Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.05.2022 10:48 - Войната в Украйна във факти -част първа
Автор: zemaria Категория: Политика   
Прочетен: 1596 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 20.05.2022 01:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Лекция за ограмотяване на рашибозуци и вилнеещ путлерофашизъм.


ХРОНОЛОГИЯ НА СЪБИТИЯТА В УКРАЙНА,

  След Оранжевата революция Украйна  има внесенa  спогодба за асоцииране в ЕС през 2007 година, а за влизане в НАТО – през 2008, с уверения че ще бъде приета в алианса.

  Майданът избухва на 21 ноември 2013-та след отказ на Янукович да подпише договора за асоцииране в ЕС и заявяване на желание Украйна да се присъедини към икономическия съюз на Русия ОНД. Кратка обява на Мустафа Найем в социалните мрежи : „МИ ВСІ ІДЕМО НА МАЙДАН!“. Площад независимост в Киев се изпълва с народ и в издигнатото на „Крещатик градче пристигат хора от цяла Украйна.

След избиването на Небесната сотня Янукович бяга от Киев и след драматично преследване по въздух и суша успява да се добере до Русия от военната база Балаклава край Севастопол. На 22 февруари 2014-та украинската Рада с пълно мнозинство гласува свалянето му от поста президент. Украйна ликува.

За кратко. Почти веднага в началото на март Русия струпва с десант по въздуха десетки хиляди „зелени човечета“, танкове и бойна техника в Крим. На 16 март Крим е анексиран и с договор подписан от Путин той го признава за част от Руската федерация. Освен територията си Украйна губи всичките си военни подделения там с въоръжението им и целия си морски военен флот. Събитията следват много бързо и нагъсто. Русия струпва 40 000 армия край границата на Украйна. Нека обясня какво е положението в Украйна по това време. Голяма част от населението е рускоезично. Като в бивша съветска рупублика руският е бил задължителен и официален език.
Големи градове като Харков,Херсон, Мариупол са изцяло рускоезични, да не говорим за градовете в Донбас, които освен това и са населени с етнически руснаци, докарани там и заселени по времето на СССР.

Спец части в маскировъчно облекло превземат полициите , кметсвата и прокуратурата в Донецк и Луганск.През май обявяват независимите от Украйна ДНР и ЛНР. Започват жестоки репресии над всичко живо, което се изживява като украинец в тези територии. Русия е вкарала там редовна и наемна войска, военни инструктури и офицери, доставя оръжие , събрала е криминален контингент от всякакви бандити, въоръжава местни проруски настроени сепаратисти и те се опитват с военна сила да разширят териториите на „републиките“ си, нападат Славянск и маса околни селища.

Председателят на Радата Турчинов обявява АТО – антитерористична операция , изпраща украинската армия да въдвори ред. Започва да става кръвопролитно, бандитите избиват младите и неопитни украински наборници / Украйна няма друг вид войска освен на редовна служба/, свалят два украински хеликоптера.

ООН се намесва , изпраща наблюдатели от ОССЕ /организация за сигурност и сътрудничество в Европа/ сепаратистите отвличат 8 от тях, обявява ги за шпиони и пленници и отказва да ги върне.

Следва много важната среща на върха в Женева. На нея се подписва споразумение с Русия – разоръжаване на всички сепаратисти и военни групи, прекратяване на окупацията и възстановяване на държавната граница на Украйна. Познайте дали Русия изпълнява нещо от това?
Познахте!

И така от април 2014-та Русия води необявена война в Украйна. През май 2014-та Порошенко печели президентските избори в Украйна , а малко по-късно неговата партия печели и парламентарните избори в Радата.

Войната в Донбас не му позволява да се заеме с никакви реформи, тя изпива ресурсите на страната, загива най-младата част на нацията, армията . наследена от Янукович е пълна с проруски некадърници, генералитетът е продажен до немай къде, положението в Донбас е вече непоносимо.

Украинският народ се притичва на помощ – създават се десетки доброволчески батальони – Айдар, Днепър, Азов, Лвов..., които не позволяват на бадитите да разширят територията си.

През това време светът уж се е намесил – Русия е изключена от Г-8, мижави санкции,декларации. МИНСКИТЕ СПОРАЗУМЕНИЯ МИНСК–1. Подписани на 5 септември 2014 между Украйна , Русия и ОССЕ, с посредничеството на Франция и Германия. Те слагат ДЕМАРКАЦИОННА линия на фронтовите действия и 15 км. буферна зона от двете ѝ страни. Тя става и новата държавна граница на Украйна. 


 


Тагове:   Украйна,   факти,   фашизъм,


Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zemaria
Категория: Политика
Прочетен: 4949537
Постинги: 485
Коментари: 3107
Гласове: 7250
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930