадно, нравоучително писание - напомни ми едни други автори, едни други агитации.
цитирай
29. alexanderkolev - Пропуснах да вметна, че Петьофи ...
25.01.2008 20:37
Пропуснах да вметна, че Петьофи сигурно е имал предвид свободата на родината си, което прави разбираеми странните на пръв поглед думи, че е готов да даде любовта за свободата. Тези думи пък дават хубав пример, за това как понякога "обществени" ценности могат да бъдат по-важни от личните.
цитирай
30. анонимен - Лъчо
25.01.2008 21:03
г-н Беров, НДСВ, ГЕРБ и АТАКА се случиха, защото заложиха на ПОПУЛИЗЪМ. Колкото и да владее медиите, предимството на Борисов е, че той може да каже каквото си поиска, защото няма никакви морални спирачки. Останалото, което казва, го копира от нас. Истината, че за да направиш изборно чудо, трябва да излъжеш, че е направиш следизборно такова. Българските гласоподаватели са политически и обществено неграмотни, тъй като се намираме в такава фаза на развитие просто. Освен това, голяма част от тях са невменяеми и напълно ирационални.
цитирай
31. анонимен - По редовете, а не между тях
25.01.2008 21:37
"Това си е чист популизъм. Тия "младите, почтените, неопетнените ....." - хайде, моля ти се! Този филм съм го гледала! На мен не ми трябват нови натегачи без грам мозък как се управлява държава, трябват ми управленци, които знаят и точно това го могат - да управляват държава! Не се заблуждавай, аз не влагам чувства и страст, както не само ти се опитваш да ми вмениш, точно с разума си съм преценила коя личност колко струва. Най-не обичам под един знаменател, този на "маскарите" да се слагатвсички политици, това е много опасно, това подкопава основите на държавността и обслужва недобри интереси. Поздрави."

Добра, каза ти го Иво Беров в прав текст - човека пише едно - вие, чутури дървени или чугунени, четете друго!
Само шибани заблуденяци могат още да вярват на крррретени като костоф(даже нямам главна буква за него- но имам за Олимп, за Балкан, за Славчо Келнера, за СИ Банк, за ПартияСДС, за „Бъдеще за България“, за Каквотосипомислишоще....
Истинското БЪДЕЩЕ НА БЪЛГАРИЯ е в ръцете на младите, чисти и неопетнени умове и ръце...
Страх ме побива за България, като знам за 18 години „демокрация“ що млади умове и ръце изтекоха надалече от нея и надали ще се върнат някога вече....

Quest, евала, брато! На която и ширина географска да се намираш, истинските българи не могат да изчезнат, даже и да я няма България вече ...

Ружа - България наша на таквиз „идиоти“ тя все пак се крепи... Благодаря ти!

Кд606 - Път има и трябва да го намерим!
цитирай
32. dobrata - Анонимен 31,
25.01.2008 23:48
Благодаря Ви за свалянето ми на земята, по-точно, приземяването ми в България. Аз не, че не обичам такива красиви фрази от сорта "млади и неопетнени", а защо ли пък не и "бедни братя", що ли пък не направо "Ивайло-свинаря да дойде, че да ни оправи!" - простичък някакъв като нас, тъпичък, бедничък, тойкато дойде, така ще отсъди, че всичко честно и почтено ще бъде! Не ми се спори повече! Иво повдигна тема, с казаните неща от него съмсъгласна, ама сигурна съм - и той не е искал простотията /която и без туй си властва/ да доустанови статута си! Сигурна съм!

"Страх ме побива за България, като знам за 18 години „демокрация“ що млади умове и ръце изтекоха надалече от нея и надали ще се върнат някога вече..."
Ами страх защо Ви побива, нормално е умните и мислещите да отидат там, където могат да ги оценят, Вие какво искате - от 18 години само 4 са били истински и то трудни години, Вие какво? Дали сега Ви е добре? Няма лошо - България пое път, който никой /засега/ не може да отклони - бавен, славен и грабителски. Резултатът щее добър, но не за мен и Вас, за други поколения, ако са живи. Няма смисъл да споря с Вас, казах вече, само бих Ви помолила, както и Ружа, както и Иво самия - Моля ви, посочете ми ги тези "нови, млади, чисти и почтени", които с неуморен плам и жар в сърцето ще скокнат, та да се жертват и да ръководят държавата ни! Молясамо за 3-4 имена /не визирам партии/, дори само за 3, 2 абе и един да се намери, пак ще съм доволна. А иначе - да се плюе срещу само един човек, който всъщност единствен нещо се опита да направи, е долно, жалко и непросветно /не говоря за автора на блога/, тези приказки вървят навсякъде, обаче и за жалост. айде - пак лека нощ! :)
цитирай
33. анонимен - Относно, анонимен 18
26.01.2008 05:37
Мисля , че е по добре Иво да си се концентрира в писанията за БЕЗПРЕДЕЛА!
Там по не му личи!
цитирай
34. анонимен - Да
26.01.2008 07:53
Беров ни взема за глупаци.
Че ако толкова ни влече гербаджийството,не е ли по-добре да отидем на директен пазарлък,както сме видели да се прави,отколкото да се оставим да бъдем нахъсвани от оправдаващи хляба си хорица,ей тъй,за без нищо.
Ха-ха...
цитирай
35. alexanderkolev - Иво, една от причините тези млади и ...
26.01.2008 09:26
Иво, една от причините тези млади и жадуващи изява личности в ДСБ да не могат да се изявят е може би просто, че им липсва талант за политиката.
От секо дръво свиркя не стая.

Анонимен 7 (чиито стил ми напомня на нечии:-)) казва тежки, но може би съвсем верни думи.

Може и да не е така обаче. Може да си имат талант хората (аз лично имам много добри впечатления, чрез медиите, от всички споменати), но просто да не могат да го проявят, задушавани от вътрешнопартийната култура в ДСБ. От установилите се взаимоотношения, правила, писани и неписани, и начини за правене на нещата в тази партия.

Всъщност, според мен, това е основната причина за провала - създалата се вътрешнопартийната култура в ДСБ. Поради тази култура, ДСБ или не съумява да привлече и подбере талантливи млади политици, или ги спира и задушава развитието им (най-вероятно и двете).

Каква е тази вътрешнопартийна култура? Не съм бил член на тази партия (само съм гласувал за нея), но мисля, че спокойно мога да кажа някои неща. Вижте например повечето от десебарските коментари тука, в блога (не в тази тема, но в предни). Ами че това е някакво уникално съчетание на виеща злоба и полуинтелигентска простащина, от една страна, и надуто високомерие и чувство за "избраност" от друга. Това е далеч по-отвратително и от комунистическите простотии из Мрежата, при които поне има някакъв идеализъм понякога, а глупостта им е почти трогателна. Далеч по-отвратително е и от най-обикновената наша мила, родна и чистосърдечна балканска простотия (от типа, "бат Бойко е пич", или боклука през балкона), при която поне няма високомерие (гледат да засилят боклука по тъмно все пак).

Хайде, да речем, че тези, които злобеят тука са някакви по-особени личности, нетипични за партията (въпреки че се съмнявам, че са доста типични). Погледнете обаче как реагират десебарите на всяка проява на разумна критика, като тази от д-р Михайлов например. Погледнете и как, за което говори Иво, чакат за всичко на Костов. Гледат го в устата като истински командир и правят само това, което им каже. А ако някой се опита, макар и с половин глас, да каже нещо критично за командира или хала на партията, това веднага се превръща в повод да се нахвърлят върху него фанатично преданите щатни кресльовци, да го обругаят и този човек да се види принуден да се оттегли. Тоест, всяка критика към ръководството, дори и да е съвсем основателна и належаща, се превръща веднага в непреодолима слабост за критикуващия при вътрешнопартийните борби. Типично комсомолска и соц-учрежденска политическа култура в партийката на "избраните", на "европейския елит" от "градски хора".

Не, абсолютно невъзможно е партийка с този тип вътрешнопартийна култура да съумее да се промени, да привлече избиратели и да свърши нещо полезно. Излишно е да си губим повече времето с нея. Най-много да изкрънкат (запазвайки при това глупашко високомерния си вид на избрани, но неразбрани) някалко места от Бойко за следващия парламент. Предполагам, че Бойко все пак великодушно ще им ги даде, не толкова заради няколкото хиляди гласа, които биха могли да донесат, а най-вече заради "марката", заради обаянието на ДСБ като "градска" партия, а може би и от малко злорадство. Надявам се обаче Бойко да ги отреже. Толкова заслужават.
цитирай
36. анонимен - Пирамида
26.01.2008 10:32
Онази вечер в "Пирамида" фолк певицата Кали спечели срещу Димитър Манолов и Асен Сираков, употребявайки непрекъснато заучени клишета и фрази от рода"аз, момичето от народа". Това семпло същество естествено не направи нито един що-годе читав анализ или самостоятелно съждение и въпреки това 48 на сто от зрителите гласуваха за нея. Това е положението - простотията командва и винаги ще властва в България. Кали и Бойко Борисов.
цитирай
37. анонимен - вера
26.01.2008 10:38
"Добрата" сякаш пише малко като Вера Мутафчиева, поне лексикално. Това не е, разбира се, толкова съществено. Quest пише ядно и умно, радвам се на верността на мисленето му. Иво мъждее около същността на проблема в този коментар, а без ясно мислене в конкретни термини не може да се случи нищо. Хилавостта на "дясното" се корени в неговата неспособност да произведе и произнесе ясно идеите, които движат сърцето на човека, даже той и да е прост и редуциран до "биомаса" българин. Трябва да се говори с езика на сърцето и с езика на истината. Идеята за наказване на злите и подлите /това все пак е БКП и ДС/ е привлекателна за милиони, на пръв поглед изглеждащи като подивели, индивиди обитаващи територията България. Нужна е смелост, обаче. Такова движение или партия се нуждае от три неща у хората, които трябва междувременно да преместят на по-заден план стария политически обор с катъри и чифтокопитни, които успешно се ритаха по кокалчетата, но се оказаха абсолютно негодни да изритат тази кадесарско-комунистическа сволоч, да, именно онези, които не изринаха авгиевите обори, а ги засраха с псевдодемократически тафтаци. И тези качества са смелост, ясна памет за историята и ясна представа за нравствените закони на цивилизования свят. Това, разбира се, не е възрастова категория. Едно движение отдолу абсолютно трябва да съдържа в себе си императива за незабавно прогонване и оставка не само на БКП/ДПС, но и на прокуратурата, висшето МВР и съдийския състав, които представляват истинският разсадник на беззаконие и несправедливост в Бг. Тяхната успешна форма на прикритие е "независимостта" на съдебната система и най-уродливият реликт от комунизма при тях, наред с кадесарското минало на мнозина, е използването на "тайната" в съдебния процес и следствието като оръдие за всяване на произвол и дезориентиране. Неспособността на "десните" лидери да решат проблема с престъпниците и престъпленията, както и безволния им отказ да извадят от подземията на светло криминалната класа/МВР/Прокуратура/Съд свързана с ДС и боравеща с огромни пари, полагането на уроди като Татарчев и Филчев от СДС в системата предназначена да раздава справедливост, в крайна сметка ги погуби.
Жаждата за справедливост и вяра тласна "хорицата" в обятията на един международен комарджия, който им обеща "почтеност във всичко" и те тръгнаха след него, поверваха му...
Оттам следва да се тръгне, от дълбоката нужда, дори на най-неумните, за разгонване на хиените и криминалите от централната трапеза, за прогонване на коруптите от престъпните съдилища, прокуратури и МВРета, които са по-опасни за сигурността на гражданите от самите криминали и от копнежа за живот под законова закрила.
Тази политическа и нравствена битка не би трябвало да изключва бой и изхвърляне от кабинетите на такива като Румен Петков в една спонтанна експлозия на гражданско неподчинение или протест, поставяща, може би началото на едно гражданско пробуждане и раждането на една чисто нова партия. Понякога свободата и възвръщането на изгубения смисъл на живота на цели поколения си струва няколко пукнати глави.
И може би това е българския начин да се прави история, която по тези земи има тенденцията да спира понякога със столетия.
цитирай
38. анонимен - Лъчо
26.01.2008 16:19
Истината е, че в момента сме на нивото на една индианска южноамериканска страна. Тъжно, но факт!
цитирай
39. marystaneva - По повод №15. анонимен - Quest do dobrata
26.01.2008 17:51
Нямам време да пиша, но това е най-добрия анализ, който ми е попадал напоследък - нормален и обективен! Поздравления!
/Защо не си направиш блог?/
цитирай
40. dobrata - Вера,
26.01.2008 20:34
Не съм Вера Мутафчиева, нищо общо. :)
цитирай
41. dobrata - Пост 37, а и другите
27.01.2008 00:37
Прави сте, всичките сте прави, но за жалост не видях някой изход да посочи. Само критика видях. Сигурно е така. Сигурно, но, ако нещата бяха се по друг начин развили /7-8% бяха тогава достатъчни/ през 2001-ва, какви щяхте да ги говорите? Вярно, не се развиха така, не се случи по-добрият вариант, сега всички свобоблудстваме. Ще поизчакам конкретни предложения от хора, наистина мислещи и действащи в посока "дясното", давайте! :)
цитирай
42. анонимен - Да дойдат психоаналитиците! - Не, психиатрите!
27.01.2008 01:19
Не съм мързелив и след като изчетох всички откровения и поучения (без тези на автора и на домакина на блога), си направих труда малко да посмятам:
употребени имена:
1. ДСБ - 32 пъти;
2. Костов - 29 пъти;
3. Б.Б (бойко борисов) -15 пъти;
Станишев е споменат по-малко пъти от Шандор Петьофи. Доган - два пъти. А величеството-нито един път.
Та се питам - кой управлява България след лятото на 2001? Да не би нещо да съм просапал, де3.
цитирай
43. анонимен - До анонимен 32
27.01.2008 07:51
Не, не си психясъл. Напротив. Забелязал си точно това, което си е. Да не забравяме, че сме на гости на подръжници на ДСБ, които също са недоволни от своите и това се съдържа в темата на автора.
Добрата, съжелявам ти дори не си прочела или не си разбрала личното послание на Беров към теб.

В твоят анализ обаче си пропуснал споменаването на новата партия, която трябва да се създаде и е спомената няколко пъти :)

Сигурна съм обаче, че ония от ГДБОБ няма да го пропуснат. :) Поздрави и на тях.
цитирай
44. анонимен - ей хора
27.01.2008 11:08
ама колко ви е гот, не е чудно, че не излизате от тука. ама сте умни, ама сте замаяни от това колко сте умни. а колко много акъл давате-да се чуди човек как такa досега не е произлязъл втори голям взрив. живота просто не е тука, и партията, която одумвате не е тука и нито ще се случи, нито ще се свърши от ваште приказки и самозадоволяване със смисъл и важност. ей хора, какво правите още тука?
цитирай
45. stoni - Малко се бърза с "какво да с ...
27.01.2008 23:14
Малко се бърза с "какво да с еправи" или "а сега на къде"...преди да се изчистят обвързаните и подчинени тайни служители на номенклатурата и дума не може да се казва за посоката и как...тези животни само след наколко месеца ще спретнат сюрпризи точно там и в онези места и моменти на които нормалните хора работят само с морал и доверие.Без доверие и морал няма здрав дух...без него няма да подплати никой нищо та ако ще и златни идеи и планове да има.
цитирай
46. анонимен - вв
28.01.2008 13:14
По-добре е ДСБ не да отправя послания към хората, а да ги изработи заедно с тях.
цитирай
47. анонимен - вв
28.01.2008 13:17
Иво, възхищавам ти се. Често сверявам мислите си с твоите виждания.
цитирай
48. анонимен - 43-ти, аз съм 42-и!
31.01.2008 19:34
Я, някой обърнал внимание на "терзанията" ми. Драги ми "43-и анонимен". Не аз съм "психясал".
От психиатрична помощ се нуждаят тези, които са заместили идеите си св "недоволство от своите".
И понеже са страшно много "свои" използват епитети, като "десебари" или "костоваци", или производните им.
И които "писатели" (много "свои") нямат нищо общо със загрижеността за "дясното пространство".
А самото понятие "дясно пространство" е куха фраза.
И тези "писатели" си го знаят, че е кухо. Ама хвърчат плюнки, чрез хлвоустието им.
цитирай
49. анонимен - отглас
05.02.2008 20:48
а кой може да гарантира, ако това е подходящата дума, че т.нар. управляващи вече не са обмислили и планирали създаването на тази нова партия на млади и неопетнени? аз допускам, че това отдавна се е случило. вижте, вие неопетнените, човекът - обикновенният, каквото и да твърди, по блоговете например, не е нито много честен, нито много неподкупен, нито много работлив. ако си малко по-честен работиш за да изхрабваш себе си и семйството си като не крадеш, не лъжеш, не подливаш вода, а и не завиждаш - ако можеш да си го позволиш. защо драги другари, този българин, който и днес имал млади и неопетнени представители в продължение на вековната си история никога не е бил сред първите? защо е един от последните, който се модернизира в Европа? защо е един от последните, който стана член, по милост, на ЕС ? защо дори и в страни не членуващи в ЕС и архитектурата е по-добра и хората са по-човечни и да кажеш добър ден на непознати е по-естествено, отколкото да гледаш мрачно и да грухтиш? причините за горепосочените неща къде са? в българите, или в техните безкрайни външни врагове? навсякъде има и геополитика и войни и катастрофи и върхове и низини. едни обаче отиват напред, а други се оплакват, оплюват всичко и всички и чакат някой неопетнен да дойде, те да му повярват, а той да направи всичко за тях и по възможност да е по-зле от тях и да обира всички ругатни и оплювания. и така до края на света. но край скоро няма да има, а завистливите българченца ще чааакат да дойдат отнякъде честни и неопетнени, готови да им служат.... марсианци. та, драги ми другари, погледнете първо себе си и си отговорете честно какво вие направихте по-добре и по-полезно за всички, промерно в сравнение с Иван Костов? да, министър-председателят е един, но може ли всеки от вас да е и то поне толкова адекватен, колкото той беше? а защо не бил разстрелял? ами много просто - той е един. не може да направи нищо сам. а като работи с другите и им се налаг и им отстъпва и се съюзява и се разделя и всичко както става във живота. и накрая важното е въпреки всичко какво направи, какво остави. и за всички това бе очевадно. именно затова много гласуваха срещу него. защото ги спаси от гладна смърт. а те го обвиниха, че им взел по 5 лева. а днес им взимат и говното дето още не са и планували да изсерат, но те се мръщчт и хленчат - ех ако Костов не беше взел твзи 5 лева. ех ако Костов беше разстрелял. ех ако Костов тинтири-минтири. защо Костов, бе. ами ти, ами вие всичките? ами намерете поне кураж да отидете в чужбина на работа. а ако сте там и пак ми дрънкате врели-некипели срещу един интелигентен, образован, адекватен, рядко срещан българин, то прегледайте се при психиатър. известно е, обаче, че психично болните нямат съзнание за болест и не търсят, а деже и се противопоставят на опити за лекарска помощ. тъжно, ама няма как. сами сте си го избрали. разбира се след поредната гадна магия, забъркана от Костов.
цитирай
50. анонимен - cenura li?
06.03.2008 20:39
къде изчезна признанието на Добрата, че си пада по Иво Беров?

И тука ли има чистка?
цитирай
51. dobrata - Вярно ли е изчезнало?
07.03.2008 09:59
Тогава повтарям - падам си по Иво Беров и нека няма чистка! :((
цитирай
52. анонимен - Дървен философ
21.04.2010 14:34
Когато нещо не се разбира , то се отрича.И когато някой олицетворява това нещо, той е заплаха.Всяка заплаха тревожи .Води до обединяване,смирисване.Крайната цел е неутрализиране ,унищожаване,изяждане.Следва насъскване ,неодобрение , рейтинги ,подканяне за оттегляне ,внушения ,организиране на масите.Обикновено с яко парче салам и още нещо ,защото масите ядат , особено като е без пари , те така най обичат. А Те това го знаят ,нали от там са излезли. Но той още си стои. Кой ,бе. Ами кой,Иван Костов ,че и други , той да не е сам.
цитирай
53. анонимен - Изчетох всичко до тук и единстве...
10.12.2011 15:56
анонимен написа:
Изчетох всичко до тук и единственият опит за обективен анализ и реален изход видях в коментарa на Quest, какъвто няма дори и в статията на автора,любезният домакин на блога.

Това е положението.Това е начина да се противостои на нездравата вътрешна,а през изминалата седмица видяхме и външната политика на Гоце с нахлузеният ни " голем член" от КГБиста с име на женски орган.

Всичко друго е графоманство, празнословие и преливане от пусто в празно,стари пристрастия.

И докато промяната не се осъществи отдолу никой да не се надява,че отгоре ще му я спуснат с парашут.Видяхме какво се случи с учителската стачка, спусната от горе, което се оказа хитър трик за обявяване на седенки и съкращения в бранша.

Добричке, не силни страсти,а разум и силна воля трябват за промяна.Не спорове за симпатии и антипатии, а сплотеност на мислещи и готови за реални действия хора.

Не влизай в ролята на "Това баба си знае,това баба си бае", а се опитай да вникнеш по- дълбоко и сериозно в апела на Quest.Нова партия трябва.

Такъв е политическият регламент и това е единственият законен начин да се случват промени в държавата ни.Народа е беден и недоволен.Атакистите също не оправдаха очакванията му и се оказа, че там намериха място изхвърлените зад борда бивши стари и нови ченгета, лумпени, които подведоха народеца за пореден път.

Достатъчно шеташ по блоговете и знаеш, че хора за нова партия, с нова визия има. Мисля,че има много млади , ивтелигентни и узрели хора, крещящи за промяна.

На мен не ми трябват опитни и обиграни политици,чийто опит се свежда до това да умеят да демагогстват и в същото време да крадат.

На мен и на всички ни трябват млади почтени, неопорочени с политически опит експерти, хора идеалисти и с жар за работа за род, и Родина.
Както е казал философа "Възрастта прави хората по-стари, а не по-умни" и Костов е типичен пример за това.Всички знаем, че "със стари курви нов бърдак не става".

Една Блогърска партия ще помете всички клонинги на БКП.Мисли позитивно и ефективно.

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ivoberov
Категория: Лични дневници
Прочетен: 7797298
Постинги: 207
Коментари: 8911
Гласове: 15102
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031