Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.09.2014 15:35 - Заслужавате си наводненията, пустиняци такива
Автор: ivoberov Категория: Политика   
Прочетен: 16459 Коментари: 11 Гласове:
11

Последна промяна: 13.09.2014 15:37

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

С река Скът, която била причина за наводненията в Северозапада България, наречени от посредствената журналистика „воден ад” са свързани най-хубавите времена от иначе не съвсем и не изцяло отрадното ми съществуване. Всъщност с тази река е свързано единственото истински щастливо време от живота ми, доколкото на една определена възраст да джапаш из барата въпреки изричните забрани на баба ти, след години се превръща, поради чудна една кривка в човешкото съзнание на върховно, макар и късно осъзнато щастие. Тези, които са прекарвали ваканцията си на село веднага ще разберат за какво говоря, а за другите прескачам личните вълнения и излияния за да се насоча направо към обществените такива / както е прието да се казва в посредствената журналистика/.

...

Реката всъщност е една никаква бара, а селото е Мало Пещене – най-малкото във Врачанска околия, а може би и в целия ни див Северозапад.

Още в старите и чудни времена на незаслуженото детско-юношеско щастие, на текезесарските малоумци от село Мало Пещене и околните села- Голямо Пещене, Баница и Оходен им хрумва шеметната хрумка, че реката бадева се вие и се къта /откъдето и името „Скът”/ низ ония ми ти Дунавски равнини, заемайки плодородни почви, които иначе биха могли да се обработват и да способстват за предсрочното изпълнение и преизпълнение на петилетните стопански планове.

И за да претворят в живо дело текезесарската си хрумка, пустиняците направиха „корекция” на барата, като съединиха двата края на няколко речни сгъвки в един прав ръкав,  наречен от самите пустиняци „Корекцията”.  Смехотворно някакво подобие на Волгодонския канал, текезесарски отглас на убеждението, че новопръкналият се комунистически джинс е достатъчно напредничав /прогресивен/ за да промени  хода на реките, хода на историята , хода на света и въобще на всичко, което пречи на властта му, призвана да снабди съвкупното човечеството и най-вече широките му простонародни маси с общодостъпно щастие в съкратени срокове, завличайки ги окончателно до сияйните върхове на комунизма. Нали в ония времена щастието се възприемаше като ширпотреба заради която си струва да се разорат целините, да се отводнят водите, да  се наводнят пустините, да се заприщят реките в язовири, да се пресушат излишните морета и да се избият едно 50-60 милиона души примерно, или колкото там се наложи врагове на народа и на текезесетата му.

Така че защо трябва да се сгъва, разгъва, дипли и раздипля, мотае и размотава някаква си там река Скът при някакво си там село Мало Пещене, най-малкото във врачански окръг.

Корекция  и толкоз !

...

Ако подминем милионите избити, които поради това, че са народни врагове нямат съществено значение, сетнините в световен обхват от така въведените корекции бяха следните. Целините си останаха  неразорани, Волгодонския канал се оказа излишен, Аралско море пресъхна, животновъдството в СССР не надмина това в САЩ, въпреки царевицата на Хрушчов, Чернобил се зачерни, а  социализмът се срина навсякъде, освен в Куба и Северна Корея

А като сетнина от местно текезесарско значение след корекцията на река Скът необработваемите площи между Мало и Голяма Пещене станаха хептен необработваеми, доколкото преди барем чушки и домати можеха да се садят покрай барата, а след корекцията вместо очакваните плодородни поля, между споменатите села се ширнаха  единствено блатисти треволяци и бодливи храсталаци.

Като втора сетнина вместо да напоява полята наоколо, реката започна да отнася водите си  по-нататък – към  Оходен, Бяла Слатина и Мизия, тоест към възможните наводнения.

Което никак не смути текезесарските „коректори” –негли и реката, и полята, и стопанствата тогава бяха общи, тоест ничии и за тях отговаряше партията –тоест никой.

А освен това новопостроените язовири, призвани да заприщят неуравновесените природните води се оказаха от извънредна  и неочаквана полза за текезесарските членове и членки –  не че тия язовири започнаха нещо да напояват ширналите се около някогашното русло на реката трънаци, то нямаше още и напоителни съоръжения за целта, но пък веднъж на две години те биваха отприщвани поради невнимание, или пък поради съсредоточено внимание и тогава всичкото местно природонаселение грабваше мрежи, чували, котли, менци и качета и хукваше да лови риба  „у барата „ – какво тържество на ширпотребналото се щастие, каква общоселска радост, какъв неочакван празник -направо викай Вировската музика и подскачай на Дунавското, и да не забравим едно наздраве за убавия началник дето "упущил"язовира.

Сещате ли се сега защо след съобщенията за  наводнения в Мизия и Бяла Слатина първотото, което ми хрумна беше : „Ей тия пустиняци пак са изпуснали някой язовир, дояло им се е риба значи”

...

Хора, ако някой плиткоумец ви каже че Филип Димитров е съсипал  българското земеделие, кажете му да прочете доклада на Петър Младенов за състоянието на българското земеделие, прочетен пред пленума на БКП през 1990-та година. Тоест не му казвайте. Нема да вдене, пустиняка. Но можете да му рекнете :„ байно, ти си заслужаваш наводненията”. Не ще вдене нещо , но пък може да се сецне, а това не малко като се имат предвид особеностите на светоусещането му.

В днешно време трънаците и треволяците около барата започнаха да се обработват със съвременни машини и селата запустяха, нали онова, което преди се жънеше от триста души за два месеца примерно, сега се жъне от една машина за три дни, бившите текезесари дадоха върнатите им по реституцията дедови земи на окумуш латифундисти за никаква рента – те  просто не знаеха  вече какво да правят със земите си, знаели са дедите им, те са забравили ; малцината които се престрашиха да захванат дребно земеделийце –  в Мало Пещене едно семейство се опита да отглежда екологични домати /  не получиха никаква подкрепа нито царя / какви безлихвени заеми, каква гора, какво такси, какви пет лева/, нито от социалистическите и гербаджийските правителства, нито от Европа, която чрез тукашните чиновници раздаде парите си не на дребните земеделци, а на чифликчиите, така че всякаква подобна дейност в селцата около Скът замря. Всяка, освен онази,  на която Текезесето приучи две поколения българи – кражбата от общото и държавното.

Аз пък откраднах един ден от миналата есен за да обходя с подходящата за подобни прищевки печал местата на детско-юношеското си щастие, тръгнах за гъби в гората на  Борованската могила, точно над барата, отминах първите дървета и спрях сащисан. Първите дървета си останаха и последни. Други просто нямаше. Сеч. Гола сеч.Гола като главите на бойко Борисов и Слави Трифонов.

На местните хич не им пукаше за престъплението, те дори не знаеха, че това е престъпление. Знаеха, че има там някакви правила и някакви закони, ама те са измислени  от разни Омрази за тормоз и да не могат хората да се възползват от природните дадености и благини, трябва да си „врътОглав”, та да ги спазваш.

Ама това, че букакът вече няма да спира пороите и те ще текнат надолу, към  наводненията в Бяла Слатина и Мизия– и това всяка година, след всеки дъжд, кой да ти мисли. Ние не сме по мисленето. Ние сме по вайкането, по хленченето, по унизителното просене на пари от държавата и от големците, ние сме по висенето в кръчмите и псуването на политическата класа и политиците /с изключение на Сидеров и донякъде на Станишев и Борисов/.

И така е навсякъде – не само в Северозападна България, но и в Североизточна, и в Североюжна и по всичкото пълно с природа българско /Напоследък сякоха в Семково и Белица, сега се готвят за гола сеч и в местността Лозана – географският център на България/.

Дъждове, изсечени гори, изпуснати язовири, кражби, далавери, безхаберие, мързел, безотговорност, неохота за каквато и да било промяна /на Северозапад пак ще си гласуват за другия Станишев, за Бойко, за Сидеров, или за другия Сидеров, а на бас /, задръстени с вехтории дерета и мозъци.

Та оттук и това „заслужавате си наводненията, пустиняци такива”в заглавието. Като пустиняци е умалително и добронамерено обръщение все пак. Защото друго ми идеше отвътре. „ Малоумници, тъпанари, говеда, мърлячи” и разни такива. Но пък всичките тези хора са ми били приятели в детинството, те са ми съселяни, те са ми съграждани и сънародници. Пък се опасявам, че и аз може да съм прихванал от техните особености. Така че ще се огранича само с това обръщение :

Акълите си трябва да коригирате, доколкото ги имате, пустиняци такива, не реките.

На снимките - река Скът, аз пред къщЕто си на село Мало Пещене, село Мало Пещене, къщи от селото.
 /Обнародвано първо в www.ivremena.com/

image

река Скът

image

 Тук съм пред къщЕто си. Снимка от Нова Година 2013

image

image




Гласувай:
12



1. apostapostoloff - На всичко отгоре
13.09.2014 16:25
тези говеда не са и застраховали мижавите си имоти. И сега искат ДЪРЖАВАТА, т. е. всички ние отново да им построим къщи. Ай, сиктир!
цитирай
2. blackpredator - Се ти опонирам Иво, ама требе
13.09.2014 16:47
Първо: Няма, ама няма ни у БГ, ами у света, проектант да е проектирал "Волгодонский канал" с напречен профил, по-малък от коригирания. Още повече по времето на соца.
Коригирай се дотук и толкоз !

Ако подминем милионите избити, да си спомним за милионите племенни стада говеда, селектирани с години, предоставени за избиване от малоумните демократични слуги, начело с оня "тая държава...". Важи за цялото животновъдство. Няма нужда да четем Петър Младенов. Племенната крава-дял, гуляма като бегемот и с виме-резервоар на ТИР, стана на салам, а еквивалентът й като доклад-фризер, още се търкаля у селската ми къща.
България, три пъти по-малка от Полша, произвеждаше ябълки, колкото три Полши. И тъй нататък с плодовете и зеленчуците...
Остана монокултурното мутро земеделие, възпявано от монокултурни журналисти, медии, политици...

И малко физика. Ако в един водосбор от примерно 100 квадратни километра, за единица време/час/ падне N количество дъжд, то празния обем на язовирите М, ще приеме част от количеството N и за тая единица време/час/, през Волгодонския канал, ще мине N минус M.

Единственото вярно е за букака.
Демократична жертва...
Я напиши по времето на доклада на Петър Младенов, колко ни бяха буките...

пп Земи го измажи това хубаво къщЕ.
За 200-300 лева и няколко дни личен труд, ще стане като ново.
цитирай
3. 1997 - Милост към страдащите
13.09.2014 17:37
На жертвите казва "заслужавате си наводненията, пустиняци такива”в заглавието. Като пустиняци е умалително и добронамерено обръщение все пак. Защото друго ми идеше отвътре. „ Малоумници, тъпанари, говеда, мърлячи” и разни такива"

Няма милост у тези, които презират страдащите си сънародници. Алеко го е казал "Пази, Боже, сляпо да прогледа". На такива- хвърли камък през рамо и заплюй.
цитирай
4. 1997 - Страхотно наводнение в щата Айова 30.6.2014
13.09.2014 19:50
Страхотно наводнение в щата Айова 30.6.2014 / VBOX7
vbox7.com/play:23ca77c64d

Само глупав човек би им казал "Заслужавате си наводненията, пустиняци такива"
цитирай
5. ko642 - Абе apostolOFF, ако се застрахова ...
13.09.2014 20:03
Абе apostolOFF, ако се застрахова пова къще на снимката, колко ли пари могат да се вземат от застаховката - хиляда, две, три хиляди? Аз какво ще стигнат? За джобни пари? Много стоиш пред телевизора и лапаш глупостите, които ти приказват от екрана май!
цитирай
6. vencivaleri1951 - По къщетата ще ги познаете...
13.09.2014 20:12
Беров, на деда си къщата не можеш да подържаш, акъл за управление на Водното ни стопанство даваш. как за 45 години на се потопи ни една махала, а сега при всеки дъжд се давим. Нямаш идея какво съоръжение е Волгодонският канал . Виж риквидационните съвети на кумира ти Ф Димитров най-вероятно биха се справили с него продавайки го за скрап
цитирай
7. born - Струва ми се, че след Първия хидр...
13.09.2014 22:27
Струва ми се, че след Първия хидроинженер на республиката Амет Доган се появява втори такъв, който поразява малоумните пустиняци-т.е. останалите участници в перфидното мъчение Блог.бг с перфектните си познания в областта на хидроинженерните философожурналя. Да ни е честит !
цитирай
8. анонимен - Иво,
13.09.2014 23:13
налазили са те познатите хейтъри на блога. Хич да не ти пука.
Поздрави!
цитирай
9. born - налазили са те познатите хейтъри на ...
14.09.2014 23:57
angpiskova написа:
налазили са те познатите хейтъри на блога. Хич да не ти пука.
Поздрави!

Иво, имаш специални поздрави от другата хидроинженерка на блога. Специални поздрави.
цитирай
10. schumpov - След комунетата - потоп.
17.09.2014 22:23
След комунетата - потоп.
цитирай
11. kass - ???
09.10.2014 14:06
И с какво точно си заслужиха наводненията, пустиняците???
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ivoberov
Категория: Лични дневници
Прочетен: 7807102
Постинги: 207
Коментари: 8911
Гласове: 15102
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031